ФЗОМ ќе ги зголеми квотите на лекови во аптеките за овој месец


Скопје, 16 март, 2018 - 13:30 (META) 

Фондот за здравствено осигурување на Македонија (ФЗОМ) одлучи да ги зголеми квотите на лекови за овој месец во износ од 15 милиони денари кои ќе бидат линеарно распределени по аптеките, рече денеска на прес-конференција директорот на ФЗОМ, Ден Дончев.

Тој додаде дека вкупниот буџет за лекови за годинава ќе се зголеми во износ од 100 милиони денари годишно, ќе има ревизија на Правилникот и методологијата на распределба на финансиските средства, квотите и надоместоците на аптеките.

Дончев најави и нова поправична и поефикасна распределба на квотите на аптеките и поефикасен систем за нивни надоместоци.

Во долгорочните мерки рече дека се предвидува разгледување на можностите за воведување интегриран и ефикасен електронски систем преку вклучување на сите институции и здравствени установи и работници од здравствениот систем со воведување електронско здравствено досие по пациент.


Владата формира Совет за јавни финансии и реши 112 да биде број за итни повици


Скопје, 6 февруари, 2018 - 19:58 (META) 

На денешната седница, Владата донела одлука да се формира Совет за управување со јавни финансии, на предлог на Министерството за финансии. Овој совет совет е клучно тело од структурата за управување, координација, следење и известување за спроведувањето на Програмата за реформа на управувањето со јавни финансии, соопштуваат од владиниот Сектор за информирање на јавноста.

Владата исто така донела одлука да се воспостави единствен комуникациско – информативен систем за итни повици, кој ќе го користи бројот 112, што веќе се користи во голем дел од Европа. Тоа значи дека за сите итни случаи, како пожар, потреба од итна медицинска помош или од полициска интервенција, како и за природни катастрофи, ќе се повикува тој број. Центарот за управување со кризи добил задолжение заедно со неколку министерства и институции да најде пари за да профункционира новиот систем.

Била донесена и одлука за закуп на градежно земјиште во Технолошко – индустриската развојна зона Скопје 1 со турската компанија Доган Отомотив, која ќе произведува делови за автомобилската индустрија.

Покрај другите одлуки, Љупчо Јаневски бил избран за за в.д. директор на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, на местото на разрешениот Александар Донев.

Истовремено, Ден Дончев бил реизбран на позицијата в.д. директор на Фондот за здравствено осигурување.


Ден Дончев, нов директор на Фондот за здравство, на местото на Виктор Мизо – Александар Младеновски


Скопје, 10 август, 2017 - 16:07 (META) 

Владата на Република Македонија ја објави листата на новите директори на различни агенции, фондови, државни управи и казнено-поправни установи што се во нејзина надлежност. Сите именувани се само вршители на должноста.

Од позначајните функции, Ден Дончев е нов директор на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, на чело на Агенција за филм на Република Македонија е именуван Горјан Тозија, додека директор на Управата за финансиска полиција ќе биде Арифат Муареми.

На местото на Виктор Мизо во Дирекцијата за технолошки индустриски развојни зони седнува Александар Младеновски, а нов прв човек на Управата за културно наследство е Елеонора Петрова.

Другите измени на раководни позиции може да се видат на владината веб-страница.


Коалицијата „ВМРО за Македонија“ потпиша договор, но не ги објави имињата за листите


Скопје, 4 ноември, 2016 - 14:02 (META) 

Коалицијата „ВМРО за Македонија“, составена од ВМРО-НП, Обединети за Македонија и од Достоинство, денеска, во пресрет на Митровденска задушница, во хотелот „Александар палас“ потпиша договор со кој трите партии договорија заеднички настап на претстојните избори. Договорот го потпишаа лидерите на овие партии, Љубчо Георгиевски, Љубе Бошкоски и Стојанче Ангелов.

Имињата на носителите за кандидатските листи ги најавија за подоцна и не оставија простор за прашања на таа тема.

– „ВМРО за Македонија“ е новото старо ВМРО, кое ги почитува идеолошките определби за слобода, демократија и за човечки правдини. Составивме коалиција од луѓе кои во најтешките моменти на Македонија ги презедоа вистинските чекори за да ѝ помогнат на таковината – изјави шефот на изборниот штаб на коалицијата, Ден Дончев.

Тој дополни дека главни стратешки цели на оваа коалиција се демократизирање на Македонија, владеење на правото со независни обвинители и судство, економски напредок, влез во ЕУ и во НАТО, пораз на раководоството на ВМРО-ДПМНЕ на овие избори. Најави дека ќе го вратат достоинството на старото ВМРО што, како што рече, „беше згазено од членството на ДПМНЕ“.

Лидерот на Достоинство, Стојанче Ангелов, рече дека ме е чест  да соработува со овие луѓе, кои во 20о1 година му дале одврзани раце заради одбраната на Македонија.

Љубчо Георгиевски од ВМРО-НП истакна дека Македонија никогаш досега не била посозреана за трета политичка опција.

– Порано, кога ќе се спомнеа нашите имиња, можеби потсетувавме на воена формација, но ова денес не треба да загрижува бидејќи го нема тој дух од тоа време и тие непријатели – изјави Георгиевски.

Тој додаде дека би било голема грешка доколку коалицијата „ВМРО за Македонија“ се гледа низ призмата на СДСМ и на ДПМНЕ, бидејќи тој ги повикува разочараните членови на ДПМНЕ да гласаат за нив, но, како што посочи, ќе понудат и програма што ќе ги задоволи оние од центарот и од левицата.