Левица му го замрзна членството на Бранимир Јовановиќ во партијата


Скопје, 28 јануари, 2018 - 20:41 (META) 

Президиумот на политичката партија Левица, на седница одржана во петокот, оваа недела, донел одлука да му го замрзне членството во партијата на Бранимир Јовановиќ, актуелен советник на министерот за финансии Драган Тевдовски, соопшти денеска партијата.

Јовановиќ минатата година поднесе неотповиклива оставка од сите партиски функции во Левица (координатор на програмски сектор економија и член на Централниот комитет на партијата), и ја прифати понудената функција советник во кабинетот на Тевдовски.

„По ова, ЦК на Левица едногласно ја прифати неговата оставка и пасивизацијата на неговото членство и реши да не го сакционира на никаков начин, туку само да ја следи неговата работа во новата Влада. Но, по последниот развој на настаните, поврзани со носењето на серија крајно штетни економски одлуки кои не беа предвидени ниту во предизборната програма на владејачката коалиција – Президиумот одлучи привремено да го замрзне членството на Бранимир Јовановиќ во Левица, поради јавно застапување политики и ставови кои се суштински спротивни на нашата идеологија и на најважните основачки акти на партијата“, стои во соопштението.

Левица бара од министерот Тевдовски и од неговите советници, „доколку себеси сè уште се декларираат за социјалдемократи“, да престанат да ги празнат џебовите на работниците, за сметка на невоведувањето прогресивен данок со кој би ги опфатиле енормно високите приходи на олигарсите и на богатите.


Жените во Македонија земаат 18 проценти помали плати од мажите


Скопје, 22 декември, 2017 - 13:30 (META) 

Жените во Македонија, за иста работа и исти квалификации со мажите, се за околу 18 проценти помалку платени од нив, а со околу 25 проценти, и помалку учестуваат на пазарот на труд од мажите, истакнаа учесниците на тркалезната маса посветена на „Стратегијата за воведување родово одговорно буџетирање – 5 години потоа”.

Жените исто така поминуваат околу 2,5 часа повеќе работејќи неплатена работа од мажите.

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска рече дека ќе работат до крајот на манадатот да се воспостават механизми за родово одговорно буџетирање.

Советникот во Министерството за финансии, Бранимир Јовановиќ смета дека проблем е тоа што буџетските корисници немаат капацитети да изготвуваат политики сензитивни кон родовите прашања, но и што самиот буџетски процес не е соодтветен или отворен за родово буџетирање.

Тркалезната маса се одржа денеска во организација на Министерството за труд и социјална политика и Канцеларијата на жени на ОН во Скопје.


Просечниот личен доход е 302 евра месечно, а кај најбогатите тој изнесува 4.180 евра


Скопје, 25 август, 2017 - 15:15 (META) 

Просечниот личен доход лани изнесувал 302 евра месечно, а најбогатите (еден процент) во Македонија имале просечен доход од околу 4.180 евра месечно, објави Министерството за финансии врз основа на податоци од Управата за јавни приходи.

Од Министерство за финансии велат дека „бројките покажуваат дека Македонија е со висока стапка на доходовна нееднаквост помеѓу граѓаните“.

– Педесет проценти од луѓето во Македонија што остваруваат доход, имаат доход што е под 212 евра месечно, 70 проценти имаат доход што е под 297 евра месечно, 90 проценти имаат доход што е под 495 евра месечно, а од друга страна, два проценти од луѓето имаат доход над 1.044 евра, а еден процент од луѓето имаат доход над 1.523 евра – изјави советникот во кабинетот на министерот за финансии, Бранимир Јовановиќ.

Тој посочи дека највисокиот доход лани изнесувал 2,6 милиони евра, а 15 лица оствариле доход од над еден милион евра. Половина милион евра доход, лани имале 66 лица.

– 775  лица кои имале над 100 илјади евра доход заедно оствариле доход од 190 милиони евра, што е еднакво на вкупниот остварен доход на 210 илјади лица кои имале најниски приходи – појасни Јовановиќ.

Тој додаде дека неопходна е даночна реформа со која најбогатите треба да плаќаат повисоки даноци.

Министерот за финанасии, Драган Тевдовски оцени дека направената анализа е важна, бидејќи без веродостојни податоци не може да се креираат нови економски и социјални политики, а од друга страна се создава притисок да се работи на намалување на неедаквоста на доходот.

– Подготвуваме даночна реформа, до крајот на годинава ќе излеземе со нашите предлози – истакна Тевдовски.

Со анализата се опфатени околу 90 проценти од граѓаните кои оставруваат доход или 940 илјади лица.


Јовановиќ: Со ребалансот пративме порака, ќе кратиме на „чоколадо“ а ќе трошиме за „леб“


Скопје, 17 август, 2017 - 10:42 (META) 

„Министерот за задолжување“, Драган Тевдовски за 70 дена успеа да стопи цели 126 милиони евра пари на граѓаните од девизните резерви, се вели во утринското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.

До сега, откако ВМРО-ДПМНЕ се опозиција, најголем дел од утинските партиски соопштенија се однесуваат на обвинувања за задолжувањето на оваа влада.

Иако министерот за финансии, Драган Тевдовски неколку пати кажа дека владата до сега повеќе се раздолжила отколку што се задолжила, со став на фејсбук-профилот излезе и советникот на Тевдовски, економскиот аналитичар Бранимир Јовановиќ.

„Откако ние влеговме во Министерството за финансии, се задолживме седум пати на домашниот пазар, во вкупен износ од околу 145 милиони евра. Истовремено, се раздолживме околу 95 милиони евра на домашниот пазар и 75 милиони евра во странство, кредитот од „Дојче банк“,“ вели Јовановиќ.

Според него, еднакво важно како движењето на долгот е и неговата цена, односно каматната стапка, а стапките по кои тие се задолжуваат се многу пониски од стапките на долгот кој го враќаат.

„Така, просечната стапка по која ние се задолжувавме е околу 2,5 проценти, додека каматната стапка на долгот кон „Дојче банк“ кој го вративме беше 6,5 проценти. Најважно од сè, сепак, е на што ќе се трошат овие пари, а тука ја направивме и најголемата промена. Со ребалансот на буџетот пративме јасна порака дека ќе кратиме на „чоколадо“, а ќе трошиме за „леб“. Скративме трошоци за „Скопје 2014“, за репрезентација, за патувања, за коли, а предвидовме средства за зголемување на минималната плата, за решавање на проблемот на стечајците, за подобро здравство, за вработување на младите“, додаде Јовановиќ.

Според него, законите за минималната плата и за стечајците до денеска беа заглавени во Собранието, заради блокадата, но се надева дека по повлекување на опозицијата од расправата за јавниот обвинител, конечно ќе може да се донесат.


Бранимир Јовановиќ: Буџетот не е социјален, туку предизборен


Скопје, 22 јули, 2015 - 13:16 (META) 

Со новиот ребеланс на буџетот, кој изнесува нешто повеќе од 3 милијарди евра (највисок во историјата на земјава), имаме зголемување на приходите од 58 милиони евра, зголемување на расходите за 85 милиони евра, но и зголемување на буџетскиот дефицит од 327,5 милиони евра.

Во исто време, и проекцијата за економскиот пораст е намалена од 4 на 3,5 проценти. Со новиот ребаланс се предвидува и зголемување на позајмицата од домашните банки за четири пати повеќе во однос на претходно проектираното.

Расправата за ребалансот на буџетот во Собранието ќе биде утре.

Според министерот за финансии, Зоран Ставрески, „ребалансот не вклучува кратење на буџетите на ниеден буџетски корисник, туку претставува поместување на одредени позиции таму каде што, поради одредени политики, мерки и активности, треба да се додадат средства или каде што проектите се одвиваат подобро од што првично сме планирале“.

Според него, буџетот во првата половина од годинава е во добра кондиција и за околу 14 проценти се повисоки буџетските приходи во однос на истиот период од 2014 година.

За ова разговаравме со економскиот истражувач, поранешен аналитичар во НБМ, Бранимир Јовановиќ, кој од септември ќе работи на Универзитетот во Торино, Италија.

Дали е логично да се очекува зголемување на приходите, а од друга страна, да се проектира послаб економски пораст? 

– На прв поглед, се чини нелогично што со ребалансот се проектираат повисоки приходи при помал економски пораст. Меѓутоа, повисоките приходи се веќе остварени. Во првите 5 месеци од годината, буџетските приходи се повисоки од очекувањата за околу 3 милијарди денари, колку што отприлика изнесува корекцијата кај приходите во ребалансот. Ова, пак, се должи на три работи. Првата се повисоките приходи од данокот на добивка, поради укинувањето на ослободувањето од данок на добивка на реинвестираната добивка. Втората се повисоките приходи од социјалните придонеси, поради зголемувањето на максималната основица за пресметка на придонесите (беше шест плати, а сега е 12). Третата се повисоките приходи од акцизите, главно поради повисоката акциза на цигарите.

Предвидено е и четирипати поголемо задолжување кај домашните банки. Што би значело тоа за економијата и за поддршката на реалниот сектор?

– Тоа што се зголемува домашното задолжување, а се намалува странското, само по себе е позитивно. Нашиот банкарски систем има вишок на ликвидност, т.е. пари кои банките ги пласираат во благајничките записи и во другите инструменти на монетарната политика. Тоа се, всушност, пари кои лежат неискористени зашто економијата ни е таква што тие пари не се алоцираат кон продуктивни цели, делумно затоа што нема идеи за приватни инвестиции, делумно и зашто банките се премногу аверзни кон ризикот. Дополнително, со домашното задолжување, државата покажува дека има доверба во домашната валута. Конечно, со домашното задолжување се намалуваат и валутниот и каматниот ризик на долгот. Валутниот ризик се однесува на неочекувани промени во курсевите на валутите, како скокот на доларот и на швајцарскиот франк пред некое време. Каматниот се однесува на можноста да се зголемат каматите на меѓународните пазари на пари, поради затегањето на монетарната политика во САД. Она што е проблематично во целата приказна со задолжувањето е што тие пари нашата влада нема да ги потроши на продуктивни цели. Ќе ги потроши на повисоки плати на полицајците, на таблети, на фасади и на споменици. На ваквите трошења мора да им се стави крај.

Дали вака „скроен“, буџетот е развоен или социјален?

– За мене дилемата социјален или развоен буџет е лажна дилема. Социјалниот буџет е, всушност, развоен буџет. Не заборавајте дека сме рекордери во Европа по сиромаштија. Не заборавајте дека 180.000 лица во оваа држава живеат со само 40 денари на ден. А ова е така токму поради ниската социјална помош. Единствениот начин да се искорени ваквата екстремна сиромаштијата, која е погубна, е со повисоки социјални трошења. Тоа би довело до подобро искористување на човечките потенцијали, т.е. ќе се спречи пропаѓањето на човечкиот талент поради сиромаштијата. Тоа понатаму ќе доведе до повисок пораст и до развој. Но, проблемот со овој буџет е што со него социјалната помош, всушност, и не се зголемува, т.е. се зголемува само минимално. Овој буџет воопшто не е социјален. Тој е предизборен. Неговата цел е да се купат што е можно повеќе гласови сред длабока политичка криза и во пресрет на изборите догодина.