Државата догодина ќе може да се задолжи на домашниот пазар за 88,6 милиони евра


Скопје, 28 декември, 2017 - 19:34 (META) 

Владата денеска ја одржа 46. седница на која, меѓу другото, донесе одлука за утврдување на максималниот износ на ново задолжување преку издавање на државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар во 2018 година, кој ќе изнесува 5,4 милијарди денари или околу 88,6 милиони евра, соопштија од владината прес-служба.

Издавањето на државните хартии од вредност се врши согласно календарот за планираните емисии на државните хартии од вредност кој го утврдува и објавува Министерството за финансии на почетокот на периодот за кој се однесува, во согласност со Буџетот за 2018 година и врз основа на Законот за јавен долг.

На денешната седница Владата ја разгледала информацијата и ѝ дала одобрување на фирмата „ТХОР Имепекс ДООЕЛ, Скопје“ за изградба на ветерна електрана Богословец. Тоа е првата приватна ветерна електрана во земјава.

Владата на седницата ја усвоила и информацијата дека Друштвото за производство, трговија и услуги „Медикал 420“ од Битола ги исполнило условите за одгледување на коноп (марихуана) за медицински цели.


Владата си овозможи поголемо задолжување на домашниот пазар


Скопје, 10 октомври, 2017 - 21:06 (META) 

Владата на денешната седница го усвои предлогот на Министерство за финансии за изменување на одлуката за утврдување на максималниот износ на ново задолжување преку издавање државни хартии од вредност на домашниот финансиски пазар за 2017 година, соопшти владината прес-служба.

„Одлуката за задолжување на домашниот пазар е донесена поради тековните поволни услови во споредба со условите на меѓународниот пазар и поради интересот кај инвеститорите во домашни хартии од вредност“, стои во соопштението.


Прометот во индустријата е зголемен за 10,7 проценти за првите девет месеци во однос на лани


Скопје, 15 ноември, 2016 - 14:55 (META) 

Во првите девет месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани бележи зголемување од 10,7 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период е зголемен за 1,1 отсто, а прометот остварен на странските пазари е зголемен за 12,6 проценти.

Прометот во индустријата во септември во однос на истиот месец лани е поголем за 10,1 отсто.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во септември, во однос на истиот месец лани, бележи зголемување од 11,8 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи зголемување од 10 проценти.

Според главните индустриски групи, прометот бележи пораст кај капитални производи за 34,1 отсто и кај трајни производи за широка потрошувачка за 20,9 проценти, додека опаѓање бележи кај интермедијарните производи, освен енергија, за 4,7 проценти и кај нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,9 отсто.


Прометот во индустријата до август зголемен за 10,8 отсто во однос на лани


Скопје, 14 октомври, 2016 - 13:49 (META) 

Во првите осум месеци од годинава, прометот во индустријата во однос на истиот период лани е поголем за 10,8 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Прометот во индустријата во август годинава во однос на истиот месец лани е поголем за 4,1 отсто.

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар за истиот период бележи зголемување од 8,4 проценти, а прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 15,8 проценти.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во август годинава, во однос на истиот месец лани, бележи зголемување од 8,3 проценти, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 14,3 проценти.


Се намалува прометот во индустријата на домашниот пазар


Скопје, 12 август, 2016 - 14:16 (META) 

Прометот во индустријата на домашниот пазар во јуни во однос на истиот месец лани бележи опаѓање од 8,7 проценти, а индексот на прометот остварен на странските пазари бележи зголемување од 6,9 проценти покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Според главните индустриски групи, прометот во јуни во однос на истиот месец лани бележи пораст кај капитални производи за 21,5 проценти и трајни производи за широка потрошувачка за 11,5 проценти, додека опаѓање бележи кај интермедијарни производи, освен енергија за 8,8 проценти и нетрајни производи за широка потрошувачка за 4,8 проценти.

Прометот во индустријата во првите шест месеци од годината во однос на истиот период лани е поголем за 9,9 проценти.


СДСМ: Миноски лаже дека задолжувањето на домашниот пазар се ближи кон „нула“


Скопје, 29 јули, 2016 - 12:34 (META) 

Министерот за финансии, Кирил Миноски, и неговите соработници ги лажат граѓаните преку официјалната интернет-страница на министерството, дека бил вратен долг кон стопанството и дека задолжувањето на домашниот пазар се приближило кон „нула“, обвини денеска СДСМ.

Но, според податоци јавно објавени на друг дел од веб-страницата на Министерството за финансии, велат од СДСМ, јасно се гледа движењето на задолжувањата на оваа власт, по месеци, и вкупниот долг на домашниот пазар.

„Во јуни 2016 година, како што може да се види од извадокот во прилог, задолжувањето на земјава на домашниот пазар не само што не е „нула“ туку изнесува милијарди денари, односно 79.793.960.000 денари или 1 милијарда и 300 милиони евра! Миноски и соработниците не смеат да ги лажат граѓаните преку официјална веб-страница на Министерството за финансии, кое не е приватна сопственост на Груевски и на ВМРО-ДПМНЕ, туку е државна институција! За тоа се одговара!
Миноски веќе направи кривично дело со тоа учествуваше во незаконското задолжување на граѓаните од 450 милиони евра преку еврообврзницата, за што ќе одговара“, стои во соопштението на СДСМ.

grafikon MF zadolzhuvanje po meseci

Инаку, Министерството за финансии соопшти дека вратило 1,126 милијарди денари или 18,3 милиони евра во стопанството врз основа на издадени и на доспеани за отплата државни записи.

„Со ова Министерството ја реализира најавата и ја исполнува определбата за намалување на повлекувањата на средства од домашен пазар. Ваквата стратегија треба да остави повеќе ликвидни средства во стопанството, што би придонело за зголемено кредитирање на корпоративниот сектор и со тоа раздвижување на економијата. Во изминативе два месеци се откажани дури три предвидени аукции на државниот пазар. Нето-задолжувањето по однос на државни записи се приближува кон нула“, стои во соопштението на Министерството за финансии.


Се зголемува прометот во индустријата


Скопје, 16 март, 2016 - 14:57 (META) 

Прометот во индустријата во јануари 2016 година, во однос на истиот месец лани, е зголемен за 6,9 отсто, објави Државниот завод за статистика.

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во јануари 2016 година, во однос на јануари 2015 година, бележи опаѓање од 1,1 отсто, а прометот остварен на странски пазари бележи пораст од 8,6 отсто.

Гледано по сектори, прометот во индустријата во секторот рударство и вадење камен во јануари 2016 година, во однос на истиот период лани, бележи опаѓање од 25 отсто, а во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 8,4 отсто.