Собраниската седница за уставни измени – тест за двотретинското мнозинство


Скопје, 15 октомври, 2018 - 9:41 (META) 

Денеска во 11 часот ќе започне собраниската пленарна седница на која на дневен ред ќе се најде Предлогот на Владата за уставни измени кои произлегуваат од Договор со Грција.

Предлогот за уставни измени во петокот беше изгласан во Комисијата за уставни прашања која расправаше два од можните десет дена. За предлогот гласаа 10 пратеници од владејачкото мнозинство додека 7 пратеници од ВМРО-ДПМНЕ се изјаснија против.

Пленарната седница за уставните измени може да трае максимум десет дена по што потребно е двотретинско мнозинство за предлогот да помине.

Доколку се постигне за отворање на Уставот, допрва ќе започне постапката за уставни измени, при што на крајот на третата фаза потребно е уште една двотретинска поддршка за заокружување на процесот.

Од владејачкото мнозинство најавија дека доколку не се постигне двотретинско мнозинство за промена на уставот ќе распишат предвремени парламентарни избори. Во случај на распуштање на Собранието, според Уставот, избори се распишуваат од 45 до 60 дена. А пак Владата на која ѝ е изгласана недоверба, поднела оставка или на која мандатот ѝ престанал поради распуштање на Собранието, останува на должност до изборот на нова Влада.

Од ВМРО-ДПМНЕ, велат дека на денешната координација на пратеничката група ќе решат како ќе настапат на парламентарната седница, меѓутоа јасно порачуваат дека пратениците нема да поддржат уставни измени за промена на уставното име на државата.

Деловникот на Собранието е поконкретен и детално во 10 членови ја објаснува процедурата и чекорите кои треба да се поминат за да се измени Уставот со амандмани.


Трнлив и долг е патот до промени на Уставот (инфографик)


Скопје, 8 октомври, 2018 - 16:41 (META) 

Промената на Уставот со уставни амандмани не е ни малку лесна и едноставна процедура. На предлагачот на измените, во овој случај на Владата, во два наврати и е потребно двотретинско мнозинство. Еднаш за да го отвори и еднаш за да го затвори Уставот, процедура која трае неколку месеци.

Според Уставот, одлука за пристапување кон измена на Уставот донесува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Нацртот за измената на Уставот го утврдува Собранието со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници и го става на јавна дискусија. Одлука за измена на Уставот донесува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници. Измената на Уставот ја прогласува Собранието.

Деловникот на Собранието е поконкретен и детално во 10 членови ја објаснува процедурата и чекорите кои треба да се поминат за да се измени Уставот со амандмани:

 • Предлог за пристапување кон измена на Уставот на Република Македонија можат да поднесат претседателот на Републиката, Владата, најмалку 30 пратеници или 150.000 граѓани.
 • Предлогот за пристапување кон измена на Уставот, претседателот на Собранието го доставува до пратениците и до претседателот на Републиката и до Владата, кога тие не се подносители на предлогот.
 • По предлогот за пристапување кон измена на Уставот на седницата на Собранието се води претрес во целина кој може да трае најмногу десет работни дена.
 • Претресот по предлогот за пристапување кон измена на Уставот во Комисијата за уставни прашања може да трае најмногу десет работни дена.
 • Одлуката за пристапување кон измена на Уставот, Собранието ја донесува со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.
 • По донесувањето на одлука за пристапување кон измена на Уставот, Собранието со заклучок утврдува рок во кој подносителот на предлогот за пристапување кон измена на Уставот изготвува текст на нацртот на амандманите на Уставот.
 • Текстот на нацртот на амандманите на Уставот со образложение, предлагачот го доставува до претседателот на Собранието кој го доставува до пратениците и до претседателот на Републиката и до Владата, кога не се предлагачи, најдоцна 30 дена пред одржувањето на седницата на Собранието.
 • Претресот во Собранието се води по текстот на нацртот на секој амандман одделно и може да се дадат мислења и предлози. Претресот може да трае најмногу три работни дена по текстот на нацртот на секој амандман одделно.
 • Претресот во Комисијата за уставни прашања и во Законодавноправната комисија може да трае најмногу три работни дена по текстот на нацртот на секој амандман одделно.
 • Собранието со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници, го утврдува нацртот на секој амандман на Уставот одделно.
 • Нацртот на амандманите Собранието го става на јавна дискусија.
 • Собранието определува рок за спроведување на јавната дискусија, начинот на објавувањето на нацртот на амандманите и рок во кој предлагачот како носител на јавната дискусија до Собранието поднесува извештај за резултатите од јавната дискусија и текст на предлогот на амандманите на Уставот.
 • На текстот на предлогот на амандманите на Уставот, предлагачот, секој пратеник, работно тело и Владата кога не е предлагач, можат да поднесат амандмани најдоцна осум дена пред седницата на Собранието на која ќе се усвојуваат амандманите на Уставот.
 • Комисијата за уставни прашања и Законодавно-правната комисија по текстот на предлогот на секој амандман на Уставот водат општ претрес и претрес по текстот, кој може да трае најмногу три работни дена.
 • По текстот на предлогот на секој амандман на Уставот се води општ претрес и претрес по текстот кој може да трае најмногу три работни дена.
 • Собранието се изјаснува одделно за секој амандман на текстот на предлогот на амандманите на Уставот, со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.
 • Амандманите за измена на Уставот се донесуваат со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Хан: Не нови избори, туку градење двотретинско мнозинство во парламентот


Виена, 5 октомври, 2018 - 12:55 (META) 

Нови избори во Македонија ќе бидат одолговлекување на патот кон почетокот на преговорите со ЕУ, порачува комесарот за проширување на ЕУ, Јоханес Хан за австрискиот весник „Куриер“, велејќи дека го советувал македонскиот премери Зоран Заев да не свикува вонредни парламентарни избори, туку да изгради двотретинско мнозинство во Собранието кое би го поддржало Договорот со Грција.

-Новите избори ќе бидат одолговлекување на патот кон почетокот на преговорите со ЕУ. Опозицијата придонесе за нискиот одзив преку бојкот. Далеку од тоа дека може да се каже оти референдумот бил неуспешен. Невообичаено е еден референдум да добие поддршка од 94 проценти од гласачите, но да земат учество само 37 проценти – затоа што опозицијата очигледно беше успешна во бојкотот. Во парламентот ќе може да се обезбеди двотретинско мнозинство. На власта ѝ се потребни 8 или 9 гласа од опозицијата и тоа мора да биде остварливо. Сите велат дека сакаат во ЕУ и НАТО, и опозицијата исто така, и затоа мора да се плати цената со овој договор – вели Хан.

На новинарското прашање како да се дојде до потребното мнозинство во парламентот, Хан одговора „со комбинација на Балкан и рационалност“.


Заев: Нема да поднесам оставка, пратениците да го следат гласот на мнозинството


Скопје, 30 септември, 2018 - 23:29 (META) 

Европска Македонија доби повеќе гласови за од било кој победник на било кои избори во историјата на независна Македонија. Дури и ако имаше цензус и ако имаше 1.100.000 гласачи овој резултат од 600.000 граѓани ќе значеше јасна определба за европска Македонија, рече премиерот Зоран Заев на втората прес-конференција по завршувањето на референдумот.

-Сега кога имаме мнозинска изразена волја за европска Македонија, време е пратениците во Собранието да го следат гласот на мнозинството за да ги забрзаме процесите за НАТО и ЕУ и да обезбедиме подобра иднина. Гласот на граѓаните е јасен повик сите политички партии да работат за оваа цел. Ги повикувам сите одговорни лидери, секој пратеник, да се обединиме и да ја одведеме нашата земја таму каде што припаѓа во ЕУ и НАТО – рече Заев.

Тој истакна дека подобар договор со Грција нема и не може да има, и дека алтернатива за членство во ЕУ и НАТО нема и не може да има. Тој ги повика сите да ги стават националните интереси пред се и над се и порача „да не си играме играчки со нашата идинина и иднината на Македонија“.

Заев го повтори ставот дека во спротивно единствена друга деморкатска алака која преостанува се предвремени парламентарни избори веднаш.

-Изборите не би требало да бидат најпосакуваната опција туку неопходна опција доколку дојде до тоа. Остануваат неколку денови да направиме напори да видиме дали ќе има двотретинско мнозинство во Собранието. Ако нема, веднаш ќе се преземат чекори за распишување избори за да ги запазиме роковите. Изборите би можеле да се одржат до крајот на ноември – додаде Заев.

На новинарско прашање дали ќе даде оставка како што ветил доколку не успее референдумот, Заев рече дека не само што нема намера да поднесе оставка туку дека има намера Македонија да ја направи членка на НАТО и ЕУ.

Тој им се заблагодари на тие што гласаа „за“ и „против“ бидејќи, како што рече, преземале одговорност и им се заблагодари и на дел од членовите на ВМРО-ДПМНЕ кои презеле одговорност за својата татковина и излегле да гласаат.


Бошњаковски: Лидерската средба може да го одблокира формирањето на ДИК


Скопје, 17 јули, 2018 - 14:59 (META) 

Измените на Изборниот законик кои се веќе во собраниска процедура, и со кои изборот на членовите на Државната изборна комисија (ДИК) би се вршел со мнозинство од 61 пратеник, наместо двотретинско мнозинство како досега, ќе влезат во процедура ако утре на лидерската средба не се постигне политички консензус за ДИК, рече владиниот портпарол Миле Бошњаковски.

На редовната прес-конференција во Владата на која информираше за владиниот предлог-закон за измена на Изборниот законик, одговарајќи на новинарско прашање, Бошњаковски рече дека новиот состав на ДИК би се формирал во многу скоро време.

– Измените се доставени во Собранието, утре е лидерската среда. Да го видиме резултатот од неа, но мислам дека во многу скоро време може да очекува формирање на ДИК. Или утре ќе има политички консензус или измените влегуваат во процедура – рече Бошњаковски.


Талат Џафери по усвојувањето во Собранието ја „завери“ Спогодбата со Грција


Скопје, 20 јуни, 2018 - 14:39 (META) 

Откако денеска во Собранието, во отсуство на пратениците на ВМРО-ДПМНЕ, беше ратификувана Спогодбата со Грција за разрешување на спорот за името со 69 гласа „за“, без гласови „против“ и воздржани, спикерот Талат Џафери го стави својот потпис на законот за ратификација на Спогодбата, по што тој оди во понатамошна процедура.

Според процедурата, законот ќе биде испратен кај претседателот Ѓорѓе Иванов, кој во рок од седум дена треба да го потпише. Имајќи го предвид фактот дека Иванов рече дека нема намера да го потпише документот, односно ќе го искористи своето право на вето, Спогодбата повторно ќе треба да се најде пред пратениците, во нова постапка за ратификација.

Во повторената процедура, ратификацијата мора да се изврши мнозинство од 61 пратеник.


Два месеци ќе трае подготовката на измените на Законот за судовите


Скопје, 31 октомври, 2017 - 15:15 (META) 

Основите за разрешување судија и редефинирањето на условите за избор на судија ќе бидат дел од новиот закон за судовите, чија подготовка Министерството за правда ја почнало вчера.

Измените и дополнувањата на законот треба да бидат готови до 30 декември.

„Со предлог-законот за изменување и за дополнување на законот за судовите се врши негово усогласување со препораките дадени во мислењето на Венецијанската комисија, кое, главно, се однесува на основите за разрешување судија, основите за утврдување одговорност на судија и за изрекување дисциплинска мерка, редефинирање на условите за избор на судија, зајакнување на надзорната функција на Министерството за правда во поглед на примената на одредбите од Судскиот деловник“, стои во известувањето.

Основна цел на законот, како што се наведува, е зајакнување на независноста и на интегритетот на судиите и на нивната специјализација по области, утврдување на јасни критериуми за одговорност во вршењето на судиската функција, како и внесување на квалитативни критериуми при подготвувањето на оценката за работа.

Според Уставот, за измени и за дополнувања на Законот за судовите е потребно двотретинско мнозинство во Собранието.


Џафери: ВМРО-ДПМНЕ ја блокира работата со 30 реплики за отсутниот Артан Груби


Скопје, 9 август, 2017 - 14:50 (META) 

Во двете продолженија по блокадата на собраниската говорница околу пладне, дебатата за предлогот на Владата за разрешување на јавниот обвинител Марко Зврлевски мина  во посмирен дух.

И во двете продолженија Илија Димовски процедурално реагираше да се прекине расправата додека не се добие мислењето од Комисијата за спречување на корупцијата дали може да продолжи постапката за разрешувањето на Зврлевски во период кога се распишани избори. Тој дури и побара сите пратеници да побараат од Антикорупциска комисија побргу да го достави мислењето.

Во полемиката за тоа дали се забавува работата на Собранието, Џафери посочи дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ ја забавуваат работата, оти има вкупно 30 реплики од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ за Артан Груби од ДУИ, кој не е присутен во салата. Џафери рече и дека нема да дозволи законодавниот дом да зависи од нечие мислење.

– Благодарам на размислувањата и за сугестиите, но кажав и повторувам, не можам да правам преседан Собранието да е зависно од нечие мислење. Имате право на мислење, таа институција има обврска како пратеник да ви одговори. Но, нема да дозволам да се воспостави преседан и практика Собранието како законодавен дом да зависи од нечие мислење – рече Џафери.

Дебатата помеѓу двајцата, во која се цитираа членот 16 од Законот за спречување корупција и членот 8а од Изборниот законик, беше дополнета од реплики на Владанка Авировиќ, Крсто Мукоски и на Нада Ципушева, при што беше повторено барањето на ВМРО-ДПМНЕ јавниот обвинител да го предлага опозицијата, а да се избира со двотретинско мнозинство.

Расправата беше прекината со редовната пауза за ручек.


ВМРО-ДПМНЕ побара јавниот обвинител да го предлага опозицијата


Скопје, 5 јули, 2017 - 11:55 (META) 

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ бараат во иднина државниот јавен обвинител да го предлага опозицијата. Ова денеска на прес-конференција во Собранието на Република Македонија го истакна пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, непосредно пред собраниската седница на која треба да се разгледува и да се одлучува за барањето за разрешување на актуелниот државен јавен обвинител, Марко Зврлевски.

Како што рече Димовски, опозицијата до Собранието поднела закон по скратена постапка, во кој освен барањето опозицијата да го предлага јавниот обвините, се бара и тој да се избира со двотретинско, наместо со просто мнозинство.

Инаку, според актуелното законско решение, државниот јавен обвинител се избира на предлог на Владата.

Според Димовски, ваквата измена би внела поголема инклузивност во процесот за избор на јавен обвинител на Република Македонија.


ЛДП: Иванов е една од најголемите грешки на гласачите во поновата историја


Скопје, 6 април, 2017 - 14:47 (META) 

Со недавањето на мандатот за формирање влада на јасно изразено мнозинство во Собранието, Иванов се наметна како фактор на нестабилност, велат од Либерално-демократската партија (ЛДП).

Портпаролот на ЛДП, Филип Јаневиќ, денеска на прес-конференција истакна дека Иванов веќе втор мандат покажува дека не само што не е дораснат на функцијата претседател, туку раководејќи од тоа место, тој претставува безбедносен ризик, како за Македонија и за нејзините граѓани, така и за регионот.

Тој нагласи дека ЛДП, како дел од новата власт, ќе се залага наредниот претседател на државата да се избира со двотретинско мнозинство во Собранието.

– Ние од ЛДП цврсто веруваме дека Иванов е една од најголемите грешки на македонските гласачи во поновата македонска политичка историја. Меѓутоа, случајот со Иванов ни покажува дека Македонија ќе мора да го менува не само Иванов како актуелен претседател, туку воопшто и системот на избор за оваа државна функција – рече Јаневиќ.

Тој порача дека изборот на претседател со двотретинско мнозинство во Собранието, ќе овозможи да има функционална институција – претседател „од која ќе се очекува да носи државнички одлуки во интерес на националните интереси, а не да биде предводник во кршењето на уставниот поредок“.