Голема сончева бура може да ја погоди Земјата утре и задутре


Вашингтон, 7 септември, 2017 - 16:06 (META) 

Од утре попладне до сабота околу пладне, голем дел од светот би можел да ги почувствува последици од големата соларна ерупција што се случила вчера, алармираше Центарот за вселенска метеоролошка прогноза при американската Национална администрација за океаните и атмосферата.

Русија, балтичките републики, Јужна Шведска, Данска, Обединотото Кралство и голем дел од северните држави на САД ќе бидат земјите кои веројатно ќе ги почувствуваат најсилно последиците од сончевата бура, предизвикана од ерупцијата на Сонцето со сила Х 9,3, која е најсилниот „факел“ исфрлен од Сонцето во последните 10 години.

Три часа претходно имало ерупција, односно „факел“, со сила Х 2,2, која избила од голема дамка на површината на Сонцето, а потоа уследила и гигантската ерупција од Х 9,3б, за која се очекува да предизвика магнетни бури и други последици на Земјата од утре попладне до задутре до пладне.

Последната толку силна ерупција, која имала сила Х 9, се случила во 2006 година, кога на осончаната површина на Земјата предизвикала прекин на радиосигналите во период од еден час и ги нарушила фрекфенциите. Научниците сметаат дека новата ерупција може да предизвика штети на сателити, комуникациски апарати и системи, па дури и на електропреносната мрежа.

Новата силна ерупција се случила во сончевата дамка во активниот регион 2673, помалата од двете масивни дамки на Сонцето. Оваа дамка е седумпати поширока од Земјината топка а висока колку девет Земји, објаснува астрофизичарот Карл Батамс.


Собраниска комисија ја истражува приватизацијата на албанската електродистрибуција


Тирана, 16 јануари, 2017 - 21:02 (META) 

Собраниската комисија формирана за испитување на приватизацијата на албанскиот оператор за дистрибуција на електрична енергија на чешката компанија ЧЕЗ од 2010 година, денеска одржа седница предводена од претседателот, Таулант Бала, и побара властите да го изведат пред суд Нуел Калај, кој е осомничен дека работел како посредник меѓу владата и чешката фирма.

Седницата беше емитувана во живо на повеќе телевизиски канали.

Бала покажа електронски пораки разменети помеѓу Калај и претставници на чешката ЧЕЗ во Албанија и во Прага. Друг документ открива како Калај повлекол 7 милиони евра од банка само неколку дена откако се случил договорот за приватизација. Префрлањето пари кај Калај било направено од страна на чешката компанија.

Бала вели дека во електронската конверзацијата се споменува и поранешниот албански премиер Сали Бериша и неговиот син, Шкелзен, и тие покажуваат дека ЧЕЗ била фаворизирана преку критериумите за селекција.

Ридван Боде, пратеник од опозицијата и член на комисијата, апелираше до претседателот Бала да не брза со заклучоци, без да бидат сослушани лицата кои се вклучени во овој случај.