Регионална балканска средба во Берлин за дискриминацијата на Ромите


Берлин, 14 февруари, 2018 - 10:05 (META) 

Повеќе од 80 претставници на министерства на земјите од Западен Балкан и Турција, се собраа во Берлин на средба посветена на дискриминацијата на Ромите, со цел да се осигура препознавање на оваа дискриминација во регионот.

Дводневната средба е под покровителство на Регионалниот совет за соработка (РСС) и во организација на германските власти, а во рамките на проектот „Интеграција на Ромите 2020“.

– За нас е многу важно да се формулираат соодветни политики што водат во интеграција, а не натамошно исклучување на Ромите. Тука не станува збор за пронаоѓање на виновникот, туку за унапредување на нашите капацитети и резултати од работата – изјави заменикот генерален секретар на РСС, Газменд Турдиу.

Кристина Лудерс, директорка на германската Сојузна агенција за борба против дискриминацијата, потсети дека Ромите и Синтите се најгoлемите малцинства во Европа и дека омразата и расизмот против нив е проблем на цела Европа.

– Најважна работа што можеме да сториме, е да покажеме солидарност и да не носиме одлуки во име на малцинствата, туку наместо тоа да се погрижиме да ги засилиме и да ги слушнеме гласовите на Синтите и на Ромите – изјави Лудерс.

На собирот се одржуваат низа панели на кои се прави преглед на практиката на европските политики за борба против дискриминацијата на Ромите, соопшти РСС.

Интеграцијата на Ромите и прекинување со дискриминаторските политики и практики, од средината на 2016-тата година е составен дел од условите за прилкучување на земјите кандидати за членство во ЕУ.


Ципрас – Туск: Балканските земји да се откажат од национализмот ако сакаат да влезат во ЕУ


Атина, 5 април, 2017 - 15:22 (META) 

Грчкиот премиер Алексис Ципрас по денешната средба со претседателот на Европскиот Совет, Доналд Туск, во Атина, на заедничката прес-конференција посочи дека очекува од балканските држави да стават крај на националистичкото однесување ако сакаат да станат дел од Европската Унија.

– Европската перспектива на Балканот треба да се заснова на оддалечување од национализмот и на почит на принципите на добрососедските односи и на човековите права – изјави Ципрас.

Грчкиот премиер во изјавата се задржа на бегалската криза, посочувајќи дека Грција игра клучна улога во справување со тој проблем. Побара да се продолжи со почитување на договорот меѓу ЕУ и Турција, а изрази и незадоволство од државите на ЕУ кои и понатаму не сакаат да помогнат и да прифатат бегалци кои треба да се пренесат од Грција во другите европски држави.

Туск, пак, на оваа тема посочи дека е надминат зенитот на бегалската криза, но сепак треба да се продолжи со напорите за ефективно справување со проблемот.

Според Ципрас, Грција и покрај финансиската криза продолжува да има важна улога и претставува фактор на стабилност во еден нестабилен и проблематичен регион.

Туск и Ципрас се фокусирале и на економијата и на преговорите меѓу меѓународните кредитори и Грција за постигнување договор по проценката за исплонетите реформи, кој треба да даде зелено светло за исплаќање на новата рата од кредитот за Грција. Туск посочи дека никој не сака да ја казни Грција и забележа дека конечно се гледаат резултати од мерките спроведени во државата.