Манчевски: Граѓанското општество е партнер и коректор на одлуките на Владата


Скопје, 8 јуни, 2018 - 16:31 (META) 

Во просториите на Владата денеска се одржа првата од најавените редовни Отворени денови на владата со Граѓанските организации (ГО).

На оваа средба, како што информираат од Владата, пред присутните бројни претставници на граѓанските организации се обратиле министерот на информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски и претседателката на Советот за соработка и развој на граѓанскиот сектор, Фани Каранфилова-Пановска, директорка на Фондацијата „Отворено општество Македонија“.

Манчевски истакнал дека граѓанското општество е рамноправен партнер и коректор на одлуките на Владата, и дека оттаму дошла и заложбата за континуиран, транспарентен и целосно инклузивен дијалог со граѓанското општество.

„Идејата е заедно да го трансформираме системот, институциите да работат по европски правила, во служба на граѓаните, отворено, отчетно и одговорно“, нагласи Манчевски и додаде дека Владата внимателно и постојано го слуша гласот на граѓанското општество и на граѓаните, при подготвувањето на реформските планови.

Манчевски потенцираше дека овој отворен пристап на Владата ги дал очекуваните резултати во спроведувањето на реформскиот пакет од „планот 3-6-9“.

„Сите промени за подобрување на легислативата кои ги воведовме, веќе резултира со зголемување на законите објавени на ЕНЕР и зголемување на бројот на коментари од сите засегнати страни, а особено од граѓанските организации. Само за илустрација, ако во 2016 година само 8,3 проценти од законите биле поставени на ЕНЕР, само во првите 5 месеци од годинава, тој процент изнесува 93 проценти“, рече Манчевски.

Каранфилова-Пановска ги запознала присутните со работата на Советот, кој за само два месеци го изготвил првиот драфт на Стратегијата за соработка на Владата со граѓанските организации.

Таа нагласила дека понатаму ќе се работи на усовршување на Стратегијата до нејзината конечна верзија, за која изјавила дека, очекува да биде одобрена со широк консензус од страна на граѓанското општество во Македонија.

За соработката на ГО со Владата, Каранфилова-Пановска очекува многу повеќе квалитет во донесените закони и политики, отколку квантитет, односно бројност во учеството.


ФООМ ќе поддржува реформи кои се за подобро образование, судство и борба против корупција


Скопје, 22 мај, 2018 - 17:35 (META) 

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски на завршниот настан по повод 25 години од формирањето на Фондацијата Отворено општество – Македонија порача дека дигитализацијата е најкусот пат до транспарентноста и до отчетноста кон граѓаните.

– Транспарентноста е инструмент во рацете на граѓаните кој им овозможува да ја оценат релевантноста на процесите и одлуките донесени од институциите – рече Манчевски на денешниот панел на тема „Транспарентни и отчетни институции – императив за одговорна власт“.

Според Манчевски, најголемата промена ќе дојде кога дигитализацијата ќе се случи во институциите, бидејќи, како што истакна, дигитализацијата и новите технологии овозможуваат брза и редовна комуникација и секојдневна консултација со граѓаните и граѓанскиот сектор.

Манчевски говореше и за мерките на Владата за зголемување на отчетноста и транспарентноста и потенцираше дека за наредниот период се работи на отворање на податоците кои произлегуваат од работата на институциите од јавниот сектор.

– Се подготвува стратегија и акциски план за отворени податоци, се работи на пуштање во употреба на нов портал за отворени податоци во август годинава, на измени за Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер рече Манчевски.

На панелот околу тоа дали се транспарентни и отчетни институциите во Македонија, како до одржлива партициаптивна демократија во Македонија и за ефикасни начини и модели кои ги охрабриле властите за поголема отчетност и значајна вклученост на граѓаните, говореа и Филип Стојановски, програмски директор во Фондација за интернет и општество „Метаморфозис“, Дарко Бркан, претседател на Здружението „Зашто Не!“ од Босна и Херцеговина.

За граѓанското општество и каков граѓански ангажман ни треба и за предизвиците и можностите на граѓанското општество по децениско делување во „заробена држава“ зборуваа Џабир Дерала од Центарот за слобода – Цивил, Ирена Цветковиќ од Коалицијата „Маргини“, Миша Поповиќ од Институтот за демократија Социетас Цивилис и Алберт Муслиу од Асоцијацијата за демократски иницијативи. Тие се осврнаа на можните ефективни сојузништва за зголемено влијание врз властите и на начините на справување со растечкиот национализам, ксенофобија, поделеност и говор на омраза.

20180522_111308

Во третиот денешан панел под наслов „Поглед понатаму: Како Македонија може да стане отворено општество“ учествуваа министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, извршниот директор на Фондација „Метаморфозис“, Бардил Јашари, претседателка на Младински образовен форум, Стефани Спировска, директорот на програмата за јавно здравје на Фондациите Отворено општество, Џонатан Коен и Фани Каранфилова-Пановска, извршна директорка на Фондација Отворено општество – Македонија.

Царовска кажа дека треба инстутуциите да имаат еден одржлив систем за комуникација со граѓаните, за да имаат повратни информации од нив. Таа вели дека треба и натаму да работат на комуникацијата со граѓаните и на отворањето на институциите кон нив.

Според Јашари, луѓето се оние кои го прават отвореното општество, а технолгијата е само алатка.

– Да не дозволиме да се затвориме во тие „звучни комори (echo chambers)“, какви што се социјалните медиуми каде самите си коментираме и самите си се слушаме што коментираме – рече Јашари.

Каранфиловска истакна ФООМ ќе дава поддршка се додека се прават реформи кои се на иста линија со целите на економијата, поквалитетното образование, судство и борбата против корупцијата. Таа нагласи дека ФООМ ќе инвестира и ќе го поддржува граѓанскиот сектор за да биде буден и будно да следи се што се случува во општеството.


Прајваси интернешенел: Недоволен е надзорот врз тајните светски разузнавачки мрежи


Скопје, 25 април, 2018 - 17:21 (META) 

Во својот нов извештај, меѓународната мрежа составена од 40 невладини организации „Прајваси интернешенел“ алармира за загрижувачки број пропусти во инструментите за надзор што треба да го контролираат разменувањето податоци и информации помеѓу државните разузнавачки служби и нарушувањето на приватноста.

Истрагата што ја спровеле организации, преточена во извештајот „Тајните глобални мрежи за надгледување: Споделување на разузнавачки информации помеѓу владите и потребата од заштита“ посочува дека во време кога се врши масовно надгледување и владите се повеќе собираат огромни количества на дигитални информации за многу луѓе, не може повеќе да се користат само инструментите за надзор предвидени за времето кога постоело само прислушување телефони.

Според извештајот, најголемиот број земји во светот немаат законодавство што би го регулирало споделувањето разузнавачки информации. Во други земји пак станува збор за недоволно јасно дефинирани законски обврски.

Сето тоа е огромна закана за човековите права, се вели во извештајот.


На порталот „Отворени финансии“ ќе се следи трошењето на парите на граѓаните


Скопје, 18 април, 2018 - 15:38 (META) 

Министерството за финансии во соработка со Меѓународниот републикански институт (ИРИ) подготвуваат портал „Отворени финансии“ кој што треба да биде пуштен во употреба кон крајот на годината.

Овој портал ќе содржи податоци за трошењето на парите на граѓаните, односно за што се трошат парите, колку и кон која институција се вршело плаќање од буџетот и слично.

Во првата фаза ќе бидат достапни податоците за буџетските корисници на централно ниво, а потоа и на единиците на локалната самоуправа.

Податоците ќе бидат објавени во лесно достапни формати кои подоцна ќе бидат лесно обработливи.

Министерството за финансии користи искуство од Албанија и Словенија, а податоците би биле објавувани на секои две недели.

Овој портал е во рамките на Акцискиот план за Стратегијата за управување со јавните финансии, со која Министерството за финансии сака да го подобри управувањето со јавните финансии, но и транспарентноста на трошењето на парите на граѓаните.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на Фондацијата Отворено општество – Македонија.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата Отворено општество – Македонија.


Шекеринска: Антидржавно е граѓанските организации да се сметаат за непријатели


Скопје, 16 април, 2018 - 14:00 (META) 

Вицепремиерката и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска денеска во Владата одржа конститутивна седница на Советот за соработка и развој на граѓанскиот сектор, информираат од владината прес-служба.

Таа на присутните претставници на граѓанските организации им рекла дека членовите на владата овие средби ги гледаат како начин преку кој со соработка со граѓанскиот сектор може да се помогне во остварување на владините приоритети.

– Ве гледаме како сојузник во борбата против „заробената држава“ која што не се победува на избори, туку се победува преку многу, болни, тешки, понекогаш и долги реформи – рекла Шекеринска.

Според вицепремиерката, Советот не е само средство на граѓанските организации за постигнување на поголема гласност и влијание, туку и како начин до Владата да пристигнат повеќе информации и различни мислења за силен инклузивен дијалог.

– Како Влада, во изминатиот период обезбедивме и законски и процедурални услови за подолги дијалози по сите законски пакети и покажавме дека квалитетот ни е поважен од квантитетот- додала Шекеринска, подвлекувајќи дека Владата посебно инвестира во транспарентноста и инклузивноста.

Шекеринска истакнала дека актуелната Влада се заложува да се елиминира однесувањето во кое граѓанските организации се сметаат за непријател на државата, затоа што критикуваат некого од власта, нарекувајќи го тоа однесување како антидемократско, антиевропско и антидржавно.

Во Советот за соработка и развој на граѓанскиот сектор има 31 член, и во него учествуваат претставници на граѓанските здруженија и организации и претставници на ресорни министерства и секретаријати.

На денешната седница, освен членовите на Советот, биле присутни и претставници на Делегацијата на Европската Унија.

Во текот на дискусијата за предлог-деловникот за работа на Советот за соработка и развој на граѓанскиот сектор, присутните гласаа за формирање на работна група од четири члена, која до следната седница која е закажана за 9 мај, ќе ги усогласи и доработи одредбите на предложениот деловник.


Денеска јавна дискусија за транспарентноста на Владата


Скопје, 2 март, 2018 - 9:51 (META) 

Јавна дискусија за агендата за транспарентност на Владата ќе се одржи денеска во 12 часот, во медиа-центарот на Владата.

На дискусијата ќе се обрати министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност, Роберт Поповски, а целта е, како што информираат од Владата, размена на идеи и мислења за актуелните политики и процеси поврзани со транспарентноста и работата на Владата.

„Од вас очекуваме споделување на досегашни искуства и предизвици во вашата работа, како и конкретни решенија и предлог политики за подобрување и унапредување на работата на Владата во насока на агендата за транспарентност. Оваа јавна дискусија е од отворен тип, а на истата и претходеа серија консултативни средби со различни граѓански организации“, се вели во соопштението од Влада.


Спасовски: Сите истраги против граѓанските организации официјално се затворени


Скопје, 1 март, 2018 - 14:46 (META) 

Сите истраги против граѓанските организации и фондации што почнаа во 2016 година, а се одвиваа и во голем дел од 2017 година се официјално затворени, соопшти министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, на денешната средба со претставници на дваесетината организации.

На средбата на која присуствуваа и директорот на Бирото за јавна безбедност Лазо Велковски, директорот на Управата за финансиско разузнавање Блажо Трендафилов и директорот на Управата за финансиска полиција Арафат Муареми, тој ги увери учесниците дека не се потврдени сомнежите, односно „не се обезбедени докази за субјектите кои се предмет на криминалистичката обработка“.

МВР по завршување на проверките по барањата од Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, доставило известувања до обвинителството дека „сомнежите се неосновани, а врз основа на прибавените информации е констатирано дека нема основи за понатамошна истрага“.

„Врз основа на тоа, истражните органи до јавното обвинителство доставија предлог за затворање на истрагата“, известија подоцна од МВР.

На средбата било истакнато и дека во тек е истрага против тие што го иницирале политичкиот прогон преку злоупотреба на институциите на системот, но детали не се соопштуваат.

Големите контроли во организации што беа критички кон власта во 2016 и 2017 година од граѓанската јавност беа оквалификувани како огромен притисок и заплашување од тогаш владејачката ВМРО-ДПМНЕ врз критичарите на власта.

Со месеци во истрагите беа вклучени и МВР и УЈП, но беа пронајдени никакви докази за сомнително работење или направени прекршоци.


Невладините бараат од Владата информации за администрацијата и поголема отвореност


Скопје, 27 октомври, 2017 - 21:04 (META) 

Граѓанскиот сектор бара дополнителна ефикасност и транспарентност во поглед на регистарот на вработени во јавните институции, соопшти владината служба за информирање.

Од граѓанските организации, на денешната средба со работни групи од министерствата, било побарано да се подобри ефикасноста на примената на Законот за пристап до информации од јавен карактер и да се обезбеди поголема транспарентност на податоците за привремените вработувања.

Денешната средба е дел од процесот за консултации со граѓанските организации за планот „3-6-9“ за итни реформи.

Во наредниот период, сметаат граѓанските организации, неопходно е тие да бидат поактивно вклучени во работата на собраниските комисии, односно нивното учество да биде загарантирано.

Во однос на независните регулаторни тела, граѓанските организации побарале поголема транспарентност, a директорите, освен обврската пред Собранието, да ги презентираат извештаите за нивната работа и јавно и да носат и одговорност за нивната работа.

Во исто време сметаат дека е неопходна ревизија на Изборниот законик, соодветна систематизација во Државната изборна комисија, како и нова методологија за следење на избирачкиот список.


АВМУ вели дека не сака да зависи од Владата, невладините денеска ќе кажат што не одговара


Скопје, 28 септември, 2017 - 10:28 (META) 

Директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ), Зоран Трајчевски, вчера порача дека со укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето на Агенцијата од страна на bуџетот ќе се наруши независноста на оваа институција.
Денеска неколку невладини организации ќе презентираат извештај токму за АВМУ.

– Укинувањето на радиодифузната такса и финансирањето од буџетот значи целосно уривање на независноста на институцијата и ставање под капата на Владата. Ако постоела таква практика, ќе била применета и во другите европски земји. Ова е популистички чин со кој сакаат да се исполнат предизборни ветувања, за жал, и на опозицијата и на позицијата, не водејќи притоа сметка дека се уништува функционирањето на Агенцијата, која претходните 20 години, поради финансиската независност, можеше да ја врши улогата во општеството – порача вчера Трајчевски.

Одговарајќи на новинарски прашања во врска со подготовката на нов закон за медиуми, Трајчевски рече дека неговиот личен став е оти се работи за текст на закон кој е спротивен на европските директиви. Рече дека агенцијата не е вклучена во новиот закон.

Денеска ќе биде презентиран третиот извештај за работата на АВМУ, кој го подготвуваат  „Евротинк“ – Центар за европски стратегии, НВО Инфоцентар, „Транспарентност Македонија“ и Хелсиншкиот комитет за човекови права.

– Во изработката на законот, ние не сме вклучени и сметам дека се работи за работна верзија која се изработува. Логично е да има јавна расправа и да бидат вклучени сите субјекти кои се засегнати од законот – рече Трајчевски во изјава за медиумите.


Османи: Предизвикот е да направиме систем за координирање и за надзор на планот „3-6-9“


Скопје, 21 јули, 2017 - 14:47 (META) 

„Подготовката на планот „3-6-9“ беше полесната работа. Планот доби широка поддршка како надвор, од нашите меѓународни партнери, така и дома, кај домашната јавност. Но, сега ни е потребна имплементација на 73 мерки за три месеци, во услови на ограниченост од прогласувањето локални избори и од летните одмори. Сега предизвикот е да направиме систем за надзор, координирање и за информирање“, порача вицепремиерот за европски прашања, Бујар Османи, на денешната средба со претставници на граѓанскиот сектор, која се одржа во Секретаријатот за европски прашања.

Османи додаде дека спроведувањето на планот „3-6-9“ претставува обврска преземена пред меѓународните партнери за откочување на евроинтегративните процеси, но и основен услов за изградба на стабилно демократско општество и европска држава за граѓаните на Република Македонија. Нагласи дека еден од чекорите во остварувањето на планот е и потпишувањето на договорот за добрососедство со Бугарија.

Невладините организации побараа во планот „3-6-9“ да се предвидат точни мерки за тоа како Владата ќе соработува со нив, за тоа да не остане на неформално ниво, како што, според нив, е случај сега.

– Иако има волја за соработка, ние, како граѓански сектор, не можеме да си дозволиме соработката да биде оставена на добра волја – посочи Ардита Абази од Институтот за европски политики.

Османи нагласи дека постои решеност планот да се спроведува сеопфатно.

– Потребно е прашањето на евроинтеграции да го издигнеме на едно надпартиско, надетничко, ако сакате наднационално ниво, по кое нема да има политичко расправање туку консензус. Тоа се покажа успешно на примерот на Хрватска, каде и позиција и опозицијата се договорија политичкиот натпревар да го водат по сите други теми, а по прашањето на евроинтеграциите да се држат до консензусот – рече вицепремиерот Османи.

На трибината учествува бројни невладини организации, претставници на медиуми и претставници од Секретаријатот за европски прашања кои се задолжени за имплементацијата на планот „3-6-9“.