Николовски поднесе кривична пријава против службено лице од МЗШВ


Скопје, 2 ноември, 2016 - 11:59 (META) 

Утврдени се неколку прекршувања на законот во работата на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, тврди дополнителниот заменик-министер Љупчо Николовски, повикувајќи се на конечниот извештај од 65 страници на овластениот државен ревизор за периодот од 2013 до 2015 година.

„Бидејќи сите факти утврдени во ревизорскиот извештај не допираат до Јавното обвинителство за да постапува по нив, ние поднесовме кривична пријава против службено лице во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство кое постапувало спротивно на законите во РМ, а со таквото работење нанело штета и на средствата на буџетот на РМ и потешко ги повредило правата на закупците“, соопшти дополнителниот министер Николовски.

Водејќи се според ревизорскиот извештај, Љупчо Николовски констатира дека не бил извршен увид за да се потврди фактичката состојба на површините што се објавуваат во јавните огласи за давање под закуп и кои се утврдуваат врз основа на распложливите катастарски податоци, содржани во имотните листови од Агенцијата за катастар. Дополнителниот министер додава дека не е предложено спроведување на инспекциски надзор, ниту се преземени сите потребни мерки и активности за утврдување на причините кога дел од избраните најповолни понудувачи доставиле изјава заверена на нотар дека се откажуваат од договорот.

„Сите акти што ги изработувала и ги потпишувала Комисијата за спроведување постапка по еден оглас, кои се однесуваат на различни региони, се заведувале под ист деловоден број и датум“, тврди заменик-министерот Николовски.

Според него, биле склучени договори за закуп на површини поголеми од 10 хектари иако избраните најповолни понудувачи не доставиле банкарска гаранција за квалитетно и навремено извршување на договорот. Тој тврди и дека не биле преземени мерки за наплата на закупнината, така што за периодот од 1999 до 2013 година се водат 282 субјекти за износ од 162.134.000 денари.


СДСМ: Каналите неисчистени, но пари легнале на сметките на фирми блиски до власта


Скопје, 10 септември, 2016 - 13:05 (META) 

Поплавите на површина го извадија неодговорното и криминално работење на власта, кое има огромни последици по безбедноста и сигурноста на граѓаните, обвини денеска членот на извршниот одбор на СДСМ и дополнителен заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

Тој рече дека само во 2014 година, преку Агенцијата за финансиска поддршка на земјоделството и руралниот развој, биле исплатени повеќе од 2,5 милиони евра за одржување на каналска мрежа за одводнување и за наводнување на земјоделско земјиште и инвестиции наменети за водостопанство.

Овие пари, како што изјави Николовски, легнале на сметките на фирми блиски до власта.

„Повторно, овие пари легнуваат на сметките на фирмите блиски до владејачката партија. Се работи за следните фирми: „Стентон градба“, која добила близу 400.000 евра, „Силекс неметали“ – близу половина милион евра, „Трансмет“ – близу 700.000 евра, „Жикол“ – повеќе од 800.000 евра. Исто така, во конечниот извештај за финаниското работење за 2014 година на оваа иста агенција, Државниот ревизор констатирa дека близу 3 милиoни евра (или точно 177.183.000 денaри) се исплатени токму преку оваа мерка, без притоа да биде спроведена контрола на самото место и за тоа официјалните контролори на оваа агенција да достават записници“, рече Николовски.

Како што посочи тој, сопствениците на фирмите што ги добиле парите за чистење на каналите, се и сопственици на телевизии, блиски до власта.

„Од парите за чистење на канали, близу 700.000 евра завршиле во фирмата „Трансмет“. Нејзиниот сопственик, Сеад Кочан, на почетокот на оваа година ја отвори и ТВ „Нова“, уште една телевизија на која можат да се слушнат многу пофални зборови за власта. Се работи за „оној што има сеат ибица“, како што би рекол Никола Груевски, а слушнавме во „Вистината за Македонија“. Близу половина милион евра завршиле кај „Силекс неметали“, фирма во сопственост на „Силекс АД Кратово“, која, пак, е сопственост на коалициониот партнер на Груевски, Љубислав Иванов – Ѕинго, чиј син е сопственик и на телевизијата „Сител“. Во време на склучување на договорот со „Силекс неметали“ и исплата на парите, министерот за земјоделство, Михаил Цветков, е член на управниот одбор на „Силекс АД Кратово“. Тоа е класичен судир на интереси, за кој веќе поднесовме кривична пријава и очекуваме разврска“, изјави Николовски.


Кирацовски: Томовска-Арсовска доставила неточен список до ДИК


Скопје, 22 април, 2016 - 15:40 (META) 

Дополнителниот заменик-министер за информатичко општество, Александар Кирацовски, ја обвини министерката Марта Томовска-Арсовска дека до Државната изборна комисија доставила неточен и несоодветно пополнет избирачки список. Кирацовски вели дека Томовска-Арсовска списокот го доставила без потпис од дополнителниот заменик-министер.

– Потсетувам дека овој список е еден од клучните услови за фер и регуларни избори, бидејќи од него ДИК избира членови на изборните органи, кои ги спроведуваат изборите. Ова е уште еден доказ дека Никола Груевски и неговите соработници прават сè за да нема фер и регуларни избори во Македонија – вели Кирацовски.

Тој додава дека со допис се обратил до ДИК за да ги информира членовите на комисијата дека списокот е половичен и по терк на Никола Груевски и на Томовска-Арсовска.

– Списокот е пополнуван преку несоодветни формулари, внесувани во табели „ексел“, наместо во соодветниот софтвер. Во дописот што го доставив до секој член на ДИК поединечно, истакнав дека доколку го прифатат овој список, ќе сторат кривично дело за кое се оди во затвор. Исто така, истакнав дека списокот поднесен без двоен потпис од министер и од заменик-министер, нема правно дејство – објасни Кирацовски.


МВР: Чавков го доставил избирачкиот список до ДИК без потпис на Спасовски


Скопје, 18 април, 2016 - 17:22 (META) 

Дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи, Митко Чавков, вчера до Државната изборна комисија (ДИК) испратил допис за доставување на криптирано цеде со избирачки список за потребите на комисијата, но без потпис на министерот Оливер Спасовски, соопшти попладнево МВР.

Со ова, како што стои во соопштението, бил прекршен ставот 3 од членот 46 од законот за измена на Законот за влада, според кои документите имаат правно дејство само доколку се потпишани и од министерот и од дополнителниот заменик-министер.

„Избирачкиот список е документ кој го донесува министерот, а се однесува на правните, финансиските и на кадровските прашања поврзани со организацијата на изборите. Со ова не само што се прекршуваат законските одредби и Договорот од Пржино, туку и се доведува во заблуда целата македонска јавност дека избирачкиот список е прочистен. За таа цел Министерството за внатрешни работи на Република Македонија ја информира јавноста дека проверките на избирачкиот список сè уште не се завршени. Неспорно е дека за доставување на веродостоен и валиден, прочистен избирачки список е потребно дополнително време. Непотребното инсистирање да се достави избирачки список до Државната изборна комисија, со некомплетни податоци, неизвршени проверки и неспроведени управни постапки, е на штета на спроведување на фер и демократски избори со веродостоен и прочистен избирачки список“, стои во соопштението на МВР.

Во врска со поништувањето на правилниците и на решенијата на Спасовски, во соопштението се додава дека одлуките на Владата се целосно спротивни на законот, односно таа не може да поништува решенија за распоредување, разрешување и за именување работници во МВР бидејќи станува збор за поединечни акти, а не за прописи.

„Во контекст на ова, министерот Оливер Спасовски ги повика сите вработени да ги почитуваат законските одредби за хиерархиската поставеност и одговорност, која е нужна за непречено функционирање и остварување на надлежностите на Министерството за внатрешни работи“, се вели во соопштението.


Чавков: Спасовски го наполни МВР со партиски војници на СДСМ


Скопје, 1 февруари, 2016 - 17:00 (META) 

„Целиот свој професионален ангажман го имам поминато во полиција, поминувајќи ги сите хиерархиски нивоа од најниското до највисокото. Ваква ситуација како сегашната досега немам видено“, вели дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи, Митко Чавков, за функционирањето на МВР на чело со Оливер Спасовски во интервју за „Прес 24“.

„Со доаѓањето на Оливер Спасовски на чело на Министерството, кое во согласност со Договорот од Пржино, беше техничко назначување и во врска со организација на изборите, видовме инсталација на партиски војници од СДСМ, актуелни претседатели и членови на комисии во СДСМ, кои Спасовски ги назначи за државни и за генерални полициски советници што требало да го професионализираат МВР. Членовите на тој тим се поранешни и сегашни полициски службеници, кои воопшто не ги познаваат реформите што се спроведуваат во министерството, а најмалку или воопшто немаат познавање за методологиите за сузбивање на современите форми на организиран и прекуграничен криминал. Од тој тим, освен притисоци врз вработените за истражување на наводни незаконитости инспирирани само од реваншистички побуди во минатото, досега нема иницијативи ниту насоки за реализација на каква било акција“, вели Чавков.

За одлуката на Управниот суд да ги стави под привремена мерка решенијата за разрешување и за унапредување на функционери во МВР што ги донесе Спасовски пред Нова година, Чавков вели дека се надева оти „кај министерот ќе надвладее разумот“ и ќе ја почитува одлуката.


СДСМ поднесе тужба до Управен суд поради одлуката на ДИК за задолжувањето


Скопје, 22 декември, 2015 - 15:32 (META) 

СДСМ денеска поднесе тужба до Управниот суд поради незаконска одлука на стариот состав на Државната изборна комисија, соопштија од партијата.

„Тужбата е поднесена поради ненадлежност на стариот состав на ДИК, чиј мандат е истечен на 8 ноември 2015 година. Исто така, тужбата е поднесена и поради тоа што самата одлука е целосно незаконски формулирана. Имено, во согласност со Законот за јавен долг, член 18, задолжувањата со државни хартии од вредност се вршат како на домашен, така и на меѓународен пазар на капитал. Во согласност со истиот закон, задолжувањето се врши со емисија на краткорочни и на долгорочни хартии од вредност. Во самата одлука нема образложение во кое, во согласност со законот, ДИК требало да ги наведе причините поради кои ја има донесено одлуката“, пишува во соопштението на СДСМ.

СДСМ бараат да се поништи одлуката на ДИК со која е одлучено дека „емисијата на државни хартии од вредност и на државни записи од Министерството за финансии на домашен пазар не претставува акт или документ кој се однесува на правни, финансиски и на кадровски прашања поврзани со организација на изборите“, па поради тоа не подлежи на согласност, односно одобрување од дополнителниот заменик-министер.


Чавков: Фалсификуваните лични карти не се искористени за изборни цели


Штип, 9 декември, 2015 - 15:34 (META) 
Дополнителниот заменик-министер за внатрешни работи, Митко Чавков, одговарајќи на новинаско прашање, денеска во Штип изјави рече дека случајот со фалсификуваните лични карти што го објави неделникот„Фокус“ е случај со политичка цел.
–  Начинот на кој беше изнесен случајот во јавноста, преку најава во медиуми, преку пишување во медиуми, па преку изјава на министерот за внатрешни работи, сето тоа беше очигледно со намера да се креира една атмосфера, да се прејудицира едно мислење дека овие лични карти се искористени за изборни цели. Изгледа дека тоа е дневно-политичка цел. Намерата беше да се стекне впечаток дека тоа е дел од долго најавуваните изборни нерегуларности. Колегите од одделот за организиран криминал работеа по наредба на Јавното обвинителство ги направија сите проверки и на крај се констатира дека овие лични карти не се користени за изборни цели. Ниту еден од овие податоци што стојат на овие лични карти, ниту едно лице од овие лични карти го нема во Избирачкиот список. Тоа е потврдено и од ДИК и од компјутерскиот увид и во пишаниот документ. Така што, се елиминира целата таа теза, конструкција, дека се искористени за изборни цели. Меѓутоа остануваат две прашања – кој и зошто го има направено тоа – изјави Чавков.
Заменик-министерот побара трпение бидејќи, како што рече, МВР може да ги даде одговорите на овие прашања. 

Николовски: Пратеници од ВМРО-ДПМНЕ ќарувале земјоделски субвенции


Скопје, 4 декември, 2015 - 16:23 (META) 

Илија Србиновски, поранешен пратеник на ВМРО-ДПМНЕ и актуелен раководител на подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Битола, скандалозно ја злоупотребува државната функција, обвини Љупчо Николовски, дополнителниот заменик-министер за земјоделство, шумарство и водостопанство, назначен од редовите на СДСМ.

– Семјството Србиновски буквално го има „освоено“ министерството. Таткото Илија, синот и снаата се вработени во оваа институција, а  сопругата Слободанка, која е сопственик на фирмата  ИЗ „Десил“, добива 45 хектари државна земјоделска површина под концесија. Случајот на Илија Србиновски е класичен пример на злоупотреба на државните институции во партиски цели пред избори. Ете како Никола Груевски ги наградува своите први јуришници: преку вработување, високи субвенции и државна земјоделска земја под концесија, за да може преку нив да ги уценува земјоделците. Досега овие функционери не се гонеа кога прекршуваат закони и не одговараат кривично за сторените дела –  вели Николовски.

Тој додава и дека има и документи за овие злоупотреби и за кршење на Законот за земјоделско земјиште.

– Дрскоста на раководителот на подрачната единица на МЗШВ во Битола, Илија Србиновски, само ја покажува моќта што му ја даваат претпоставените, наместо да го санкционираат. Последните поплави во Пелагониско, Србиновски ги има искористено за злоупотреба на буџетските средства наменети за исплата на штети. Според процената на комисијата на Општина Новаци, проценетата штета за исплата на фирмата на сопругата на Србиновски е 1.118.000 денари. Но, скандалозното е што според записникот од инспекторите на терен, овие површини се поплавени намерно, поради уривање заштитен насип на каналот од страна на Србиновски. Освен неговите површини за кои има договор, тој узурпирал и други 10 хектари државна земјоделска земја. Дополнително испитуваме колку точно земја обработува семејството Србиновски, колку субвенции има добиено и што сè има искористено од програмите на владата – вели Николоски.