!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Свилановиќ: Потребно е регионално економско здружување на Балканот


Сараево, 15 март, 2017 - 17:15 (META) 

Генералниот секретар на Советот за регионална соработка (РСС), Горан Свилановиќ, смета дека политиката „еден регион – една економија“ е добра за Западен Балкан, ако е проследена со честа интеракција помеѓу ресорните министри од регионот и нивните колеги и институции од Европска Унија.

– Очекувам дека премиерите на состанокот во Сараево ќе потпишат план за целосна економска интеграција на регионот. Овој процес на регионализација не ги исклучува тие земји од европскиот пат и нивно членство во ЕУ – изјави Свилановиќ за „Гласот на Америка“, непосредно пред Самитот на лидерите на Западен Балкан, кој ќе се одржи утре (16 март) во Сараево.

Застојот во реформите, според Свилановиќ, може да се надмине со единствен пазар на трудот на Западен Балкан, кој би подразбирал слободно движење на работната сила, како и единствен инвестициски простор и либерализација на трговските услуги, во согласност со целосно либерализираната регионална трговија.

Од овој проект се очекува дека ќе ја зајакне конкурентноста на националните економии во регионот, ќе ги олесни транзитот и трговијата низ поврзување на сите гранични служби и ќе ја зголеми конкурентноста на националните економии.

Според Свилановиќ, поддршка за овој проект има од три држави, меѓу кои и Македонија.

-Имаме поддршка од премиерот на Србија, како и од Македонија и од Босна и Херцеговина, а истото го очекуваме и од другите –  изјави Свилановиќ.

Советот заедно со Европската комисија ќе предложи повеќегодишен акционен план, кој подразбира рокови до кои би требало договорите да се применат и како да се дефинира процесот на примената.


Свилановиќ: Крајно време е Балканот да ги препознае пораките од ЕУ


Белград, 7 март, 2017 - 16:41 (META) 

„Крајно време е Западен Балкан да ги препознае пораките од ЕУ и да тргне напред преку регионалната соработка“, изјави Горан Свилановиќ, генерален секретар на Советот за регионална соработка (РСС), меѓувладино тело на земјите од Процесот за соработка во Југоисточна Европа, од кој дел е и Македонија.

Тој ја модерираше панел-дискусијата што се одржа првиот ден од познатиот бизнис-форум „Копаоник 2017“, на кој, како што соопшти РСС, доминантен став на учесниците бил дека „реформите што водат кон економска интеграција на регионот, се неопходен дел дел од побрзото приклучување кон ЕУ“.

„Европската Унија повеќепати го нагласуваше значењето на регионалната соработка и на добрососедските односи и го потврди освежениот пристап кој подразбира посилно партнерство помеѓу претставниците од земјите од Западен Балкан и од ЕУ. Сега е последен момент регионот да тргне напред, водејќи ги своите економии кон просперитетна иднина“, изјави Свилановиќ.

Тој додаде дека мора да се има предвид дека ниту еден инвеститор нема да ги ризикува своите пари доколку не може да се потпре и на правосудството во одредена земја.

„Тоа е тоа што покажува дека процесот на реформи мора да биде сеопфатен, што сепак не може да се направи преку ноќ“, истакна Свилановиќ.

Форумот кој почна денеска, ќе трае до 9 март и на него учествуваат околу илјада учесници, од деловната и од академската заедница, како и претсавници на влади и членови на дипломатскиот кор.

Од Македонија на форумот учествува претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески.


Свилановиќ: Застојот на реформите во Западен Балкан може да се надмине преку интеграција во економијата


Минхен, 17 февруари, 2017 - 17:39 (META) 

„Еден регион – една економија“, може да биде добредојдена новина за земјите од Западен Балкан, но само ако е следена со почеста интеракција од ресорните министри од регионот и нивните колеги од институциите од Европската унија. Ова денеска во Минхен го изјави Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС) Горан Свилановиќ, зборувајќи на сесија посветена на глобалниот дијалог, на конференција организиран од Фондацијата БМВ.

Оценувајќи дека постои парализа на реформите во регионот, Свилановиќ ја истакна клучната потреба Европската Унија да го вклучи Западен Балкан во својата визија за иднината и тоа пред сè со поголемо ангажирање за решавање на нерешените прашања меѓу земјите, кои го спречуваат нивниот напредок.

-Постоечкиот застој во реформите може да се реши со чекорење кон единствен пазар на трудот на Западен Балкан, кој подразбира слободно движење на работната сила, единствен информациски простор кога станува збор за информатичките и комуникациските технологии и единствен инвестициски простор, кога станува збор за либерализација на трговијата со услуги, во рамките на веќе во целост либерализираната регионална трговија – предложи Свилановиќ.

Регионалниот совет за соработка е меѓувладино оперативно тело на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, каде што полноправен член и основач е и Република Македонија.

Изјавата на Свилановиќ доаѓа по потегот на српскиот премиер Александар Вучиќ, кој на австрискиот канцелар Кристијан Керн на средбата во Белград му предал документ за формирање слободен трговски пазар и царинска унија во Западен Балкан.

Станува збор за идеја која, како што објасни самиот Вучиќ „има за цел да ги зближи нашите територии“ и да се олесни минувањето на стоките. Српскиот премиер кажал дека за предлогот се консултирал со претседавачот на Советот на министри на БиХ,  Денис Звиздиќ и со албанскиот премиер Еди Рама.


Свилановиќ: РСС ќе придонесе регионот да биде просперитетен и стабилен


Скопје, 9 февруари, 2017 - 16:08 (META) 

„Исклучително е важно да се осигури понатамошен напредок и продолжување со реформите во регионот, бидејќи тоа се неповратни процеси кои произлегуваат од тежнеењето на државите да пристапат кон Европската Унија. Регионалниот совет за соработка (РСС) ја продолжува блиската соработка со вас, за регионот да биде просперитетен и стабилен“, изјави генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, обраќајки се на шестиот неформален состанок на министрите за надворешни работи и за енергетика од Западен Балкан, кој денеска се одржа во Скопје.

Според него, очекувањата од претстојниот самит во Трст се големи.

„Поврзаност, борба против корупција, иновација и пренос на технологија се некои од темите за кои ќе се разговара на самитот. Ако им се пристапи на соодветен начин, како на национално така и на регионално ниво, во голема мера ќе придонесат за одржување на економскиот развој, но, исто така, и ќе го поттикнат процесот на проширување на Западен Балкан“, изјави Свилановиќ.

Тој зборуваше и за приоритетите и за активностите на организацијата предвидени за следните три години и потсети на поранешните успеси на РСС, како што се посредството при меѓувладините договори, за приоритет да се земе меѓусебното признавање на стручните квалификации во граѓанскиот и во здравствениот сектор, подготовката и усогласувањето на регионалната програма за туризам и др.

На маргините на состанокот се потпишани и договори со кои се осигурува дополнителен придонес на ЕУ во пружање техничка помош и финансирање на проекти од областа на енергетската ефикасност и обновливи извори на енергија во регионот.

Денешниот состанок беше продолжение на министерскиот состанок на шесте економии на Западен Балкан одржан во септември минатата година во Њујорк, на маргините на 71. седница на Генералното собрание на Обединетите Нации.


Свилановиќ: Интеграцијата на Ромите е услов за проширување на ЕУ


Виена, 13 декември, 2016 - 11:21 (META) 

Прашањето за позицијата и за интеграцијата на Ромите во државите од Западен Балкан и во Турција е услов на Европската Унија за проширувањето и е важно прашање за сите земји од регионот, изјави генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, во Виена.

Зборувајќи на отворањето на дводневниот регионален собир на претставници на националните контакт-центри за Ромите и на различни министерства од владите на земјите на Југоисточна Европа (ЈИЕ), меѓу кои и од Македонија, Свилановиќ укажа дека Ромите сочинуваат 5,5 отсто од населението во регионот и дека токму неизвесноста на нивната позиција било причина ЕУ да го постави ова прашање високо на својата агенда.

„Европските институции, земјите членки на ЕУ како и земјите кои тежнеат кон приклучување во ЕУ имаат заедничка одговорност да го унапредат животот на своите сограѓани Роми. За да се следи напредокот и остварувањето на целите на интеграцијата на Ромите до 2020 година, потребни се точни и ажурирани информации“, изјави Свилановиќ.

На собирот, кој е всушност работилница за претставниците на владите на земјите членки од ЈИЕ кои тежнеат кон приклучување во ЕУ, се претставува начинот и технологијата која треба да ја применува секоја земја одделно, а која е многу слична со образецот што се применуваше при реализација на Декадата на Ромите 2005-2015 година.

Целта на проектот за интеграција на Ромите до 2020 (IR 2020), е националните влади да интегрираат посебни мерки поврзани со Ромите во главните социо-економски политики, како и во процесот на планирање на националните буџети и постапките за давање услуги во оваа област, соопшти РСС.

Проектот е почнат во јуни 2016 година од Европската комисија, Фондацијата „Отворено општество“ и Регионалниот совет за соработка, меѓувладино тело на земјите членки на Процесот за соработка во ЈИЕ (SEECP), чиј основач и полноправна членка е и Република Македонија.


Свилановиќ доби награда за унапредување на соработката помеѓу државите во ЈИЕ


Сараево, 1 декември, 2016 - 18:37 (META) 

Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (РСС), Горан Свилановиќ, е добитник на наградата „Д-р Елмер Хантош“, за унапредување на сооработката во регионот на Југоисточна Европа, што ја доделува Централноевропската фондација, соопшти РСС.

Наградата е доделена за промоција на соработката во Југисточна Европа и интеграциските процеси на државите кон Европската Унија, што се вклопува и во напорите за продлабочување на економската соработка во Централна и во Источна Европа, цели на кои работи Централноевропската фондација.

Свилановиќ е прв човек на Регионалниот совет за соработка, меѓувладино тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправна членка е и Македонија.

Претходно, Свилановиќ беше министер за надворешни работи во Србија и Црна Гора, ги водеше и процесите за демократизација и за унапредување на човековите права при Пактот за стабилност, а подоцна беше и координатор на економските и еколошките активности во ОБСЕ.


Воените разузнавачи од ЈИЕ ги проценуваа мигрантската криза и тероризмот


Кишињев, 20 октомври, 2016 - 16:32 (META) 

Шефовите на воените разузнавачки служби на земјите од Југоисточна Европа (ЈИЕ), меѓу кои и од Македонија, денеска расправаа за опасностите од мигрантската криза и за радикализацијата на националниот екстремизам, кој води до тероризам.

Состанокот кој се оддржува во Кишињев, Молдавија, е во рамките на регионална иницијатива со која претседава Регионалниот совет за соработка (РCC) и една од земјите од ЈИЕ кои се менуваат годишно, а во моментот тоа е Молдавија.

– Професионалците кои се занимаваат со военото разузнавање се во најдобра позиција да најдат начини за надминување на неконвенционалните безбедносни закани, вклучувајќи ја тука и миграцијата од огромни размери – изјавил државниот секретар во министерството за одбрана на Молдавија, Аурел Фондос.

Генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка, Горан Свилановиќ, како што соопшти РCC, предупредил дека заканите постојат и повикал на прагматична заедничка соработка.

– Нашиот регион се соочува со бројни домашни предизвици, но и со тие што потекнуваат од други делови од светот. Што се однесува до регионалната соработка, треба да бидеме прагматични, ефективни и да се свртиме кон резултатите – изјавил Свилановиќ.

Соработката во безбедносниот сектор е во рамките на Процесот за соработка во ЈИЕ (SEECP), чие оперативно тело е Регионалниот совет за соработка, а основач и полноправен член на процесот е и Македонија.


Безбедноста на интернет во ЈИЕ, тема на состанок на безбедносните агенции


Подгорица, 29 септември, 2016 - 15:23 (META) 

Безбедноста на интерент во регионот на Југоисточна Европа (ЈИЕ) е една од темите на дводневниот форум на националните безбедносни агенции што почна денеска во Подгорица.

Форумот кој го организира Регионалниот совет за соработка (РСС), прераснува во традиционалнен начин на соработка и на градење доверба меѓу безбедносните агенции од земјите од ЈИЕ, меѓу кои и Македонија.

Меѓу темите на оваа конференција, како што е официјално соопштено, ќе бидат и соработката во областите на образованието и на обуката, како и поставување заедничка веб-страница на националните безбедносни агенции од ЈИЕ.

Генералниот секретар на РСС, Горан Свилановиќ, изјави дека форумот на безбедносните агенции не е цел сам по себе, туку дека прераснал во средство за подобра соработка и за зголемување на безбедноста и на довербата.

Шефот на црногорската Национална безбедносна агенција, Саво Вучиниќ, изјави дека иако е забележлив напредокот во безбедносната состојба во регионот, тој сè уште се соочува со значителни предизвици, поради што се потребни размена на искуства, добри практики и идеи.

Регионалниот совет за соработка е оперативно тело на Процесот на соработка во Југоисточна Европа, чиј основач и полноправен член е и Македонија.


„Балкански барометар 2016“: Песимизам и зачмаеност во Македонија


Сараево, 21 јуни, 2016 - 14:44 (META) 

Речиси 80 отсто од граѓаните на Македонија се или незадоволни или неутрални од тоа како се движат работите во општеството, покажа последното истражување на „Балкански барометар 2016“, кое денеска беше претставено во Сараево.

Дури 75 отсто од граѓаните на Македонија мислат дека во следните 12 месеци ситуацијата ќе остане иста или ќе се влоши, додека позитивни очекувања имаат 23 отсто од граѓаните.

Невработеноста, економската состојба и корупцијата се главните проблеми во државата, одговориле испитаниците, а иста е состојбата и со другите држави од Југоисточна Европа. Но, за разлика од нив, во Македонија е многу поголема загриженоста од иселувањето на високообразовани кадри, политичките расправии, безбедносните прашања и тероризмот, мигрантската криза и малцинските прашања.

Генералниот секретар на Советот за регионална соработка, Горан Свилановиќ, на презентацијата изјави дека иако „Балкански барометар 2016“ покажал први знаци на економско закрепнување на регионот, и понатаму крупни прашања остануваат нерешени.

– Она што за мене е најистакнато во годинешното истражување, се податоците дека голем број од испитаниците се подготвени да заминат во потрага по подобра иднина. Секој втор испитаник размислува за напуштање на своето општество и за барање работа во странство – изјави Свилановиќ.

„Балкански барометар“ првпат е објавен во 2015 година. Во истражувањето учествуваат 7.000 граѓани и 1.400 компании од Албанија, БИХ, Хрватска, Косово, Црна Гора, Србија и Македонија, а се објавува во два дела – јавно мислење и мислење на стопанствениците.

Барометарот го подготвува Советот за регионална соработка (RCC), што е меѓувладино оперативно тело на земјите членки на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (SEECP), чија полноправна членка е и Република Македонија.


Економски коридори за поконкурентен Западен Балкан


Сараево, 4 мај, 2016 - 16:11 (META) 

Инфраструктурата, конкурентноста, мобилноста и доброто управување се четирите приоритети на кои ќе се концентрираат владите од Западен Балкан со Регионалниот совет за соработка (РСС) во текот на годинава.

Ова денеска го изјави генералниот секретар на РСС, Горан Свилановиќ, на конференцијата „Сараево бизнис-форум“, посветена на зголемување на соработката во индустрискиот сектор и на економската соработка со Кина.

– Крајната цел е поконкурентен регион преку полесниот протек на капитал, човечки ресурси, стоки и на услуги на Западен Балкан, но и во поширокиот регион и надвор од него. Со тоа ќе се помогне и процесот на интеграција во ЕУ – додаде Свилановиќ, кој модерираше со една од панел-дискусиите на конференцијата.

Минатата година, Советот работеше на подготовките на концептот на економски коридори, што ќе биде претставен на самитот на шесте земји на Западен Балкан што ќе се одржи во јули годинава во Париз.

РСС е меѓувладино тело на Процесот за соработка во Југоисточна Европа (SEECP), во кој активно партиципира и Македонија.