Нова едиција на „Бајки од Македонија“ која содржи уште 48 нови приказни


Скопје, 18 мај, 2018 - 14:38 (META) 

Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ „Браво Сине!“ и издавачката куќа „Арс ламина“ најавија нова едиција на „Бајки од Македонија“.

Книгата „Бајки од Македонија за цела година” содржи 52 бајки од народното творештво, во прилагодена јазична форма и со модерни илустрации. Проектот треба да ги приближи новите генерации кон културното наследство од овој простор.

Во новата едиција „Бајки од Македонија за цела година“, покрај четирите веќе промовирани бајки од Македонија, ќе се најдат уште 48 нови приказни меѓу кои: „Силјан штркот“, „Цане и ламјата“, „Змејот од Пелистер“, „Принцезата војник“, „Принцезата Ѕвезда и лошата царица“, „Тројцата царски синови и трите јаболкници“ итн.

Бајките се избор од собраните народни приказни од Марко Цепенков, Стефан Верковиќ и Танас Вражиновски.

„Поврзувајќи го традиционалното богатство во нова естетика и соодветна форма, од заборавените приказни и бајки веќе направивме препознатлив производ – „Бајки од Македонија“. Убаво е да се види како најмладите веќе ги знаат своите омилени ликови токму од нашето поднебје. Досегашниот успех не поттикнува да продолжиме понатаму со проектите од јавен интерес“, изјави Ангелка Пеева Лауренчиќ, член на Управинот одбор на Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“.

„Бајки од Македонија за цела година” ќе биде промовирана кон крајот на годината. Едицијата „Бајки од Македонија“ е преведена на неколку светски јазици, а објавено е и издание со Брајово писмо.


Претставници од АМС ја одобрија збирката пред печатењето, велат од „Арс ламина“


Скопје, 3 април, 2018 - 12:08 (META) 

Издавачката куќа „Арс ламина“ тврди дека настанало недоразбирање при печатењето на контроверзната збирка „Млади поети“ при што како уредник е наведен директорот на Агенцијата за млади и спорт, Дарко Каевски.

Агенцијата не ги испратила потребните податоци за печатење на публикацијата, па во понатамошната комуникација настанало и недоразбирање, поради кое како уредник е наведен директорот Дарко Каевски, за што очигледно тој не бил известен, велат од „Арс ламина“.

Каевски претходно изјави дека неговото име било впишано како уредник на збирката без да биде консултиран и според него издавач треба да биде „Арс ламина“. Од издавачката куќа не се сложуваат.

-„Арс Ламина“ има склучено договор со Агенцијата, врз основа на претходно објавениот оглас за печатење на збирката. Во техничката спецификација на огласот, како и во самиот договор, во ниеден момент од „Арс ламина“ не се побарани издавачки услуги, туку исклучиво печатарски. Во таа смисла, според договорот, „Арс ламина“ технички ја уреди книгата и ја испечати, без никакво мешање во нејзината содржина. Претставниците од Агенцијата ги одобрија финалниот изглед и содржината на збирката пред нејзиното печатење. Дополнително, „Арс ламина“ не ни може да биде издавач, бидејќи ниту ги нарачала авторските текстови (песни и предговор), ниту е носител на авторските права за истите, ниту пак направила избор и редакција на содржините од збирката“, велат од издавачката куќа.

Синоќа Каевски се сретнал и со премиерот Зоран Заев. Му ги презентирал првичните наоди од внатрешната анализа за печатењето на збирката, а Заев го охрабрил целосно да го расветли случајот. Воедно му порачал дека треба да се побара одговорност од сите учесници и да се спроведат јасни протоколи за никогаш повеќе да не се повтори грешката.


Нова едиција „Басни од Македонија“ во модерно издание


Скопје, 12 мај, 2017 - 15:13 (META) 

Нова едиција „Басни од Македонија“ издадоа Движењето за поддршка на креативноста „Браво сине“ и издавачката куќа „Арс ламина“.

Едицијата е составена од басните „Кучето и зајакот­“, „Лакомата мечка“, „Војската на лавот“ и „Жабата и глушецот“, кои произлегуваат од усното народно творештво, а се собрани од Марко Цепенков.

Креативните илустрации за басните ги изработи Катерина Николовска, која работеше и на илустрациите за едицијата „Бајки од Македонија“, а нејзините илустрации беа избрани на јавен конкурс.

– „Бајки од Македонија“ беше одлично прифатен проект и покажа дека читателската публика, а особено најмладите, сакаат квалитетно четиво, што истовремено е и модерно и ги поврзува со културолошкиот код што го носиме сите ние како наследство од претходните генерации. Токму затоа решивме годинава да продолжиме во истата насока и годинешниов проект да  го посветиме на најмладата публика, која е и најстрог критичар – изјави Ангелка Пеева-Лауренчиќ, член на управниот одбор на движењето.