Делев: Тевдовски ја задолжи државата за 43,9 милиони евра за да покрие буџетски дупки


Скопје, 15 август, 2017 - 16:54 (META) 

Владата на СДСМ за овој период ниту еднаш не се обиде да го намали јавниот долг како што ветуваше туку напротив, се повеќе долгот се продлабочува, обвини Христијан Делев на партиска прес-конференција во седиштето на ВМРО-ДПМНЕ.

–  Владата на СДС и Тевдовски денес се задолжија за нови неверојатни 2,7 милијарди денари односно 43,9 милиони евра.  Заедно со денешната аукција за овие три месеци министерот Тевдовски има издадено државни хартии во вкупна вредност од 145 милиони евра. Средствата се собираат директно од македонските банки, кои наместо да се користат за кредитирање на македонското стопанство,  се користат за покривање на буџетската дупка – рече Делев.

Тој рече дека владата на СДСМ го покажала вистинското лице со ребалансот на буџетот, којшто предвидува дополнително задолжување од 150 милиони евра, а згора на тоа, почнале да ги намалуваат и девизните резерви.

– Владата на Заев мора да запре со неконтролираното задолжување и да одговори на македонската јавност каде парите ќе бидат искористени – порача Делев.


ВМРО-ДПМНЕ: Секоја минута задолжувањето изнесува 1.050 евра


Скопје, 14 август, 2017 - 9:36 (META) 

Секој ден нашата држава по основ на државни хартии од вредност се задолжува за 1,5 милиони евра, се вели во утринското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.

Во него се додава дека „за секој поминат час државата се задолжува за 62.500 евра додека секоја одмината минута задолжувањето изнесува 1.050 евра.“

„За 70 дена „министерот за задолжување“ Драган Тевдовски, успеа да го задолжи секој македонски граѓанин за нешто над 3.100 денари, односно 50 евра. Лицемерието е уште повидливо откако „министерот за задолжување“ успеа да стопи 126 милиони евра од девизните резерви“, се додава во соопштението.


ВМРО-ДПМНЕ: Владата стопи 126 милиони евра од девизните резерви


Скопје, 11 август, 2017 - 14:53 (META) 

Во рок од два месеци, владата на СДС стопи 126 милиони евра од девизните резерви и се задолжи повеќе од 100 милиони евра само на основа на државни хартии од вредност, изјави на прес-конференција Лилјана Кузмановска од ВМРО-ДПМНЕ.

Таа додаде дека со ребалансот на буџетот ќе се зголеми долгот за дополнителни 150 милиони евра.

– Со расипничкото и неодговорно работење, владата на СДС дневно ја задолжува државата за повеќе од 1,5 милиони евра, а притоа нема никаков ефект, нема проекти, нема почнување или довршување на канализации, водоводи, училишта, градинки, патишта… Ниту министерот за задолжување, Тевдовски, ниту Зоран Заев не даваат логично објаснување која е целта на повлекувањето на 126 милиони евра од девизните резерви или зошто се издаваат повеќе од 100 милиони евра државни хартии, многу повисоки износи од износите доспеани за исплата – изјави Кузмановска.


Народна банка: Девизните резерви се намалија поради раздолжувањето


Скопје, 9 декември, 2016 - 14:41 (META) 

Намалувањето на девизните резерви во најголем дел е резултат на раздолжувањето на Македонија кон меѓународните кредитори и намалување на севкупниот долг на Македонија, нешто што веќе беше најавено и од Министерството за финансии, се вели во соопштението на Народна банка во врска со намалување на девизните резерви за 177 милиони евра во ноември во однос на претходниот месец.

– Дополнително, беа вратени достасани девизни депозити на домашните деловни банки пласирани во Народната банка во периодот од мај 2016 година наваму. Станува збор за планирани активности, при што девизните резерви остануваат на солидно високо ниво од повеќе од 2,55 милијарди евра или 349 милиони евра повеќе од состојбата пред една година – се додава во соопштението на Народна банка.


Девизните резерви во ноември се намалени за 177,6 милиони евра во однос на октомври


Скопје, 9 декември, 2016 - 10:42 (META) 

Нивото на државни девизни резерви во ноември изнесува 2.551,4 милијарди евра и се намалени за 177,6 милиони евра во однос на октомври, кога изнесувале 2.729 милијарди евра, покажуваат најновите податоци на Народна банка.

Вредноста на девизните резерви во ноември првпат падна по четиримесечен континуиран пораст.

Во ноември е забележан и пад кај вредноста на монетарното злато за 9,7 милиони евра, кое достигна вредност од 248,3 милиони евра.


Девизните резерви во јули се зголемиле


Скопје, 10 август, 2016 - 12:58 (META) 

Во јули е забележано зголемување на девизните резерви, информираат од Народна банка.

Главен фактор за зголемувањето во овој период се трансакциите за сметка на државата, заради издадената еврообврзница, а во помал дел и девизните депозити на домашните банки кај НБРМ, како и интервенциите на НБРМ на девизниот пазар, коишто во текот на јули беа во насока на нето-откуп на девизи.

– Сите показатели на адекватноста на девизните резерви покажуваат дека тие во континуитет се движат во сигурната зона. Притоа битно е да се нагласи дека движењата на менувачкиот пазар, како показател за приватните трансфери, се поволни, при раст на нето-откупот на девизи во текот на јуни и јули – велат од Народна банка.

 


Народна банка интервенирала со 129 милиони евра на девизниот пазар


Скопје, 13 јули, 2016 - 15:38 (META) 

Девизниот пазар во јуни се стабилизира и по два месеца на нето-продажба, банките овој месец оствариле нето-откуп на девизи од физичките лица, информира Народна банка.

– Дополнителен фактор за повисока понуда на девизи беа и менувачниците, чијшто нето-откуп од физичките лица забележа пораст, како на месечна основа, така и на годишна основа. Со оглед на ваквите движења, во првата половина од јуни, Народната банка не интервенира на девизниот пазар, а при крајот на месецот, само неколкупати надомести дел од сезонски зголемената побарувачка за девизи од фирмите, што е најниска нето-продажба на девизи во последните три месеци – се вели во соопштението на Народна банка.

Податоците за девизните резерви, заклучно со јуни, покажуваат квартално намалување.

– Главен фактор за намалувањето на девизните резерви во овој период се интервенциите на НБРМ на девизниот пазар, како реакција на зголемената побарувачка за девизи, во услови на нестабилен политички амбиент. Од 19 април до 23 мај, НБРМ интервенира на девизниот пазар со продажба од 129 милиони евра, со што го затвори јазот помеѓу побарувачката и понудата на девизи и ја одржа стабилноста на девизниот курс – велат од Народна банка.

Неизвесниот домашен амбиент се одразил и врз депозитната база на банките, која во мај забележа пад од 0,5 проценти на месечна основа.

– Со тоа, годишната стапка на пораст на депозитите се сведе на 3,7 проценти, остварување што е пониско од очекуваното во априлската проекција. Намалувањето и понатаму се поврзува со неизвесноста околу политичката состојба во земјата, при што падот во целост се должи на понатамошното намалување на депозитите на домаќинствата, при пораст на депозитите на корпоративниот сектор – се додава во соопштението на Народна банка.

 


Девизните резерви намалени, но пазарот е стабилен


Скопје, 15 јуни, 2016 - 14:34 (META) 

Девизните резерви квартално се намалени, заклучно со средината на јуни. Главен фактор за намалувањето на девизните резерви во овој период се интервенциите на Народна банка на девизниот пазар, како реакција на зголемената побарувачка за девизи, во услови на нестабилен политички амбиент.

– Од 19 април до 23 мај, Народна банка интервенираше на девизниот пазар со продажба од 129 милиони евра, со што го затвори јазот помеѓу побарувачката и понудата на девизи и ја одржа стабилноста на девизниот курс. Во мај, мерките на Народната банка за справување со шпекулациите околу стабилноста на курсот на денарот придонесоа за постојан пад на побарувачката на девизи од физичките лица, која постепено се враќа кон вообичаеното преткризно ниво. Во такви околности, побарувачката на девизи од физичките лица во мај беше пониска за околу 30 отсто од вкупната побарувачка за април – се вели во соопштението на Народна банка.

Во него се додава дека од последната недела на мај досега, девизниот пазар е стабилен, речиси и без потреба од интервенции на Народна банка.

 


Умерен пораст на девизните резерви и покрај очекувањето за нивно намалување


Скопје, 13 април, 2016 - 12:22 (META) 

Последните податоци за девизните резерви заклучно со март, покажуваат умерен пораст од почетокот на 2016 година, наспроти очекувањата за нивно намалување во рамки на октомвриската проекција, информираат од Народна банка.

– Анализата на показателите на адекватноста на девизните резерви покажува дека тие и понатаму се движат во сигурната зона. На девизниот пазар беа остварени стабилни движења, при што дел од нето-продажбата на девизи за потребите на компаниите беше надоместена со повисоката понуда на девизи од менувачкото работење, особено во периодот на католичкиот Велигден. Пораст забележа и понудата на девизи на  меѓубанкарскиот девизен пазар, каде што девизниот курс умерено се намали – се вели во соопштението на Народна банка.


Се топат девизните резерви на Кина, но и понатаму се најголеми во светот


Пекинг, 7 март, 2016 - 14:23 (META) 

Девизните резерви на Кина во февруари годинава се намалиле за 28,75 долари, а минатата година се намалиле за 513 милијарда долари, што било најголем пад во историјата, пишува „Ројтерс“.

Минатиот месец кинеската влада применила доста административни мерки кои не успеале да го сопрат одливот на капитал.

Одливот на капитал од Кина е забрзан откако официјален Пекинг во август минатата година го девалвирал јуанот, но и по очекувањата дека американската управа за федерални резерви ќе ги зголеми каматните стапки.