Уапсени близнаци кои планирале бомбашки напад во Њујорк


Њујорк, 16 февруари, 2018 - 10:13 (META) 

Браќа близнаци се уапсени во нивниот стан во њујоршкиот квартот Бронкс со повеќе од десет килограми материјал за составување бомба во текот на претрес од страна на припадниците на Федералното биро за истраги и њујоршката полиција.

Дваесет и седумгодишните Кристијан и Тајлер Торо се уапсен со материјалот, од кој дел потекнува од производи за огномет за деца, изјави заменикот началник за разузнавачки и антиерористички операции, Џон Милер.

Полицијата, исто така, пронашла и дневник во кој се зборува за операцијата „Флеш“ и белешки, вклучително и онаа во којашто се истакнува дека браќата имаат намера да убиваат деца.

-Под полната Месечина, малечките ќе почувствуваат терор – изјави Милер цитирајќи ја белешката.
Истрагата започна по наводна закана со бомба од 4-ти декември во училиште во Харлем, додаде Милер.


НБМ издаде ковани пари „Близнаци“ и „Рак“ за колекционерски цели


Скопје, 20 мај, 2015 - 17:06 (META) 

Народната банка на Република Македонија пушти во оптек уште две ковани пари за колекционерски цели од серијата „Хороскопски знаци“, а станува збор за парите „Близнаци“ и „Рак“, кои чинат 2.700 денари.

Овие ковани пари се изработени од сребро Аg925, со тежина на среброто од 21,00 грам, чистота на среброто 19,43 грама, во овална форма со димензии од 35 х 45 мм, полирани со 24-каратна златна меѓуоснова и вметнато тркалезно стакленце со димензии 18,4 х 6,1 мм.

Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање во Република Македонија.