Заев: Физибилити студија треба да даде одговор како правилно да се развива Попова Шапка


Скопје, 13 февруари, 2019 - 10:21 (META) 

Премиерот Зоран Заев на средбата со претставници на граѓанската иницијатива „Да ја спасиме Попова Шапка“, разговарале за правилно искористување на природниот ресурс Попова Шапка и биле изнесени конкретни предлози за надминување на досегашни недоследности и иницирање на активности за  негово одржливо и хумано управување, соопштуваат од Влада.

На средбата, покрај претставниците на Иницијативата, спортски работници, поранешни и активни скијачи и ентузијасти, предводени од Хамди Сулемани, присуствуваа и министерот за економија Крешник Бектеши, заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули и Џемаил Јусуфи, управител на  „ЕЛЕМ турс“, компанија-ќерка на „ЕЛЕМ“, која управува со туристичкиот центар Попова Шапка.

„Премиерот Заев и неговите соработници, одговарајќи на конкретни барања на претставниците на Граѓанската иницијатива во врска со одземање на управувањето на „ЕЛЕМ“ со скијачкиот центар, како и стопирање на донесувањето на Урбанистичкиот план за викенд населбата на Попова Шапка и подготовка за концесионирање на скијачко-рекреативниот центар, информираше дека веќе е во тек изработка на физибилити студија, која ќе даде одговор на прашањата како правилно да се искористат скијачките капацитети без да се наруши природната убавина на овој дел од Република Северна Македонија“, се вели во соопштението од Влада.


Заев: Постои волја да избришеме долгови за струја од 110 милиони евра на 200.000 граѓани


Охрид, 1 февруари, 2019 - 15:03 (META) 

Премиерот Зоран Заев на трибината „Силна економија – шанса за сите“ во Охрид соопшти дека, Владата има прогрес во преговорите со компаниите ЕВН и ЕЛЕМ за бришење на долгови за струја настанати до 2006 година, за 200.000 граѓани и семејства кои се заглавени во лавиринт со проблеми од извршители и блокирани сметки.

„Кога правно формално ќе го потпишеме договорот, јавно ќе соопштиме. Но, волјата од Владата за преземање на своите дејствија е нотирана, и од ЕЛЕМ како партнер во производството на струјата е потврдена, и волјата на ЕВН како приватна компанија исто така е потврдена. Намерата е да избришеме долг на граѓаните од 110 милиони евра. Тоа се огромни пари и ќе биде големо олеснување за граѓаните. Сите мерки коишто ги спроведуваме се во насока на било кој начин да вбризгаме пари кај граѓаните“, порача премиерот Заев.


Заев в сабота да дојде во ски-центарот, бара иницијативата „Да ја спасиме Попова Шапка“


Тетово, 8 јануари, 2019 - 13:55 (META) 

Граѓанската иницијатива „Да ја спасиме Попова Шапка“ бара  средба со премиерот Зоран Заев и другите владини претставници кои се задолжени за развојот на зимскиот туризам. Тие бараат средбата да се одржи на Попова Шапка во сабота, во 11 часот.

Тие му порачуваат на премиерот посетата на Попова Шапка да ја реализира како обичен граѓанин, за да ги следи реалните тешкотии со кои постојано се соочуваат посетителите на овој туристички центар.

„Владата детално да ги анализира условите на Договорот со изведувачите на шестоседниот ски-лифт и да превземе одредени мерки и да се санкционира изведувачот. Бараме од Владата да формира комисија за надзор на одвивање на работите на Попова Шапка со вклучување на претставници од граѓанскиот сектор, експертите за зимските спортови и стручен кадар кој е запознат со проблематиката. Да се посвети итно внимание за да се надминат проблемите и кризата која се повторува секоја година на Попова Шапка и тоа чистење на паркингот од снег, редовно функционирање на ски-лифтовите, да се гарантира ред и мир, да се обезбеди 24-часа функционирање на амбулантата  на Попова Шапка. Бараме повеќе посветеност од Агенцијата за развој на туризам, Агенција за млади и спорт и од Скијачката федерација за да вршат повеќе притисок до надлежните институции за неуспешностите на нормалното функционирање на Попова Шапка“, изјавија денеска од иницијативата.

Од таму бараат „ЕЛЕМ АД конечно да се повлече од уништувањето кое се врши на туристичкиот центар Попова Шапка.“

Иницијаторите за спас на Попова Шапка велат дека ако надлежните институции денеска не реагираат како што треба во однос на овие барања, тогаш ќе се соочат со протести и сериозни блокади на 12 јануари во 11 часот.


ЕБОР одобри 5,9 милиони евра кредит на ЕЛЕМ за изградба на фотоволтаици во Осломеј


Скопје, 4 јануари, 2019 - 15:05 (META) 

ЕБОР одобри кредит од 5,9 милиони на компанијата за производство на електрична енергија во државна сопственост – ЕЛЕМ, која планира да ја изгради првата поголема плантажа со соларни панели за производство на електрична енергија, која ќе биде изградена на поранешен искористен рудник за јаглен. Останатите средства до 7 милиони евра, ќе бидат обезбедени од ЕЛЕМ.

– Фотволтаиците ќе имаат капацитет на производство на блиску 10 мегавати електрична енергија на годишно ниво и на тој начин ќе се покрива потребата на вкупно 2.000 домаќинства. Со овој проект ЕЛЕМ ќе ги рехабилитира 15 хектари површина која се наоѓа над искористениот рудник со јаглен чии резерви се при крај –  рече Драган Миновски, главен оперативен директор на ЕЛЕМ.

Вицепремиерот Кочо Анѓушев рече дека ТЕЦ Осломеј од речиси заборавен објект ќе произведува струја на еколошки начин. За следните години тој најави повеќе инсталирана снага односно изградба на поголем број на фотоволатици кои ќе произведуваат од 30 до 40 мегават часови електрична енергија.

– Во првиот квартал од годинава ќе се распише тендер за изградба на 200 мегаватни фотоволтаици кои ќе може да се градат на државно и на приватно земјиште. До крајот на годината ќе има изградба на ветерен парк кој ќе произведува 50 мегавати електрична енергија, а планирана е и  изградбата на далекувод до Албанија во вредност од 50 милиони евра.Со тоа инвестициите во енергетиката би се движеле од 250 до 300 милиони евра – рече Анѓушев.

Според ЕБОР поради тоа што Скопје е еден од најзагадените градови во Европа, се вложуваат напори произведената електричната енергија до 2020 година да бидат обезбедени од обновливи извори на енергија.

Новиот проект за искористување на соларната енергија, денеска беше потпишан од страна на Хари Бојд Карпентер, Директор за енергија и енергетика во ЕБОР и директорот на ЕЛЕМ, Миновски.

Премиерот Зоран Заев рече дека означувањето на стартот на овој проект е добар за почетокот на најавената економска година. Изградбата на фотоволтаиците треба да биде завршена за една година.


Тевдовски: Намалување на каматната стапка и проектите ќе ја раздвижат економијата


Скопје, 13 декември, 2018 - 16:15 (META) 

Намалувањето на основната каматна стапка од страна на Народната банка заедно со забрзување на проектите од страна на државата ќе придонесе кон развдижување на економијата и остварување на проектираните стапки на раст, оцени министерот за финансии, Драган Тевдовски.

-НБРМ е независна институција, но она што е наш приоритет е да се зајакнат можностите за приватниoт сектор да се развива, односно да има поевтини извори на кредитирање, подобра деловна клима, а одлуката на НБРМ од вчера е чекор во таа насока – изјави Тевдовски одговорајќи на новинарски прашања по потпишување на спогодба и договор за обезбедување средства за изградба на втората фаза од проектот „Парк на електрични ветерници – Богданци“.

Тој посочи дека каматните стапки биле намалени под три проценти посебно за бизниси што имаат подобри кредитни истории.

За тоа дали очекува банките да ги намалат каматите, истакна дека тоа е деловна политика на банките и додаде дека и во Министерството за финансии се преземени чекори со цел да се овозможат повеќе средства за приватниот сектор преку намалување на каматните стапки на хартиите од вредност што ги издава министерството.

Според него, важно е што во вториот и третиот квартал имаме движење на економијата кое се базира пред се на приватниот сектор, кога економијата била движена поради државната интевенција и државните вложувња.

Инаку, денеска во Министерство за финансии беа потпишани спогодба и договор за обезбедување средства за изградба на втората фаза од проектот „Парк на електрични ветерници – Богданци“.

За реализација на втората фаза од проектот обезбеден е заем во износ од 18 милиони евра во рамки на билатералната развојна соработка со СР Германија, преку КфВ банка, додека ЕЛЕМ ќе обезбеди 3 милиони евра од сопствени средства. За средствата во износ од 18 милиони евра заемопримач ќе биде ЕЛЕМ, додека Македонија ќе издаде државна гаранција.


За универзален снабдувач со струја конкурираа ЕВН и ЕЛЕМ


Скопје, 12 декември, 2018 - 17:15 (META) 

Австриската ЕВН, преку две свои компании – ЕВН Македонија АД Скопје и ЕВН Електро снабдување – како и ЕЛЕМ, преку компанијата ЕЛЕМ Трејд ДООЕЛ, се двата правни субјекта кои конкурираат за Универзален снабдувач со електрична енергија, стана јасно на денешното отворање на понудите во Владата. Комисијата со која претседава академик, проф д-р Глигор Каневче, констатираше дека двете понуди се доставени во согласност со тендерската документација, како и дека и во двете понуди е доставена валидна оригинална банкарска гаранција.

Понудената бруто маржа побарана од ЕВН Македонија АД Скопје и ЕВН Електро снабдување е 14,5 отсто, додека понудената бруто маржа наведена во понудата на ЕЛЕМ Трејд ДООЕЛ е 14,9 отсто.

Сега следува период на проценка на нивната економска-финансиска способност, како и на техничката способност во согласност со критериумите наведени во тендерската документација.

По завршување на евалуацијата, процес кој максимално може да трае до 86 дена, доколку компаниите ги исполнуваат условите, ќе бидат поканети да учествуваат на електронска аукција, по принцип на негативно наддавање на понудената маржа, а почетна маржа ќе биде пониско понудената маржа од двете понуди.
Понудувачот кој на електронската аукција ќе понуди најниска маржа ќе биде избран за најповолен и ќе биде поканет да го потпише договорот за Универзален снабдувач со електрична енергија.


ЕЛЕМ продаде вишоци електрична енергија за 796.080 евра


Скопје, 20 јули, 2018 - 11:46 (META) 

ЕЛЕМ во текот на вчерашниот ден продаде вишоци електрична енергија во количина од 12.000 мегават часови, по просечна цена од 66.34 eвра за мегават час, информираат од таму. Вкупниот приход за компанијата од оваа продажба е 796.080 евра.

„Продадените вишоци електрична енергија се за септември 2018 година. Ова е петта аукција за продажба на електрична енергија од почетокот на годинава.ЕЛЕМ досега продаде вкупно 217.560 мегават часови, со вкупен приход од 11. 595.638 евра“, се вели во соопштението на ЕЛЕМ.


ЕЛЕМ продаде нови вишоци на електрична енергија за околу 2 милиони евра


Скопје, 6 јули, 2018 - 12:23 (META) 

ЕЛЕМ на 4 јули продаде вишоци електрична енергија во количина од 35.400 мегават-часови, за вкупна сума од 2.079.000 евра, информираше денеска директорот за производство на ЕЛЕМ, Благојче Трповски. Просечната цена која била постигната изнесувала 58.73 eвра за мегават-час.

– Сакам да нагласам дека ова е четврта аукција за продажба на електрична енергија од почетокот на годинава. Во првата половина на 2018 година, ЕЛЕМ продаде вкупно 205.560 мегават-часови со вкупен приход за ЕЛЕМ од 10.799.558 евра. Што се однесува до изминатиот период, во изминатите неколку години или имаше многу малку или воопшто немаше продажба на вишоци електрична енергија од страна на ЕЛЕМ, така што ова го сметаме за значаен успех на ова раководство и значајно постигнување на компанијата и нејзиното производство – рече Трповски.


ЕЛЕМ ќе ја исклучи електраната Осломеј, ќе го вклучи блокот 2 во РЕК Битола


Скопје, 12 јуни, 2018 - 15:05 (META) 

АД ЕЛЕМ соопшти дека ќе ја исклучи термоелектраната Осломеј и на нејзино место ќе го вклучи блокот 2 во РЕК Битола. Причината за тоа е загриженоста на жителите од населените места околу „Осломеј“ за можно загадување.

„И покрај тоа што дефектот на системот за водено отпепелување е отстранет и ТЕ Осломеј може да работи по сите еколошки стандарди, раководството на АД ЕЛЕМ одлучи да го запре производството на електрична енергија во електраната, имајќи ја предвид загриженоста и сензитивноста на населението од околните места“, велат од ЕЛЕМ.

Блок 2 во РЕК Битола бил подложен на превентивен зафат во текот на викендот, а сега може непречено да се вклучи во производниот процес.


ЕЛЕМ ќе продава планирани вишоци струја


Скопје, 26 април, 2018 - 16:58 (META) 

Државниот производител на струја објави дека следната седмица на аукција ќе понуди вкупно 102.720 мегаватчасови електрична енергија, кои ќе може да ги испорача во јуни, јули и август годинава.

На аукцијата ќе учествуваат лиценцираните трговци и снабдувачи со електрична енергија со кои АД ЕЛЕМ има склучено рамковни договори.

„Продажбата на вишоци на електрична енергија, која е огласена денеска, е прва по подолг временски период, односно АД ЕЛЕМ последен пат продала вишоци од своето производство во 2016 година, во вкупна количина од 16.000 MWh“, соопштија од државната компанија.