Министерство за култура: Нема причини да запре реконструкцијата на Али-пашината џамија во Охрид


Охрид, 7 февруари, 2018 - 13:41 (META) 

Комисијата од стручни лица, која Министерството за култура ја формираше заради испитување на реконструкцијата на Али-пашината џамија во Охрид, заклучила дека нема основа министерот за култура да нареди прекинување на работите.

Реконструкцијата на оваа џамија, која треба да добие високо минаре од 32 метри предизвика бурни спротивставувања во Охрид и во земјава, со забелешка дека минарето ќе доминира над Чаршијата. Реконструкцијата, инаку, е по проект на Заводот за заштита на спомениците на културата и музеј од Охрид, кој предвидува минарето да се изѕида до височината што ја имало во 16 век.

Сега за реконструкцијата ќе се бара и мислење од УНЕСКО.

„Работната група дојде до заклучок дека министерот за култура нема основа да ги запре работите, но ги охрабруваме сите надлежни институции да постапуваат доколку имаат индиции за прекршување на законските процедури. Работната група препорача, а Министерството ќе достави барање до УНЕСКО за стручно мислење – дали е во склад со стандардите за заштита на градот да се реконструира објектот во такви димензии“, соопшти Министерството за култура.


Охрид е преполн со странски туристи


Охрид, 10 декември, 2016 - 16:48 (META) 

Викендов во Охрид престојуваат стотина грчки, албански, полски и бугарски туристи.

Сончевото и топло време, невообичаено за овој период од годината, ги наполни охридската чаршија и шеталиштето, не само со странски туку и со домашни гости.

Топлиот и пријатен ден беше добредојден за изборниот молк да се помине во пријатна и релаксирана атмосфера.


Денови на занаетчиството во Стара скопска чаршија


Скопје, 10 декември, 2014 - 10:39 (META) 

Годинава, петти пат  Занаетчиската комора на Република Македонија ја организира манифестацијата „Денови на занаетчиството во РМ“, која е под покровителство на Министерството за економија.

Манифестација има цел да ги промовира потенцијалите на занаетчиството како фактор на економски развој, креатор на нови работни места, атрактивно занимање за младите, како чувар на традицијата и на културата на нашата земја.

Централната манифестација ќе се одржи денеска во 11.30 часот во хотелот „Буши ресот енд спа“ во Стара скопска чаршија.

Традиционално, во рамки на манифестацијата ќе се додели признанието „Занаетчија на годината“ од ЗКРМ, како и признанието „Признание за најуспешните“ кое го доделува Министерството за економија.

На манифестацијата ќе се обрати министерот за економија, Беким Незири, министерот за образование и наука, Абдилаќим Адеми, претседателот на Занаетчиската комора, Весна Симова, како и заменик-амбасадорот на Сојузна Република Германија во Македонија, Ханс-Хелге Зандер.