ДИК: Избирачкиот список не е идеален и ќе се прочистува до 7 септември


Скопје, 10 август, 2018 - 14:36 (META) 

Стручната служба на Државната изборна комисија (ДИК) континуирано го прочистува избирачкиот список и кога нема изборни циклуси, а на 7 септември треба да биде завршено ажурирањето на избирачкиот список, и според таа верзија ќе се гласа на референдумот на 30 септември, соопштија од ДИК на денешната седница.

Од вчера до денеска пред 13 часот во подрачните канцеларии на ДИК увид во избирачкиот список направиле 213 граѓани, а вкупно 158 граѓани од дијаспората се пријавиле дека ќе гласаат во амбасадите или конзултатите на Македонија.

Како што рече претседателот на ДИК, Оливер Деркоски, избирачкиот список никогаш нема да биде идеален, но се прават напори тој да се исчисти и побара и граѓаните да пријавуваат неправилности во подрачните канцеларии на ДИК.

– Избирачкиот список никогаш нема да биде идеален, но ние како еден од одговорните за него правиме напори да го прочистуваме. Ги повикувам и граѓаните да пријавуваат промени на адреса, презиме, оти ова е заедничка работа на сите – рече Деркоски, појаснувајќи дека службата на ДИК е во постојана комуникација со Управата за водење матични книги и со Заводот за статистика.

Покрај промените по барање од граѓаните, во списокот според кој ќе се гласа на 7 септември, покрај постоечките гласачи ќе влезат сите оние што до 30 септември ќе наполнат 18 години, а од списокот ќе бидат избришани сите починати до 30 јуни годинава. Исто така, сите промени на презиме и адреса што се направени до 30 јуни ќе бидат внесени во конечната верзија на списокот според кој ќе се гласа на референдумот.

До денеска избирачкиот список брои 1.805.707 избирачи.

Како што појасни Јанаќе Витановски, член на ДИК предложен од СДСМ, стручната служба на комисијата секој месец во годината прави по 2.000  – 3.000 измени, односно ги внесува новите полнолетни лица и прави други измени.

Инаку, денеска беше направена измена на Правилникот на спроведување на референдумот, односно се формализираше, како што рече Деркоски, тоа што ДИК го соопшти и претходно за учесниците во јавната пропаганда.

– Собранието како овластен предлагач има право на бесплатно претставување во медиумите. Оние термини што предлагачот нема да ги искористи потоа медиумите можат да ги дадат на други заинтересирани субјекти, а тоа е буквално секој – од граѓаните, здруженијата, па натаму. Инаку граѓаните, здруженијата, партиите, Владата, може да водат пропаганда за референдумот, ама тоа да го прават комерцијално, со свои пари, секако почитувајќи ги законските и етичките норми – рече Деркоски.

 


ААВМУ до ДИК: Сите имаат право на термини во медиумите за референдумот


Скопје, 8 август, 2018 - 11:10 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) соопшти оти ставот на Државната изборна комисија (ДИК) дека единствено Собранието, како овластен предлагач на референдумот, може да води јавна пропаганда не соодветствува со фактичката ситуација и дека и другите заинтересирани субјекти може да водат пропаганда во времето предвидено за политичко рекламирање.

Со слична реакција вчера се огласија и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Институтот за комуникациски студии (ИКС).

Од ААВМУ велат дека според Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, платената јавна пропаганда медиумите треба да ја емитуваат во рамки на лимитот за рекламирање од 12 минути на секој реален час, јасно одвоена од другите содржини и со јасно означен нарачател. Притоа, на сите заинтересирани субјекти треба да им се обезбедат еднакви услови за пристап до времето за рекламирање, со еднакви цени за сите, велат од медиумскиот регулатор. За тоа се одржал и состанок со ДИК.

„За ваквиот свој став, Агенцијата ја извести Државната изборна комисија и писмено и на заеднички состанок, а по повод Појаснувањето што го даде ДИК за медиумите и медиумското претставување на 3 август 2018 година. Агенцијата смета дека тоа што Законот за референдум утврдува дека овластениот предлагач, во случајов Собранието на Република Македонија, може да води јавна пропаганда, не значи дека има „привилегиран пристап“ до медиумите, ниту во поглед на користењето на времето, ниту во поглед на цените за рекламирање“.

Вчера и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Институтот за комуникациски студии (ИКС) го осудија начинот на кој ДИК ги толкува последните измени и дополнувања на Изборниот законик во врска со медиумското претставување за референдумот за името.

„Другите учесници во кампањата за референдумот не само што ќе имаат ограничен пристап до медиумите за пропаганда, туку и трошоците за огласување ќе мора да ги сносат сами. Ваквото паушално појаснување може сериозно да го загрози легитимитетот и легалитетот на референдумот и затоа ДИК треба веднаш да го повлече. Ги повикуваме медиумите да не дозволат да бидат вовлечени во оваа политичка манипулација“, порачаа новинарските организации.


Откако Милошоски ja откажа, Џафери пресече и ја закажа Комисијата за надворешна политика


Собрание, 1 август, 2018 - 12:06 (META) 

Откако седницата на Комисијата за надворешна политика денеска беше одложена четврти пат, претседателот на Собранието Талат Џафери, ја свика Комисијата за денеска, со почеток во 11.30 часот.  Претпладнево првин беше најавено дека Комисијата ќе има седница, но набргу потоа таа беше откажана.

Џафери во соопштението до јавноста вели дека е недозволиво одложувањето на седницата од претседателот Антонио Милошоски, кој се повикал на Деловникот и на најавата од Џафери вчера на средбата со новинарите дека пратениците од денеска се на одмор. Џафери вели дека Собранието е во постојано заседание.

За свикувањето на седницата претседателот на Собранието се повикува на членот 120 од Деловникот на Собранието.

„Член 120 од Деловникот за работа на Собранието пропишал: aко претседателот на работното тело не свика седница кога е должен тоа да го стори, седницата ја свикува претседателот на Собранието.  Недозволиво е денешното повторно одложување на седницата на Комисијата, со образложение од претседателот на Комисијата дека пратениците согласно Деловникот се на одмор од 1 до 31 август, и дека претседателот Џафери, на средба со новинарите најавил дека од 1 август пратениците се на одмот. Член 5 од Деловникот е јасен, освен што го предвидел периодот за одмор, јасно во истиот член, став 1 потенцирал дека Собранието е во постојано заседание“, стои во соопштението од Џафери.

Инаку, според дневниот ред што го одредил Џафери, пред Комисијата треба да бидат претставени неколку платформи или завршни извештаи на македонски амбасадори, а не е предвидено излагање на министерот за надворешни работи Никола Димитров.


Димитров по четврти пат ќе се обиде да реферира за надворешната политика


Скопје, 1 август, 2018 - 9:18 (META) 

Во Собранието денеска седници треба да одржат Комисијата за надворешна политика и Буџетскиот совет на Собранието на Република Македонија.

Комисијата за надворешна политика треба да ја продолжи седницата на која е најавено излагање за остварувањето на меѓународната политика на министерот за надворешни работи Никола Димитров. Седницата на оваа Комисија досега беше неколкупати одложувана.

Министерот Димитров не успеа да се обрати пред членовите на Комисијата, бидејќи претседателот на Комисијата Антонио Милошоски бараше пратениците кои поседуваат безбедносен сертификат да ги добијат класифицираните материјали од две лидерски средби одржани кај претседателот на Република Македонија. Материјалите, рече, се битни за меѓународната политика и за работата на министерот Димитров.

Недоставувањето, според Милошовски, значи дека владејачкото мнозинство нешто сокрива и остава простор за сомнеж.

Во понеделникот седницата беше презакажана за 1 август поради одредени собраниски обврски поврзани со координацијата на пратеничката група, во врска со најавената пленарна седница за утврдување на референдумското прашање во однос на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција.

Предлог-буџетското барање на Собранието на Република Македонија за 2019 година е единствена точка на дневниот ред на Буџетскиот совет на Собранието.


Џафери: Договорот со Грција во Службен весник по референдумот заедно со Законот за јазици


Скопје, 31 јули, 2018 - 13:07 (META) 

Официјалниот дел на кампањата за референдумот ќе започне на 10 септември, а во кампањата ќе учествуваат сите оние кои што сакаат да учествуваат, а во кој контекст ќе учествуваат, дали ќе го поддржат или ќе бојкотираат или ќе повикаат да се гласа против зависи од нив, рече претседателот на Собранието Талат Џафери на денешниот брифинг со новинарите.

-Веќе скоро три децении, граѓаните на Република Македонија без разлика на нивната етничка и верска припадност околу 80 отсто се за ЕУ и НАТО и во контекст на тоа очекувам да се зголеми излезност на гласањето за референдумското прашање. Секогаш сум оптимист и јас им верувам на граѓаните дека ја сфатиле потребата да излезат на референдумот, да ја искажат и докажат нивната волја за влез во ЕУ и НАТО – рече Џафери.

Според него, објавувањето во Службен весник на законот за ратификација на спогодбата со Грција, кој претседателот Ѓорге Иванов одби да го потпише, би се случило по референдумот и би одело во пакет со законот за јазици.

-Имајќи ги во предвид сите околности сметам дека најпогодно време за објавување на законот за ратификација на Договорот со Грција во Службен весник е откако граѓаните ќе се изјаснат на референдумското прашање затоа што во некој контекст сиот успех на спогодбата зависи од одлуката на граѓаните што ќе ја донесат на референдумот. Ако се објави едниот закон ќе се објави и другиот, не може различно да бидат објавени законите кога основот е ист а тоа е непотпишувањето на законите од страна на претседателот Ѓорге Иванов – потенцира Џафери.

Во однос на уставните измени кои што треба да следуваат ако референдумот биде успешен, Џафери апелира да се оди чекор по чекор односно прво да се почекаат резултатите од референдумот кој е првата фаза од процесот а потоа да се дискутира за наредните фази.

Џафери не сакаше да коментира хипотетички прашања што ќе се случи доколку не успее референдумот или доколку повеќето од граѓаните се изјаснат „против“, но потенцираше дека најмалку е потребно да има предвремени парламентарни избори.

Собранието овие денови ќе заврши со официјалниот дел на работните обврски со што пратениците, како што рече Џафери, по летните одмори на работа ќе се вратат по празникот Успение на Пресвета Богородица на 28 август што значи дека првата наредна седница ќе биде на 29 или 30 август.


Собранието го усвои Царинскиот закон за олабавување на казнена политика


Скопје, 31 јули, 2018 - 10:19 (META) 

Хармонизација со законодавството на Европската унија, побрз проток на стоки и олабавување на казнената политика, предвидуваат измените и дополнувањата на Царинскиот закон, кои ги усвои Собранието на вчерашната седница.

– Целта на измените е подобрување на легислативата во насока на создавање на униформна, правична и пропорционална примена на прекршочните одредби, соодветно на тежината на сторениот прекршок. Со предложените измени во прекршочните одредби се врши намалување на глобата од 250 евра на 50 евра за правно лице и од 50 евра на 15 евра за физичко лице, за делот од царинските прекршоци за кои е предвиден мандатен платен налог – рече министерот за финансии Драган Тевдовски во експозето на законот.

Со предложените измени се овозможува взаемното признавање на издадените одобренија за овластен економски оператор во рамките на ЦЕФТА, што ќе придонесе за олеснување на регионалната трговија.

„Ова е голема придобивка за македонските трговски друштва кои тргуваат во регионот, на кои ќе им се овозможи побрз проток на стоката која се извезува, помалку физички и документарни контроли и можност да го одберат местото каде ќе се спроведат контролите. Со измените на законот се врши и усогласување со Конвенцијата за заедничка транзитна постапка. Со овие измени се усогласуваат одредбите кои се однесуваат на употреба на гаранции за обезбедување на плаќање на царинскиот долг или други давачки кои можат да настанат во врска со стоката ставена во транзитна постапка“, се вели во соопштението на Министерство за финансии.


Собранието го распиша референдумот со 68 гласа „за“, ВМРО-ДПМНЕ ја напушти салата


Скопје, 30 јули, 2018 - 17:06 (META) 

Собранието со 68 гласа „за“ и без гласови „против“ го распиша референдумот за името кој ќе биде консултативен и ќе се одржи на 30 септември. Прашањето ќе гласи: Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција.

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ поднесе два амандмани, но пратениците не беа присутни да ги образложат, па Собранието ги отфрли со 65 гласа „против“ и ниту еден „за“ за првиот амандман и со 64 гласа „против“ за вториот амандман.

Знам дека ова на сите ни преставува многу сериозно прашање дури на моменти и болно, но ЕУ и НАТО се единствената алтернатива што ја имаме, рече координаторот на пратеничката група на СДСМ, Томислав Тунтев.

-Пред нас е историска одлука која што треба да обезбеди иднина на нашата држава, на нашите деца, на иднините генерации. Денеска за нас пратениците ќе биде одговорноста да одлучиме каде ја гледаме нашата држава. Дали бесперспективна, економски неразвиена, со меѓуетнички конфликти, заробена во корупција и без владеење на правото или Македонија која преставува рамноправен партнер во ЕУ. Ги повикувам претставниците на опозицијата и сите граѓаните да се обединиме и заедно да дадеме свој придонес. Никој никогаш немаше да потпише Договор со Грција ако тоа не значеше дека Македонија ќе стане полноправно членка на ЕУ и НАТО– рече Тунтев.

Никола Мицовски од ВМРО-ДПМНЕ праша зошто референдумот ќе биде консултативен иако премиерот Зоран Заев ветил дека ќе биде обврзувачки и рече дека прашањето не е прецизно формулирано со што се доведуваат граѓаните во заблуда.

– Предлог одлуката ја видовме од медиумите, а ние пратениците ја добивме 10 минути пред да започне седницата. Иако декларативно и парламентарното мнозинство и Заев не повикуваат да го поддржиме процесот, тие си го тераат без консултации, без разговори и на тој начин сакаат да го изманипулираат народот. Јас како и другите пратеници од ВМРО-ДПМНЕ даваме целосна поддршка на Македонија во чекорите и желбите на Македонија граѓани за интеграција во ЕУ и НАТО. Најголем дел од тие чекори Македонија ги има изодено. Со самото тоа што се планира референдумот да биде консултативен се покажува дека ова е само форма и дека резултатот може како сакате да го толкувате. Дали доколку можниот исход е неуспешен референдум без исполнет цензус и доколку граѓаните гласаат „за“ ќе се толкува како одобрување и институциите ќе продолжат со имплементација – праша Мицоски по што пратениците на ВМРО-ДПМНЕ ја напуштија салата.

Реџеп Мемеди од Беса рече дека неговата партија ќе го поддржи референдумот бидејќи членството на Македонија во НАТО е клучот на безбедноста во регионот.

Алијансата за Албанците смета дека референдумот е потребен, но бидејќи Договорот со Грција е веќе ратификуван во парламент за нив е веќе службен документ иако не е потпишан од Иванов, рече нивниот лидер Зијадин Села.

– Референдумот не треба воопшто да го опфати Договорот со Грција туку името на државата – рече Села.

Џеват Адеми од ДУИ потенцираше дека секој ќе носи одговорност на која страна од историјата бил и ги повика колегите од ВМРО-ДПМНЕ да се вратат во салата и да станат дел од историскиот процес.

-Секој Албанец се радува на овој ден бидејќи сме поблиску од било кога до нашиот сон да сме дел од ЕУ и НАТО. Во ова мнозинство нема дилеми во однос на евроатланската интеграција – рече Адеми.


Седницата за распишување на референдум закажана во 15.30 часот


Скопје, 30 јули, 2018 - 14:51 (META) 

Седницата за донесување на одлуката за распишување референдум, претседателот на Собранието, Талат Џафери ја закажа за 15.30 часот.

Иницијативата за распишување референдум за името e потпишана од пратениците од владејачкото мнозинство СДСМ, ДУИ и БЕСА и претпладнево беше доставена до Собранието.

Според информациите од владејачкото мнозинство, на оваа седница на дневен ред ќе бидат две одлуки, таа за распишување на референдумот и одлука за распределување средства за таа намена.

На седницата, иако не ја поддржаа иницијативата, ќе присуствува и пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ која најави дека ќе го образложи својот став зошто се против ваквата одлука и референдумско прашање.


Членовите на ДИК дадоа свечена изјава пред Џафери и го означија почетокот на работата


Скопје, 30 јули, 2018 - 11:41 (META) 

Претседателот на Државната изборна комисија, Оливер Дерковски, потпретседателот Дитмире Шеху, членовите Елизабета Постоловска, Борис Кондарко, Јанаке Витановски, Радица Ристеска и Енвер Салиу денеска дадоа свечени изјави пред претседателот на Собранието, Талат Џафери.

Дерковски рече дека како ДИК, почитувајќи ги законите и Уставот ќе постапат и ќе направат се што е во нивна надлежност за да успее организирањето на референдумот. Тој се заложи дека ќе работат јавно и транспаретно.

– Денес ја дадовме свечената изјава и со тоа го означивме почетокот на работата на ДИК. Очекуваме Собранието исто така, да донесе значајни одлуки за работата на ДИК. Доколку се заврши се како што треба, го гледате составот, се се тоа искусни луѓе, од кои повеќето претходно веќе биле и членови на ДИК, така што сметам дека за главната задача ќе ја договориме пред се почитувајќи ги законите и Уставот на РМ – рече Дерковски.


Одлуката за распишување на референдум по координацијата на Џафери


Скопје, 30 јули, 2018 - 9:50 (META) 

Одлуката, дали денеска ќе биде распишан референдумот за името, ќе се знае по редовната понеделничка координација на претседателот на Собранието, Талат Џафери со координаторите на пратеничките групи.

Нема официјални информации дали има некаков договор меѓу власта и опозицијата, особено за референдумското прашање, а според неофицијалните информации се е оставено на договор на лидерите на СДСМ и ВМРО – ДПМНЕ Зоран Заев и Христијан Мицкоски.

Премиерот Заев и други владини функционери изминатите денови најавија дека референдумот би можело да се одржи на 30 септември, но и дека без разлика дали ВМРО-ДПМНЕ ќе го поддржи или не, тој ќе биде распишан и ќе се одржи.

Дел од медиумите вчера објавија дека во одлуката ќе биде содржано референдумското прашање онака како што неодамна го објави премиерот Заев: Дали сте за членство во ЕУ и НАТО преку поддршка на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Грција?.