Симовски: Етничката припадност во пописите беше користена само за политизација


Скопје, 28 ноември, 2018 - 15:15 (META) 

Графата „етничка припадност“ и „религиска припадност“, беа предмет на политизација на претходните пописи, политизација која особено дојде до израз во 2011 година, што и беше основната причина за прекинување на пописот вели директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски во изјава за „Порталб“.

Тој потенцира дека пописот не е политичка операција, туку статистичка и негова основна цел е да овозможи податоци врз основа на кои ќе се градат и спроведуваат политики на развој (економски, социјални, социолошки, демографски, градежни и т.н.), како на централно, така и на локално ниво. Податоците од пописот, покрај тоа се користат и за научни цели.

– Оттука, белезите за етничка и религиозна припадност, немаат никаква употребна вредност за горе наведените цели на податоците од пописот. Напротив, тие постојано биле користени исклучиво за дневно-политички цели. Ние сме потполно свесни дека во нашето општество, поставувањето на ваков предлог не може лесно да се прифати од целосно исполитизираната јавност, па затоа тргнавме во кампања да ја објасниме причината зошто даваме ваков предлог. На крајот, јавноста е таа која ќе одлучи дали овие белези ќе останат или ќе бидат тргнати од пописот – вели Симовски.

Од ДЗС велат дека се подготвени на дебата за оваа тема и дека подготвуваат и брифинг со пратеничките групи во Парламентот.


Членовите на ДИК и директорот на Статистика разговараа за подготовките за референдумот


Скопје, 22 август, 2018 - 14:39 (META) 

Членовите на Државната изборна комисија денеска се сретнаа со директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски со кого разговарале за подготовките околу претстојниот референдум на 30 септември.

Од ДИК информираат дека тие разговарале за методолошко-информатичката обработка на избирачкиот список, за контролата при печатењето на изводите и посебните изводи на избирачкиот список и за внесот и преносот на податоци на денот на гласањето.

Претходно од Комисијата соопштија дека заклучно со денеска до 12 часот преку веб апликацијата www.dijaspora.sec.mk до биле достеавени вкупно 2.060 пријави од граѓани за гласање во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во странство.

Од нив, 2019 пријави се прифатени, 38 се одбиени, а останатите пријави се во обработка.

Најголем број пријави се доставени за гласање во Љубљана – 172, во Лондон – 114, во Торонто – 111, Канбера 88 итн.  Најмал број пријави поднесени се за гласање во Киев и Приштина – по една пријава, и Њу Делхи, Каиро и Доха – по две пријави.


Просечната плата во јуни 24.203 денари


Скопје, 21 август, 2018 - 13:18 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во Македонија во јуни 2018, изнесува 24.203 денари и бележи пораст во однос на јуни лани од 6,1 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите рударство и вадење на камен за 20,4 отсто, информации и комуникации за 16,7 отсто и преработувачка индустрија за 14,7 отсто.

Намалување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите финансиски дејности и дејности на осигурување за 14 отсто, објекти за сместување и сервисни дејности со храна 11,3 отсто и снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за три отсто.

Просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во јуни 2018 изнесува 35.530 денари.


Откупот и продажбата на земјоделски производи намалени во однос на лани


Скопје, 16 август, 2018 - 10:27 (META) 

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2018 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се намалени за 4,4% во однос на истиот период од претходната година.

Позитивна промена има кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители, каде е забележано зголемување за 14%, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство е забележано намалување за 16,5% во однос на лани.

Зголемувањето на откупот и продажбата на земјоделски производи има кај индустриските растенија, овошјето, добитокот, живината и јајцата и млекото, а намалување е забележано кај житата, градинарските растенија, фуражните растенија, алкохолните пијалаци, млечните производи и рибата.

Вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува намалување во април и мај, во однос на истите два месеци во 2017 година, додека во јуни е забележано зголемување на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи.


Во првите шест месеци бројот на туристи е зголемен за 16,4 проценти


Скопје, 13 август, 2018 - 12:26 (META) 

Во првите шест месеци бројот на туристи е зголемен за 16,4 проценти во однос на истиот период лани и тоа кај домашните туристи има зголемување за 9,3 проценти, а кај странските има зголемување за 19,8 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Во истиот период, бројот на ноќевањата е зголемен за 16 проценти и тоа кај домашните туристи има зголемување за 6,6 проценти, а кај странските има зголемување за 21,9 проценти.

Во јуни годинава Македонија ја посетиле 102.327 туристи кои оствариле 243.175 ноќевања што е за 20,7 отсто повеќе туристи во споредба со истиот месец лани и за 23,4 отсто повеќе ноќевања.


Индустриското производство зголемено за пет отсто во однос на лани


Скопје, 30 јули, 2018 - 14:07 (META) 

Индустриското производство во првите шест месеци е зголемено за пет отсто во однос на истиот период лани, објави Државниот завод за статистика. Во јуни годинава во однос на истиот месец лани пак, е зголемено за 12,1 отсто.

Според главните индустриски групи, производството во јуни  во однос на истиот месец лани бележи пораст кај енергија за 12,3 отсто, интермедијарни производи, освен енергија за 13,5 проценти, капитални производи за 34,2 и кај трајни производи за широка потрошувачка за 20,1 отсто.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење на камен во јуни годинава во однос на јуни 2017 бележи опаѓање од 4,2 отсто, во секторот преработувачка индустрија има пораст од 14,1 отсто, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 16,3 проценти.


Просечната нето-плата во мај изнесувала 24.509 денари


Скопје, 20 јули, 2018 - 13:23 (META) 

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во мај изнесувала 24.509 денари и во однос на истиот месец лани има зголемување од 7,1 проценти, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Бруто-платата изнесувала 35.983 денари.

„Ваквото зголемување се должи, пред се на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите објекти за сместување и сервисни дејности со храна (23,1 проценти), финансиски дејности и дејности на осигурување (17,4  проценти) и информации и комуникации (15,3 проценти)“, се вели во соопштението на ДЗС.


Пораст од 8,9 отсто на бројот на вработени во индустријата за една година


Скопје, 29 јуни, 2018 - 15:29 (META) 

Во мај годинава во индустријата биле вработени 8,9 отсто повеќе луѓе отколку во истиот месец во 2017 година.

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2018 година, во однос на мај 2017 година, бележи пораст од 1,7%. Во секторот Преработувачка индустрија порастот во истиот период изнесувал 9,9%, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација, опаднал за 0,2 отсто.

Во периодот јануари – мај годинава, пак, имало 7,5 отсто повеќе вработени во индустријата во однос на истиот период минатата година.


Пописот ќе се спроведе од 1 до 21 април 2020 година


Скопје, 1 јуни, 2018 - 10:01 (META) 

Пописот на населението ќе се спроведе од 1 до 21 април во 2020 година. На терен ќе бидат ангажирани околу 5.000 попишувачи, а овој пат ќе се користи комбиниран метод што подразбира покрај користење податоци на терен, и податоци од регистри. Се проценува дека оваа операција ќе чини 8,5 милиони евра.

Ова го наведе директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски во интервју за МИА изразувајќи жалење што пописот во 2011 година беше неуспешен и оти тие како институција ќе го носат како товар.

– Бидејќи одбележуваме 73 години од постоењето на Државна статистика во РМ со големо жалење можам да констатирам дека она по што бевме можеби и најпознати во државата – спроведување на попис, ние во 2011 година не успеавме да го направиме. Сеедно кои биле причините и какви биле причините, овој срам ќе си го носиме уште долго време. Се надевам дека со спроведување на новиот попис ќе успееме да докажеме дека, сепак, сме кадарна институција да направиме едно вакво статистичко истражување и дека најмалку до нас била причината за неспроведување на пописот, иако како институција имаме голема заслуга за тоа што не се спровел. Таа вина мораме да си ја признаеме. Таа вина беше поради тоа што дозволивме или ги отворивме ширум портите за влегување на политиката во пописот. Тоа е нешто што не смееме да си го дозволиме, барем додека сум јас тука и тврдам дека тоа нема да се случи. Може ќе има обиди секакви, меѓутоа ќе истраеме такво нешто да не дозволиме, туку да биде тоа што треба да биде – статистичка операција и ништо повеќе, вели во интервјуто Симовски.

Новина покрај комбинираното прибирање на податоците, во пописот ќе биде и тоа што нема да се користат хартиени прашалници, туку пописот на терен ќе се спроведува со користење лап-топ.
Симовски потенцира дека е важно што на ваков начин за многу пократко време ќе ги добиеме конечните податоци, наместо да се чека година и пол до две.


Намален природниот прираст и бројот на склучени бракови


Скопје, 28 мај, 2018 - 15:53 (META) 

Бројот на живородените деца во првото тримесечје од годинава споредено со истиот период лани е намален за 1,6 отсто и изнесува 5.255 живородени деца, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот на умрените лица во првото тримесечје од 2018 година бележи намалување од 11,4 отсто во споредба со истото тримесечје од 2017 година и изнесува 5.432 лицa, а од нив 22 се умрени доенчиња.

Податоците на ДСЗ покажуваат дека природниот прираст изнесува -177, што значи за толку лица е помал бројот на живородените деца од бројот на умрените лица.

Бројот на склучени бракови во ова тримесечје од годината е намален за 1,3 отсто во споредба со истиот период од 2017 година и изнесува 2.532 бракови. Во ова тримесечје се добиени 520 извештаи за разведени бракови.