Студентите по хемија и фармација ќе може да одат на тримесечна пракса во „Алкалоид“


Скопје, 25 април, 2018 - 14:26 (META) 

„Алкалоид“ потпиша меморандум за соработка за практиканство со Фармацевтскиот факултет и Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет.

Во рамките на овој проект кој ќе почне во јуни, 15 студентите кои се на дипломски и додипломски студии ќе може да се стекнат со тримесечна пракса во компанијата.

– Целта на овој Меморандум за соработка за програмата за практиканство е да се поттикне развојот на креативноста кај студентите, нивното лично и професионално профилирање, како и подготвеноста за соочување со идни професионални предизвици.Со овој проект ние како компанија, во соработка со највисоките научно-образовни институции во земјава, сакаме да им овозможиме на младите, талентирани и амбициозни студенти стекнување и практикување на нови вештини во реални процеси во рамки на компанијата – рече генералниот директор и претседател на управниот одбор на „Алкалоид“, Живко Муакетов.

Деканот на Фармацевтскиот факултет, Светлана Кулвенова рече дека со отпочнување на овој нов вид на соработка со компанијата, ќе се усогласат програмските содржини со светските трендови и практична работа.

– Практичната работа значи многу за студентите по Фармација, бидејќи ќе можат да го проверат своето знаење во реалниот сектор. Ќе се стекнат со дополнителни знаења и вештини – рече Кулвенова.

Деканот на Природно-математички факултет, Ицко Ѓоргоски, рече дека потпишувањето на овој меморандум со „Алкалоид“ ќе значи дека најдобрите студенти нема да бегаат надвор од државата, туку ќе останат да работат во компанија која работи по европски и светски стандарди.

– Ќе видат како е да се работи во Европа, а ќе бидат во Македонија. Тие ќе ни пренесат што да промениме во нашите студиски наставни програми – изјави Ѓоргоски.

Тој додаде дека со години наназад голем дел од најдобрите студенти на ПМФ од областа на хемијата, кариерите ги продолжувале во „Алкалоид“.


„Алкалоид“ инвестираше повеќе од 2,5 милиони евра во три нови производствени погони


Скопје, 11 јануари, 2018 - 10:53 (META) 

Компанијата „Алкалоид АД Скопје“ пушти во употреба три нови погони, а инвестицијата изнесува 2,5 милиони евра, соопштија од компанијата.

Од таму велат дека, новите производни одделенија, се простираат на површина од 1.000 метри квадратни, а при изведбата на сите овие проекти, имплементирани се најсовремените стандарди за добра производна пракса (GMP).

– Присуството на компанијата на пазарите во над 30 земји во светот и постојаното тежнеење кон отворање нови пазари и нови перспективи, налага внимателно следење на трендовите од областа на здравството и фармацијата и нивно имплементирање во секојдневното работење. За таа цел, инвестициите во нови капацитети, технологија, знаење и кадар ќе продолжат да бидат императив во нашите секојдневни операции – изјави генералниот директор и претседател на Управниот одбор на „Алкалоид АД Скопје“, Живко Мукаетов по повод официјалното пуштање во употреба на новите инвестициски проекти.


„Алкалоид“ отвори нов центар за контрола на квалитет на лекови


Скопје, 26 април, 2016 - 15:44 (META) 

Нов центар за контрола на квалитет на „Алкалоид“ АД Скопје денеска е пуштен во употреба. Станува збор за капитална инвестиција вредна повеќе од пет милиони евра.

Центарот за контрола на квалитет на лековите е опремен со високософистицирана опрема од реномирани светски производители, според најстрогите стандарди за добра производствена практика.

– Во центарот за контрола на квалитет ќе работат повеќе од 100 високостручни извршители, квота за која во моментов има 26 нови вработувања. Седумдесет проценти од вработените се со високо образование, а дел од нив се специјалисти и магистри по науки – изјави генералниот директор и претседателот на управниот одбор на „Алкалоид“ АД Скопје, Живко Мукаетов.

Тој посочи дека со комплетирањето на оваа инвестиција, „Алкалоид“ ја потврди својата определба за производство на квалитетни, ценовно достапни, безбедни и ефикасни лекови, кои преку нивната мрежа од 16 подружници и четири претставништва надвор од Македонија се пласирани на пазарите во повеќе од 300 земји од светот.


„Алкалоид“ со зголемени извоз и добивка


Скопје, 3 ноември, 2014 - 10:18 (META) 

Фармацевтската компанија „Алкалоид“ од Скопје во периодот од јануари до септември годинава оствари позитивни финансиски резултати, а според неревидираните единечен и консолидиран биланс на успех, објавени на Македонска берза, компанијата остварила пораст на извозот од 11 отсто, на добивката за 4 отсто и вработила 54 лица во производните погони во земјава.

Во единечниот биланс на успех, остварените единечни продажби во износ од 4.344 милиони денари, бележат зголемување за 2 отсто во споредба со остварените во истиот период во 2013 година. Добивката пред финансиски трошоци, даноци и амортизација (ЕБИТДА) изнесува 801 милиони денари што претставува зголемување од околу 10 отсто. Нето-добивката изнесува 457 милиони денари, што претставува зголемување за 4 отсто.

Според консолидираниот биланс на успех, остварените продажби во износ од 5.550 милиони денари бележат зголемување од 8 отсто во споредба со остварените во истиот период во 2013 година, при што е реализиран пораст на консолидираните извозни продажби од 11 отсто. Добивката пред финансиски трошоци, даноци и амортизација (ЕБИТДА) изнесува 833 милиони денари, што претставува зголемување за околу 10 отсто. Нето-добивката изнесува 440 милиони денари, што претставува зголемување од 4 отсто.

Во периодот од јануари до септември 2014 година, во „Алкалоид“ се реализирани 54 нови вработувања.