Африканската унија не го признава пучот во Зимбабве


Хараре, 16 ноември, 2017 - 15:00 (META) 

Африканската унија денеска соопшти дена не го признава воениот удар во Зимбабве и повика на почитувањето на уставот.

– Повикуваме на почитување на уставот, враќање на уставниот поредок и никогаш нема да прифатиме воен удар – рече Алфа Конде, претседател на Гвинеја и претседавач на Африканската унија.

Војската вчера презеде контрола над Зимбабве, а претседателот Роберт Мугабе е ставен во домашен притвор.


Мароко по 40 години повторно сака членство во Африканската унија


Рабат, 23 септември, 2016 - 20:00 (META) 

Мароко поднесе официјално барање за приклучување кон Африканската унија (АУ) по 40 години, соопшија денеска од таа организација.

Мароко е единствената африканска земја која не е членка на таа организација, која ја сочинуваат 54 држави.

Властите во Рабат ја напуштија организацијата во 1975 година поради спорот околу Западна Сахара, која АУ ја смета за независна држава, а Мароко за своја јужна провинција.

Членките на оваа АУ ќе бидат известени за барањето на Мароко, а потоа кралот на оваа држава ќе биде известен за одлуката.