!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Собранието го усвои извештајот за МРТ, промените таму треба да дојдат од браншата


Скопје, 6 ноември, 2017 - 17:15 (META) 

И по долгата пауза што претседателот на Собранието, Талат Џафери, ја даде поради премалиот број присутни пратеници, Собранието продолжи во истиот дух како и претходно – без ниту еден пријавен за збор или само по двајца пријавени, па или експресно се вршеше гласање или поради недоволен број пратеници во салата, гласањето за точките беше преместувано за утре. Кога се гласаше, тоа беше едногласно „за“, без против или воздржани.

Пратениците се раздвижија кога на ред дојде годишниот извештај на МРТ за 2016 година. По излагањето на Снежана Клинчарова за извештајот, за збор се јави Томислав Тунтев, координаторот на пратеничката група на СДСМ, кој рече дека за нив извештајот е неприфатлив, но ќе го поддржат само за да не се каже дека пратениците од владејачката партија прават блокада.

Тој напомена дека власта намерно од формирањето на новата влада не направила кадровски смени, сакајќи тој процес да произлезе од самата бранша. На тоа реплицираше Невенка Стаменковска од ВМРО-ДПМНЕ, која рече дека со укинувањето на радиодифузната такса се отвора простор за политичка контрола од власта на СДСМ врз МРТ, на што Тунтев реплицираше дека во изминатите години, кога беше на сила радиодифузната такса, перцепцијата во јавноста била дека јавниот радиодифузен сервис бил под силно влијание на власта на ВМРО-ДПМНЕ.

На тоа Стаменковска реплицираше дека пратениците од ВМРО-ДПМНЕ сепак ќе гласаат „за“, иако, како што рече, укинувањето на радиодифузната такса била проблем и за министерот за финансии, кој „се чудел каде ќе најде пари во ребалансот за МРТ“.

Потоа пратениците преминаа на следната точка, одобрување на финансискиот план на МРТ за 2017 година, што експресно беше усвоено, без гласови против или воздржани.


МРТ: Ние должиме многу, ама и УЈП ни должи 34 милиони евра


Скопје, 3 ноември, 2017 - 19:01 (META) 

„Македонската радио-телевизија“ (МРТ) попладнево испрати соопштение во кое ги наведе своите долгови кон различни доверители, кои изнесуваат 19,5 милиони евра, но порача и дека враќањето на долговите и нормалното работење на куќата се попречени од долгот на Управата за јавни приходи (УЈП) кон МРТ кој изнесува 34 милиони евра.

Во соопштението се вели дека од назначувањето на сегашниот менаџмент во март 2012 година, МРТ платила стари обврски, направени пред тој датум, во висина од 13,2 милиони евра.

„И покрај плаќањето на олку голема сума, поради лошиот систем на финансирање и системско нерешавање на овој проблем МРТ има сè уште голем долг кој е создаван во изминатите 25 години. Во структурата на актуелниот долг во најголем дел влегуваат Париски и Лондонски клуб на доверители, УЈП, Аеродроми на Македонија, ТСЕ, ЕЛЕМ“, стои во соопштението.

Обврската кон доверителите од Париски и од Лондонски клуб била преземена од 1998 година и таа сега изнесува 3,034 милиони евра.

Во поглед на долгот кон УЈП, кој изнесува 3,1 милиони евра, од МРТ велат дека во поголем дел станува збор за неплатен данок на добивка и ДДВ, а дел од долгот бил обврска преземена од 2006 година.

На ЕЛЕМ, МРТ му должи 7,8 милиони евра, за периодот до 31 октомври 2010 година.

Во поглед на долгот и проблемите со Европската радиодифузна унија (ЕБУ), МРТ сега должи малку повеќе од еден милион евра, но според соопштението, била одржана средба меѓу двете тела при што било решено да се укинат сите санкции за МРТ и сите услуги на ЕБУ се сега достапни на македонскиот јавен радиодифузер.

Според образложението од националната куќа, долгот во 2012 година изнесувал 3,165 милиони евра, а од 1 март 2012 година до 26 октомври годинава на Европската радиодифузна унија ѝ биле платени 6,146 милиони евра. Од моменталниот долг од милион и 27 илјади евра, 434.032 евра се доспеани обврски за откупени спортски права и тоа: ФИФА Светски фудбалски куп 2018, УЕФА Европски квалификации 2016-2018, Атлетика ИААЕФ 2017 и други настани.

„Сакаме да ја информираме јавноста дека од почеток на политичката криза досега УЈП по основа на радиодифузна такса има наплатено помалку средства од претходните години во висина повеќе од 200 милиони денари. Имено, „Македонската радио-телевизија“ по основа на радиодифузна такса има побарувања од УЈП во висина 33,947 милиони евра. Нагласуваме, доколку овие средства биле навремено наплатени од УЈП, ЈРП МРТ би било во можност да ги сервисира преземените и доспеаните тековни обврски и истовремено јавниот сервис би бил во можност да располага со средства за реализација на нови програмски содржини“, се вели во соопштението.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


ААВМУ, АЕК и медиумите да се заштитат од политичко мешање


Скопје, 28 септември, 2017 - 15:04 (META) 

Да се донесат законските измени со кои се предвидува двотретинска согласност на парламентарците при именување  на членовите на Советот на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и да се намали  рекламирањето на власта, пред се на локално ниво, во електронските медиуми и да се елиминира можност за политичко влијание во медиумите, се едни од главните цели што треба да се постигнат за да се овозможи поголема независност на електронските медиуми и во нивното контролирање.

Тоа беше кажано на денешната презентација на извештајот на Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО „Инфоцентар“, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права. Тоа е третиот тримесечен извештај на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) подготвен во рамките на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch“.

АВМУ во изминатото тромесечје одржала солидно ниво на транспартеност и отчетност, а од пет медиумски организации биле побарани законски измени за предлагање и именување членови на Советот на АВМУ, но процесот е закочен. Тоа во Собранието треба да се направи како што е предвидено и членовите на овој Совет да се избираат со двотретинско мнозинство за да се постигне вистинска независност на агенцијата и нејзината работа, побара Зоран Фидановски од Здружението на новинарите на Македонија во дискусијата по презентацијата.

Како што рече комуникологот Сефер Тахири во презентацијата, според извештаи на ЗНМ и според други согледувања, уште се регистрира големо мешање на власта во електронските медиуми, а тоа, како што рече, се случувало и преку рекламирањето на власта. На тоа се спротивстави Зоран Трајчевски, директорот на АВМУ, кој рече дека рекламирањето на власта во последните две години е речиси елиминирано. Фидановски во одговор посочи дека тоа рекламирање е присутно главно на локално ниво, во поглед на пренесување на извештаи од Советите на општини и разни соопштенија.

– АВМУ треба да биде независно тело. Клучот е во политичката независност од власта, но тоа е лесно да се каже, а тешко да се оствари – рече Тахири.

Покрај него, за работата на АВМУ и АЕК говореа и Горан Лазаров, проектен координатор од Евротинк и Билјана Бејкова, извршна директорка на НВО Инфоцентар.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


АЕК донирала 2,8 милиони евра за изградба на панорамското тркало


Скопје, 28 јуни, 2017 - 16:41 (META) 

Директорот на АЕК, Сашо Димитријовски, ѝ доделил донации на Велосипедската федерација, на која тој е претседател, а од вкупно 180 милиони денари донации, Агенцијата дала 175 милиони денари или 2,8 милиони евра на ЈСП, за изградба на панорамското тркало, покажува извештајот од надзорот спроведен од невладините организации „Евротинк“, „НВО Инфоцентар“, „Транспарентност Македонија“ и Хелсиншки комитет за човекови права.

На презентацијата на извештајот од надзорот на четирите невладини организации, извршниот директор на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Бардил Јашари, кој зборуваше за Агенцијата за електронски комуникации, рече дека регулаторните тела треба да се ефикасни и транспарентни и дека на тој начин корисните информации ќе стигнат до граѓаните.

– Веб-страницата на АЕК треба да е ефикасна и ефективна. Освен организирање на консултативни состаноци, граѓаните и невладините организации треба да се информирани или „вооружени“ со информации. АЕК треба да ги користи социјалните мрежи за дистрибуција на информации, а не само да се објават информациите и само одредени луѓе кои се заинтересирани да ги гледаат – рече Јашари.

Според организациите што го вршеле надзорот, за донациите на АЕК нема информации за критериумите според кои се доделуваат, за подносителите на барањата, за целта на донациите и за износот на побараните и одобрените средства.


АЕК решавала 918 приговори за висина на сметки и квалитет на услуги


Скопје, 2 јануари, 2017 - 11:04 (META) 

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) од јануари до декември изминатата година решавала 918 спорови, кои генерално се однесувале на висината на сметките и на квалитетот на услугите.

Најмногу спорови, односно 20,2 проценти, се однесуваат за говор во мобилната телефонија, по што следат 18,1 процент за мобилен интернет, 6,4 процент за дигитална телевизија, 5,5 проценти за говор во роаминг, 5,3 проценти за кабелска телевизија, 4,6 проценти за телевизија преку интернет протокол.

Од вкупниот број спорови, 50,7 проценти или 448 барања за решавање спор се за услуги од „Оне Вип“, 41,7 процент или 369 барања за решавање спор на „Македонски телеком“, а 7,6 проценти за спорови со другите оператори.

Од споровите на корисниците со „Оне Вип“ целосно или делумно се усвоени 20,5 проценти, во тек на решавање се 10,7 проценти, толкав процент операторот постапил по барањето на корисникот, а отфрлени се 54,5 проценти. Од споровите, пак, со „Македонски телеком“, за 14,2 проценти се подготвени решенија за усвојување или делумно усвојување, во тек се 19,1 процент, а отфрлени се 47,8 проценти. За 13,4 проценти од приговорите постапката е запрена.


АЕК ќе избира оператор што ќе обезбеди интернет во руралните места


Скопје, 14 јули, 2016 - 12:51 (META) 

Околу 10.000 домаќинства од рурални и најмалку населени места првпат ќе добијат пристап до интернет во рамки на универзалната услуга од оператор што Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) планира да го избере на тендер до крајот на годинава.

Директорот на АЕК, Сашо Димитријоски, појасни дека станува збор за домаќинства во населени еста за кои операторите немаа комерцијален интерес да инвестираат и да обезбедат пристап и пренос на податоци за да се обезбеди ефикасен пристап до интернет.

– Сега треба да добијат можност да се поврзат на интернет преку некоја фиксна или мобилна технологија во зависност од пристапноста и од конфигурацијата на теренот. Најчесто, тоа се области лоцирани далеку од урбаните средини и според теренските услови и густината на населението, не се атрактивни за инвестиции во некоја од безжичните или кабелските технологии за пристап до интернет – изјави Димитријоски.

АЕК планира да ги распише тендерот по завршување на јавната расправа во тек на која до 12 следниот месец може да се достават мислења, забелешки и предлози, а до крај на годинава да ги избере давателите на универзалната услуга.


Ќе има второ намалување на цените на роамингот во регионот


Охрид, 29 јуни, 2016 - 14:58 (META) 

Од 1 јули стапува на сила второто по ред намалување на цените на роамингот со операторите во регионот, договорено е на 4. Меѓународна регулаторна конференција во Охрид.

Домаќин на конференцијата во Охрид е македонската Агенција за електронски комуникации, а учествуваат претставници од регулаторните тела за електронски комуникации и надлежните ресорни министерства од Босна и Херцеговина, Турција, Албанија, Косово, Црна Гора, Србија, Полска, Украина и од Литванија.

Македонија веќе има склучено договор за намалување на роаминг-услугите со Србија, Црна Гора и со Босна и Херцеговина.

Намалувањето на цените за роамингот со Албанија и со Косово, зависи од тамошните регулаторни тела.

На 1 јули почнува со работа и третиот виртуелен мобилен оператор, британскиот „Лајка мобајл“.

Од албанскиот регулатор информираа дека разговараат за проблематиката заедно со операторите и ја разгледуваат можноста и Македонија да стане дел големата роаминг-фамилија на пазарот.

Успешната соработка на агенциите за електронски комуникации од регионот, особено со регулаторите од соседна Србија, веќе имаат позитивни ефекти и покрај отпорот на тамошните оператори заради намалениот приход.

 


Зголемени цените за разговор на мобилен и за мобилен интернет, се бара трет оператор


Скопје, 9 јуни, 2016 - 14:17 (META) 

Просечната цена за една минута разговор на мобилен телефон е зголемена за повеќе од 15 проценти, а мобилниот интернет поскапува приближно за 20 отсто, информираа од Агенцијата за електронски комуникации.

Како причина за поскапувањето се наведуваат промените на пазарот на мобилната телефонија, откако се споија „Македонски телеком“ и „Т-Мобиле“, како и „Оне“ и „Вип“, кои по преземањето и на кабелскиот оепратор „Близу“ настапуваат како една компанија.

Поради овие промени на пазарот и поскапувањето на овие услуги од АЕК велат дека минатата недела испратиле повеќе од 70 писма за заинтерeсираност до светски реномирани оператори за новите услови што ги создава за влез на нов мобилен мрежен оператор и за условите за влез на виртуелен мобилен оператор на македонскиот пазар.

Уште со спојувањето на „Вип“ и „Оне“, од АЕК беше најавено дека за да нема посериозни потреси на пазарот, ќе се бара трет, виртуелен оператор.

 


АЕК префрлала пари за аква-паркот, панорамското тркало, мајмуните и за „Сокол“


Скопје, 8 февруари, 2016 - 16:25 (META) 

Презентација на студии на случаи со ризици од корупција се одржа денеска во хотелот „Холидеј ин“. Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД) со поддршка од „Македонски центар за меѓународна соработка“ и од „Транспарентност Македонија“, презентираше четири студии чија цел е да се подобрат политиките за антикорупција преку анализи на состојбите и укажување на конкретни случаи.

Александар Колекевски заедно со Ана Чупевска се автори на студијата „АЕК – (не)зависно владино тело“. Оваа студија прави анализа на Законот за електронски комуникации кој, според авторите, е хиперрегулирачки и има тенденција да воведе авторитарна процедуралност, која е алатка за легализирање нелегитимни, па дури и илегални активности.

Во студијата се забележува дека АЕК го префрла вишокот пари во области кои се надвор од нејзините надлежности.

На пример, Агенцијата за електронски комуникаци (АЕК) иако непрофитно и независно регулаторно тело, префрлало пари за изградба на аква-паркот кај спортската сала „Борис Трајковски“ и за панорамското тркало. Исто така, дала донации за Агенцијата за катастар и за кошаркарскиот клуб „Сокол“, но и за финансирање на живеалиште за мајмуни во Зоолошката градина, за кое авторите на студијата велат дека Градот Скопје го промовира како свој проект.

„Премногу норми има во законот кои подоцна можат да се искорисат за да се прескокнат или заобиколат некои работи. Потенцијална можснот за перење пари“, сметаат авторите на студијата.

Другите учесници ги промовираа студиите „Откривање и санкционирање на случаите на судир на интереси и неспојливост на функцијата заради превенција од ризиците на корупција“, „Анализа на работењето на Државната комисија за спречување на корупција“ и „Бегалската криза помеѓу економските придобивки и ризикот од појва на мито, корупција и организиран криминал“.


Роберт Орданоски не е реизбран за директор на Агенцијата за електронски комуникации


Скопје, 30 ноември, 2015 - 13:02 (META) 

Роберт Орданоски не е повеќе директор на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК).

Оваа информација, Орданоски ја објави на својот фејсбук-профил, на кој исто така наведува дека не е повеќе директор бидејќи не е реизбран.

– Директор во АЕК бев пет години, нема да останам да работам тука и не знам каде ќе ја продолжам професионалната кариера – изјави Орданоски за „Мета“.

На местото директор на Агенцијата, Орданоски дојде од „Ти-мобајл“, каде што работеше 10 години и беше директор на инженеринг.

Нов директор на АЕК е Владимир Ристевски.