!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

СДСМ во прв круг доби 38 градоначалнички мандати, ВМРО-ДПМНЕ – три, ДУИ – два


Скопје, 18 октомври, 2017 - 11:57 (META) 

Државната изборна комисија на својата веб-страница ги објави конечните резултатите од локалните избори што се одржаа во неделата, на 15 октомври, и мандатите на градоначалниците што ги освоиле градоначалничките места во првиот круг, од вкупно 80 општини во Македонија и Градот Скопје.

Според резултатите, кандидатите за градоначалници на коалицијата предводена од СДСМ во првиот круг победиле во 37 општини, а таа партија го доби и градоначалникото место во Град Скопје. ВМРО-ДПМНЕ, пак, освоила три градоначалнички места, ДУИ има двајца градоначалници во првиот круг, еден градоначалник е од редовите на Демократската партија на Турците, а двајца се независни кандидати.

Во првиот круг градоначалници од СДСМ добија Аеродром, каде победи Златко Марин со 22.559 гласови, Арачиново – Миликије Халими со 3.067 гласови, Берово – Звонко Пекевски со 5.006 гласови, Битола – Наташа Петровска со 31.337 гласа, Богданци – Блаже Шапов со 2.800 гласа, Босилово – Зоран Зимбаков со 4.075 гласови, Валандово – Перо Костадинов со 4.074 гласови, Василево – Марјан Јанев со 3.604 гласа, Вевчани – Сашо Јанкоски со 870 гласови, Велес – Аце Коцевски со 15.962 гласа, Гевгелија – Сашо Поцков со 8.345 гласови, Ѓорче Петров – Александар Наумовски со 13.155 гласови, Дебарца – Зоран Ногачески со 1.785 гласови, Делчево – Горан Трајковски со 5.100 гласови, Демир Хисар – Марјанче Стојановски со 3.185 гласови, Дојран – Анго Ангов со 1.258 гласови, Зелениково – Борче Гиевски со 1.532 гласа, Карпош – Стефан Богоев со 21.278 гласови, Конче – Благој Илиев со 1.182 гласови, Кочани – Николчо Илијев со 11.622 гласа, Кратово – Љупчо Бојаџиев со 3.384 гласа, Крива Паланка – Борјанчо Мицевски со 7.467 гласови, Кривогаштани – Рубинчо Шефтероски со 2.002 гласа, Крушево – Томе Христоски со 3.638 гласа, Куманово – Максим Димитриевски – со 26.289 гласа, Лозово – Ацо Велковски со 910 гласа, Маврово и Ростуша – Медат Куртовски со 2.013 гласа, Неготино – Тони Делков со 6.455 гласови, Ново Село – Боро Стојчев со 3.005 гласови, Охрид – Јован Стојаноски со 18.262 гласа, Пехчево – Драган Тренчовски со 1.680 гласови, Прилеп – Илија Јованоски со 3.607 гласови, Радовиш – Герасим Конзулов со 7.443 гласа, Ресен – Живко Гошаревски со 5.537 гласови, Свети Николе – Сашо Велковски со 5.415 гласови, Струмица – Коста Јаневски со 18.502 гласа и Центар – Саша Богдановиќ со 17.916 гласови.

ВМРО-ДПМНЕ во првиот круг освои три општини, и тоа Илинден, каде победи Жика Стојановски со 5.235 гласови, Петровец, каде градоначалник ќе биде Борче Митевски со 3.197 гласови, и Сопиште каде победи Стефче Трпковски со 1.753 гласа.

ДУИ освои две општини – Кичево, каде победник беше Фатмир Дехари, кој освои 17.116 гласови и Пласница, каде градоначалник стана Исмаил Јахоски со освоени 1.449 гласа.

Демократската партија на Турците во Македонија победи во Центар Жупа, каде со 1.688 гласови градоначалник стана Аријан Ибраим.

Во првиот круг независни кандидати победија во две општини – Ранковце, каде градоначалник стана Ивица Тошевски со 1.472 гласа, и Чучер Сандево каде победи Јован Пејковски кој доби 2.486 гласа.


ДИК ќе расправа за забелешката од ОБСЕ/ОДИХР дека била нетранспарентна


Скопје, 17 октомври, 2017 - 11:34 (META) 

Државната изборна комисија на седница ќе го разгледа извештајот на ОБСЕ/ОДИХР за локалните избори одржани во неделата, на 15 октомври, и потоа ќе даде свој став.

Портпаролката на ДИК, Љупка Гугучевска, за „Мета“ вели дека практика на ДИК е да ги разгледува забелешките упатени за локалните избори, а потоа да излезе со свој став и со коментари.

Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР во извештајот за локалните избори ја истакнаа нетранспарентноста на ДИК при носењето на одредени одлуки, кои, како што рекоа, биле донесени зад затворени врати, а потоа не сите од нив биле објавени на интернет-страницата на Комисијата.

„Седниците на ДИК беа отворени за набљудувачите, па сепак често материјални одлуки се донесуваа на затворени состаноци. Објавувањето на записниците од седниците беше задоцнето, а не сите одлуки, регулатива и упатства на ДИК се достапни на нејзината веб-страница. Покрај ова, дискусиите на ДИК за политички спорните прашања и непотребното вклучување во оперативната работа на нејзиниот секретаријат повремено резултираа со пропуштени рокови. Тие, исто така, ја задоцнија сеопфатната кампања на ДИК за едукација на гласачите“, се вели во извештајот на набљудувачката мисија.

Според ОБСЕ/ОДИХР, на овие избори не е испочитуван родовиот баланс, особено кај кандидатите за градоначалници. Тие посочуваат дека и покрај ваквата правна обврска, ДИК прифаќала советнички листи кои исто така не биле родово избалансирани.


Досега нема приговори до ДИК, роковите истекуваат денеска


Скопје, 17 октомври, 2017 - 11:09 (META) 

Во 19 часот денеска истекува рокот за поднесување приговори за процесот на гласањето до Државната изборна комисија (ДИК), а на полноќ ќе заврши и рокот за поднесување приговори за првичните резултати од локалните избори што се одржаа во неделата, на 15 октомври.

Портпаролката на ДИК, Љупка Гугучевска, за „Мета“ вели дека досега ниту една политичка партија нема поднесено приговори.

Рокот за поднесување приговори што се однесуваат на текот на гласањето од 7 до 19 часот истекуваат денеска во 19 часот, а рокот за поднесување приговори што се однесуваат на постапката за сумирање и за утврдување на резултатите истекува вечерва на полноќ.

Откако ДИК ќе одговори, партиите и кандидатите ќе имаат можност да поднесат тужби до Управниот суд, а откако ќе се расчисти секоја таква ситуација, ќе бидат соопштени конечните резултати.

Приговорите се поднесуваат најмногу 48 часа од завршувањето на гласањето, односно од првото соопштување на прелиминарните резултати од гласањето, а ДИК е должна да донесе одлука по приговорот во рок од 48 часа по приемот. Тужбите до Управен суд, пак, се поднесуваат 24 часа од приемот на одлуката на судот, а Управен суд е должен да донесе одлука 48 часа откако е примена тужбата.

– Точен број каде изборите завршиле во прв круг може да соопштиме кога резултатите ќе станат конечни, односно кога ќе заврши постапката за одлучувања по приговори и по тужби. Подносителите на листи имаат право и на судска заштита, односно да поднесат тужба до Управниот суд. Откако ќе заврши целата таа постапка, можеме да ги објавиме конечните резултати и тогаш ќе имаме точна претстава во колку избирачки места изборите завршиле во прв круг, а во колку општини ќе има втор круг – објасни претседателот на ДИК, Александар Чичаковски, на вчерашната прес-конференција.

Вториот круг од локалните избори ќе се одржи на 29 октомври. Изборната кампања за вториот круг завршува на 27 октомври во 24 часот.


ОБСЕ/ОДИХР: Изборите минаа во согласност со меѓународните стандарди


Скопје, 16 октомври, 2017 - 16:11 (META) 

Вчерашните избори минаа во согласност со меѓународните стандарди и продонесоа за зајакнување на довербата во демократскиот процес, заклучија меѓународните набљудувачи преводени од ОБСЕ/ОДИХР и од делегацијата од Конгресот на локални и регионални власти при Советот на Европа.

– Иако процесот сè уште не е завршен, на овие избори се виде напредок во демократскиот процес на оваа земја и довербата на гласачот во изборниот процес се зголемува. Се надеваме дека ова ќе продолжи и во вториот круг – изјави амбасадорката Одри Гловер, шеф на мисијата за набљудување на изборите на ОБСЕ/ОДИХР.

Таа рече дека законската рамка претставува солидна основа за одржување на фер и демократски избори, доколку се почитува пропишаното. Набљудувачите констатирале дека кампањата се одвивала мирно, иако биле регистрирани вербални напади од една политичка партија и еден насилен инцидент.

Од ОБСЕ истакнуваат дека сепак е потребно унапредување на самиот изборен систем и примена на препораките дадени од канцеларијата на ОБСЕ и од Советот на Европа од претходните избори.

Како недостаток ја истакнаа нетранспарентноста на Државната изборна комисија (ДИК) при носење на одредени одлуки, кои, како што рекоа, биле донесени зад затворени врати, а потоа не сите од нив биле објавени на интернет-страницата на Комисијата.

Тие забележаа дека недостига можност за ревизија на финансиските извештаи што ги поднесуваат политичките партии, особено зашто некои од нив сè уште немаат доставено извештаи.

Според ОБСЕ/ОДИХР, на овие избори не е испочитуван родовиот баланс, особено кај кандидатите за градоначaлници. Тие посочуваат дека и покрај ваквата правна обврска, ДИК прифаќала советнички листи кои исто така не биле родово избалансирани.

Според шефот на дeлегацијата од Конгресот на локални и регионални власти при Советот на Европа, Карим ван Овермеире, излезноста од повеќе од 60 отсто е важна затоа што претставува индикатор дека граѓаните веруваат дека работите можат да се сменат кон подобро.

За обвинувањата на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, за изборни нерегуларности, Гловер рече дека сите забелешки и жалби на партијата се регистрирани и ќе го следат понатамошното одлучување на надлежните институции по овие жалби.

Ван Овермеире рече дека избори без неправилности се невозможни бидејќи сме луѓе, а луѓето грешат.

– Предизборната кампања и гласањето беа во согласност со меѓународните стандарди, но тоа не значи дека нема нерегуларности. Секогаш има простор за подобрување – рече Ван Овермеире.


ДИК: Излезноста на гласачите до 17 часот е 49,14 отсто


Скопје, 15 октомври, 2017 - 18:22 (META) 

На третата прес-конференција во седиштето на Државната изборна комисија, портпаролката на Комисијата, Љупка Гугучевска, информираше дека излезноста на гласачите на нивно на цела Македонија до 17 часот е 49,14 отсто.

На ниво на Град Скопје, пак, излезноста два часа пред затворање на гласачките места е 50,58 отсто.

Во Аеродром одизивот на гласачите е 55,83 отсто, во Битола – 50,39 отсто, во Бутел – 49,59 проценти, во Велес – 51,26 отсто, во Гази Баба излезноста е 58,02 отсто, во Карпош – 57,68 отсто, во Кисела Вода – 53,09 проценти, во Куманово излегле да гласаат 42,42 отсто од граѓаните, во Охрид – 52,95 проценти, во Струмица гласале 51,13 отсто од запишаните гласачи, во Тетово – 39,28 проценти, во скопски Центар – 56,11 отсто, во Чаир – 43,02 отсто, во Шуто Оризари излегле 33,8 отсто од гласачите, а во Штип – 57,01 отсто.

Од ДИК информираат дека највисока излезност на ниво на Македонија има во општина Вевчани, каде до 17 часот излегле да гласаат 72,05 отсто од запишаните избирачи, а најнизок одзив има во Маврово-Ростуше, каде на гласачките места се појавиле 31,19 проценти од гласачите.


ДИК: Излезноста до 13 часот е 27,11 отсто


Скопје, 15 октомври, 2017 - 14:14 (META) 

Државната изборна комисија на втората прес-конференција информираше дека на локалните избори излезноста до 13 часот е 27,11 отсто на ниво на цела Македонија.

Излезноста на ниво на Град Скопје е 29,17 отсто.

Во Аеродром излегле да гласаат 35,6 отсто од гласачите, во Битола – 28,85 отсто, во Бутел – 28,44 проценти, во Велес одзивот е 30,72 отсто, во Гази Баба – 29,34 отсто, во Карпош излегле 34,64 отсто од гласачите, во Кисела Вода – 32,45 отсто, во Куманово – 23,07 отсто, во Охрид – 28,08 проценти, во Струмица излезноста е 26,74 отсто, во Тетово – 18,76 отсто, во скопски Центар – 33,53 отсто, во Чаир – 21,88 проценти, а во Штип до 13 часот излегле да гласаат 36,83 отсто од запишаните гласачи.

На прашањето дали се регистрирани неправилности во текот на изборниот процес, портпаролката на Државната изборна комисија, Љупка Гугучевска, изјави дека ДИК во моментов е во постојано заседание, односно има седница на која сите предизвици кои се појавуваат во текот на гласањето се решаваат.

– Сите неправилности се отстранети и гласањето тече без прекин – рече Гугучевска.


ДИК: Излезноста на гласачите до 10 часот е 8,98 проценти


Скопје, 15 октомври, 2017 - 11:46 (META) 

Државната изборна комисија соопшти дека излезноста на гласачите до 10 часот на територијата на Република Македонија изнесува 8,98 проценти.

На 3.480 избирачки места гласањето е без поголеми неправилности, а портпаролката на Државната изборна комисија, Љупка Гугучевска, информираше дека на некои места имало доцнење од најмногу 30 минути поради отстранување пропаганден материјал.

Според заклучениот избирачки список на Државната изборна комисија, право на глас на локалните избори имаат 1.814.644 гласачи во Македонија.


Чичаковски: Партиите веднаш да престанат со инцидентите


Скопје, 3 октомври, 2017 - 13:23 (META) 

Претседателот на Државната изборна комисија (ДИК), Александар Чичаковски, денеска упати апел до политичките партии итно да престанат со инциденти и порача дека насилството во предизборниот период може да донесе само штета на кандидатите, на партиите, на изборниот процес и на државата.

Чичаковски во името на ДИК остро ги осуди сите досегашни инциденти во пресрет на локалните избори, закажани за 15 октомври. Инцидентите, нагласи претседателот на ДИК, го нарушуваат демократскиот амбиент и изборниот процес и треба веднаш да престанат.

– Насилството никогаш не е решение. Тоа не му помага никому и може само да донесе штета на кандидатите, на партијата, на изборниот процес, на државата. Уште еднаш апелираме итно да престанат сите негативни појави, апелираме на почитување на противкандидатите и за фер и демократски избори. Изборите се добиваат на 15 октомври со јасно изразена волја на граѓаните, со голема излезност и со индивидуално право на секој граѓанин да гласа за оние кандидати кои смета дека се најдобри, а не со насилство – изјави претседателот на ДИК.

Чичаковски потсети дека кандидатите за градоначалници и за советници, како и политичките партии, потпишаа кодекс за фер и демократски избори, со што се обврзаа дека ќе ги почитуваат принципите на демократијата и на доброто владеење и дека ќе придонесуваат за демократски развој на општеството.

– Секое насилство, инцидент, непочитување на политичките опоненти во изборниот процес, е спротивно на кодексот, на законите, правилата и на прописите на Република Македонија кои се релевантни за изборите – рече Чичаковски.

Тој, во име на ДИК, ги повика надележните институции да ги расветлат инцидентите и да ги казнат сторителите, а политичките партии да придонесат кон смирување на страстите.


На локалните избори право на глас ќе имаат 1.814.644 граѓани


Скопје, 27 септември, 2017 - 18:36 (META) 

Право на глас на претстојните локални избори што ќе се одржат на 15 октомври, ќе имаат 1.814.644 гласачи, соопшти денеска Државната изборна комисија (ДИК), по заклучувањето на избирачкиот список и по извршените промени што произлегоа од јавниот увид.

Во изводите од избирачкиот список се запишани 1.735.682 гласачи, 77.071 избирач се на привремена работа или престој во странство, 1.882 за време на изборите ќе се наоѓаат на издржување казна затвор или во притвор, а девет гласачи се запишани како внатрешно раселени лица.

Шестите локални избори во Македонија, на 15 октомври, ќе се спроведат на 3.480 избирачки места во 80 општини и во Градот Скопје.

Вториот круг на изборите е закажан две недели подоцна, односно на 29 октомври.


Ермира Асани-Салија предложена за нов член на ДИК од Беса


Скопје, 20 септември, 2017 - 12:17 (META) 

Собраниската комисија за прашања на изборите и на именувањата на денешната седница го потврди предлогот на Беса, Ермира Асани-Салија да биде нов член на Државната изборна комисија (ДИК).

Асани-Салија е дипломиран правник од Гостивар и членка на централното претседателство на Беса.

Таа доаѓа на местото на Бедредин Ибраими од ДПА, бидејќи сега Беса е четврта партија во Собранието според бројот на пратеници по предвремените парламентарни избори што се одржаа на 11 декември минатата година.

Претседателот на Комисијата, Илија Димовски, изрази благодарност до Бедредин Ибраими за досегашниот ангажман и коректната работа како член на ДИК.

Како што е највено, изборот на новиот член на ДИК ќе биде ставен на дневен ред на денешната пленарна седница.