ЕЦБ првпат во историјата ја намали референтната каматна стапка на нула


Франкфурт, 10 март, 2016 - 16:22 (META) 

Европската централна банка (ЕЦБ) ја намали денеска својата референтна каматна стапка на нула од 0,05 отсто, во рамките на пакетот мерки чијашто цел е да ја поттикне ослабената економија на еврозоната.

Референтната каматна стапка првпат во историјата на оваа банка е намалена на нула.

– Централната банка ја намали каматната стапка на депозитите на банките во централната банка од минус 0,30 отсто што беше воведено во декември, на минус 0,40 отсто – изјави портпаролот на оваа банка.

Тоа значи дека банките сега мораат да платат повеќе за да ги депонираат средствата во централната банка. Во рамките на досегашниот пакет на мерки, ЕЦБ ја прошири својата програма за откупување обврзници од 60 на 80 милијарди евра месечно.

Како одговор на овој потег на Европската централна банка, веднаш рипнаа индексите на берзите.