!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

МИОА следната година ќе ја реформира администрацијата преку електронски проекти


Скопје, 6 декември, 2017 - 16:56 (META) 

Очекувам новата стратегија за реформа на јавната администрација да биде испратена до Владата пред крајот на оваа година, рече министерот Дамјан Манчевски на денешната презентација на буџетот за 2018 година на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА).

Тој  вели дека реформата на администрацијата следната година ќе се насочи главно кон дигитализацијата на администрацијата, преку неколку проекти, на кои ќе се потрошат 146,5 милиони денари, односно 2,37 милиони евра. Меѓу нив се унапредување на Единствениот национален електронски регистар на прописи (ЕНЕР), како и надградба на постојниот електронски систем за управување со документи, а ќе се воведе и целосно нов систем за електронска наплата на административните такси.

Сепак, главни од реформите на администрацијата ќе бидат создавање централен електронски регистар на население и нов национален портал за е-услуги.

– Граѓаните ќе добијат сопствен електронски идентитет со кој ќе може да се идентификуваат и да добиваат електронски услуги од институциите. Електронскиот регистар на население ќе ги реши бројните проблеми на граѓаните што ги имаа со многу различни бази на податоци, на различни институции. Меѓу другите, конечно и дефинитивно ќе го решиме проблемот со избирачкиот список – рече Манчевски.

И тој и новиот национален портал за е-услуги ќе се развиваат заедно со ЕУ, појасни Манчевски.

Порталот за е-услуги, кој е целосно нов, ќе биде пуштен следната година.

–  Значително ќе се зголеми бројот на услугите што државата ги нуди на граѓаните по електронски пат. Овој проект опфаќа сериозни инвестиции во опрема, но исто така и сериозни зафати во делот на законската регулатива – порача министерот за информатичко општество и администрација.

Тој појасни и дека се планира да се инвестира во нова побезбедна систем-сала, во која ќе се смести најголемиот дел од опремата во државна сопственост, која е чувстителна од аспект на националната безбедност и заштитата на податоците на граѓаните.


ИДСЦ: Планот „3-6-9“ е несоодветно подреден, а „тројката“ е нецелосно исполнета


Скопје, 28 ноември, 2017 - 13:36 (META) 

Наспроти тоа што го кажа Владата, дека делот „3“ од планот „3-6-9“ е целосно исполнет, активностите предвидени за првите три месеци од реформскиот план се само делумно реализирани. Исто така, во планот има несоодветно подредување на приоритетите, па некои побитни се сместени подолу во редоследот на важноста, велат од Институтот за демократија „Социетас цивилис“ од каде го презентираа својот прв извештај за првиот дел од владиниот план.

Oд вкупно 73 наведени активности што треба да се реализираат во првите три месеци, целосно се исполнети 41 отсто, додека делумно исполнети се 16 отсто, а неисполнети 14 проценти од активностите. Исто така, 29 отсто од активностите се оценети како немерливи, бидејќи или се работи што се редовна работа на владата или нема веродостојни извори според кои ќе може да се утврди дека се реализирани или, пак, се активности што не може јасно да се измерат.

Како пример за тоа беше нагласено дека како мерка, се наведува препорака „Владата го  охрабрува Судскиот совет да ги поттикне судиите да пријавуваат политички или друг вид притисок“.

Дополнително, и во областа на медиумите, делот „3“ предвидува преглед на сите досегашни случаи на физички и вербални напади и притисоци врз новинарите, но не кажува ништо за тоа како ќе се постапи со случаите на тужби за клевета кон новинарите од страна на политичарите, кои често се употребуваат како притисок врз медиумите, се вели во извештајот.

Владата, исто така, има несоодветно редење на приоритетите, па наместо на осмото место, реформите на судството би требало да се најдат на првото, рече на презентацијата на извештајот Марко Трошановски од „Социетас цивилис“. Според него, втора по приоритет треба да биде реформата на администрацијата, а веднаш потоа и неопходните активности за разузнавачките служби.

Во извештајот подготвен од Зоран Нечев и од Иван Николовски, се нагласува и дека Собранието, односно пратениците, мора да поттикнат реформи кои ќе придонесат за негово поефикасно и посуштинско функционирање, односно законодавниот дом да ја врати својата улога на контролор и токму таму да се постигне натпартиска сплотеност за неопходните чекори за добивање безусловна препорака од Европската комисија за почеток на преговорите.

Дали Македонија во јуни следната година ќе може да ги почне преговорите за придружување на Европската Унија, како што најави вицепремиерот Бујар Османи, според Трошановски зависи од квалитетот и од брзината на исполнувањето на целите препорачани пред сè во првиот извештај од експертската група на Прибе.


Груевски: Вториот круг помина со масовен поткуп, системски закани и со уцени


Скопје, 29 октомври, 2017 - 19:11 (META) 

Колку што имаше нерегуларности во првиот круг на гласањето, тие уште повеќе се зајакнаа во вториот круг, рече лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, откако гласаше во ОУ „Кузман Јосифовски-Питу“ во Општина Кисела Вода.

– Демократската атмосфера, за жал, во овој период не можеме да ја видиме. Имаше масовен поткуп на граѓаните како никогаш досега во Македонија, како и закани, притисоци и уцени врз луѓето, претежно кон наши активисти од страна на СДСМ – изјави Груевски.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ рече дека и во минатото се случувале обиди за поткуп, но биле изолирани, ретки и мали, а сега, како што рече, „станува збор за масовен поткуп што е под заштита на полицијата, контролирана од СДСМ“.

– Луѓето отворено се уценуваат со губење работно место, особено администрацијата, со кривични пријави, недобивање субвенции. Тоа е масовно, организирано, системски – рече Груевски.

Тој порача дека ВМРО-ДПМНЕ нема да биде скршена, туку нивната борба допрва почнува.


Невладините бараат од Владата информации за администрацијата и поголема отвореност


Скопје, 27 октомври, 2017 - 21:04 (META) 

Граѓанскиот сектор бара дополнителна ефикасност и транспарентност во поглед на регистарот на вработени во јавните институции, соопшти владината служба за информирање.

Од граѓанските организации, на денешната средба со работни групи од министерствата, било побарано да се подобри ефикасноста на примената на Законот за пристап до информации од јавен карактер и да се обезбеди поголема транспарентност на податоците за привремените вработувања.

Денешната средба е дел од процесот за консултации со граѓанските организации за планот „3-6-9“ за итни реформи.

Во наредниот период, сметаат граѓанските организации, неопходно е тие да бидат поактивно вклучени во работата на собраниските комисии, односно нивното учество да биде загарантирано.

Во однос на независните регулаторни тела, граѓанските организации побарале поголема транспарентност, a директорите, освен обврската пред Собранието, да ги презентираат извештаите за нивната работа и јавно и да носат и одговорност за нивната работа.

Во исто време сметаат дека е неопходна ревизија на Изборниот законик, соодветна систематизација во Државната изборна комисија, како и нова методологија за следење на избирачкиот список.


Психолошкиот тест отпаѓа како услов за јавните службеници и функционери


Скопје, 5 октомври, 2017 - 16:44 (META) 

Со голем број предлог-закони за измена на постојните, власта се подготвува за исфрлање на психолошкиот тест и на тестот за интегритет како услови за вработување раководни лица и службеници во јавната администрација и во јавните установи, се гледа при прелистувањето на Единствениот национален електронски регистар на прописи на Република Македонија (ЕНЕР).

Истовремено, во сертификатите за познавање англиски јазик, потребни за вработување во јавниот сектор или за поставување на раководна позиција, ќе се внесе и сертификатот АПТИС, кој, според кажаното во образложенијата достапни на ЕНЕР, е поевтин и полесно достапен од другите што ги предвидува Законот за административни службеници како услов за вработување.

Поради исфрлањето на психолошкиот тест и на тестот за култура, ќе се менуваат неколку десетици закони, а во Собранието тие би стасале по завршувањето на локалните избори.

Психолошкиот тест и тестот на интегритет беа воведени во 2013 година, а беа критикувани од опозицијата и од дел од јавноста како непотребни и бесмислени.


Манчевски: Догодина целосно функционален Централен регистар на населението


Скопје, 6 септември, 2017 - 15:44 (META) 

Реформите во јавната администрација се значаен дел од процесот на интегрирање во ЕУ и треба да ги подготват земјата и јавниот сектор ефикасно да се справуваат со предизвиците на евроинтеграциите, рече евроамбасадорот Самуел Жбогар на денешната прес-конференција, посветена на проектот „Гоу диџитал -Помош за реформите на јавната администрација и зајакнување на капацитетите на Министерството за информатичко општество и јавна администрација“.

– И покрај застојот во усвојувањето, особено е важно да се спроведе стратегијата за реформа на јавната администрација. Важно е да се почитува правната рамка за назначување и за разрешување, односно сите вработувања и отпуштања да бидат во согласност со законските прописи. Централниот регистар е клучен извор на податоци за сите други регистри, како што е регистарот на гласачи, на даночни обврзници, пензиски осигуреници и слично. Регистрите се национално богатство и примената на овие податоци е од круцијално значење за соодветно креирање на политиките и за нивно спроведување. Ова е основа за отчетност и за усогласеност на сите институции во однос на воспоставувањето и на редовното пополнување на овие регистри. Последната компонента на проектот се однесува на услугите кои се нудат на граѓаните, која треба да го скрати времето да се добие една услуга – рече Жбогар.

Тој истакна дека управувањето со реформите на јавната администрација не е лесна задача и дека затоа е потребно вклучување на целиот јавен сектор.

Министерот за информатичко општество и јавна администрација, Дамјан Манчевски, рече дека проектот игра клучна улога во модернизацијата на администрацијата, но и во нејзиното проближување до граѓаните.

– Преку новите функционалности, граѓаните и бизнис-секторот ќе добијат шанса почесто и на подиректен начин да се консултираат со Владата и со нејзините институции – рече Манчевски, додавајќи дека веќе се работи на нова стратегија за реформа на јавната администрација, која е дел од втората компонента од проектот „Гоу диџитал“.

Тој истакна дека Македонија следната година ќе добие комплетно функционален Централен регистар на населението, кој ќе ги реши проблемите на граѓаните со базите на податоци, односно дека ќе треба да исчезнат проблемите со избирачкиот список, со личните карти, со здравствените картички и со други документи и податоци со кои граѓаните имаа проблеми.

Со проектот за вмрежување на базите на податоци, граѓаните нема да имаат потреба во секоја институција до доставуваат докази за место за раѓање, државјанство и слично, бидејќи сите тие податоци ќе бидат внесени во регистарот. Сепак, институциите нема да имаат неограничен пристап до сите податоци на граѓаните, туку само до тие што се потребни за услугата која ја нудат. Ограниченоста на пристапот е за да се заштити приватноста на личните податоци. Преку националниот портал за услуги, граѓаните ќе можат да се информираат за процедурите и за потребните документи за одредени услуги, а пред секоја измена на процедурата, институциите прво ќе мора тоа да го наведат во порталот, па дури потоа, откако граѓаните ќе бидат информирани, да почнат да ја применуваат.


Судовите од понеделник со ново работно време – од 7.30 до 15.30 часот


Скопје, 30 август, 2017 - 15:02 (META) 

Судскиот совет на денешната седница донесе одлука работното време на судовите да почнува во 7.30 часот и да завршува во 15.30 часот, наместо како што бешедосега, од 8.30 до 16.30 часот.

Новото работно време на судовоте ќе почне да се применува од понеделник, 4 септември, според одлуката на Владата за промена на работното време на администрацијата.

Претседателот на Судскиот совет, Зоран Караџовски, по седницата изјави дека за новото работно време се изјасниле и вработените во судовите и додаде дека Советот ќе следи како тоа ќе влијае на ефикасноста на судовите.

– Вработените во судовите, и судиите и судската администрација, недвосмислено се изјаснија дека им е подобро да работат од 7.30 часот. Ние го почитувавме тоа и сега ќе видиме, ќе следиме како тоа ќе влијае на ефиктивноста на работата на судовите – рече Караџовски.


ВМРО-ДПМНЕ: Рашковски и Заев вршат притисок врз вработените во државните институции


Скопје, 29 август, 2017 - 19:57 (META) 

„СДС спроведува тортура врз вработените во јавната и во државната администрација. Владата на дело го реализира ветеното од Заев за јадење живи луѓе“, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференцијата на генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски, на која тој обелодени дека 600 лица вработени до Државниот секретаријат примале плата, а не оделе на работа.

„Рашковски и Заев ја злоупотребуваат власта и вршат притисок врз вработените во државните институции. Рашковски смислено им се заканува на вработените во државната администрација за да ги избрка и за на нивно место да постави партиски послушници и шарени активисти. Владата на СДС и Рашковски, за да отворат места за партиските послушници и за кадрите од невладиниот сектор кои одработија за Заев, прави директен удар врз припадниците на помалите етнички заедници кои се вработени во тие институции, како турската, српската, бошњачката, ромската и влашката заедница“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата соопштуваат дека Заев и Рашковски и сите нивни соработници ќе одговараат за незаконското работење.

„Со враќањето на демократијата и на правната држава во Република Македонија, секој еден прекршител на законот ќе биде изнесен пред независен суд и против него ќе се поведе законска и правична постапка, за добивање соодветна кривична санкција за криминалот што го сторил“, велат од партијата.


Турција нареди апсење на 70 поранешни административци


Анкара, 17 август, 2017 - 12:05 (META) 

Властите во Турција денеска објавија налози за апсење 70 поранешни работници на Министерството за финансии поради наводната вмешаност во минатогодишниот обид за пуч, јави „Си-ен-ен Турк“.

Турција го обвини имамот Фетулах Ѓулен, кој е во егзил во САД, дека го оркестрирал обидот за воен удар. Тој ги демантира ваквите тврдења.

Властите по неуспешниот пуч сменија или суспендираа околу 150.000 лица во државните служби и приватниот сектор, а повеќе од 50.000 лица се приведени.

Групите за заштита на човековите права ги критикуваат ваквите акции, а одредени западни сојузници на Турција стравуваат дека се користи ситуацијата за пресметка со неистомислениците.

Властите во Турција наведуваат дека ваквите чистки се неопходни поради сериозните закани после обидот за воен удар.


Заев – Бјорнстад: Норвешка ќе помага во области значајни за евроинтеграцијата


Скопје, 8 август, 2017 - 11:30 (META) 

Премиерот Зоран Заев денеска се сретна со амбасадорот на Кралството Норвешка, Арни Бјорнстад. На средбата била договорена поддршка од Кралството Норвешка на Македонија во повеќе области значајни за евроатлантските интеграции на земјава.

„Станува збор за помош од Норвешка во подобрување на административните и на законските капацитети, во судството, за исполнување на условите од поглавјето 24 од Извештајот на ЕК за Македонија, важно за преговарачкиот процес и со приоритет на обвинителската дејност, во областа на животната средина, за исполнување на условите од поглавјето 27, за чиста вода и превенција на храна, во унапредувањето на контролните механизми за заштита од корупција и од злоупотреби на јавните фондови“, се вели во соопштението од Влада.

Во периодот што престои ќе следува поврзување на институциите со амбасадата на Кралството Норвешка за утврдување на начините за аплицирање за фондовите преку кои треба да се реализира поддршката.