„Форбс“ ја објави листата на најбогати луѓе за 2018 година


Њујорк, 7 март, 2018 - 11:36 (META) 

Престижниот магазин „Форбс“ ја објави најновата листа на најбогати луѓе во светот за 2018 година.

На оваа листа се најдоа 2.208 милијардери од кои, Амерканците предводат со 585 милијардери, по што следува Кина со 373 милијардери.

Прв на листата на најбогати луѓе во светот е основачот на „Амазон“, Џеф Безос, а на второто место е сопственикот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс.


Основачот на „Амазон“, Џеф Безос е најбогатиот човек во светот


Њујорк, 27 јули, 2017 - 20:25 (META) 

Основачот на „Амазон“, Џеф Безос, е на прво места на листата на најбогати луѓе во светот откако цената на акциите на компанијата се зголеми, пишува магазинот „Форбс“, кој секоја година прави ранг-листа на најбогати луѓе во светот.

Аналитичарите проценуваат дека цената на акциите на „Амазон“, која сега изнесува 1.071 долари за една акција, ќе се зголеми двојно. Безос поседува 17 проценти од акциите на „Амазон“ и неговото богатство се проценува на нешто повеќе од 90 милијарди долари.

На второ место по богатство е основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс, кој беше прв на листата од 2013 година. Гејтс има една милијарда помалку од Безос, односно 89 милијарди долари.


Основачот на „Зара“, Амансио Ортега, е најбогатиот човек во светот


Њујорк, 9 септември, 2016 - 19:44 (META) 

Основачот на модниот бренд „Зара“, Амансио Ортега, е прогласен за најбогат човек во светот од страна на магазинот „Форбс“.

Неговите акции во компанијата „Индитекс“, во чијашто сопственост се наоѓа „Зара“, бележат пораст на вредноста за 2,5 проценти и тоа го зголеми богатството на Ортега на 79,5 милијарди долари, пишува „Форбс“.

По Ортега, втор најбогат човек е основачот на „Мајкрософт“, Бил Гејтс, чиешто богатство се проценува на 78,5 милијарди долари.