Арнаудовска го обвини Советот за реформи во правосудството дека работи нетранспарентно


Скопје, 13 декември, 2017 - 13:24 (META) 

Советот за реформи во правосудството работи многу нетранспарентно, изјави денеска за медиумите директорката на Академијата за судии и јавни обвинители, Анета Арнаудовска пред почетокот на дводневната Меѓународна работилница за стандардите на Европската Унија за обука на судии и јавни обвинители што се одржува во Скопје.

Таа изјави дека во Нацрт-стратегијата за реформи во судството Академијата воопшто не била вклучена и покрај, како што рече, пораките од новата Влада дека ќе биде транспаретна.

Арнаудовска посочи дека во Нацрт-стратегијата било предвидено дека одреден процент од судиите ќе бидат избрани со незавршена Академија, што, како што рече, не било прифатено во извештајот на експертската група на Рајнхард прибе од 14 септември, оваа година.

– Иако во Нацртот на стратегијата се почна со еден многу дискредитирачки вокабулар за Академијата дека произведува неспособни кадри, дека има незадоволителни резултат во работењето…по нашите забелешки до Европската комисија овој вокабулар беше отстранет – рече Арнаудовска.

Сепак, според неа останува сомнението што ќе биде со изборот на судиите и дали ќе остане процентот што бил заговаран во Стратегијата за реформи, бидејќи, како што рече, минатата недела на состанок на Академиите во Брисел претставник од Министерство за правда изјавил дека се подготвуваат измени во Законот за судови и дека процентот за избор на судии со завршена Академија и на судии надвор од Академијата ќе биде 60 према 40.

Арнаудовска изрази незадоволство и поради тоа што Академијата за судии и јавни обвинители, како и никој од органите на оваа институција, не е вкучен, ниту пак е консултиран за имените за законот за Академијата што се подготвуваат.


Франција ќе ја одликува директорката на Академијата за судии и јавни обвинители


Скопје, 19 мај, 2017 - 17:54 (META) 

Амбасадорот на Франција во Македонија, Кристијан Тимоние, во име на претседателот на Република Франција, в понеделник ќе ја одликува директорката на Академијата за судии и јавни обвинители, Анета Арнаудовска со орден Витез на Националниот ред за заслуги, соопштија денеска од француската амбасада.

„Како директор на Академијата за судии и јавни обвинители, г-ѓата Арнаудовска постојано се залагаше во последните десет години за развој на соработката помеѓу Франција и Македонија во областа на обуката на судиите и на јавните обвинители, како клучна за зајакнување на владеењето на правото преку примена на европски стандарди од доменот на кривичното, на граѓанското право и на индивидуалните слободи. Со својата компетентност и непристрасност, г-ѓа Арнаудовска, поддржувајќи ја обуката на судиите и јавните обвинители преку постојана соработка со Националната школа за судии и јавни обвинители на Бордо, даде свој придонес за развојот на односите со Франција, како и за иднината на европската интеграција на земјата“, стои во соопштението.

Инаку, орденот за Национални заслуги на Франција, воспоставен во 1963 година од страна на генералот Жарл Де Гол, е едно од најпрестижните француски одликувања. Со него се наградуваат воени или цивилни лица, Французи или странци, коишто имаат особени заслуги за Република Франција. Одликувањето се доделува со указ на претседателот на Франција.