Странските инвеститори сметаат дека бизнис-климата е добра


Скопје, 12 септември, 2017 - 15:29 (META) 

Претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), предводени од Јасмин Рахман, шеф на Делегацијата на мисијата на Меѓународниот монетарен фонд за Македонија, денеска се сретнаа со потпретседателот на Советот на странски инвеститори (ССИ), Ирена Јакимовска, информираат од Стопанската комора на Македонија.

Јакимовска ги информирала претставниците на ММФ дека странските инвеститори кои веќе се дел од македонското стопанство веруваат во системот и со тоа што веќе подолго време се на македонскиот пазар, генерално бизнис-климата ја сметаат добра за стопанисување.

„Постојат области во кои е потребно надградување, особено поголема соработка помеѓу домашните и странските инвеститори. На тој план, Советот на странски инвеститори веќе работи на поинтензивни контакти и деловни врски со домашните компании“, изјавила Јакимовска.


Анѓушев – Жбогар: Новиот закон за енергетика ќе биде донесен до крајот на годинава


Скопје, 7 јули, 2017 - 12:52 (META) 

Вицепремиерот задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, денеска имал средба со евроамбасадорот Самуел Жбогар, на која на шефот на Делегацијата на Европската Унија во земјава му ја презентирал економската програма на Владата.

Анѓушев, како што соопшти неговиот кабинет, на средбата нагласил дека Владата ќе работи на создавање добра бизнис-клима и на овозможување исти услови за инвеститорите.

„Владата ќе работи на реализација на капитални проекти, важни за подигнување на конкурентноста на компаниите во земјата. Ќе ја стимулираме соработката помеѓу домашните и странските компании и ќе воведеме нов концепт за привлекување инвестиции, што ќе биде транспарентен и со исти услови и за странските и за домашните инвеститори“, рекол Анѓушев, стои во соопштението.

Тој додал дека реформите во енергетскиот сектор ќе бидат во фокусот на Владата и дека до крајот на 2017 година ќе биде донесен новиот закон за енергетика, во согласност со договорот со Енергетска заедница и со препораките на Европската комисија.

„Во новиот закон за енергетика ќе ги имплементираме третиот енергетски пакет на Европската Унија и мерките препорачани од Енергетската заедница. Ќе работиме на искористување на сите постојни капацитети за производство на енергија во земјата, но ќе поддржуваме и изградба на нови капацитети, особено од обновливи извори на енергија“, нагласил вицепремиерот за економски прашања.

Жбогар на средбата порачал дека ако се исполнат поставените цели, македонската економија ќе забележи пораст со посилно темпо, што е во интерес и на земјата, но и на регионот и на Европската Унија.


Груевски: Рангирањето на листата „Дуинг бизнис“ е резултат на сработеното


Скопје, 28 октомври, 2015 - 16:43 (META) 

Рангирањето на Македонија на високо 12. место во извештајот„Дуинг бизнис“ (Doing Business) е нов и значаен успех за државата, смета премиерот Никола Груевски.

Тој истакна дека поради добрата бизнис-клима и непречените услови за водење бизнис, извештајот ја рангирал Македонија на 6. место за водење бизнис, каде што во конкуренција се најразвиените земји во Европа.

– Ова потврдува дека сме лидери во регионот, во Европа и во светот. Се наоѓаме пред етаблирани економии и развиени земји. Пред 24 земји-членки на ЕУ и далеку пред земјите во регионот. Високиот ранг е резултат на сработеното – изјави Груевски.

Колку за споредба, тој истакна дека на листата пред 10 години сме биле на 94. место, а денешниот успех се должи на спроведување на реформите за подобри услови за работа на приватниот сектор, за подобрување на бизнис-климата, животниот стандард, за креирање работни места.

Груевски истакна дека Владата макотрпно работела на изградба на современи институции, донесување модерна регулатива, законско намалување на бирократијата и на поедноставување на процедурите.

– Македонија е втора земја по Нов Зеланд каде што е најлесно да се отвори фирма. За два часа, со една постапка и не е потребен капитал и нотарска заверка на документите – додаде тој.

Премиерот зборуваше и за повластените стапки на ДДВ на голем број услуги, задржување на најниските даноци и за време на економска криза.

– Порано 43,5 проценти од профитот одеше за данок, а сега таа стапка е четирипати пониска. На тој начин остануваат повеќе ликвидни средства за компаниите кои подобро знаат да ги искористат од државата – изјави Груевски.

Процедурите за увоз и за извоз, исто така, според премиерот, се олеснети, а тоа е резултат на континуираните реформи во царината и на поевтинувањето на царинските услуги, скратување на царинските постапки.

Премиерот истакна дека потврдата доаѓа од релевантна институција која имала директна соработка со домашните комапнии, консултанти и институции, кои ја мереле состојбата на терен.

Извештајот, според премиерот, е добар сигнал за инвеститорите кои го сметаат за релевантен при носење одлуки за инвестиции.


Изградбата на автопатот Скопје – Штип ќе заврши во 2017 година


Свети Николе, 21 септември, 2015 - 16:50 (META) 

Трасата од автопатот Скопје – Свети Николе – Штип е 90 проценти пробиена, а предвидено е целосната изградбата да заврши најдоцна до февруари 2017 година, информираше министерот за финансии, Зоран Ставрески.

Со изградбата на автопатот ќе се скрати времето на патување, што ќе влијае за подобро инфраструктурно поврзување со источниот регион и за подобрување на бизнис-климата.


Странските инвеститори не се задоволни од честото менување на законите


Скопје, 6 јули, 2015 - 10:00 (META) 

Претставници на Меѓународниот монетарен фонд се сретнаа со претседателот на Советот на странски инвеститори, Хуан Педро Хименез Наваро, информираат од Стопанската комора на Македонија.

Наваро нагласи дека странските инвеститори кои веќе се дел од македонското стопанство, веруваат во самиот систем и со стоа што веќе подолго време се на македонскиот пазар, генерално ја сметаат бизнис-климата добра за стопанисување.

Притоа, тој спомена дека има области во кои е потребно надградување, особено на полето на поголема соработка помеѓу домашните и странските инвеститори, а потребна е и вклученост на државните институции за да се зголеми ефектот.

Според Наваро, некои прашања се надминати како што се задолжителноста на задолжницата, промена во деновите за одмор и слично. Но, неколку значајни прашања сè уште не се реализирани, при што беше издвоена вклученоста на засегнатите страни во процесот за донесување закони и честата промена на законите.