Променливото време ги разбуди вурусите и ги наполни ординациите


Скопје, 20 септември, 2016 - 14:57 (META) 

Зголемен број пациенти со вирусно заболување чии симптоми се повраќање, дијареа, болки во стомакот, зголемена температура и главоболка, се регистрирани во здравствените ординации во последниот месец, потврдуваат неколку матични лекари за „Мета“.

Тие велат дека вирусот од заболениот се шири во најблиското негово опкружување, па така има заболувања и на цели семејства.

Препорака е да се избегнуваат контакти со веќе заболени, рацете да се мијат редовно, а ако веќе вирусот го имаат, да се земаат електролити, пробиотици и да се биде на хигиено-диететски режим на исхрана.

Директорката на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, вели дека знае оти е зголемен бројот на луѓе и деца кои се жалат на болки во грлото, но тоа засега не е алармантно.

– Сепак, за очекување е дека во овој период ќе се зголемува бројот на заболени од вируси, затоа што времето е променливо – вели Софијанова.

Според извештајот за заразните болести во Македонија, на неделно ниво, најмногу заболени има од инфекција на горни респираторни патишта (7.834), од инфекција на долните респираторни патишта (2.104) и од дијареа (757).


Познати добитниците на државната награда „Св. Климент Охридски“


Скопје, 30 ноември, 2015 - 12:58 (META) 

Дефектологот Горан Ајдински и теологот Ратомир Гроздановски се добитници на државната награда „Св. Климент Охридски“ во областа на воспитанието и образованието.

Во областа на културата и уметноста, наградата му се доделува на Раде Силјан, поет, литературен критичар и есеист.

Педијатарот Аспазија Софијанова, пак, ја доби наградата „Св. Климент Охридски“ во областа на здравството.

Наградата на добитниците ќе им биде врачена на 8 декември во 12 часот, во свечената сала на Собранието на Република Македонија.