Анѓушев: Економските политики се креираат според потребите на граѓаните и стопанството


Вашингтон, 14 ноември, 2017 - 20:32 (META) 

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев беше главен говорник на

Вицепремиерот своето излагање го започна со краток осврт на политичките состојби во земјата пред и по формирањето на новата Влада. Тој истакна дека

Кај министрите во Владата постои високо ниво на ентузијазам и позитивен дух, што е препознаено и кај граѓаните, но и кај меѓународната заедница кои даваат голема поддршка за Владините политики, истакна вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев на панелот „Македонија – вртење на нова страница“, кој се одржа во рамките на „Трансатлантскиот економски форум – Градење мостови на Медитеранот“.

Анѓушев рече дека резултатите од локалните избори се потврда за довербата од граѓаните на политиките и визиите на Владата, чии главни стратешки приоритети се членството во НАТО и ЕУ.

Вицепремиерот голем дел од своето обраќање одвоил за економските политики на Владата, истакнувајќи дека трите главни столба за економски просперитет се поддршката на стопанството, инвестиции во инфраструктурата и енергетската стабилност на земјата.

– Потребите на граѓаните и на македонското стопанство се приоритет на Владата и токму по тие потреби ги креираме економските политики, кои се главен фокус во работата на Владата – рече Анѓушев, додавајќи дека главна цел на Владата е да создаде стабилно бизнис опкружување за инвеститорите.

Анѓушев на крајот ги реафирмираше ставовите на Владата дека странските компании се добредојдени во Република Македонија и упати повик до компаниите од САД и од земјите од Медитеранот да размислат своите идни инвестиции да ги остварат токму во Република Македонија.


Aгенцијата „Фич” го потврди кредитниот рејтинг ББ на Македонија


Скопје, 5 август, 2017 - 13:23 (META) 

Меѓународната агенција за оценка на кредитниот рејтинг „Фич“ го потврди постојниот кредитен рејтинг на Македонија ББ со негативен изглед, соопшти Министерството за финансии.

На потврдата на рејтингот влијаеле кредибилната монетарна и макропрудентна политика, кои овозможиле долготрајна стабилност на девизниот курс, ниска инфлација и стабилен економски пораст.

„Економскиот пораст за 2017 година е ревидиран на 2,3 проценти, но се оценува дека формирањето на владата ќе резултира со подобрување на економските очекувања и активност и следствено ќе овозможи просечен пораст од 3,2 проценти во 2018-2019 година“, се вели во соопштението.

Притоа, се оценува дека планот „3-6-9“ на Владата за политики ориентирани кон членство во НАТО и во ЕУ и враќање на довербата во независноста и транспарентноста на јавните институции, се соочува со значајни предизвици во имплементацијата.

„Тие се првенствено поврзани со ризици од можни несогласувања во владиното мнозинство, како и со ризици од опструкции од опозицијата, додека локалните избори ќе бидат првичен тест за напредокот на владата“, се вели во анализата на „Фич“.

Потврдата на негативниот изглед, ги одразува оценките на „Фич“ дека и покрај формирањето на новата влада, се уште постојат политички ризици за ефективно водење и имплементирање на економските политики, повисок пораст и напредок кон ЕУ.


СДСМ: Богов ги потврди катастрофалните економски политики на ВМРО-ДПМНЕ


Скопје, 25 мај, 2017 - 17:51 (META) 

„Денеска, дури и гувернерот на Народна банка, Димитар Богов кој во досегашниот мандат молчеливо се однесуваше кон политиките на владите предводени од ВМРО-ДПМНЕ, со ревидирањето на стапката на економски пораст на 2,5 проценти ги потврди катастрофалните економски пoтези на досегашната власт кои што ја уништуваат економијата“, се вели во соопштението на СДСМ по повод намалување на проекцијата за економски пораст од 3,5 на 2,5 проценти од страна на НБРМ.

Од СДСМ велат дека „новите економски политики на реформската влада ќе започнат да се спроведуваат набргу.“

„Преку низа мерки, меѓу кои зголемување на минималната плата и преку поддршка на стопанството, ќе започне заздравувањето на уништената економија. Политичката криза во Македонија завршува, граѓаните набргу ќе добијат нова и одговорна влада која што ќе спроведува одговорни економски политики кои ќе придонесат кон економски пораст од кој бенефит ќе почувствуваат сите и граѓаните, и стопанството“, се додава во соопштението.