Анѓушев: Ќе се гради далекувод до Албанија и гасовод до Грција


Софија, 18 мај, 2018 - 14:10 (META) 

Добивме позитивни сигнали од меѓународните финансиски институции за поддршка во реализацијата на инфраструктурни проекти, рече денеска вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој учествуваше на „Стратешкиот дијалог за Западен Балкан“, настан во организација на Светскиот економски форум и на „Виенскиот економски форум“, настани во рамките на Самитот ЕУ-Западен Балкан кој се организира во Софија.

Тој додаде дека средствата ќе бидат наменети за изградба на патишта, железница, како и за изградба на гасоводна мрежа и конектирање со Транс Јадранскиот гасовод (TAP) и терминалите за природен гас во Грција, за да се обезбеди конкурентност и во снабдувањето со природен гас.

„Работиме и на зацврстување на инфраструктурата во електро-енергетскиот пренос и во таа насока се инвестира во изградба на 400 кило-волтен далекувод кој ќе ги поврзе Македонија и Албанија“,  посочи Анѓушев.

Денеска се потпиша и Меморандумот за разбирање за спојување на ден-однапред пазарите со електрична енергија помеѓу министрите за економија Крешник Бектеши и министерката за енергетика на Бугарија, Теменушка Петкова.

„Покрај приклучувањето на нашата земја на внатрешниот пазар на електрична енергија во Југоисточна Европа, операторите на системот за пренос ќе ги зголемат капацитетите за прекуграничен пренос во регионот со изградба на нови водови, а националните регулаторни органи ќе ја хармонизираат регулаторната рамка за интеграција на пазарот. Како резултат на сето ова ќе се зголеми сигурноста во снабдувањето со електрична енергија, како клучно прашање за успешното функционирање на електричната мрежа во случај на оперативни ситуации кои тешко може да се предвидат“, рече Бектеши за придобивките од спојувањето.


МЕПСО ќе гради нов далекувод од Штип до Пробиштип


Скопје, 28 декември, 2017 - 11:33 (META) 

МЕПСО ќе инвестира 2,45 милиони евра во изградба на нов 110-киловолтен далекувод што ќе ги поврзува Штип и Пробиштип, информираат од компанијата.

Генералниот директор на МЕПСО, Сашо Василевски и Ерион Муши, претставникот на конзорциумот изведувачи „Пинг гао груп“ од Кина и „Ндрекај“ од Албанија го потпишаа договорот за изградба на новиот далекувод.

„Далекувод што ќе ги поврзе трансформаторските станици „Штип“ и „Пробиштип“ ќе биде долг 27,2 километри. Овој линиски енергетски објект ќе се гради на истата траса на која сега поминува 110-киловолтен далекувод што ги поврзува двете трансформаторски станици и е во функција 45 години, од 1972 година. Изградбата на новиот далекувод ќе трае 12 месеци“, информираат од МЕПСО.

Во соопштението се додава дека, овој проект значајно ќе го зголеми капацитетот на преносната мрежа во источниот регион, а особено е значајно подобрувањето на условите за снабдување со квалитетна електрична енергија за Пробиштип, Злетово, Кратово и Крива Паланка.

Изградбата на нов далекувод меѓу Штип и Пробиштип е дел од проектот за ревитализација на преносната мрежа што опфаќа изградба на вкупно шест далекуводи од мрежата на МЕПСО.


Мајстор загинал откако го удрила струја од далновод


Струга, 13 септември, 2017 - 15:09 (META) 

Мајстор кој работел во Струга вчера трагично го загубил животот откако добил струен удар од далновод додека работел на куќа.

Како што соопшти СВР Охрид, вчера, околу 11.30 часот, во Струга на улицата Едвард Кардељ, Г.М. (44) од Охрид, неговиот брат А.М. и М.П., како вработени во „АМГ Дизајн 2013“, местеле олуци на куќа и во еде момент Г.М. со олук допрел кабел од далновод, кој бил н 2,5 метри од терасата каде што стоел. Притоа добил електричен удар и паднал, по што била повикана итна медицинска помош, која го пренела во Општа болница во Струга, каде била констатирана смрт.

Бил извршен увид и по наредба на јавен обвинител телото на починатиот било предадено на семејството.


Кривична пријава за маж што „расклатил“ столбови на далновод


Дебар, 24 април, 2017 - 11:58 (META) 

Жител на селото Голем Папрадник, Дебарско, доби кривична пријава за предизвикување општа опасност, бидејќи копал околу два бетонски столба на далновод и ја нарушил нивната стабилност.

Полициската станица од Дебар го товари 69-годишниот Д.Д. дека во изминатите месеци, кај местото Парешки кории, во близина на селото Баланци, неовластено извршил ископ околу два бетонски столба за пренос на електрична енергија од 10-киловолтен далновод, од кој со електрична енергија се напојуваат општина Центар Жупа, неколку индустриски капацитети, како и селата во регионот.

Со тоа, вели полицијата, пријавениот значително ја нарушил стабилноста на бетонските столбови, со што можел да го доведе во опасност и нормалното снабдување со електрична енергија на корисниците во целиот регион.


Во Тирана потпишан договор за изградба на далекувод помеѓу Албанија и Македонија


Тирана, 28 октомври, 2016 - 20:52 (META) 

Албанската и германската влада денеска потпишале втор договор за изградба на 400-киловолтен далекувод кој ќе ги поврзува Албанија и Македонија, јави дописничката на „Мета“ од Тирана.

Германската банка КФВ ќе финансира 50 милиони евра, а вкупно изградбата ќе чини 70 милиони евра.

Должината на далекуводот од Елбасан до Битола ќе биде 151 километар, од кои 56 километри се на територијата на Албанија.

Изградбата на овој далекувод ќе почне во 2017 година, а целта е подобро снабдување со електрична енергија на двете земји, но и на регионот.


МЕПСО го стави под напон новиот 110-киловолтен далекувод помеѓу Скопје и Тетово


Скопје, 30 јуни, 2016 - 13:22 (META) 

МЕПСО го изгради и денеска го стави под напон, во пробна работа, новиот 110-киловолтен далекувод што ги поврзува трансформаторските станици Скопје 1 – Југохром -Теарце – Тетово 1.

Oвој проект ќе овозможи стабилно и доверливо снабдување со електрична енергија на Тетовскиот и на Скопскиот Регион, две најголеми консумни подрачја во електроенергетскиот систем на Република Македонија.

– Новиот далекувод е изграден за да се одговори на сè поголемите потреби за потрошувачка на електрична енергија на Полошкиот Регион и да се обезбеди стабилно и доверливо снабдување на сите потрошувачи со квалитетна електрична енергија за среднорочен период во идните дваесетина години – истакна генералниот директор на МЕПСО, Синиша Спасов.

Оваа инвестиција на МЕПСО чини повеќе од 3,5 милиони евра. Проектот е финансиран од сопствени средства на МЕПСО и со кредитна линија од Светска банка.

Изградбата на далекуводот траеше една година.

 


Незири: Со поддршката од ЕБОР, македонскиот и албанскиот пазар на електрична енергија ќе имаат огромна добивка


Скопје, 10 декември, 2015 - 14:49 (META) 

Министерството за економија потпиша договор за заем со Европска банка за обнова и развој (ЕБОР) за изградба на 400-киловолтен интерконективен далекувод Битола – Елбасан.

– Со изградбата на овој далекувод, добивка ќе има како за македонскиот, така и за албанскиот пазар на електрична енергија, имајќи предвид дека базната електрична енергија во Македонија доаѓа од термоелектраните, а во Албанија од хидроелектраните – истакна Незири.

Тој додаде дека ќе се избегне преоптоварувањето на одредени далекуводи, но и ќе се зголемат тековите на електрична енергија, што придонесува за развој на регионалниот пазар на електрична енергија.

Евроамбасадорот Аиво Орав истакна дека енергијата е стратегиски сектор во секоја земја, витална за сите аспекти на секојдневното живеење на луѓето и за развој на сите други сектори на економијата, при што Европската унија обезбедува значајна поддршка преку програмата на ИПА и преку Инвестициската програма за Западен Балкан.

ЕБОР ја подржува регионалната интеграција на пазарите на енергија на Западен Балкан. Банката обезбедува кредит до 37 милиони евра за изградба на првата интерконекција на електрична енергија помеѓу Македонија и Албанија и воведува подобрување на ефикасноста на мрежата на инфраструктурата на МЕПСО.