Во Битола промоција на фестивалите АКТО и Бош


Битола, 10 август, 2018 - 11:54 (META) 

Во Мезе бар „Јагода“ во Битола, со почеток во 21.30 часот вечерва ќе се одржи забава под наслов „Собиранка“, на која АКТО Фестивалот за современи уметности, Бош Фестивал, ДримON и „Прво па женско“ ќе ги промовираат своите активности, со фокус на претстоечките изданија на Бош и АКТО.

„Идејата на оваа забава е да обедини на едно место фестивали кои во својата основа ја промовираат современата продукција на уметноста во различните појавности и тематски преокупации и да ја покаже на едно место потенцијалноста во различните пристапи на фестивалско програмирање и фунционирање“, велат организаторите.

Забавата ќе се одвива со диџеј сетови на JOSS и Dejan Dex од Битола, а ќе има и визуелни и промотивни материјали.

Во следниот период ќе се одржат годинашните изданија на два од фестивалите, односно АКТО во Битола од 23 до 25 август и Бош Фестивал во Гевгелија од 24 до 26 август.


Фестивалот АКТО во Скопје ќе понуди перформанси и музика


Скопје, 26 октомври, 2017 - 13:54 (META) 

Во рамките на своето 12. издание во Скопје, фестивалот за современи уметности АКТО утре и задутре во кино „Култура“ и во Железничка зграда ќе понуди повеќе уметнички содржини.

Фестивалот ќе почне утре со отворен штанд за продажба на независни музички изданија од македонски автори, во холот на кино „Култура“. Потоа, од 20 часот, на истата локација, под мотото „АКТО за заедниците“, ќе се одржи своевидно истражувачко студио за храна, наука и за уметност. Тоа ќе биде проследено со настап на диџеите Мирко Попов, Фладер и Илина Ангел.

В сабота, програмата се сели во Железничка зграда, на ул. Борка Талевски бр 26.  Од пладне, па до 15 часот, ќе се одржи перформативно-истражувачки проект на Филип Јовановски, насловен „Кога зградите би зборувале“, а ќе го проследи специјален настап на „Фолтин“, „Дејви Д’ Боуви + Паднатите од Марс“, кој ќе почне во 13.30 часот.  Бидејќи просторните услови се ограничени, заинтересираните треба да испратат порака до фејсбук-страницата на  АКТО-фестивал.