!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Дополнителни 450 милиони евра за иновативните претпријатија од ЕИФ


Скопје, 10 август, 2017 - 12:43 (META) 

Европскиот инвестициски фонд (ЕИФ) и „Прокредит групацијата“ обезбедуваат дополнителни 450 милиони евра за иновативни мали и средни компании, што вкупно изнесува 820 милиони евра пласман во кредити за бизнисите во 11 земји.

Финансирањето обезбедено од ЕИФ е пласирано преку банките „Прокредит“ во Европа (Германија, Македонија, Албанија, Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Романија, Молдова, Украина и Грузија) и е наменто за компании кои инвестираат во нови технологии и производи.

Овие договори беа потпишани во согласност со иницијативата „Инов фин“ (InnovFin), која им овозможува на банките да пласираат кредити за иновативни компании со гарантна шема обезбедена преку Европскиот инвестициски фонд.

„Европската комисија верува дека малите бизниси придонесуваат за развој на нови вработувања и за пораст во Европа. Со олеснување на пристапот до финансии, кој на претпријатијата ќе им овозможи нови инвестиции, проширување на бизнисот и креирање нови работни места, Европска Унија активно ги поддржува малите и средни компании во Европа“, изјави потпретседателот на Европската комисија, одговорен за вработување, пораст, инвестиции и конкурентност, Јирки Катајнен.

Од банката „Прокредит“ за „Мета“ изјавија дека за неколку дена ќе се знае колку од овие средства ќе бидат наменети за Македонија.


НЛБ Тутунска банка се преименува во НЛБ Банка


Скопје, 19 мај, 2016 - 9:58 (META) 

НЛБ Тутунска банка го смени официјалниот назив во НЛБ Банка, согласно Oдлуката за промена на назив усвоена од Годишното собрание на акционери на банката на 10 мај.

Промената на називот е во согласност со насоките на матичната банка од Словенија, чија цел е унифицирање и јакнење на брендот и поголема присутност на НЛБ Групацијата.

НЛБ Тутунска банка е основана во 1985 година како интерна банка на тутунската индустрија во Македонија. На 27 мај 1993 година банката се трансформира во акционерско друштво и е регистрирана како универзална комерцијална банка.

Во 2000 година Тутунска банка АД Скопје склучи стратешко партнерство со НЛБ д.д и од 2006 година банката работи под брендот НЛБ.


„Искрател“ отвори развоен центар, инвестицијата е околу 1 милион евра


Скопје, 9 октомври, 2015 - 16:00 (META) 

Словенечката групација „Искрател“ отвори регионален развоен центар во Македонија.

Инвестицијата изнесува околу 1 милион евра, а за почеток ќе бидат отворени 100 нови работни места за млади од областа на телекомуникациските и на информатичките технологии.

„Искрател“ на пазарот опстојува повеќе од 60 години и е присутна во 50 земји.