!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

ААВМУ: На телевизиите и на радијата најмногу политички реклами од ВМРО-ДПМНЕ


Скопје, 20 октомври, 2017 - 20:25 (META) 

Во изборната кампања за првиот круг од локалните избори, Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) кај телевизиите и кај радијата на државно и на регионално ниво регистрирала голем обем платено политичко рекламирање, се вели во новиот извештај на ААВМУ.

Најмногу реклами се емитувани за коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ (околу 157 часа), потоа за коалицијата предводена од СДСМ (околу 65 часа), следуваат ДУИ (околу 13 часа) и Беса (околу 9 часа). Од телевизиите на државно ниво најмногу реклами се емитувани на ТВ „Нова“ и на ТВ „Сител“, а од телевизиите на регионално ниво на ТВ „О2“ и на ХДТВ „Мега“.

ААВМУ објави извештај и за избалансираноста на политичката програма на регионалните телевизии и радија во текот на предизборната кампања. Во него се вели дека радиодифузерите на регионално ниво кампањата ја покривале со помал интензитет, „генерално обидувајќи се да обезбедат еднакви услови за пристап до сите облици на изборно медиумско претставување на учесниците во изборите“.

„Фокусот во известувањето и овде беше на двете коалиции предводени од ВМРО-ДПМНЕ и од СДСМ кои имаа најмногу кандидати. Во последните девет дена од изборната кампања (во периодот од 5 до 13 октомври 2017 година) на кој се однесуваат денешните извештаи, прекршување на барањето за избалансирано покривање на изборите е констатирано само кај една телевизија. Во законски утврдениот рок, Агенцијата ќе поднесе барање за поведување прекршочна постапка пред надлежен суд“, се вели во соопштението.

Како што објави ААВМУ на својата веб-страница, тоа е телевизијата КТВ од Кавадарци.

Според извештајот, од 22 регионални телевизии опфатени со надзорот, само две не емитувале вести, а само осум од регионалните телевизии организирале дебатни соочувања на кандидатите.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


ААВМУ: Медиумите имале генерално еднаков третман на партиите во првиот изборен круг


Скопје, 19 октомври, 2017 - 17:35 (META) 

Програмските сервиси на државно ниво, опфатени со надзорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), во првиот круг од локалните избори „генерално обезбедиле еднакви услови за пристап до сите облици на изборно медиумско претставување“, соопшти денеска Агенцијата.

Голем дел од нив, се вели во соопштението, вложиле напори да организираат и дебатни соочувања на учесниците на изборите. Во овој контекст, од Агенцијата забележуваат дека дел од кандидатите учествувале во посебни информативни емисии кај едни медиуми, а не одговориле на поканите на други медиуми.

„Јавниот радиодифузен сервис и Собранискиот канал ги исполнија обврските да обезбедат бесплатно политичко претставување, кое учесниците во изборната кампања го искористија со различен интензитет. Карактеристично е што партиите на Албанците во Македонија не ја искористија можноста за бесплатно претставување“, стои во соопштението.

Во последните девет дена од изборната кампања (од 5 до 13 октомври), радиофузерите што емитуваат програма на македонски јазик, според ААВМУ, во вестите биле фокусирани на известување за кампањите на двете коалиции кои имаа најголем број потврдени листи со кандидати за градоначалници и за советници – едната предводена од СДСМ, а другата од ВМРО ДПМНЕ.

„Радиодифузерите што емитуваат програма и на албански и на македонски јазик имаа квантитативно подобро воедначен пристап во известувањето. И едните и другите, квалитативно настојуваа да обезбедат еднаков третман. Во овој извештаен период не беше констатирано прекршување на барањето за правично, избалансирано и непристрасно покривање на изборите“, стои во соопштението на ААВМУ.

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


ААВМУ: Вечерва на полноќ почнува изборниот молк


Скопје, 13 октомври, 2017 - 10:35 (META) 

Денеска на полноќ завршува изборната кампања во првиот круг од локалните избори, по што почнува изборниот молк, кој трае до 19 часот в недела, кога завршува гласањето на избирачките места, соопшти Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ).

За време на изборниот молк се известува за изборите и за текот на гласањето, но престануваат сите облици на изборно медиумско претставување.

„Според Изборниот законик, за прекршување на изборниот молк ќе се смета емитување на какви било информации, фотографии, аудио и аудиовизуелни материјали поврзани со или во кои учествуваат учесници во изборите, какви било облици на медиумско известување кои се отворено или прикриено во функција на нечија изборна кампања и можат да влијаат врз одлуката на избирачите, податоци со кои се открива идентитетот на политичките субјекти и/или на поединци вклучени во инциденти или други неправилности на денот на гласањето, како и изјави од кандидати во изборниот процес, од учесниците во изборна кампања, од претставници на политички партии и од носители на функции во органите на власта“, стои во соопштението на ААВМУ.

Агенцијата ги потсетува радиодифузерите дека треба да ја прилагодат својата програма веднаш по почнувањето на изборниот молк за да избегнат какво било прекршување на изборниот молк бидејќи, во согласност со Изборниот законик, единствена мерка е поведување прекршочна постапка пред надлежен суд.


Трајчевски: За овие избори медиумите известуваат порамномерно и попрофесионално


Скопје, 12 октомври, 2017 - 19:51 (META) 

За овие локални избори медиумите известуваат далеку порамномерно и попрофесионално во споредба со претходните два изборни циклуси, каде беше забележано нерамномерно известување и воочлива координација, рече директорот на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ), Зоран Трајчевски, на денешната дебата на тема „Известување на медиумите во изборна кампања, искуства и предизвици“, што се одржа во Клубот на новинари.

Трајчевски истакна дека годинава првпат судот во Скопје постапил во законски рок по пријава на ААВМУ и донел пресуда за само 48 часа по поднесувањето. Според него, судот сè уште не ги решил предметите на AАВМУ поднесени пред две години.

Насер Селмани, претседател на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), рече дека постои тренд на намалување на нападите врз новинарите. За разлика од предвремените парламентарни избори во декември минатата година, кога беа регистрирани два физички напади на новинари, во оваа изборна кампања нема ниту еден физички напад, а регистрирани се само вербални закани.

– Полицијата почна сериозно да ги истражува нападите, но загрижува фактот дека од 54 напади ниту еден напаѓач не е казнет од судовите. Тоа покажува јасна политика на неказнивост. Само 10 случаи се целосно истражени и поднесени се пет кривични и уште толку прекршочни пријави. Со политиката на неказнивост не можеме да очекуваме подобрување на слобода на говорот – рече Селмани, кој се заложи за изградба на ефикасен институционален механизам за превенција на насилство против новинари, во кој ќе учествуваат полицијата, обвинителството и судот.

Дебата во Клубот на новинари беше организирана од „Онлимит медиа“ и од ЗНМ, а финансиски поддржана од „Цивика мобилитас“.


ААВМУ: Радиодифузерите се фокусирани на кампањите на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ


Скопје, 10 октомври, 2017 - 18:55 (META) 

Телевизиите на државно и на регионално ниво и радијата опфатени со надзорот, во првите 10 дена од изборната кампања за локалните избори (25 септември – 4 октомври), генерално се фокусирани на известување за кампањите на двете големи коалиции – предводени од ВМРО ДПМНЕ, односно од СДСМ, кои имаат најголем број потврдени листи со кандидати за градоначалници и за советници, соопшти денеска Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Од ААВМУ наведуваат дека радиодифузерите при известувањето од кампањските активности, настојуваат да обезбедат еднаков третман и квантитативно и квалитативно, но дека коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ честопати има поголема минутажа поради нивните реакции и критики за активностите и за политиките на власта.

Во извештајот од надзорот се наведува дека единствена телевизија кај која е забележан дисбаланс во известувањето е ТВ „Алфа“, која одвојува забележливо повеќе време за коалицијата на ВМРО ДПМНЕ.

Кај јавниот радиодифузен сервис, МРТ, има отстапувања од законски пропишаниот образец за структурата на вестите, но не се констатирани прекршувања на балансот во известувањето. Од Агенцијата информираат дека потребно е да се забележи дека дел од програмските сервиси на МРТ издвојуваат повеќе време за да известат за дневните настани од земјата и од светот што, како медиуми и како јавен сервис, е нивна примарна обврска. Сепак, до крајот на кампањата, треба да обрнат повеќе внимание на законските барања за структурата на вестите.


АВМУ: МРТ небалансирана, „Нова“ и „Алфа“ известувале навивачки


Скопје, 1 октомври, 2017 - 20:10 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги го објави најновиот извештај од надзорот на медиумското известување, кој го опфаќа периодот пред почетокот на изборната кампања, односно 16 до 24 септември 2017 година. Во него се забележува дека некои телевизии не го спроведувале новинарскиот принцип за известување, туку се однесувале навивачки.

Во извештајот на АВМУ првин се забележува дека поради извештаите за учеството на Генералното собрание на ООН, како и извештаите за отчетите на одделни министерства, во тој период на анализата ја прават македонската влада меѓу најзастапените теми во централните изданија на радио и на телевизиските дневници. Втора по застапеност била парламентарната расправа во врска со предлог-законот за употребата на јазиците.

Потоа се посочуваат проблемите со непристрасното информирање.

„И во овој извештаен период, МРТ 1 не ја следеше одредбата од своите правила за медиумско покривање на локалните избори 2017, според која во вестите до почетокот на изборната кампања треба да обезбеди избалансираност во известувањето за активностите на политичките партии од власта и од опозицијата што се претставени во Собранието на Република Македонија“, се вели во најновиот извештај на АВМУ.

Сепак, како најголеми проблеми се посочени ТВ „Нова“ и ТВ „Алфа“, кои биле насочени главно кон информирање за активностите на најголемата опозициска партија, а се одбележува и сериозен прекршок на „Радио Слободна Македонија“.

„ТВ „Нова“ и ТВ „Алфа“, иако со помал обем од претходните извештајни периоди, останаа фокусирани на информациите за активностите, ставовите и за реакциите на најголемата опозициска партија. „Радио Слободна Македонија“ повторно ја репризираше емисијата „Земјо Македонска“, која изобилува со вулгарен и со непристоен речник, односно е во спротивност со професионалното начело за негување и за развој на хуманите и на моралните вредности на човекот и за заштита на приватноста и на достоинството на личноста“, се вели во новиот извештај на АВМУ.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


ААВМУ, АЕК и медиумите да се заштитат од политичко мешање


Скопје, 28 септември, 2017 - 15:04 (META) 

Да се донесат законските измени со кои се предвидува двотретинска согласност на парламентарците при именување  на членовите на Советот на Агенцијата за аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и да се намали  рекламирањето на власта, пред се на локално ниво, во електронските медиуми и да се елиминира можност за политичко влијание во медиумите, се едни од главните цели што треба да се постигнат за да се овозможи поголема независност на електронските медиуми и во нивното контролирање.

Тоа беше кажано на денешната презентација на извештајот на Евротинк – Центар за европски стратегии, НВО „Инфоцентар“, Транспарентност Македонија и Хелсиншкиот комитет за човекови права. Тоа е третиот тримесечен извештај на работата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) и Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) подготвен во рамките на проектот „Мониторинг на ефикасноста, ефективноста, транспарентноста и одговорноста на регулаторните тела за медиумите – PROformance Watch“.

АВМУ во изминатото тромесечје одржала солидно ниво на транспартеност и отчетност, а од пет медиумски организации биле побарани законски измени за предлагање и именување членови на Советот на АВМУ, но процесот е закочен. Тоа во Собранието треба да се направи како што е предвидено и членовите на овој Совет да се избираат со двотретинско мнозинство за да се постигне вистинска независност на агенцијата и нејзината работа, побара Зоран Фидановски од Здружението на новинарите на Македонија во дискусијата по презентацијата.

Како што рече комуникологот Сефер Тахири во презентацијата, според извештаи на ЗНМ и според други согледувања, уште се регистрира големо мешање на власта во електронските медиуми, а тоа, како што рече, се случувало и преку рекламирањето на власта. На тоа се спротивстави Зоран Трајчевски, директорот на АВМУ, кој рече дека рекламирањето на власта во последните две години е речиси елиминирано. Фидановски во одговор посочи дека тоа рекламирање е присутно главно на локално ниво, во поглед на пренесување на извештаи од Советите на општини и разни соопштенија.

– АВМУ треба да биде независно тело. Клучот е во политичката независност од власта, но тоа е лесно да се каже, а тешко да се оствари – рече Тахири.

Покрај него, за работата на АВМУ и АЕК говореа и Горан Лазаров, проектен координатор од Евротинк и Билјана Бејкова, извршна директорка на НВО Инфоцентар.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ – Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка од „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.


Новинарските здруженија ги изнесоа барањата за итни медиумски реформи


Скопје, 3 јули, 2017 - 13:41 (META) 

Група новинарски и медиумски организации до Владата поднесоа барање за спроведување системски медиумски реформи, во кое се нагласени приоритетните законски измени и мерки што треба да се спроведат. Од Владата е побарано да почне инклузивен и транспарентен процес на јавна расправа, како за приоритетните така и за другите проблеми чие решавање може да доведе до подобрување на слободата на изразување и на состојбата во медиумскиот сектор.

Барањето на Здружение на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Совет за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Македонски институт за медиуми (МИМ) и на Институт за комуникациски студии (ИКС), содржи неколку приоритети.

Се бара зголемување на безбедноста и на сигурноста на новинарите и искоренување на практиката на неказнивост на нападите врз новинари, почитување на работните и професионалните права на новинарите и на другите медиумски работници, како и транспарентност на јавните институции и подобрување на условите за истражувачко новинарство. Во барањата се наведуваат независност на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, како и институционална автономија и уредувачка независност на МРТ.

Во приоритетите се наведени и спречување говор на омраза и поттикнување насилство во аудиовизуелните содржини, како и раскинување на клиентелистичките врски меѓу медиумските сопственици и власта и подобрување на условите за работа на приватните медиуми.


АВМУ: Нападот врз новинарите е директен напад врз демократијата и слободата на говорот


Скопје, 11 март, 2017 - 12:00 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги денеска најостро го осуди вчерашниот напад врз новинарската екипа на ТВ24.

„Нападот врз медиумските професионалци е директен напад врз демократијата и слободата на говорот во едно општество. Апелираме да се остават новинарите непречено и достоинствено да ја вршат нивната општествено одговорна професија“, се вели во соопштението на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.


Ад хок телото на пола мандат: Како се ближат изборите, така се влошува известувањето


Скопје, 31 октомври, 2016 - 13:07 (META) 

Се влошува известувањето на медиумите по петтиот од вкупно десетте периоди кои Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги ги има за надзор до изборите закажани за 11 декември. На половина од мандатот, дел од членовите на ад хок телото констатираат дека медиумите наместо да го подобрат известувањето – го влошиле.

Една добра работа е што членовите ги добија заостанатите хонорари кои заглавија на релација Влада – Министерство за финансии – ААВМУ.

Според членот на ад хок телото, Љубомир Костовски, интересно е дека најблиску до балансираното известување се медиумите на албански јазик. Тој, исто така, информираше дека Прекршочниот суд се прогласил за ненадлежен за една пријава и им ја отфрлил претставката.

– Според нивното образложение, тие се прогласија за ненадлежни затоа што немаат мандат пред да почне изборната кампања. Сепак, според Изборниот законик, тие мора да постапат по претставките од ад хок телото. Драстично се промени известување последните неколку дена. Дел од телевизиите воопшто не ги почитуваат препораките од Изборниот законик и практикуваат пропаганда во речиси 100 проценти од телевизиските информативни блокови – вели Костовски.

Привремената комисија за следење на медиумското претставување, со три гласа „за“ и со два „против“, во петокот предложи поведување прекршочни постапки против телевизиите „Сител“, „Алфа“ и „Нова“.

Според одлуката на комисијата, постапките за телевизиите „Сител“ и „Нова“ се поведуваат поради членот 75, став 1, кој регулира балансираност во известувањето, додека за телевизија „Алфа“ постапката е поведена според член 75, став Б од законот, кој забранува прилози со кои може да се остави впечаток дека активности на државните органи се и партиски активности.

Двајцата членови кои гласаа против овие предлози (Цветин Чилиманов и Слаѓана Димишкова) најавија поднесување на издвоени мислења и изнесоа забелешки за недоследно применување на законот и на методологијата на Агенцијата за медиуми.

Привремената комисија ги разгледува извештаите на АВМУ за известувањето на 18 телевизии и радио-дифузери на секои десет дена.

АВМУ претставките до прекршочниот оддел на Основниот суд Скопје 1, според Изборниот законик, мора да ги поднесе во рок од 48 часа.

Според Законот за прекршоци, нема рок до кога судовите треба да одлучат, туку е наведено само „по брза постапка“.