Бранителите од Прилеп бараат нивните семејства да имаат приоритет при вработување


Прилеп, 3 декември, 2018 - 12:21 (META) 

Во чест на 16-годишнината од формирањето на Здружението на резервни воени обврзници, учесници во настаните од 2001 и 2002 година од Прилеп, како и во знак на почит кон своите загинати соборци, но и 30-ина бранители коишто поради пост-трауматски шок починаа подоцна, тие посадија зимзелени дрвја во Меморијалниот комплекс во селото Лениште –Прилепско.  Притоа ја искажаа својата загриженост, поради неповолната позиција во која се наоѓаат.

-Социјалните прашања, невработеноста и правото на адекватно здравствено згрижување се прашања коишто нè тиштат. Веруваме дека со оваа влада конечно ќе ги оствариме своите барања – велат дел од членовите на ова Здружение.

Бранителите побараа и нивните деца да имаат приоритет при вработување.

-Кога се објавуваат конкурси за вработување, доколку децата на бранителите ги исполнуваат условите, сметаме дека треба да имаат приоритет пред друтите кандидати. Ова особено во случаи, кога семејствата на бранителите се социјално загрозени – порачуваат бранителите.

Во прилепското здружение на бранители членуваат околу 1.000 луѓе.


Денеска ќе бидат засадени три милиони дрвца


Скопје, 2 декември, 2015 - 10:18 (META) 

Под мотото „Засади успех“, денеска на повеќе од 100 локации на целата територија на Република Македонија ќе се одржи 16. акција „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“, во рамките на која ќе бидат засадени три милиони дрвца на 930 хектари земјиште.

Како што информираат од Граѓанското здружение „Ден на дрвото – засади ја својата иднина!“, ќе бидат засадени и 7.000 леандри покрај автопатот Гевгелија – Смоквица и 3.000 чемпреси покрај другите автопатишта низ земјава. Од „Македонски шуми“, за сите општини во Република Македонија ќе бидат доделени уште 67.000 дрвца.

Според нив, досега граѓаните во Македонија засадиле околу 50 милиони дрвца, а од Испекторатот за земјоделство е потврдено дека зафатени се околу 60 проценти од нив.

Со организиран превоз од 9 и од 11 часот за граѓаните во сите општини да можат да ги посетат одредените локациите и да засадат дрвце. Враќањето назад е предвидено во 14 часот, информираат од Здружението.

 


Иванов садеше дрвца со децата со посебни потреби


Скопје, 3 декември, 2014 - 15:30 (META) 

По повод Меѓународниот ден на децата со хендикеп, претседателот Ѓорге Иванов и неговата сопруга Маја Иванова, денеска, во во својот дом, ги примија учениците од училиштето за деца со посебни потреби „Св. Климент Охридски“ од Ново Село.

Иванов и децата засадија дрвца во дворот од резиденцијата, со што се вклучија во денешната акција „Ден на дрвото – засади ја својата иднина“.