Албански мигранти се криеле под новогодишни елки


Лондон, 22 декември, 2014 - 16:46 (META) 

Француската царина откри 16 државјани на Албанија, скриени меѓу извозните новогодишни елки.

Уапсените се обиделе, од Дијеп, на северозападот на Франција, да прејдат во Велика Британија, соопшти денеска полицијата.

„Слепите патници“ се пронајдени во камион со двајца возачи од Полска, кои минатиот викенд се подготвувале да се натоварат на брод, кој пловел преку Ла Манш.
За време на рутинската царинска контрола, откриена е група од 16 Албанци под новогодишните елки. Возачите и илегални патници се притворени.

На северозападниот брег на Франција, особено на пристаништето Кале, странците честопати се обидуваат илегално да прејдат во Велика Британија.


ВМРО-НП: Специјалниот советник на Али Ахмети да застане на чело на ВМРО-ДПМНЕ


Скопје, 29 ноември, 2014 - 15:55 (META) 

ВМРО-Народна партија ја поздравува храбрата одлука на Бранислав Синадиновски, кој е специјален советник на претседателот на ДУИ, Али Ахмети, истовремено да застане на чело на Иницијативниот одбор за формирање  Албанска православна црква во Република Македонија, како прв чекор во остварување на правата на православните Албанци во земјава.

„ВМРО-Народна партија го прашува иницијаторот, зошто дури сега се охрабри да го објави неговото етничко потекло и да напише книга со ваква тематика, со која целосно го негира своето досегашно обемно творештво од областа на историјата и на идентитетот на македонскиот народ. Низ македонската историја поминале повеќе таканаречени жртви на системот од типот на Бранислав Синадиновски, Матеја Матевски и други, кои едно пишувале, а длабоко во себе прикривале нешто сосема друго. Од ова произлегува суштинското прашање, кој е вистинска жртва на системот, дали тие или македонската нација и нејзиниот идентитет“, се вели во соопштението од ВМРО-Народна партија.

ВМРО-Народна партија ги потсетува граѓаните, особено раководството и членовите на ВМРО-ДПМНЕ, за содржината на книгата напишана од Синадиновски, а по повод 20-годишниот јубилеј на партијата, во која тој се самопрогласува за основач на ВМРО-ДПМНЕ.

„Оваа голема лага, која досега не е демантирана од ВМРО-ДПМНЕ, очигледно му одговара на сегашното раководство, кое по секоја цена сака да ја прикрие вистината за единствениот легитимно признат основач на партијата, Љубчо Георгиевски. ВМРО-Народна партија предлага, таканаречениот основач на ВМРО-ДПМНЕ да ја напушти функцијата специјален советник на Али Ахмети, да ја преземе функцијата претседател на ВМРО-ДПМНЕ и, со актуелната функција претседател на Иницијативниот одбор, целосно да ги оствари барањата на православните Албанци во Македонија“, стои во соопштението.


Првиот конгрес на Беса, најдоцна за шест месеци


Скопје, 25 ноември, 2014 - 15:18 (META) 

Првиот конгрес на новата партија на Албанците во Македонија, Беса, ќе се одржи најдоцна за шест месеци, објави „Ворлд булетин’ (World bulletin).

Оваа партија беше промовирана во саботата, а ќе се обраќа, главно, на македонските граѓани од албанско етничко потекло.

Во Беса се против федералното уредување како опција за Македонија, а се за граѓански систем во кој сите етнички групи би биле рамноправни.


ВМРО-НП: Да се каже колку точно ученици Албанци и Македонци има во Бутел


Скопје, 25 ноември, 2014 - 13:03 (META) 

ВМРО – Народна партија со внимание ги следи новинарските коментари на телевизија „Алсат-М“ за состојбите во училиштето „Арсениј Јовков“ во скопската општина Бутел, а се однесува на бројот на учениците и на нивната етничка припадност.

„Телевизија „Алсат“ тврди дека во десетте македонски паралелки учат во просек помалку од 20 ученици, а две паралелки дури воопшто и не постојат. Згора на тоа, голем дел од учениците што учат на македонски наставен јазик се Албанци, Турци и од други етнички заедници. Од друга страна, се укажува на несоодветни услови за изведување на наставата во шестте паралелки на албански наставен јазик, каде што учат по повеќе од 40 ученици во паралелка. Исто така, се наведува дека барањата на родителите Албанци за надминување на оваа неповолна и вештачки создадена ситуација за нивните деца, редовно се игнорираат од училишниот одбор, директорот, градоначалникот на општина Бутел, Петре Латиновски, и, како најповикан, градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски“, се вели во соопштението од ВМРО – Народна партија.

ВМРО – Народна партија од надлежните и, посебно, од градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, бара да се прикаже вистинската состојба и итно да се разреши овој проблем бидејќи, во спротивно, може да се прошири и да добие интензитет.

„ВМРО – Народна партија предлага, ако постојат вакви и слични состојби во други училишта низ Република Македонија, да не се прикриваат од локалните власти. Само со вистинско презентирање на бројот на учениците, нивната етничка припадност и со еднакви услови за сите ученици, може да се доведе до решавање на проблемите на задоволство на сите засегнати страни. Во спротивно, криво прикажаните демографски состојби, движења и насоки во Република Македонија, можат да бидат искористени за незаслужено фаворизирање на нечија етничка доминантност, што, по правило, носи несакани последици за иднината на државата. Колку побргу станеме свесни за сето ова, толку подобро за нас“, се вели во соопштението.