!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Техничката влада не ги исполнува обврските кон нас, се жалат бизнисмените


Скопје, 17 февруари, 2017 - 14:23 (META) 

Влечењето и тактизирањето на ДУИ му нанесува огромна штета на стопанството на Македонија. Техничката влада не ги исполнува обврските кон бизнис-секторот, изјави универзитетскиот професор  Горан Рафајловски, во рамките на тркалезната маса на одбележувањето на 95.години Стопанска комора на Македонија.

Според него приоритет на новата влада треба да биде враќање на долгот.

– Новата влада сериозно треба да се потруди да ги врати долговите на државата кон јавните претпријатија, компаниите при што треба да позајми околу една милијарда евра за стопанството да профункционира – потенцираше Рафајловски.

Претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески истакна дека идната влада треба да го воспостави јавно-приватниот дијалог со бизнис-заедницата.

– Недостасува имплементацијата на законите и вклучување на бизнис заедницата во интеграција на законите – додаде Азески.

Тој потенцираше дека не може политиката да не влијае врз економијата, но бизнис-секторот низ годините успеал да се носи со политичката ситуација.

– Последните две години не кревавме паника, бизнисот функционираше и компаниите работеа. Но, да не беше кризата ќе се постигнеа поголеми резултати – истакна Азески.

Заменикот генерален директор во рудникот „Бучим“, Николајчо Николов, изјави дека во овој период стагнира развојот на бизнисот.

– Производството на руда е нормално и зависи од луѓето кои работат таму. Но издавањето на дозволи за концесии и други дозволи не функционира. Во последните 40 години не е изграден ниту еден рударски капацитет – додаде Николов.


Камионите со нафта се пренасочуваат преку Бугарија, превозот поскапи


Скопје, 8 февруари, 2017 - 15:47 (META) 

Камионите што превезуваат нафта и нафтени деривати, од граничниот премин Евзони се пренасочуваат кон Ново Село, Бугарија, вели за „Мета“, Билјана Муратовска од Здружението на превозници „Макам-транс“.

– Поради настанатата ситуација, одобрено е преку овој граничен премин да поминува акцизна стока. Поради барањето алтернативни патишта, транспортерите ја зголемија цената за превозот за еден тон нафта, но важно е дека камионите се движат и нема поголем застој – додава Муратовска.

Во однос на другите превозници, таа вели дека поисплатливо е превозот да поскапи, отколку стоката да стои.

– Трошоците се многу поголеми ако стоката стои бидејќи се плаќа лежарина за брод и за магацин – додава Муратовска.

Грчките земјоделци веќе деветти ден го блокираат граничниот премин Евзони, а се заканија дека ќе ги радикализираат протестите.

Министерот за економија, Дритон Кучи, вчера изјави дека Министерството за економија ќе спречи да дојде до каква било нафтена криза во земјава.

– Од секторот за енергетика ми укажаа дека веќе треба да се справиме со можната нафтена криза и затоа од денеска ќе ги интензивираме состаноците за надминување на проблемот – рече Кучи.

Вчера, претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, напиша писмо до претседателот на Унијата на грчките трговско-индустриски комори, Константин Михалос, како и до амбасадорот и шеф на Канцеларијата за врски на Грција во Македонија, Димитриос Јанакакис, со кое укажа дека блокадите на граничниот премин Евзони негативно се одразуваат врз економско-финансиското работење на стопанството во Македонија, а негативни ефекти чувствува и стопанството во Грција.


Азески: Блокадите на Евзони негативно влијаат врз економијата и на двете земји


Скопје, 7 февруари, 2017 - 15:05 (META) 

Блокадите на граничниот премин Евзони негативно се одразуваат врз економско-финансиското работење на стопанството во Македонија, а негативни ефекти чувствува и стопанството во Грција, пишува во писмото на претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, до претседателот на Унијата на грчките трговско-индустриски комори, Константин Михалос, како и до амбасадорот и шеф на Канцеларијата за врски на Грција во Македонија, Димитриос Јанакакис.

Азески во писмото бара тие да се вклучат во наоѓањето решение за нормализирање на нарушените сообраќајни комуникации.

– Имајќи предвид дека е неизвесно до кога ќе трае блокадата, а не исклучувајќи ја и можноста ситуацијата да ескалира со блокирање и на другите гранични премини меѓу двете земји, Стопанската комора на Македонија, како најбројна бизнис-асоцијација во земјата, апелира за интензивирање на контактите со надлежните органи, институции и влијателни фактори на внатрешен и на меѓународен план, во барање помош за нормализирање на состојбите и за создавање услови за непречени деловни комуникации – вели Азески во писмото до Михалос.


Азески – Чадеж: Економијата да биде пред политиката помеѓу Македонија и Србија


Скопје, 24 јануари, 2017 - 12:59 (META) 

Економската соработка помеѓу Македонија и Србија треба да биде пред политиката, истакнаа претседателот на Стопанската комора на Србија, Марко Чадеж, и претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, во текот на последната работна средба, која се одржа во Скопје.

Од Стопанска комора на Македонија информираа дека тие апелирале до владите на двете земји да направат сè што е потребно да не се нарушат добрососедските односи.

– Негувањето на добрите политички односи е услов да се отстранат другите пречки за зголемување на билатералната трговска размена, како и меѓусебните инвестициони активности – било истакнато на средбата.

Последните пет години обемот на трговската размена помеѓу Македонија и Србија преминува 600 милиони евра годишно, со тенденции за понатамошно зголемување.

– Ефикасната соработка во областа на градежништвото и на индустријата за градежни материјали помеѓу сите стопански комори од регионот на Западен Балкан ќе придонесе за заедничка реализација на конкретни проекти и заеднички настап на трети пазари – беше заклучено на средбата.


Шести европски конгрес за мали и средни претпријатија во Катовице


Катовице, 12 октомври, 2016 - 13:46 (META) 

Шестиот европски конгрес за мали и средни претпријатија се одржа во Катовице, Полска, од 10 до 12 октомври.

На конгресот оваа година учествуваше и делегација од Стопанската комора на Македонија, предводена од претседателот Бранко Азески.

– Улогата на малите и на средните претпријатија во македонската економија е сè поголема и позначајна. Имајќи го предвид силниот потенцијал за развој на приватниот сектор во изминативе години во Полска, како и бројните домашни и странски инвестиции во повеќе сектори во стопанството, за македонските компании соработката со Полска претставува голем предизвик – истакна претседателот Азески.

Како позначајни прашања за кои се дискутирало на овој конгрес се темите поврзани со иновации, финансирање на разни видови истражувачки студии, инвестирање и одржливост на бизнисите, како и новите технологии за поддршка на микропретпријатијата, малите и на средните претпријатија.

Полска има потенцијал да стане водечка земја во ЕУ по производство на храна, бидејќи силно го развива аграрниот сектор. Просечната плата во земјата е поголема од 1.200 евра и постојано се зголемува, а се намалува стапката на невработеност, која сега изнесува само 9 проценти. Во Полска се наоѓаат 40 проценти од 500 најголеми компании во Централна Европа.

Вкупната трговска размена на Македонија со Полска во периодот од јануари до август годинава изнесува 98 милиони долари, што претставува зголемување од 25,6 проценти во однос на истиот период од претходната година.


Азески: Сè додека има мито и корупција, нема олеснување на трговијата


Скопје, 6 октомври, 2016 - 14:43 (META) 

„Олеснување на трговијата нема да има сè додека не се елиминираат митото и корупцијата. Институциите мора да се заложат за откривање на причините на ваквата појава и за нејзино целосно искоренување“, истакна претседателот на Стопанска комора, Бранко Азески, на регионалната конференција „Поедноставување и хармонизација на царинските постапки во регионот“, која денеска се одржа во Скопје.

Во таа насока се и четирите барања што ги испорача денеска Стопанската комора на Македонија за поедноставување на царинските постапки. Станува збор за поширока примена на поедноставните царински постапки од страна на бизнис-заедницата на ниво на регионот, заживување на електронското, наспроти хартиеното работење во трговијата, користење на добивките од новиот компјутеризиран транзитен систем, како и поголема соработка со комитетот за олеснување на трговијата во рамките на ЦЕФТА.

Според министерот за економија, Дритон Кучи, Македонија има усогласена царинска законска регулатива со царинските прописи во Европската Унија и е меѓу првите членки на Светската трговска организација што ја ратификуваше Спогодбата за олеснување на трговијата.


Земјите од Балканот имаат перспектива преку заеднички регионални проекти


Охрид, 20 август, 2016 - 13:40 (META) 

Претседателот Ѓорге Иванов прими висока делегација од Коморите од земјите од регионот, членки на Коморскиот инвестициски форум (КИФ) формиран во 2015 година како платформа на регионално поврзување за поддршка на коморите на „Берлинскиот процес“, информираат од Стопанска комора.

Коморските делегации беа предводени од претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и неговите колеги од Србија и Косово.

На состанокот тие го информирале Иванов за сите активности кои ги преземаат коморите за поддршка на „Берлинскиот процес“.

Во рамките на „Берлинскиот процес“, кој започна на иницијатива на германската канцеларка Ангела Меркел во 2014 година до сега се одржаа три од петте планирани самити до 2018 година.

Целта на сите самити е следење на постигнатиот напредок на регионот, како и повторно потврдување и зајакнување на европската перспектива на сите земји и забрзување на реформите, зголемување на економските можности и поттикнување на соработката.

Коморите, преку формирањето на КИФ, испраќаат порака дека постои економска перспектива за Балканот, преку силната економска соработка на земјите развој на заеднички регионални проекти.

КИФ ги обединува осумте комори од регионот (од Македонија, Србија, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и од Словенија), и се моќен репрезент на економиите од овие земји со 350.000 компании.

 


Претседателите на Стопанските комори од регионот на средба со Иванов во Охрид


Охрид, 19 август, 2016 - 15:58 (META) 

Претседателот Ѓорѓе Иванов ќе прими висока делегација од коморите од земјите од регионот – членки на Коморскиот инвестициски форум (КИФ) формиран во 2015 година, информираат од Стопанска комора на Македонија.

Коморските делегации утре во Охрид ќе бидат предводени од претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески и неговите колеги од Србија и Косово.

На средбата акцент ќе биде ставен на активностите на коморите за формирање на заеднички Инвестициски фонд за функционирање и поттикнување на „старт-ап“ иновативни мали и средни претпријатија во земјите на Западен Балкан, формирање на Конзорциум за настап на големите извозни пазари и заеднички настап на тендери и друго.

КИФ и плановите за развој на регионалната платформа којашто ги обединува осумте комори од регионот (од Македонија, Србија, Косово, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска и од Словенија), се моќен репрезент на економиите од овие земји со 350.000 компании.


Стопанска комора одбележа 94 години постоење и ги награди успешните


Скопје, 26 април, 2016 - 14:23 (META) 

Компаниите „ЗК Пелагонија“, АД „Елем“, „Инфобиро“, Агенцијата за храна и ветеринарство, како и бизнисменот Димитар Маџунков се наградените од Стопанска комора за 2015 година, во рамките на одбележувањето на 94-годишнината од коморското организирање во Македонија.

Наградите и признанијата се доделуваат традиционално, за да се истакне работата на тие што се заслужни за развојот на економијата.

Како што истакна претседателот на Стопанска комора, Бранко Азески, наградените се светол пример за другите бидејќи се успешни во своето работење и во вакви услови на водење бизнис.

– Во бизнисот нема поделба по ниту една основа. Единствен интерес е профитот, кој е бенефит за стопанствениците и за општеството. За овие 94 години, поминавме многу кризи и како никогаш досега сме обединети. Убеден сум дека ќе ги надминеме и сегашните проблеми – истакна Азески.

На одбележувањето на 94-годишнината на Стопанска комора, беше претставена и публикацијата „94-годишен континуитет“, во која, меѓу другото, се порачува дека на бизнисмените им треба акција и да бараат нови пазари.


Бранко Азески доби признание за развој на претприемништвото во Средна и во Југоисточна Европа


Дубровник, 15 март, 2016 - 14:33 (META) 

Претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески, доби посебно признание за придонес во развојот на претприемништвото во Средна и во Југоисточна Европа на Самитот на претприемачи од Средна и од Југоисточна Европа што се одржа од 4 до 6 март во Дубровник.

Самитот бил организиран за да се истакне важноста на претприемништвото, односно да се истакне колку се заслужни претприемачите за целокупниот економски и општествен развој, за што треба да им се даде што поголема поддршка.

Годинава, првпат на Самитот бил конституиран и Клуб на лауреати, а како прв претседател бил избран претседателот на управниот одбор на винарската визба „Тиквеш“ од Кавадарци, Светозар Јаневски, кој е лауреат на Наградата за животно дело.

На Самитот учествувале 300 учесници од 13 земји.