Почнаа подготовките за национален план за широкопојасен интернет


Скопје, 5 март, 2018 - 11:56 (META) 

Министерството за информатичко општество и администрација почна со подготовка на Национален оперативен план за развој на брзи и супер брзи електронски комуникациски мрежи во Македонија, за што се формирани четири работни групи.

Групата за утврдување слободни капацитети и нивно идно користење кај постојни електронски комуникациски мрежи и средства, со која претседава министерот Манчевски, ќе се зафати со мапирање на сите државни електронски комуникациски мрежи. Тоа се прави поради потребата да се искористат нивните слободни капацитети за понатамошен развој на електронските комуникациски мрежи и услуги на државните институции како и за потребите на приватниот сектор.

Македонија како земја кандидат за членство во ЕУ да се усогласи со бродбенд таргетите на Дигиталната агенда на ЕУ и новата стратегија за единствен дигитален пазар.

Другите три работни групи се за утврдување мерки и активности потребни за воведување на 5G мобилна технологија, за обезбедување подобра координација на процесот на мапирање на територијата на Македонија со постоечки и планирани идни широкопојасни електронски комуникациски мрежи и за утврдување предлог мерки за поттикнување и зголемување на интересот на граѓаните за поврзување преку широкопојасни мрежи.


Научникот Петар Поповски прими светско признание во маичка со СЈО


Охрид, 25 мај, 2016 - 11:36 (META) 

Глобално признатиот научник Петар Поповски во Куала Лумпур прими светско признание за развој на 5Г технологија, облечен во маичка со кратенката на Специјалното јавно обвинителство (СЈО).

Доделувањето беше во рамките на Интернационалната конференција за комуникации (ИКК 2016) што се одржува до 27 мај.

Угледниот македонски научник од Охрид, со својот гест стана хит на социјалните мрежи, на кои е активен во заштитата на човековите права и осудата на негативните појави во македонското општество.

Поповски во февруари беше прогласен за еден од петте најуспешни истражувачи во Данска, при што наградата му беше врачена од страна на данската принцеза Мари.

Петар Поповски важи за еден од најнадежните научници и работи на светски значајни проекти.