Државните градежни инспектори со вонредни контроли на охридските и струшките плажи


Охрид, 19 март, 2019 - 15:27 (META) 

Државниот градежен инспекторат започна со интензивна контрола на плажите и тоа не само во Струга и Охрид, туку и во Преспа и во Дојран, информираше министерот за транспорт и врски Горан Сугарески. Ресорниот министер објасни дека причина за оваа вонредна контрола е да се констатира дали има неправилности на плажите, кои беа предмет на издавање.

„Со години наназад, општинските и државните инспектори ја префрлаа надлежноста помеѓу себе, така што, со оваа контрола ќе ги видиме сите неправилности кои што мора да се отстранат. Контролата не е само да се види во каква состојба се плажите, туку и за да видиме колкав дел од договорите за концесија се истечени“, рече Сугарески.

Тој објасни дека во процедура е измената на законот за градежно земјиште, со кој што треба да се дефинира начинот на кој, државата ќе стопанисува со плажите. Сугарески очекува дека државата деновиве ќе го преземе стопанисувањето со плажите на Охридското, Преспанскиото и Дојранското Езеро.

Ниту една плажа не е вратена во првобитна состојба како што предвидуваат договорите, а дел од нив непречено работат како угостителски објекти. И додека струшкиот градоначалник Рамиз Мерко неодамна изјави дека е понижување одземањето на ингеренциите со плажите на Охридското Езеро и дека е можно да се откаже од функцијата поради тоа, в.д градоначалникот на Општина Охрид, Константин Георгиески, со став дека акт донесен од Собранието, треба да се почитува.

„Ние како Општина Охрид имаме проблем со дива градба, но од таков обем како што има наводи дека се случува во Струга, во Охрид нема. Имаме и проблем со постапката за издавање на плажите под концесија, тоа се објекти кои претходно се изградени, договорите беа истечени, имаше нов повик, меѓутоа тој повик се уште не е завршен, а правните лица обавуваат дејност на тие плажи“, изјави Георгиески.

Инаку од почетокот на овој месец во повеќе наврати медиумите известуваа за тоа дека одредени парцели помеѓу Струга и Калишта се тампонираат, дека се поставуваат бетонски огради, дека се пали трска и друга вегетација среде бел ден, а на повеќе локации се депонира и градежен шут.


Сугарески: Капиталните инвестиции се ниски, бидејќи не е градежна сезона


Скопје, 27 февруари, 2019 - 13:30 (META) 

Официјалните податоци од Министерството за финансии покажуваат дека само 1, 09 проценти од планираното за капитални инвестиции биле реализирани во јануари.

Причината за слабата реализација, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески ја гледа во тоа што не е градежна сезона, а се работи на тендери за предвидените проекти, но очекува дека капиталните инвестции годинава ќе се реализираат.

– Сега не е градежна сезона, дел од работите што треба да се сработат се во фаза на тендерирање, така што, нашите очекувања се дека капиталните инвестици ќе бидат многу повисоки од ланската година – изјави Сугарески одговарајќи на новинарски прашања по промоцијата на проектот „Безбедни семејни паркинг зони“.

Тој додаде дека за две недели со почетокот на градежната сезона стартува реконструкцијата на 40 патишта, за што е подготвена целосната документација.


Сугарески: Tурските компании да се вклучат во реализацијата на капиталните проекти


Скопје, 21 февруари, 2019 - 10:36 (META) 

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески оствари работна средба со претставници на Македонско-турската Стопанска комора -МАТТО, во рамките на која разговарале за инфраструктурните проекти во државата и можноста за учество на турските стопанственици и инвеститори во нивна реализација.

„Министерот Сугарески пред присутните ја образложи инвестициската програма на Владата за реализација на проекти во патната, железничката и комуналната инфраструктура и ги повика стопанствениците да земат активно учество во изградба на капиталните објекти во земјата.Тој го потенцираше планот на Владата и Министерството за транспорт и врски за изградба и реконструкција на преку 700 километри патна мрежа како и изгрaдба на железничкиот Коридор 8 кон Република Бугарија“, соопштуваат од Министерството.

На средбата се разговарало и за новиот Закон за урбанистичко планирање и новите решенија во Законот за градење, а Сугарески ги повикал да се вклучат со свои забелешки за да се изготват квалитетни закони кои ќе имаат функционална примена во пракса.


Сугарески и „Визер“ денеска ќе потпишат договор за субвенции


Скопје, 14 јануари, 2019 - 9:43 (META) 

Министерот за транспорт Горан Сугарески и претставници на нискобуџетната авиокомпанија „Визер” денеска ќе потпишат Договор за финансиска поддршка за евтини авиолинии.

Тоа е трет Договор за субвенции за авиолинии меѓу македонската Влада и „Визер“. Во наредните три години на авиокомпанијата треба да ѝ бидат исплатени пет милиони евра.

Субвенционираните летови од аеродромите во Скопје и во Охрид треба да ги опслужува од март годинава.
Договорот следи по третиот повик што го објави Владата за доделување финансиска поддршка по двата неуспешни огласи. На сите три повици понуда достави само „Визер“ која опслужува евтини авиолинии од македонските аеродроми во изминатите шест години.


Изградбата на гасоводот од Штип до Неготино ќе заврши кон крајот на јануари


Неготино, 23 декември, 2018 - 10:56 (META) 

Изградбата на гасоводната мрежа од Штип до Неготино е во завршна фаза, комплетно ќе заврши кон крајот на јануари или кон средината на февруари и веднаш потоа ќе се пушти во употреба, информираше министерот за транспорт и врски Горан Сугарески кој заедно со директорот на Македонски енергетски ресурси (МЕР), Бајрам Реџепи извршија увид во финализирањето на градежните работи на оваа гасоводната делница.

– И во делот на краците кои што одат до Битола и до Гостивар во 2019 година очекуваме сериозна динамика. Гасификацијата е стратешки приоритет на Владата, а тоа се потврдува, бидејќи во буџетот за 2019 се предвидени 1 милијарда и 557 милиони денари. Согласно потпишаните договори кои ги имаме со изведувачите, дел од нив ќе завршат кон крајот на 2019 година, дел и во 2020 година – рече Сугарески.

Тој додаде дека надминати се речиси сите проблеми и со финализирање на процесот на експропријација на земјишта. Дополнително, Сугарески информираше дека на претпоследната седница на Влада, Министерството за економија се задолжи да формира работна група која ќе одлучува за најефикасниот модел за развој на системи за дистрибуција на природниот гас во Македонија.

–  Многу е важно во овој процес забрзано да работат и општините за да може паралелно да ги градат општинските дистрибутивни мрежи, за што побрзо гасот да го донесеме до домовите и компаниите.Уште еднаш сакам да упатам апел до општините, најбрзо да работат на проектите, на документација, да одвојуваат средства од буџетот за да бидат приклучени сите градови околу кои се работи – додаде Сугарески.

Директорот на МЕР, Реџепи информираше дека должината на делницата во завршна фаза од Штип до Неготино е 36 километри, а инвестицијата е вредна 15, 8 милиони евра.Главната мерна регулациона станица Неготино е предвидена да биде со максимален капацитет за опслужување на природен гас од 7.000 метри кубни на час.

– Овој е последниот градежен зафат во лот 1, од делницата од Штип до Неготино во вкупна должина од 36 километри. Нискиот дел е комплетно завршен, направен е успешен хидротест и очекувам до крајот на следниот месец или првата половина на февруари да има употребна дозвола, да биде во можност да се наполни со гас и да опслужува кон дистрибутивните оператори – рече Реџепи.

Тој додаде дека и во другите два лота има интензивни градежни активности, и во втората половина од оваа година имало задоволително ниво на реализација на проектите.

– Паралелно се работи и на поврзување на магистралниот гасовод од Неготино преку Кавадарци, Прилеп па се до Битола, во должина од 92 километри. На овој потег веќе има околу 40 проценти реализација на градежните работи. Со инвестиција од 29 милиони евра, интензивно се работи и на делницата од Тетово до Гостивар, со околу 35 проценти реализација на градежните работи – рече Реџепи.

Реџепи очекува дека во првиот квартал во 2020 година делницата од Неготино кон Битола ќе биде завршена. Додека за делницата од Скопје до Гостивар се очекува да биде завршена до крајот на наредната година или може да има продолжување од три месеци, поради како што рече, големиот број измени кои во тек на градба се појавиле и се покажале неминовни да се направат.

Тој додаде дека оваа гасоводна делница е многу битна затоа што ќе биде јазол не само за приклучување кон лот 2 туку и за приклучување кон интерконекцискиот вод со Грција.

– Со задоволство информирам дека е направена физибилити студијата заедно со грчкиот оператор и аплицирано е за грант за градба. При крај се преговорите со значителни европски финансиски институции за финансирање на оваа делница и очекувам дека брзо ќе имаме конкретен договор за финансирање. Оваа интерконекција ни е најважна, бидејќи не само што ќе добиеме конкурентен и стабилен систем за снабдување, туку ќе имаме и диверзификација на сите наши извори за снабдување со природен гас – додаде Реџепи.


Сугарески: Во 2019 ќе има реализација на најавените проекти во градежништвото


Скопје, 21 декември, 2018 - 13:09 (META) 

Градежната комора на Македонија, Министерството за транспорт и врски, Општина Центар, Стопанската комора на Северозападна Македонија и останати релевантните чинители од секторот во Сојуз на стопански комори на Македонија на највисоко ниво дискутираа за актуелната состојба во градежништвото.

Тие сметаат дека раст и стабилност на градежниот сектор, значи стабилност и за 26 други стопански гранки директно поврзани со градежништвото.

Претседателот на Градежната комора на Македонија, Ивица Јаќимовски рече дека нивното главно барање е во најбрз рок да се донесе предлог-новиот Законот за урбанистичко планирање и Законот за градење.

„Со донесување на Законите ќе се овозможи решавање на еден од најголемите проблеми изминатата година, блокирање на веќе одобрените детални урбанистички планови. Стопирањето на ДУП-овите ја доведе во прашање правната сигурност на инвеститорите во градежниот сектор кои трпат големи финансиски штети“, истакна Јаќимовски и додаде дека при донесување на деталните урбанистички планови треба особено да се внимава, бидејќи секое стопирање кога веќе започнал процесот на градба значи штета која не може да се надомести.

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, верува дека следната година ќе има реализација на најавените проекти во градежништвото, без проблеми.

„Токму затоа треба да работиме за да нема застој, поточно да се запазат предвидени законски рокови  во градежништвото кои се од особено значење, бидејќи секое остранување на пропустите направени при проектирањето, ќе значи дополнително трошење на време и финансиски средства, кои неминовно се одразуваат врз градежниот сектор и економијата во целост. За следна година за капитални проекти предвидени се 418 милиони евра, а реализиција на планираните градежни инфраструктурни зафати значи раст на домашната економија“, истакна Сугарески.


Сугарески во Брисел побара поддршка од ЕУ за реализација на инфраструктурните проекти


Брисел, 10 декември, 2018 - 12:07 (META) 

Mинистерот за транспорт и врски Горан Сугарески присуствува на вториот Министерски совет на ЕУ за Западен Балкан што се оддржува во Брисел во рамки на Договорот за основање на транспортната заедница.

Во обраќањето пред присутните, Сугарески ја потенцираше важноста од примената на овој Договор, како основа за поврзување на Европската унија и земјите од Западен Балкан, а кој е во насока на економска соработка и интеграција на транспортниот сектор на земјите од регионот во оној на Унијата.

Сугарески посебен осврт даде на инфраструктурните проекти што се реализираат на пан-европските Коридори 8 и 10, како заложба на Владата за зајакнување ма економската позиција преку инвестирање во транспортната инфраструктура. Притоа, тој ја побара поддршката од Европската унија за финансирање на таквите проекти како предуслов за подобра кохезија со земјите од регионот и Европската унија, а во насока на постигнување на европските стандарди до 2030 година.

„Владата преку Министерството за транспорт и врски достави Апликација за инвестициски грант во износ од 5.136.000 евра за изградба на заедничката станица со Република Србија. Искрено, се надевам дека Апликацијата ќе биде одобрена од страна на Управниот комитет на ВБИФ, по што ќе започнат постапките за избор на изведувач и надзорен инженер. Соглано планот за набавки, се предвидува градежните работи да започнат до средината на 2020 година”, потенцираше министерот Сугарески.

Во рамки на Самитот, министерот Сугарески оставри и средба со Еврокомесарката за транспорт, Виолета Булц, на која средба се разговарше за поддршката на ЕУ за инфраструктурните проекти што се реализираат во Република Македонија. Покрај министерот Сугарески, на Самитот присуствуваат и министерите за транспорт и инфраструктура на земјите од Западен Балкан.


Фризери, бербери и шминкери од Балканот се собраа во Прилеп


Прилеп, 3 декември, 2018 - 10:55 (META) 

Преку 150 фризери, бербери и козметичари од Македонија, Грција, Србија, Косово и Словенија ги покажаа најдобрите мајсторски вештини на „Прилеп спешл шоу“ (Prilep Special Show), што овие три дена се одржува во Прилеп.

Според организаторите на овој спектакл, прилепското Здружение на фризери, бербери и козметичари, оваа е одлична можност за размена на искуства, следење на последните модни трендови во Европа, но и можност за забава и дружење.

„Целта на овој настан е сите фризери, бербери и козметичари да се соберат на едно место, за да ги покажат нивните најдобри способности пред јавноста во државата и пошироко. Најбитно е што ја отворивме со учениците од козметичкото училиште од Прилеп, од каде и ние ги влечеме нашите корени и искуства“, вели Сузана Ревушковска, членка на здружението.

Шоуто, кое по втор пат се организира под покровителство на Општина Прилеп, го следеа градоначалникот Илија Јовановски и министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.


Анѓушев: Владата со анексот за автопатот Кичево – Охрид заштеди 95 милиони евра


Скопје, 2 ноември, 2018 - 15:15 (META) 

Со третиот анекс-договор помеѓу Владата и кинеската компанија „Синохидро“, главниот изведувач на работите на автопатската делница Кичево-Охрид, по една година преговори, Владата заштедила 95 милиони евра, изјави вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на денешната прес-конференција.

-Денеска на владината седница го усвоивме третиот анекс на договорот за автопатот Кичево-Охрид со кој се дефинитивно се решаваат сите проблеми во градењето и со кој очекуваме интензивно да продолжи изградбата на автопатот. Бевме соочени со веќе потпишан договор, кој беше со потешкотии во своето функционирање. Имавме две можности, едната да се прекине изградбата, со што ќе бевме приморани да ги вратиме средствата кои веќе беа потрошени за проектот, да останеме без автопат, како и да платиме сериозни пенали поради лошиот проект кој беше усвоен од претходната Влада. Втората можност беше да се продолжи со изградбата на автопатот, но претходно да се доведе во технички и финансиски исправна состојба, за која се одлучивме како Влада – објасни Анѓушев.

Вицепремиерот рече дека согласно цените кои се наведени во основниот договор, вкупниот износ за дополнителни и непредвидени работи ќе изнесувал 282 милиони евра, но во преговорите биле постигнати значително пониски цени, односно 187 милиони евра, што е заштеда од 95 милиони евра.

Анѓушев образложи дека само за поправка на косините во должина од 30 километри, се планирани дополнителни трошоци од околу 70 милиони евра, а за тунелот, кој наместо во карпа е пробиен во земја, се потребни дополнителни зафати на 4 километри и дополнителен бетон и челични потпори.

Како што објасни министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, со новиот анекс-договор изведувачот се согласува не само да изгради девет клучки, за да може жителите од населените места долж автопатот да се приклучуваат на него, а кои претходно не беа предвидени, туку и алтернативен пат од Пресека до Арбиново како составен дел на овој проект.

-Исто така изведувачот ќе ги изведе и сите дополнителни работи во тунелот Пресека, сите пропусти за вода на целата траса, како и ископите за стабилизација на косините и санација на свлечиштето на целата траса. Откако овој Анекс ќе влезе во сила, Изведувачот има рок од 28 дена да изготви детална програма за работа според реалните услови на терен согласно договорените позиции – нагласи Сугарески.


Сугарески: Понудата од „Виз ер“ не одговараше со условите во јавниот повик


Скопје, 17 октомври, 2018 - 15:14 (META) 

По повод поништениот јавен повик за финансиска поддршка на авиокомпании што беше објавен на 13 септември годинава, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески информираше дека авиокомпанијата „Виз ер“, била единствената која доставила понуда, но таа не одговарала со условите и критериумите пропишани во јавниот повик за финансиска поддршка за авиокомпании.

Тој објасни кои делови од условите, компанијата „Виз ер“ не ги исполнила.

„Во јавниот повик предвидено е авиокомпанијата што ќе добие финансиска поддршка има обврска да започне со оперирање на најмалку четири нови дестинации од аеродромот „Св. Апостол Павле“, Охрид, и тоа првите две до 10.01.2019, а останатите две, во рок од една година од денот на склучување на договорот, и истите да ги опслужува за период за кој се доделува финансиската поддршка. „Виз ер“, доставила понуда во која што сите четири дестинации од аеродромот „Св. Апостол Павле“, планира да ги воведе во август 2019 година. Ова е спротивно на еден од клучните критериуми во јавниот повик. Поради ова, Комисијата констатираше дека условите од јавниот повик не се исполнети и даде препорака овој јавен повик да се поништи“, рече Сугарески.

Тој додаде дека евтини летови ќе има, но процедурата и правилата мора да се почитуваат.

„Владата процени дека стратешки интерес на Македонија е покрај скопскиот аеродром, системски да го развива и охридскиот аеродром. Затоа и во јавниот повик побаравме потенцијални корисници на финансиска поддршка, да воведат четири нови линии од охридскиот аеродром во 2019 година. Исто така сакам да нагласам дека средствата се веќе предвидени во буџетите за следните три години“, додаде Сугарески.