Заев со претставници на ЕБОР договорал поинтензивна соработка


Скопје, 9 март, 2018 - 14:16 (META) 

Премиерот Зоран Заев и неговите советници за економија и финансии денеска се сретнале со Анка Јоана Јоанеску, директорка на канцеларијата на Европската Банка за обнова и развој (ЕБОР) за Македонија и Косово и Френклин Стивс, виш советник во рамки на Иницијативата за инвестициска клима и добро унправување (ICGI), при што се разговарало за економијата во Македонија и за идните очекувања на тој план, како и за соработка во повеќе области, соопшти Владата.

„Претставниците на Европската банка за обнова и развој ги презентираа можностите за соработка со Владата на Република Македонија во рамки на Иницијативата за  инвестициска клима и добро управување којашто се однесува на неколку важни аспекти како што се промоција на дијалог помеѓу јавниот и приватниот сектор, проекти за зголемување на конкурентноста, проекти кои се однесуваат на инспекцискиот надзор и контрола.На состанокот се разговараше и за реформата во јавната администрација, за зајакнување на капацитетите на општините, за степенот на реализација на капитални инвестиции и нивното значење за забрзување на економскиот раст како и за мерките на поддршка од Планот за економски раст за кои се очекува да донесат нови инвестиции и раст на продуктивноста и конкурентноста“, соопштија од Владата.


Кина побара членство во ЕБРД


Лондон, 5 ноември, 2015 - 21:22 (META) 

Кина поднесе апликација за членство во Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), изјави денеска главниот економист на ЕБРД, Ханс Петер Ланкес, јавуваат светските агенции.

Според Ланкес, се очекува до средината на декември да биде донесена одлука по барањето на Кина.

Тој посочува дека ЕБРД е многу активна во Централна Азија, Југоисточна Европа, Кавказот, односно подрачја во кои во последните неколку години кинеските инвеститори и финансии играат многу значајна улога.

Оцените се дека доколку Кина стане членка на ЕБРД, ќе добие мал, но престижен удел.