Повторно може да се поднесуваат барања за приватизација на градежно земјиште


Скопје, 10 јули, 2018 - 10:58 (META) 

Граѓаните од вчера повторно можат да поднесуваат барања за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост во Управата за имотно правни работи.

Вчера стапија на сила измените на Законот за приватизација и закуп на градежно земјиште во државна сопственост, со кои граѓаните повторно може да поднесуваат вакви барања, откако на 15 декември 2014 година истече претходниот рок.

Со барањето треба да се приложат фотокопија од лична карта или пасош, доказ за правна основа врз основа на кое е стекнато правото на користење на земјиштето (закон, тапија, пресуда, договор, решение, одлука на надлежен орган) и податоци за земјиштето, односно имотен лист од катастар на недвижности или поседовен лист од катастарот на земјиштето.

Барањата се поднесуваат во подрачните единици на Управата за имотно правни работи во општината во која се наоѓа земјиштето.

Барањата може да се поднесуваат до 31 декември 2021 година, информираат од Министерството за финансии.


Судот го прифати барањето на Заев јавно да се гледа снимката за „Поткуп“


Скопје, 19 март, 2018 - 12:26 (META) 

По завршувањето на денешното рочиште за случајот „Поткуп“, премиерот Зоран Заев објасни дека Судечкиот совет одлучил снимката која е клучниот доказ на обвинителството против него да биде емитувана јавно, иако е обезбедена со примена на посебната истражна мерка- тајно снимање.

Тоа би требало да се случи на рочиштето следниот понеделник. За снимката Заев тврдеше дека е нецелосна и недостигаат два дела, поради што јавноста стекнала погрешен впечаток.

Заев е обвинет дека како градоначалник на Струмица побарал поткуп во висина од 160.000 евра од струмички бизнисмен за легализација и откуп на градежно земјиште.

– Почнаа суштините на постапките во случајот „Поткуп“ што се води против мене. Денеска сум задоволен што Судот го прифати барањето на мојата одбрана, но и моето да се направи јавно изведување на доказите, односно видео снимката која влијаеше многу на мојата чест, углед и на приватноста да биде јавно презентирана од причина што се гледа дека на двапати е пресечена токму во во моментите каде впечатокот е целосно различен од тоа што е прикажано во јавноста – рече Заев денеска пред Кривичниот суд.


Oпштините побрзо ќе ги услужуваат граѓаните со софтверот за градежно земјиште


Скопје, 13 март, 2018 - 12:42 (META) 

Министерството за транспорт и врски го предаде на Заедницата на единиците на локалните самоуправи (ЗЕЛС) софтверскиот систем „е-Градежно земјиште“ кој треба да го користат општините во Македонија.

Оваа софтверска програма има за цел да им овозможи на граѓаните да ја спроведат целата постапка по поднесени барања за отуѓување, за давање на долготраен и краткотраен закуп, за давање на право на трајно користење, за пренесување на право на сопственост и засновање на право на стварна службеност на градежно земјиште во сопственост на државата.

Премиерот Зоран Заев рече дека, пренесувањето на надележостите од централна кон локалните власти, ќе создаде услови за уште поодговорно работење на општините во интерес на граѓаните.

– Со пренесувањето на софтверот за управување со градежното земјиште, општините ќе бидат многу помоќни, ќе бидат многу посилни, пофлексибилни, попосветени, да им излезат во пресрет на барањата на граѓаните или на компаниите. Ова, треба да значи охрабрување за сите инвеститори во Македонија, дека постапките кои ќе ги водат како први чекори за идни градби ќе бидат решени на локално ниво – рече премиерот Зоран Заев.

Тој додаде дека овој сервис кој е во рацете на општините е уште еден чекор од децентрализацијата, односно од пренесувањето на правата и обврските од централната на локалната власт.

Со програмата „е-Градежно земјиште“, во период од неколку месеци се очекува да има забрзување на сите постапки и да се воспостави висок степен на прецизност и дисциплина во однос на роковите.


Денеска судење за случајот „Поткуп“ во кој е обвинет Заев


Скопје, 22 септември, 2016 - 9:40 (META) 

Градоначалникот на Струмица и лидер на СДСМ, Зоран Заев, денеска во 10 часот треба да се појави во Основниот суд Скопје 1 на рочиште за случајот „Поткуп“, во кој е обвинет за барање поткуп.

На последното рочиште во судницата беше присутен струмичкиот бизнисмен Иван Николов-Сачевалиев, од кој Заев, наводно, барал поткуп. Заев за овој случај тврди дека е наместен и обвини дека неовластено бил прислушуван пет години.

Според обвинителството, Заев, во својство на службено лице, како градоначалник на Струмица, од Николов побарал поткуп од 163.924 евра, односно по 2 евра за квадратен метар градежно земјиште во Струмица, кое Николов бил заинтересиран да го приватизира.

Според обвинението, една половина од парите требало да бидат за Заев, а другата за изградба на црква во Струмица. Заев тврдеше дека цело време бил свесен дека лицето се обидува да го намести и поднесе кривична пријава против бизнисменот.