Состојбата во економијата се подобрува, оцени Народна банка


Скопје, 9 август, 2017 - 14:26 (META) 

По стагнацијата на економската активност во првото тримесечје, показателите за вториот квартал од годинава упатуваат на подобрување на состојбата на економијата, било заклучено на редовната седница на комитетот за оперативна монетарна политика на Народна банка.

„Оваа констатација е поддржана од порастот на индустриското приозводство, по неговото намалување во првото тримесечје, забавувањето на падот на градежната активност, како и по забрзувањето на порастот во трговијата“, се вели во соопштението на Народна банка.

Домашниот бруто-производ се очекува да биде 2,5 проценти за 2017 година поради пониските остварувања во првото тримесечје.


Се очекуваат поголем број договори за градежни работи и вработувања


Скопје, 13 ноември, 2015 - 15:56 (META) 

Се очекуваат зголемен број договори за градежни работи и вработени во наредните три месеци, објави Државниот завод за статистика.

Оценката за финансиската состојба и за сегашната состојба со порачки е поповолнa во споредба со претходното тримесечје.

Најголемо влијание на ограничувањето за подобрување на тековната градежна активност имаат зголемените трошоци за материјали со 20,3 проценти, зголемените финансиски трошоци (камати) со 20 проценти, недостигот од обучен кадар со 14,6 проценти и зголемените трошоци за труд со 14,3 проценти.