!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

ЕЛЕМ: Трошењето струја е зголемено за 30 проценти во однос на последните пет години


Скопје, 10 јануари, 2017 - 12:33 (META) 

Поради екстремно ниската температура, регистрирана е 30 проценти поголема потрошувачка на електрична енергија во однос на истиот период за последните пет години, се вели во соопштение на АД ЕЛЕМ.

–  Сите расположливи капацитети за производство на електрична енергија на АД ЕЛЕМ се ставени во погон. Дел од количествата се обезбедуваат на слободниот пазар во согласност со постојните правила и процедури усвоени од Регулаторната комисија за енергетика – посочуваат од компанијата.

Оттаму додаваат дека за дополнување на потребите во периоди од денот со најголема потрошувачка, вчера се набавиле 3.600 мегават-часа електрична енергија преку лиценцираните компании за трговија со електрична енергија.

– Набавката што ја изврши АД ЕЛЕМ е по просечна цена од 101,43 евра за мегават-час и е поевтина во однос енергијата што се продаваше на берзите во регионот. Временските услови од кои се погодени земјите од Југоисточна и од Централна Европа, директно влијаат и на цените на тој енергент. Во текот на вчерашниот ден, на берзата во Унгарија мегават-час електрична енергија во периоди на зголемена потрошувачка се продаваше за 126,3 евра, на берзата во Бугарија чинеше 123 евра, додека на берзата во Србија за истиот период се нудеше по цена од 140,3 евра – објаснуваат од ЕЛЕМ.

Од компанијата нагласуваат дека набавката на електрична енергија, што се врши во овој период, нема да влијае врз цената на електричната енергија за домаќинствата и за малото стопанство.

Термоелектраната „Битола 3“ очекуваат да проработи следните 72 часа.


Компаниите ќе можат да користат финансии од ЕИБ за иновативни бизниси


Скопје, 30 ноември, 2016 - 13:17 (META) 

Македонските компании ќе можат да ги искористат најновите финансиски инструменти за поддршка на иновативни бизниси на Европската инвестициона банка (ЕИБ), во делот на поддршка на мали и средни претпријатија (МСП), наменет за земјите од Западен Балкан.

– Утврдени се и категоризирани неколку сегменти за финансирање банки и финансиски посредници, средни и големи иновативни бизниси, како и големи истражувачки и иновациски проекти кои произлегуваат од универзитетите и од истражувачките организации. Исто така, финансиски средства се издвоени и за пилот-проекти во областа на обновливите извори на енергија, проекти за вакцини, лекови, медицински и дијагностички уреди. Понудени се и советодавни услуги за компаниите кои инвестираат во иновации за да можат да бидат подобро подготвени за пристап до финансирање од ЕИБ – изјави Митко Алексов, извршен директор на Сојуз на стопански комори на Македонија

Од страна на ЕИБ директното финансирање ќе се однесува само за поголеми проекти кои се со вредност помеѓу 15 и 20 милиони евра.

– Финансирањето на мали и средни компании или обезбедување на потребни гаранции од страна на ЕИБ ќе се одвива преку финансиските институции, поточно банките. Така, во следниот период банките треба да планираат и да се концентрираат на иновативни компаниии и проекти. Доколку постои дилема дали одредена компанија е мала или голема, можат да се обратат до ЕИБ и да се направи евалуација – изјави Алексов.

Станува збор за финансии на ЕУ за иноваторите „Инов фин“ (InnovFin), заедничка иницијатива лансирана од европската група на инвестициони банки (ЕИБ и ЕИФ) во соработка со Европската комисија преку програмата „Хоризонт 2020 година“.


Во Тирана потпишан договор за изградба на далекувод помеѓу Албанија и Македонија


Тирана, 28 октомври, 2016 - 20:52 (META) 

Албанската и германската влада денеска потпишале втор договор за изградба на 400-киловолтен далекувод кој ќе ги поврзува Албанија и Македонија, јави дописничката на „Мета“ од Тирана.

Германската банка КФВ ќе финансира 50 милиони евра, а вкупно изградбата ќе чини 70 милиони евра.

Должината на далекуводот од Елбасан до Битола ќе биде 151 километар, од кои 56 километри се на територијата на Албанија.

Изградбата на овој далекувод ќе почне во 2017 година, а целта е подобро снабдување со електрична енергија на двете земји, но и на регионот.


Индустриското производство зголемено за 5,4 проценти во однос на лани


Скопје, 28 октомври, 2016 - 14:11 (META) 

Индустриското производство во првите девет месеци е зголемено за 5,4 проценти во однос на истиот период лани, објави Државен завод за статистика.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење камен во септември годинава во однос на истиот месец лани, е зголемено за 0,3 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи зголемување од 4,7 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација – пораст од 21,5 проценти.

Зголемувањето во секторот преработувачка индустрија е резултат, пред сè, на зголеменото производство на тутунски производи, на текстил, на основни фармацевтски производи и на фармацевтски препарати, гума и производи од пластични маси и др.

Според главните индустриски групи, производството во септември 2016 година, во однос на истиот месец лани, забележи зголемување кај енергија за 6,2 проценти, капитални производи за 26,7 проценти и трајни производи за широка потрошувачка за 72,4 проценти, додека опаѓање бележи кај интермедијарни производи, освен енергија за 1 процент и нетрајни производи за широка потрошувачка за 2,3 проценти.

 


Мерење на прогресот на економскиот развој на самитот на „Македонија 2025“ во Скопје


Скопје, 17 октомври, 2016 - 15:36 (META) 

Невладината и независна организација за промовирање на бизнис-потенцијалите на нашата земја „Македонија 2025“ го одржува самитот на кој ќе учествуваат водечки интернационални експерти од светот на бизнисот, науката и на технологијата на 20 и 21 октомври.

Ова е петти самит во организација на „Македонија 2025“, а целта на овие настани е да стимулираат напредно размислување во поглед на бизнисот, меѓународната деловна соработка, иновациите и примената на технологијата кон одржлив економски развој.

Фокусот на годинешниот самит е запознавање со новите насоки на водење бизнис низ светот, со особено внимание на обновливите извори на енергија и иновациите кои овозможуваат одржлив развој, а кои веќе се применуваат во многу земји во светот.


Забавен економски раст во вториот квартал од годината


Скопје, 10 август, 2016 - 12:13 (META) 

Побавен економски раст во вториот квартал во однос на првиот е забележано од страна на Народна банка, информираат оттаму.

– Остварувањата во економијата од почетокот на годината досега се послаби од очекувањата, што заедно со ризиците од надворешното окружување и домашните политички случувања, упатуваат на надолни ризици за проекцијата на бруто-домашниот производ за 2016 година – велат од Народна банка.

Во однос на инфлацијата, се очекува таа да биде пониска од проектираната, а ризиците се поврзани со промените на светските цени на енергијата и храната.


Цените на индустриските производи повисоки за 0,5 отсто на годишно ниво


Скопје, 28 јуни, 2016 - 13:46 (META) 

Продажните цени на индустриски производи на домашниот пазар во мај се повисоки за 0,8 отсто на месечно ниво, односно за 0,5 отсто на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во мај, во однос на истиот месец лани, продажните цени на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите капитални производи за 7,6 проценти, трајни производи за широка потрошувачка за 3,9 проценти, енергија за 1,6 отсто и нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,3 проценти.

 


Бројот на работници во индустријата во март зголемен за 2,1 отсто во однос на истиот месец лани


Скопје, 28 април, 2016 - 11:11 (META) 

Бројот на работниците во индустријата во првите три месеци годинава е зголемен за 1,8 отсто во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. 

Бројот на работниците во март годинава, пак, е зголемен за 2,1 отсто во однос на истиот месец лани.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во март во однос на
истиот месец лани, бележи пораст кај енергија за 3,1 отсто, интермедијарни производ за 4,3 отсто, капитални производи за 18,2 отсто и кај трајни производи за широка потрошувачка за 0,7 отсто.

Опаѓање на бројот на вработени се забележува кај нетрајни производи за широка потрошувачка за 2,3 отсто.


Се зголемува прометот во индустријата


Скопје, 15 април, 2016 - 14:02 (META) 

Прометот во индустријата во февруари 2016 година, во однос на истиот месец лани, е поголем за 14,9 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во февруари, во однос на истиот месец лани, бележи опаѓање од 5 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 15,7 проценти.

Според главните индустриски групи, прометот во февруари, во однос на истиот месец лани,
бележи пораст кај интермедијарни производи освен енергија за 7,3 отсто, капитални производи за 32,6 отсто, трајни производи за широка потрошувачка за 13,5 отсто и нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,3 отсто, додека опаѓање бележи кај енергија за 13,9 отсто.

 


Цените на индустриските производи на домашниот пазар се намалуваат


Скопје, 28 март, 2016 - 12:55 (META) 

Продажните цени на индустриските производи на домашниот пазар се пониски за 0,1 отсто на месечно ниво, односно за 0,7 отсто на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во февруари 2016, во споредба со претходниот месец, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,5 отсто и интермедијарни производи, освен енергија за 0,3 отсто.

Во февруари 2016, во споредба со истиот месец лани, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите интермедијарни производи, освен енергија за 1,4 отсто, нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,1 отсто и енергија за 0,1 отсто.