Невработеноста лани изнесувала 22,4 проценти


Скопје, 16 март, 2018 - 14:37 (META) 

Бројот на невработени лица лани изнесувал 213.564 што претставува 22,4 проценти од активното население во државата, објави Државниот завод за статистика.

Во 2016 година, стапката на невработеност изнесувала 23,7 проценти и бележи намалување за 1,3 отсто.

Лани, активното население броело  954.212 лица, од кои вработени се 740.648 или стапката на вработеност изнесувала 56,8 проценти.


Стапката на невработеност изнесува 24 проценти во второто тримесечје


Скопје, 9 септември, 2016 - 14:29 (META) 

Во второто тримесечје од годинава, стапката на невработеност изнесува 24 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Бројот на активно население е 948.376 лица, од кои вработени се 720.674, а 227.702 се невработени.

Во однос на првиот квартал, стапката на невработеност е намалена за 0,5 отсто.


Невработеноста се намали на 25,5 проценти


Скопје, 11 декември, 2015 - 14:00 (META) 

Во третиот квартал од 2015 година, невработеноста опадна на 25,5 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Тоа претставува намалување од 1,3 проценти во однос на вториот квартал, кога невработеноста изнесуваше 26,8 проценти.

Активното население во Македонија брои 954.610 лица, од кои вработени се 711.380, а 243.230 лица се невработени.

 


Стапката на невработеност изнесува 26,8 проценти


Скопје, 11 септември, 2015 - 15:35 (META) 

Во вториот квартал од 2015 година, активното население брои 956.174 лица, од кои вработени се 699.578, а  невработени се 256.596 лица, објави Државниот завод за статистика.

Стапката на активност во овој период е 57 процнети, стапката на вработеност е 41,7 проценти, додека стапката на невработеност е 26,8 проценти.