Прилеп: Дом за стари лица како дом за казненици


Прилеп, 21 декември, 2015 - 11:11 (META) 

Замрзнатата и блокирана сметка ги остави без греење, без доволно храна и грижа 128 станари во Домот за стари лица во Прилеп.

На штитениците, кои и самите плаќаат за услугите, им се закануваат извршни решенија за наплата на долгови.

Анализите покажуваат дека, всушност, Домот за стари лица и последните две години трошел многу повеќе отколку што приходувал, а при тоа бројот на лица ангажирани и од самофинансирачки активности останал ист!

Штитениците, семејствата и граѓаните не знаат каде исчезнуваат народните пари што се влеваат на сметката на домот?


Џорлев: „Танец“ не настапуваше на митингот на ВМРО-ДПМНЕ, луѓето си беа таму приватно


Скопје, 17 март, 2015 - 13:55 (META) 

Зоран Џорлев, директорот на Националната установа „Танец“ – Ансамбл за народни песни и игри на Македонија, вели дека се чувствува крајно разочаран затоа што многу новинари му се јавиле да го прашаат дали навистина „Танец“ настапувал на трибината на ВМРО-ДПМНЕ која во неделата се одржа во Спортскиот центар „Борис Трајковски“.

– Не, тоа не беше „Танец“. Јас не можам да им кажувам и да им забранам на луѓето што ќе прават во приватното време. Но, морам да ви кажам дека сум крајно разочаран од оваа ситуација. Минатата година имавме многу настапи, многу достигнувања, имавме и годишнина, но никој не се јави да ме праша за тоа. А сега, само затоа што виделе дека, наводно, „Танец“ настапувал на трибина на ВМРО, ми се јавија еден куп новинари – вели Џорлев.