Ангеловска-Бежоска: Потребни се структурни реформи за поголем економски раст


Копенхаген, 9 ноември, 2018 - 11:36 (META) 

На претставувањето на есенскиот Регионален економски преглед за Европа на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) што се одржа вчера во Копенхаген, излагање имаше и гувернерката на Народната банка на Република Македонија, Анита Ангеловска-Бежоска.

Ангеловска-Бежоска, во своето излагање се задржа на економиите од Европа од групата брзорастечки економии и економии во развој. Притоа, таа укажа на високата трговска и финансиска поврзаност на оваа група земји со останатите поразвиени европски економии.

Во тој контекст посочи на ризиците со кои што се соочуваат овие економии на патот кон побрза конвергенција, а како резултат на забавениот потенцијален раст на поразвиените економии и на постепеното затегнување на глобалните финансиски услови.

„Во вакви околности, сè поизразена е потребата за спроведување институционални и структурни реформи, кои што ќе ја зголемат продуктивноста на овие економии и нивниот потенцијал за раст, со што ќе се овозможи и нивна побрза конвергенција.“, истакна Ангеловска-Бежоска.

Во претставениот најнов преглед на ММФ, во кој фокусот е ставен на европската економија, се укажува на нејзиното понатамошно закрепнување, со стапки на раст кои што забавуваат, но и понатаму се движат над потенцијалот.

Воедно, во рамки на Прегледот се упатува на неколку фактори кои што потенцијално можат да делуваат ограничувачки на понатамошниот раст, како што се послабата глобална побарувачка за европски производи, повисоките цени на енергенсите, како и цикличното забавување на економијата.

Како главни ризици околу тековните оцени за растот се наведуваат растечкиот трговски протекционизам, турбуленциите во брзорастечките економии, како и неизвесноста околу процесот на Брегзит.


Предлог- законот за енергетика е во прилог на граѓаните, оцени Анѓушев


Скопје, 13 декември, 2017 - 17:50 (META) 

Предлог-законот за енергетика нуди европски решенија во енергетскиот сектор и е целосно хармонизиран со ЕУ-регулативите, рече денеска министерот за економија, Крешник Бектеши на заедничката прес-конференција со вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев и директорот на Секретаријатот на енергетската заедница, Јанез Копач.

– Покажавме политичка волја и капацитет да ги откочиме задоцнетите процеси во енергетскиот сектор во Македонија. Предлог-законот за енергетика е усогласен со третиот пакет на енергетски мерки на ЕУ, со што, ги исполнуваме обрвските преземени со потпишување на договорот за пристапување во енегетската заедница. За неспроведување на преземените обврски кон Македонија се покренати два спора, а со новиот закон, овие спорови ќе бидат анулирани. Она што е посебно важно е што со новиот закон, на граѓаните го враќаме одземеното право на избор – рече Бектеши.

Анѓушев посочи дека со предлог- законот се овозможува сигурност, стабилност, безбедност и квалитет во снабдувањето со енергенси на крајните потрошувачи.

– Предлог-законот е во прилог на македонските граѓани, ќе овозможи повисока конкурентност во поглед на снабдувањето со сите енергенси. Каде што постои конкуренција има намалување на трошоците, нема регулирани бизниси, нема неоправдани трошоци и ја нема комоцијата енергетските компании да пријавуваат неоправдани трошоци кои ќе ги плаќаат сите граѓани – потенцираше Анѓушев.

Денеска се одржа и јавна расправа во врска со предлог-законот, на која присуствуваа претставници од јавни и приватни компании од енергетскиот сектор, а која беше отворена и за претставниците на медиумите.


Русија ќе ја помага Грција со директна испорака на енергенти


Москва, 12 јули, 2015 - 15:34 (META) 

Русија ја разгледува можноста за директна испорака на енергенти во Грција за да помогне во закрепнување на нејзиното стопанство, изјави рускиот министер за енергетика, Александар Новак.

– Руската Федерација планира да го поддржи закрепнувањето на грчката економија преку зголемување на соработката во енергетскиот сектор. Затоа ја разгледуваме можноста за директна испорака на енергенти на грчката држава наскоро – рече Новак, додавајќи дека веќе се работи на тоа и оти се надева дека ќе постигнат договор за неколку недели.
.