Заев, Димитров, Забрчанeц и Маричиќ на форумот за поддршка на Берлинскиот процес


Скопје, 8 октомври, 2018 - 10:14 (META) 

Четири дебати ќе се одржат денеска и утре во Скопје во рамки на Форумот за граѓанското општество Скопје 2018, а како продолжение на успешната серија на форуми одржани како поддршка на Берлинскиот процес и Самитот што се одржува секоја година почнувајќи од 2015 година во една од земјите-членки ЕУ.

Ко-организатори на Форумот се Фондацијата „Фридрих Еберт“ – канцеларија Скопје (ФЕС Скопје), „Еуротинк“ и Младинскиот образовен форум (МОФ).

Дебата „Еден-на-еден“: „Билатералното на Балканот: Регионалните импликации на билатералните спорови“ ќе се одржи денеска во кино „Култура“, а панелисти ќе бидат шефот на дипломатијата Никола Димитров и основачот на „Коха Диторе“, Ветон Сурои.

На истата локација подоцна ќе се одржи дебата: „Стратешкото размислување за проширувањето“, а панелисти ќе бидат Лукас Холуб, од Делегацијата на ЕУ во Македонија, Бојан Маричиќ, специјален советник на премиерот и технички преговарач со ЕУ и Тоби Вогел, ЦЕПС.

„Ноќна сесија“: „Активизам вс. Консултанство: Која е улогата на граѓанскиот сектор?“ ќе се одржи вечерва во ресторанот „МКЦ“, а панелисти ќе бидат Филип Радуновиќ, ГИЗ, Марјан Забрчанец, специјален советник на премиерот, Венера Хајрулаху, консултантка, Мелиха Бајрамовиќ, ТАНГО.

За утре е предвидена дебата „Еден-на-еден“: „Мостови или ѕидови? Македонија и Западниот Балкан во Европа“ на која како панелисти се најавени премиерот Зоран Заев и Јанис Армаколас, од грчката фондација за европска и надворешна политика (ЕЛИАМЕП).


Три милиони евра за поттикнување на конкурентноста и ЕУ-реформи


Скопје, 6 февруари, 2018 - 15:37 (META) 

Денеска во ЕУ-инфоцентарот се одржа промоција на договорите за грантови од ИПА-2013 за проекти „Зголемување на конкурентноста во Република Македонија“ и грантови за „Зголемено учество на граѓанскиот сектор во реформите поврзани со интеграцијата во ЕУ“.

Беа потпишани 25 договори за реализација на проекти со невладини организации, а вкупната вредност на неповратните средства за грантовите изнесува над 3 милиони евра.

– Сметам дека учеството на граѓанскиот сектор во креирање на владините политики, како за конкурентноста на македонската економија, така и за реформите поврзани со интеграцијата во ЕУ, е особено важно. Заедно со невладините организации ќе работиме да креираме конвергентен процес, за постигнување на максимални резултати во интерес на граѓаните  – рече вицепремиерот Кочо Анѓушев.

Раководителот на Секторот за соработка во Делегацијата на Европската Унија, Никола Бертолини рече дека владините институции вложиле голем напор со цел да се обезбедат овие грантови, да се запазат сите предвидени рокови и дека е направен чекор напред, бидејќи претходните години средствата наменети за вакви проекти останувале неискористени.

– Делегацијата на Европската Унија минатата година година имаше наменето 122 милиони евра за поддршка на Македонија, од кои се искористени 70 милиони евра, а ќе продолжиме да работиме со централните и локалните власти, за да и помогнеме на Македонија во пристапувањето кон Европската Унија – истакна Бертолини.

Десетте проекти кои се поврзани со конкурентноста на македонската економија ќе се реализираат во наредните 24 месеци, додека преостанатите 15 проекти за зголемување на учеството на граѓанскиот сектор во реформите повразни со интеграцијата во ЕУ, ќе се спроведуваат во период од 18 месеци.

Од вкупните средства 1,38 милиони евра се наменети за поттикнување на конкурентноста, а 1,63 милиони за ЕУ-реформите.


Невладините бараат од Владата информации за администрацијата и поголема отвореност


Скопје, 27 октомври, 2017 - 21:04 (META) 

Граѓанскиот сектор бара дополнителна ефикасност и транспарентност во поглед на регистарот на вработени во јавните институции, соопшти владината служба за информирање.

Од граѓанските организации, на денешната средба со работни групи од министерствата, било побарано да се подобри ефикасноста на примената на Законот за пристап до информации од јавен карактер и да се обезбеди поголема транспарентност на податоците за привремените вработувања.

Денешната средба е дел од процесот за консултации со граѓанските организации за планот „3-6-9“ за итни реформи.

Во наредниот период, сметаат граѓанските организации, неопходно е тие да бидат поактивно вклучени во работата на собраниските комисии, односно нивното учество да биде загарантирано.

Во однос на независните регулаторни тела, граѓанските организации побарале поголема транспарентност, a директорите, освен обврската пред Собранието, да ги презентираат извештаите за нивната работа и јавно и да носат и одговорност за нивната работа.

Во исто време сметаат дека е неопходна ревизија на Изборниот законик, соодветна систематизација во Државната изборна комисија, како и нова методологија за следење на избирачкиот список.


Османи: Предизвикот е да направиме систем за координирање и за надзор на планот „3-6-9“


Скопје, 21 јули, 2017 - 14:47 (META) 

„Подготовката на планот „3-6-9“ беше полесната работа. Планот доби широка поддршка како надвор, од нашите меѓународни партнери, така и дома, кај домашната јавност. Но, сега ни е потребна имплементација на 73 мерки за три месеци, во услови на ограниченост од прогласувањето локални избори и од летните одмори. Сега предизвикот е да направиме систем за надзор, координирање и за информирање“, порача вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, на денешната средба со претставници на граѓанскиот сектор, која се одржа во Секретаријатот за европски прашања.

Османи додаде дека спроведувањето на планот „3-6-9“ претставува обврска преземена пред меѓународните партнери за откочување на евроинтегративните процеси, но и основен услов за изградба на стабилно демократско општество и европска држава за граѓаните на Република Македонија. Нагласи дека еден од чекорите во остварувањето на планот е и потпишувањето на договорот за добрососедство со Бугарија.

Невладините организации побараа во планот „3-6-9“ да се предвидат точни мерки за тоа како Владата ќе соработува со нив, за тоа да не остане на неформално ниво, како што, според нив, е случај сега.

– Иако има волја за соработка, ние, како граѓански сектор, не можеме да си дозволиме соработката да биде оставена на добра волја – посочи Ардита Абази од Институтот за европски политики.

Османи нагласи дека постои решеност планот да се спроведува сеопфатно.

– Потребно е прашањето на евроинтеграции да го издигнеме на едно надпартиско, надетничко, ако сакате наднационално ниво, по кое нема да има политичко расправање туку консензус. Тоа се покажа успешно на примерот на Хрватска, каде и позиција и опозицијата се договорија политичкиот натпревар да го водат по сите други теми, а по прашањето на евроинтеграциите да се држат до консензусот – рече вицепремиерот Османи.

На трибината учествува бројни невладини организации, претставници на медиуми и претставници од Секретаријатот за европски прашања кои се задолжени за имплементацијата на планот „3-6-9“.


Хан: Барањата на граѓанскот сектор од Балканот се прифатливи


Трст, 12 јули, 2017 - 16:16 (META) 

Најголем дел, околу 90 отсто од барањата и од препораките на граѓанскиот сектор од Балканот се прифатливи, само треба да се најде начин за нивна имплементација, оцени еврокомесарот за проширување, Јоханес Хан, денеска во Трст, откако присуствуваше на средбата меѓу претставниците на граѓанскиот сектор и шефовите на дипломатиите на земјите од Западен Балкан. На средбата шефот на македонската дипломатија ги охрабри граѓанските организации и иницијативи да ја критикуваат власта.

По вчерашниот целодневен Форум на цивилното општество, барањата на министрите и на еврокомесарот им ги презентираше Срѓан Сушиќ, консултант на германската фондација „Хајнрих Бел“, која е коорганизатор на настанот.

Министрите, меѓу кои и шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров, позитивно реагираа и побараа од граѓанскиот сектор уште поактивна улога. Димитров ја истакна улогата на невладиниот сектор во неодамнешната криза во Македонија, оценувајќи дека таа помогнала во евроинтеграциските процеси.

– Желбата на регионот е да влезе во ЕУ. Веќе изгубивме многу време и крајно време е да ја завршиме работата. Критичкиот однос е многу важен и затоа немојте да се двоумите дали да нè критикувате –  изјавил Димитров.

Препораките се однесуваат на демократските процеси, владеењето на правото, деловното опкружување и иновациите, енергијата и климатските промени и слободата на говорот и улогата на медиумите, што беше посебно нагласена од еврокомесарот Хан, како многу важен услов за евроинтеграциите и како критична точка во регионот.

– Медиумските слободи можат да бидат унапредени само доколку создадеме медиумски пазар и со тоа да им овозможиме на медиумите да не бидат зависни од финансиска помош – оцени Хан.

Третиот Форум на цивилното општество од Западен Балкан, на кој учествуваа и претставници од Македонија, беше замислен како претходница на денешниот самит во Трст. Шефовите на дипломатиите и премиерите на Македонија, Албанија, БИХ, Црна Гора, Косово и на Србија треба да ги земат предвид барањата на граѓанскиот сектор, кој од страна на ЕУ е оценет како значаен фактор за побрза евроинтеграција и е составен дел од Берлинскиот процес.

Состанокот на Западен Балкан со ЕУ завршува вечерва, со заедничка декларација и со одлуки кои ќе бидат сериозно придвижување кон регионалната соработка и забрзување на евроинтеграциските процеси.


Заев побара поддршка од граѓанскиот сектор за реализацијата на реформските приоритети


Скопје, 23 јуни, 2017 - 15:37 (META) 

Намерата на Владата е до крајот на годината Македонија да добие чиста препорака за почеток на преговорите со Европската Унија, а следната година и датум за почеток на преговорите за полноправно членство. Ова денеска го истакна премиерот Зоран Заев во своето обраќање на почетокот на тематските консултации што се одржаа во Владата со претставниците на граѓанското општество, за реформските приоритети и за нивно спроведување.

Премиерот посочи дека Владата обезбедила позитивен политички амбиент за реализацијата на овие цели и дека Македонија ја има поддршката од Европската Унија.

Тој побара поддршка од граѓанскиот сектор за процесот на реформите, во кој, како што рече, ќе бидат вклучени сите општествени чинители. Владеењето на правото, реформите во јавната администрација, изборите, Собранието и независните регулаторни тела, како и медиумите, се петте теми на кои ќе работат работни групи за да се подготви план по кој треба да работи Владата.

– Сакам од името на целата Влада да побарам ваша поддршка. Гласноста на граѓанското општество навистина ја позиционираше ЕУ сосема спротивно од она што беше нејзина определба пред две или три години во однос на проширувањето. Подготвени сме да учиме како Влада. Вие знаете повеќе од нас бидејќи работите експертски во многу области кои за нас се многу важни за евроинтеграциите… Сите имаме свои ангажмани. Владата инклузивно се отвори. Сите ја носиме одговорноста да се вградиме на секој можен начин. Апелирам, времето е зрело да се вградиме сите и да одработиме – рече Заев.

Тој нагласи дека ќе бидат поставени реални цели на краток рок – до три месеци, на среден рок – од шест до девет месеци и на долг рок – повеќе од девет месеци, во кои, според него, може многу да се постигне во реформите. Еден огромен дел, додаде премиерот, зависи од политичката и од општествената желба или волја, а не само од законите.

Вицепремиерот за евроинтеграции, Бујар Османи, на состанокот истакна дека оваа влада наредните неколку месеци ќе ги посвети на реформските приоритети и затоа пристапила кон изработка на стратешки план, во кој ќе бидат вметнати и сугестиите и идеите на граѓанското општество. Целта е, како што рече Османи, брза испорака на резултати.

Планот за евроинтеграции ќе му биде претставен на еврокомесарот за проширување и за доборсоседска политика Јоханес Хан, кој в понеделник доаѓа во посета на Македонија, а најавено и негово учество на седница на Владата.


Заев до амбасадорите од ЕУ: Ќе соработуваме со опозицијата, со претседателот и со НВО


Скопје, 9 јуни, 2017 - 14:31 (META) 

Премиерот Зоран Заев придружуван од вицепремиерите Бујар Османи и Радмила Шекеринска денеска во Владата се сретнале со амбасадорите на земјите-членки на Европската унија, при што нагласил дека заради подобрата иднина на земјата и на сите граѓани, власта ќе соработува со опозицијата, со претседателот на државата и со граѓанскиот сектор.

Средбата се одржува три дена пред првата официјална посета на на Заев на Брисел, ќе има средби со еврокомесарите Федерика Могерини и Јоханес Хан, како и со генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг.

– Посветени сме на дефинирање краткорочна и среднорочна агенда за ургентните реформски приоритети. За тоа ќе разговарам и со еврокомесарот Хан во Брисел. Евро-атлантските интеграции се стратешка цел на Македонија  и интерес на граѓаните на Македонија е да добие демократски институции – рекол премиерот пред амбасадорите, соопштуваат од Владата.

На средбата, како клучни области во коишто се потребни итни реформи заеднички се посочени судството, медиумите, обезбедување независни професионални институции, функционалност на Парламентот.

Заев на средбата уште еднаш ја нагласил подготвеноста да соработува со опозицијата и со претседателот на државата, како и со граѓанскиот сектор, заради заеднички придонес за развој на Македонија и за обезбедување квалитетен живот за сите граѓани.


„Метаморфозис“ и „Мајкрософт“ нудат можности за донации на софтвер за граѓанските организации


Скопје, 15 мај, 2017 - 12:44 (META) 

Во Конгресниот центар на Скопски саем утре ќе се одржи „Ден на Мајкрософт“, посветен на граѓанскиот сектор, на тема „Технологијата во облак (cloud) го помага општеството“.

„Денот на Мајкрософт“ посветен на НВО-секторот, организиран од Фондацијата „Метаморфозис“ со поддршка на „Мајкрософт“, ќе им овозможи на претставниците на граѓанскиот сектор да научат повеќе за можностите да добијат софтверски донации и донација во вредност од 5.000 долари на „Microsoft Azure“ од програмата на „Мајкрософт“ за поддршка на граѓанскиот сектор, кој во Македонија и на Балканот се спроведува од страна на Фондацијата „Метаморфозис“, преку платформата „Теchsoup Balkans“.

Настанот ќе го отворат генералниот менаџер на „Мајкрософт Македонија“, Љупчо Георгиев, и Бардил Јашари, извршен директор на Фондацијата „Метаморфозис“.


Хан со Сорос разговарал за засилување на реформите и за отворените општества


Брисел, 27 април, 2017 - 17:32 (META) 

Еврокомесарот за проширување и добрососедска политика Јоханес Хан и основачот на фондациите „Отворено општество“, Џорџ Сорос, денеска во Брисел разговарале за засилувањето на реформите и на отвореното општество во земјите од регионот на Зпаден Балкан и во Источна Европа.

„Секогаш е добро да се сретне Џорџ Сорос и да се разговара за нашите заеднички напори за засилување на реформите и на отворените општества на Западен Балкан и во Источна Европ“, напиша Хан на „Твитер“.

Џорџ Сорос е во посета на Брисел, каде денеска и утре треба да се сретне со претседателот на Европската комисија, Жан Клод Јункер, и со неговиот заменик Франс Тимерманс, како и со еврокомесарката за правосудство Вера Јурова и еврокомесарот за економски пораст и инвестиции, Јурки Катаинен.

Инаку, во Македонија, која е дел од регионот на Западен Балкан, заедно со Албанија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Косово, партијата ВМРО-ДПМНЕ води жестока кампања против граѓанското општество и невладините организации, а тој процес го нарекува „десоросоизација“.


Иванов од Будимпешта распали по невладините организации во Македонија


Будимпешта, 20 март, 2017 - 11:05 (META) 

Мора да се зајакне контролата и транспарентноста во финансирањето на работата на невладните организации, мора да се отфрлат сите сомнежи и да се направена дистинкција помеѓу невладините организации кои навистина работат во интерес на народот и тие што само се кријат зад името НВО.

Ова го изјави претседателот на државата, Ѓорге Иванов, во дел од интервју за унгарскиот весник „Маџар хирлап“ (Magyar Hírlap), одговарајќи на прашањето за напорите што Македонија и Унгарија ги вложуваат за намалување на политичките активности на невладините организации поддржани од Џорџ Сорос.

– Не треба да се дозволи злоупотреба на граѓанскиот сектор. Како професор по право, многу години поминав во цивилниот сектор, во фондации, институции, невладини организации, со иницијатива да помогнам општеството да се направи позрело. За жал, со неколку исклучоци, овој сектор сега е доминиран од партиски интереси, а интересите на граѓаните се најдолу меѓу приоритетите на овие организации – вели Иванов.

Македонскиот претседател вели дека „покрај политичка, на НВО им се дава и етничка боја бидејќи некои од странските фондации настојуваат да ги поддржат на етничка основа“.

– Ги осудувам сите обиди за политизирање на граѓанскиот сектор и обидот да се направат пристрасни. Неприфатливо е странски пари да се влеваат во НВО за развивање на политички цели, иницирање на активности, кои вклучуваат директно странско мешање во внатрешните работи на една суверена држава – нагласи Иванов.

Според него, граѓанскиот сектор треба да придонесе за прогрес и за позитивни промени кои ќе им бидат од корист на државата.

– Наместо тоа, ние имаме работа со организации кои на различни начини и без самокритичност дејствуваат деструктивно и спротивно на националните и на граѓанските интереси – заклучува Иванов.

Во интервјуто тој зборува и за актуелните политички случувања во земјата и вели дека партиите треба да го бараат решението преку одговорно однесување, а во согласност со Уставот на Република Македонија. Според Иванов, можно решение за надминување на ситуацијата се и нови предвремени парламентарни избори на кои граѓаните ќе се изјаснат и за темите кои се наметнаа во постизборниот период.

Иванов во интервјуто истакнува дека лидерот на СДСМ, Зоран Заев, наместо во рок од 10 дена, го известил по 27 дена дека има обезбедено мнозинство во Собранието со поддршка на сите партии на етничките Албанци. Тој уште еднаш повторува дека нема да го додели мандатот доколку не се отфрли албанската платформа со која, како што вели, се загрозува унитарноста, суверенитет и независноста на Македонија.

Претседателот истакнува дека дел од барањата на партиите од албанскиот политички блок се во судир со Уставот, додека другите барања зависат од статистиката на терен, за која е неопходно да се направи попис. Тој посочува дека главната причина за продлабочување на кризата е тиранската платформа и притоа истакна дека по нејзиното објавување следела радикална реторика и изјави од високи државни функционери на Албанија и на Косово, поради што неколкупати ја повикал меѓународната заедница да ја осуди платформата.

Инаку, Иванов денеска престојува во работна посета на Унгарија, каде ќе има средби со државниот врв на земјата.