!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Бушати: Албанците во Македонија го бараат тоа што Србите на Косово веќе го имаат


Скадар, 20 февруари, 2017 - 16:31 (META) 

Албанците во Македонија се клучен фактор за демократската стабилност и за иднината на евроатлантските интеграции на Македонија, а веќе една деценија бараат признавање на албанскиот јазик како официјален јазик, иако се неколкупати побројни од Србите на Косово, кои се 6 отсто, но нивниот јазик е официјален, рече шефот на албанската дипломатија, Дитмир Бушати.

Зборувајќи пред студентите на Универзитет „Луиѓи Гуракуќи“ во Скадар, Бушати нагласи и дека „долгата криза во Македонија, вознемирувачкиот развој на настаните во косовско-српските односи, како и стагнацијата во Босна и Херцеговина и интервенцијата на трет фактор во внатрешно-политичките промени во Црна Гора се некои индикатори што зборуваат за недоволното внимание од страна на ЕУ“.

Албанскиот министер за надворешни работи, нагласувајќи дека Албанија е определена за еднаквост и за почитување на човечкото достоинство, земајќи ги како урнек најдобрите регионални и европски парктики, ги спореди Косово и Македонија, велејќи дека Албанците во Македонија „имаат“ помалку од Србите во Косово.

– Во Косово српското малцинство сочинува само 6 отсто од населението, а српскиот јазик e официјален јазик и 10 отсто од пратеничките мандати се резервирани за националните малцинства, но би можеле да освојат и повеќе места во парламентот, во зависност на изборната динамика. Албанското население, пак, е државотворен фактор во Македонија и е неколкупати побројно од српското малцинство на Косово и, гледано од оваа перспектива, има голем контраст, оти веќе една деценија Албанците во Македонија бараат разбирање за признавање на албанскиот јазик за официјален – рече Бушати на предавањето пред студентите на Универзитетот „Луиѓи Гуракуќи“.


Попоски: Изјавата на Бушати е одраз на неговото воспитување и култура


Скопје, 11 јануари, 2017 - 16:27 (META) 

Не е добро политичари од регионот да влечат чекори за потребите на претстојни избори, изјави шефот на македонската дипломатија, Никола Попоски, коментирајќи ја изјавата на министерот за надворешни работи на Албанија, Дитмир Бушати, кој коментирајќи ги внатрешните случувања во Македонија, ги нарече Македонците „славомакедонци“.

– Целта е да создадат слика дека раководат со сите политички партии со етнички предзнак во регионот. Разбирливо е дека тоа се прави и за внатрешна употреба и за сопствениот рејтинг дома. Сепак, овие практики се надвор од нормална меѓусоседска соработка. Најдобро е пред секој обид за демонстрирање глобално лидерство, секој добро да погледне во сопствениот двор. Така, политичарите и во тие земји ќе се фокусираат на подобрување на домашните слабости – вели Попоски.

Тој потсети дека проблемите со правниот систем, борбата со криминалот и со корупцијата, основните човекови права и слободи се дел од оние што се идентификувани од Европската комисија кај нашиот сосед, а и на други места.

– Објективно, сите ние имаме повеќе од доволно домашни проблеми за да се занимаваме со туѓите. Секако, претходниве точки треба да се приоритет пред еден политичар да се впушти и во идејни толкувања на Уставот на соседна земја. Не верувам дека ова е приоритет за даночните обврзници во неговата земја, особено при толку нерешени прашања дома – рече Попоски.

Во однос на употребата на терминот „славомакедонци“, Попоски вели дека тоа е одраз на воспитувањето на Бушати.

– Кој како именува некого е, веројатно, и одраз на почит и на воспитување. Ние сме Македонци и ништо повеќе, ниту ништо помалку. Ниту еден демократ не би имал потреба групно или племенски да етикетира. Денес, во Европа е потребен речник и култура за 2017 година, а не за 1913 година – вели Попоски.


Македонците од Албанија го осудија Бушати за изразот „славомакедонци“


Тирана, 10 јануари, 2017 - 18:28 (META) 

Вчерашната изјава на министерот за надворешни работи на Република Албанија, Дитмир Бушати, за албанската телевизија „Топ ченел“, во која за македонскиот народ тој го употреби изразот „славомакедонци“, наиде на општа осуда меѓу етничките Македонци во Албанија.

Македонското друштво „Илинден“ од Tирана и разгранокот на друштвото за областа Голо Брдо денеска соопштија дека го осудуваат и оти се непријатно изненадени од делот од интервјуто на шефот на албанската дипломатија.

„Македонското друштво „Илинден“ смета дека изјавата на министерот за надворешни работи на Албанија, Бушати, е несоодветна, неодговорна и навредувачка. Бараме од министерот Бушати во иднина да не прави дефиниции без право и без основа. Ние мора да работиме со храброст да се изградат искрени и пријателски односи меѓу Албанија и Македонија“, се вели во писмената реакција.