!На 1 февруари 2017 година, заврши промотивниот период на слободно користење на содржините на „Мета“. Во периодот што претстои го воведуваме новиот систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително

Иванов – Иваниќ: Македонија и БИХ треба да ја интензивираат економската соработка


Скопје, 20 април, 2017 - 13:56 (META) 

Политичките односи меѓу Република Македонија и Босна и Херцеговина (БИХ) се одлични, но недостига поинтензивна економска соработка, на која мора да се работи во следниот период. Ова е задничката оценка на претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, и на претседавачот со Претседателството на Босна и Херцеговина, Младен Иваниќ, на денешниот бизнис-форум што се одржа во Скопје.

Иванов и Иваниќ посочија дека постои солидна основа за интензивирање на економската сораборка и изразија подготвеност за создавање правна рамка за зголемување на трговската размена меѓу двете држави.

Македонскиот претседател посочи дека статистичките податоци, кои покажуваат дека БИХ е дури 20-ти трговски партнер на Македонија, а трговската размена во 2016 година изнесувала 155,7 милиони долари, не соодветствуваат со високото ниво на политички, културни и општествени односи што постојат меѓу двете држави.

Во насока на продлабочување на економската соработка, Иваниќ изрази надеж дека наскоро ќе се овозможи патување од едната во другата држава со лична карта, отворање директна авионска линија меѓу Скопје и Сараево и заеднички настап на трети пазари на македонските и на компаниите од Босна и Херцеговина.

Во следниот период се очекува двете држави да потпишат договор за економска соработка и договор за соработка меѓу стопанските комори.

Во присуство на претседателот Иванов и на председавачот Иваниќ, денеска е потпишана и спогодба за соработка помеѓу Владата на Република Македонија и Советот на министрите на Босна и Херцеговина во процесот на пристапување во Европската Унија.


Азески: Од ЕУ ни треба помош за владеење на правото, корупцијата и за инфраструктурата


Белград, 10 март, 2017 - 10:02 (META) 

„Инфраструктурата останува најголем приоритет, бидејќи таа е основа на сите приказни околу регионалниот развој и пораст, а ние на тој план многу малку имаме направено. Најмногу имаме направено на планот на автопатиштата, најмалку за инфраструктурата на железницата, а и гасификацијата мора да остане голем приоритет,“ изјави претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески, на бизнис-форумот на Копаоник.

Според него, друга работа е прашањето на владеењето на правото во регионот и неговата хармонизација, бидејќи на тој план се наоѓаме во правен хаос.

„Трета работа која логично произлегува од првите две се парите. Ние немаме повеќе можности да се задолжуваме бидејќи го достигнавме максимумот, а се сомневам и во волјата на инвеститорите во вакви околности да инвестираат. Поради тоа неопходно е да побараме помош од Европската Унија, особоено на прашањата за инфраструктурата, владеењето на право, прашања околу корупцијата, како повторно би биле атрактивни за инвестирање“, додаде Азески.

На традиционалниот бизнис-форум на Копаоник, кој годинава се одржа од 7 до 9 март, учествуваа повеќе од 1.000 учесници, високи државни функционери и влијателни бизнис-лидери, кои ја разгледуваа програмата за реформи, не само во Србија, туку и во регионот.


Свилановиќ: Крајно време е Балканот да ги препознае пораките од ЕУ


Белград, 7 март, 2017 - 16:41 (META) 

„Крајно време е Западен Балкан да ги препознае пораките од ЕУ и да тргне напред преку регионалната соработка“, изјави Горан Свилановиќ, генерален секретар на Советот за регионална соработка (РСС), меѓувладино тело на земјите од Процесот за соработка во Југоисточна Европа, од кој дел е и Македонија.

Тој ја модерираше панел-дискусијата што се одржа првиот ден од познатиот бизнис-форум „Копаоник 2017“, на кој, како што соопшти РСС, доминантен став на учесниците бил дека „реформите што водат кон економска интеграција на регионот, се неопходен дел дел од побрзото приклучување кон ЕУ“.

„Европската Унија повеќепати го нагласуваше значењето на регионалната соработка и на добрососедските односи и го потврди освежениот пристап кој подразбира посилно партнерство помеѓу претставниците од земјите од Западен Балкан и од ЕУ. Сега е последен момент регионот да тргне напред, водејќи ги своите економии кон просперитетна иднина“, изјави Свилановиќ.

Тој додаде дека мора да се има предвид дека ниту еден инвеститор нема да ги ризикува своите пари доколку не може да се потпре и на правосудството во одредена земја.

„Тоа е тоа што покажува дека процесот на реформи мора да биде сеопфатен, што сепак не може да се направи преку ноќ“, истакна Свилановиќ.

Форумот кој почна денеска, ќе трае до 9 март и на него учествуваат околу илјада учесници, од деловната и од академската заедница, како и претсавници на влади и членови на дипломатскиот кор.

Од Македонија на форумот учествува претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески.


Бизнис-форумот на Копаоник ќе се одржи од 7 до 9 март, ќе има и претставници од Македонија


Скопје, 3 март, 2017 - 10:47 (META) 

Традиционалниот бизнис-форум на Копаоник, годинава ќе се одржи од 7 до 9 март и на него ќе учествуваат повеќе од 1.000 учесници, високи државни функционери и влијателни бизнис-лидери, кои ќе ја разгледуваат програмата за реформи, не само во Србија, туку и во регионот.

На првиот ден на форумот, говорник ќе биде и претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, кој ќе зборува на темата „Реформска програма на регионалните инвестиции: Еден регион, едно стопанство“.

Во хотелот „Гранд“ на Копаоник, каде ќе биде одржан тридневниот форум, ќе бидат одржани 20 панел-дискусии, три пленарни сесии, четири специјални случувања и две панел-презентации. Тема на форумот е „Програма за реформи во Србија: Што може да се научи од минатото и кои се решенијата за иднината“.


Вучиќ и Рама го отворија првиот српско-албански бизнис-форум


Ниш, 14 октомври, 2016 - 12:57 (META) 

Премиерите на Србија и на Албанија, Александар Вучиќ и Еди Рама, денеска го отворија првиот српско-албански бизнис-форум, на кој присуствуваат околу 300 бизнисмени од двете земји.

Вучиќ рече дека Србите и Албанците се двата најголеми народи на Балканот и дека не треба да дозволат некој друг да им ги уредува односите и иднината. Тој оцени дека без оглед на политичките разлики, треба да изградат заемна доверба и дека е време да се зајакне економската соработка и да се зголеми трговската размена меѓу Србија и Албанија.

Српскиот премиер им порача на бизнисмените од Албанија дека се добредојдени и дека вратите на Србија и на српскиот пазар им се ширум отворени.

Рама изјави дека бизнис-форумот во Ниш докажува дека односите на овие две земји независно од разликите се одвиваат во корист на нивните граѓани.

На форумот е потпишан и меморандум за основање на српско-албанска стопанска комора со седиште во Тирана, која ќе дава логистичка поддршка на бизнисмените од двете држави што ќе одлучат да соработуваат.

На форумот учествуваат компании од прехранбената индустрија, електроиндустријата, машинската, градежната и од хемиската индустрија, како и од секторите туризам, хотелиерство, телекомуникации и други. Вкупната трговска размена меѓу Србија и Албанија во 2015 година изнесувала 109,8 милиони евра, додека извозот на Србија во Албанија изнесува 91,8 милиони евра, а увозот од таа држава – 18 милиони евра.


Хан не нè спомна, побара Западен Балкан прво економски да се обедини, па да влезе во ЕУ


Париз, 4 јули, 2016 - 13:53 (META) 

Еврокомесарот за проширување и за соседска политика, Јоханес Хан, во своето обраќање на бизнис-форумот во рамките на Самитот за Западен Балкан во Париз, со ниту еден збор не ја спомна Македонија, за разлика од Црна Гора, Албанија, Србија и од Косово.

Еврокомесарот смета дека иако во моментов ЕУ е во тешка фаза, потенцијалот за членство во ЕУ продолжува да биде фактор на промени и сидро на стабилност за земјите од Југоисточна Европа.

Хан притоа нагласи дека мерките што ЕУ ги предлага треба да водат кон создавање на единствен пазар на Западен Балкан, пред земјите и официјално да станат членки на Унијата.

„Еден од најголемите предизвици за подготовка на земјите од Западен Балкан за членство во ЕУ е реконструкција на економијата. Владеењето на правото и економскиот развој се две страни на една иста паричка. Владеењето на правото, особено правната сигурност и функционирањето на судскиот систем, ги поттикнува инвестициите и економскиот пораст. Западен Балкан во моментов се соочува со значителни проблеми. Нашиот пристап е да го зајакнеме економското владеење. Тоа е единстевниот начин за регионот да доживее долгорочен економски пораст и подоборување на продуктивноста и на компетитивноста“, вели Хан.

Според еврокомесарот, повеќето земји покажале силна посветеност на економскиот реформски процес и го поставиле како централен елемент во своето стратешко планирање во економијата. Неговата имплементација, додава Хан, се одвивала со различна динамика во секоја земја, особено во однос на клучните препораки за структирни реформи.

„Секоја влада за следната година треба да преземе конкретни чекори за спроведување на секоја од реформите“, рече Хан, додавајќи дека ЕУ била многу јасна кога посочила дека станува збор за реформи кои се неопходни за да им се даде вредност на инвестииците.

Тој вели дека поврзувањето не значи само градење на нова инфраструктура, туку се огледува и во начинот како таа најдобро да се искористи.

„Инвестициите без реформи немаат многу смисла. Зошто некој би инвестирал во нови патишта ако постојната мрежа не се одржува правилно? Ние решивме да дадеме 96 милиони евра за три железнички инфраструктурни проекти во Србија, Албанија и во Касово. Исто така, ќе дадеме 50 милиони евра за „зелени проекти“, како што се енергетската ефикасност на стабени згради и мали хидроцентрали. Ова покажува дека ние сме сериозни во нашата решеност до 2020 година висината на грантовите за кофинансирање на поврзувачки проекти да изнесува 1 милијарда евра. Сите овие мерки треба да водат кон создавање на единствен пазар на Западен Балкан, пред приклучувањето на земјите во ЕУ“, рече Хан.


Македонско-чешки бизнис-форум ќе се одржува во Охрид


Охрид, 8 јуни, 2016 - 11:54 (META) 

Македонско-чешки бизнис-форум на кој е најавено учеството на познати чешки бизнисмени и на претседателите на Чешка, Милош Земан, и на Македонија, Ѓорге Иванов, ќе се одржува во Охрид.

Пред собирот и во функција на негова подготовка, во Охрид имаа средба градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, директорот на одделот на канцеларијата на чешкиот претседател, Јиндриц Форејт, амбасадорот на Чешка во Македонија, Мирослав Рамеш, заедно со економски советници од чешката влада.

Учесниците на средбата истакнаа дека убавините на Охрид и неговите специфики ќе најдат значајно медиумско место, што, секако, би значело одлична промоција на градот и на земјата во Чешка.

Бакрачески се обврза Општина Охрид да даде целосна логистичка поддршка за организација на овој значаен меѓународен настан и дека градот, како домаќин, ќе направи сè за пријатен престој на гостите.


Македонско-австриски бизнис форум ќе се случува на 7 јуни


Скопје, 31 мај, 2016 - 12:10 (META) 

Македонско-австриски бизнис форум на кој ќе учествуваат девет австриски и домашни компании ќе се одржи на 7 јуни во Стопанската комора на Македонија. Компаниите ќе бидат од текстилната, прехранбената, фармацевтската, металната индустрија.

Целта е да се продлабочи директната соработка со што ќе се развива конкурентноста, ќе се создадат нови производи и ќе се зголеми извозот на македонските компании.

– Овој форум е со цел да се унапреди директната соработка меѓу компаниите на двете држави. Во првите три месеци вкупната трговска размена со Австрија изнесувала 39,86 милиони долари што е за 10 проценти поголем раст во однос на истиот период лани. Извозот пак е во вредност од 11 милиони долари. Австрија е на 16 место како трговски партнер на Македонија – информираше вишиот советник во Стопанска комора, Јадранка Аризанковска.

Таа потенцираше дека целта на овој бизнис-форум најповеќе е да придонесе кон развој на домашната економија отколку да се привлечат странски инвестиции.

Раководителот на Трговското одделение на австриската амбасада во Македонија, Герхард Шлатл додаде дека и покрај политичката ситуација во државата сепак постои интерес австриските компании да соработуваат со македонските и најави влез на две нови на македонскиот пазар.

Австриските компании во државата најмногу се застапени во делот на услужни дејности.

Во заклучокот од третото истражување на бизнис-климата во Македонија, кое неодамна го спроведе трговското одделение при Амбасадата на Австрија во земјава се наведува дека, австриските компании во земјава ја оценуваат  моменталната економска состојба како полоша во споредба со минатата година.

 


Потенцијалот на регионот и спојувањето пазари, теми на бизнис-форумот во Сараево


Сараево, 4 мај, 2016 - 13:49 (META) 

Стопанска комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ) учествува на седмата конференција на меѓународни инвестиции „Сараево бизнис-форум“, која се одржува под мотото „Еден регион, една економија“.

На оваа конференција ќе се разговара за потенцијалот што го нуди овој регион, можноста за спојување пазари, како и за соработката со Кина.

Утре, пак, експерти од различни земји ќе предложат идеи и платформи за создавање заедничка стратегија за трговија, прозводство, развој на туризмот и др.

Претседателот на СКСЗМ, Неби Хоџа, за време на конференцијата ќе размени искуства од областа на земјоделството, енергетиката, градежништвото, туризмот и на образованието, како и за соработката со Кина и со Дубаи.

Овој форум е еден од најважните економски случувања во регионот.


Иванов ги повика египетските бизнисмени да инвестираат во Македонија


Скопје, 14 март, 2016 - 20:21 (META) 

Претседателот Ѓорге Иванов на денешниот бизнис – форум се одржа во Каиро ги повика египетските стопанственици да ја посетат Македонија, да се запознаат со позитивното искуство на веќе присутните компании и да се уверат дека Македонија нуди големи можности за ширење на нивниот бизнис.

Иванов рече дека трговската размена меѓу двете земји е на исклучително ниско ниво. Иванов рече дека Македонија и Египет имаат неисцрпни можности во индустријата и во историскиот, археолошкиот и културниот туризам.

– Знам дека во Египет има само осум македонски компании кои имаат инвестиции во висина од 700.000 американски долари. Додека зборувам, во една од технолошко -индустриските развојни зони во Македонија веќе се гради фабриката на египетската компанија „Беверли Хилс Холдинг” од Шурук. Но, тоа е далеку од можностите што постојат. Трговската размена меѓу двете земји е на исклучително ниско ниво. Денес сум тука со вас за да ве охрабрам да го следите примерот и да инвестирате во Македонија, и тоа поради три причини. Спроведовме сеопфатни реформи за подобрување на бизнис- климата. Воведовме поволен пакет на рамни даноци, кои се меѓу најниските во Европа. Со низа подобности им излегуваме во пресрет на инвеститорите во технолошко – индустриските развојни зони. Ги отстранивме повеќето правни и административни бариери за компаниите. Постојано инвестираме во инфраструктурата. Се градат автопати и започна изградбата на железничката пруга кон Бугарија. Благодарение на договорите за слободна трговија со ЕУ, ЕФТА и ЦЕФТА, како и билатералните договори со Турција и Украина, инвеститорите преку Македонија имаат непречен пристап до пазар од 660 милиони потрошувачи.

Претседателот Иванов нагласи и дека неопходно е да се отвори директна авионска линија Скопје – Каиро.

На форумот присуствуваа околу стотина претставници од египетската бизнис заедница и министри.

Министерот за странски инвестиции Бил Павлески вчера потпиша протокол за соработка во земјоделството со Министерството на Египет.