Изложба на Јован Миронски во Музеј на град Скопје


Скопје, 26 октомври, 2017 - 15:47 (META) 

Во Музеј на град Скопје во тек е ретроспективна изложба на избрани дела од ликовното творештво на Јован Миронски, кој се смета за еден од првенците на модерната уметност во Македонија, како и за извонреден портретист.

На оваа прва самостојна изложба се поставени бројни дела работени во различни техники и периоди, но главниот интерес е насочен на делата настанати во втората половина на педесеттите, шеесетите и една помала серија на цртежи и акварели од средината на седумдесетите години од минатиот век.

„Миронски и генерацијата ликовни уметници, кои паралелно почнуваат да работат со него, биле насочувани кон модернистичките ликовни модели кои тие подоцна ги разработиле, некои од нив и ги радикализирале и во низата години што следувале, темелно го промениле ликовниот профил на средината. За сето ова да биде можно, морало да биде присутен еден основен елемент – нивната отвореност и подготвеност за прифаќање на модернизмот и на модерноста на општеството“, оценува кустосот Лазо Плавевски во каталогот на Музеј на град Скопје.

Јован Миронски завршил Виша педагошка школа во Скопје, во класата на професорот Вангел Коџоман, а дипломирал на Архитектонскиот факултет во Љубљана во 1963 година.

Како архитект, реализирал голем број проекти во Скопје, а во текот на целиот живот активно се занимавал со ликовно творештво во повеќе ликовни техники.


Во Куманово изложба: „(По)трагите на водата“ со мотиви од Охридско Езеро


Куманово, 3 февруари, 2016 - 15:11 (META) 

В петок, на 5 февруари, со почеток во 19.30 часот, во Изложбениот салон на НУ Центар за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово ќе биде отворена изложба на акварели, со наслов „(По)трагите на водата“.

Меѓу другите, на изложбата ќе биде поставено делото „Мотиви од Охридското Езеро“ на починатиот македонски акварелист Теофил Шулајковски-Тофе.

Шулајковски во своите дела често сликаше мотиви од Охрид, а меѓу неговите најпознати слики посветени на Охрид се две дела насликани во 50-тите години на минатиот век, делата „Перивлепта“ и „Охридски куќи“.

На изложбата во Куманово ќе биде поставено и дело на легендарниот струшки сликар Вангел Коџоман.