Вонредна владина седница по сообраќајната несреќа во која загинаа 13 лица


Скопје, 13 февруари, 2019 - 22:25 (META) 

Владата вечерва ќе одржи вонредна седница, по автобуската несреќа што попладнево се случи на автопатот Скопје – Тетово околу 17 часот, кога животот го загубија 13 лица, над 30 се повредени, а осуммина се во животна опасност.

Министрите во Владата ќе ги договорат понатамошните чекори што ќе бидат преземени со цел да се расчисти случајот, а се очекува утрешниот ден да биде прогласен за ден на жалост.

Седницата е закажана за 22.30 часот.


Во Антикорупциска засукаа ракави, но не знаат од каде попрво да почнат


Скопје, 13 февруари, 2019 - 16:05 (META) 

Новиот состав на Антикорупциска (Државна комисија за спречување на корупција – ДКСК) денеска почна со работа, но сè уште без дефиниран приоритет, туку ќе се разгледаат сите случаи, па тогаш новите антикорупционери ќе решат по кој редослед ќе ги решаваат.

Како што објасни претседателката Билјана Ивановска, за новата комисија сите случаи се подеднакво важни, пренесува „Порталб“.

– Ќе ги разгледаме сите случаи, без исклучок. Би рекла, по азбучен ред. Нема јасен критериум од каде да се почне, оти сите се важни и сите се од најголема важност рече Ивановска.

Таа појасни дека ќе се разгледуваат и новите случаи со непотизам, за вработување на блиски роднини на пратеничката од СДСМ Мира Стојчевска. Иако до нив не е стигната претставка, сепак по службена должност Комисијата може да покрене постапка.

– Ќе ја побараме целата документација во однос на вработувањата на овие лица. Ќе постапиме и за сите други случаи за вработувања кои изминатиов период предизвикаа сомнеж во јавноста. Многу работи се насобрани, прво ќе работиме на оние кои се најактуелни  – рече претседателката на Антикорупциска, Ивановска.


Владата ќе подготви нов предлог-законот за трговија на зелени пазари


Скопје, 12 февруари, 2019 - 17:00 (META) 

Владата на денешната седница донела одлука да не даде мислење за предлог-законот за престанување на важење на Законот за трговија на зелени пазари, бидејќи веќе е донесена одлука со кој се предвидува пролонгирање на рокот за влегување на сила на законот за јануари 2020 година, информираат од Владата.

„Истовремено, Влада веќе има формирано работна група за подготвување на нов предлог-закон за трговија на зелени пазари и на која членуваат и претставници на здружението на трговците на зелени пазари и постои цврста политичка определба дека конечното решение ќе биде и во интерес на нивна заштита“, се вели во соопштението.

Владата исто така донела одлука за формирање на Меѓуресорската работна група за спроведување на Законот за употреба на јазиците.

„Дел од обврските кои ќе ги има ова тело опфаќаа подготовка на Акциски план за спроведување на Законот за употреба на јазиците, во рок од 15 дена од денот на влегувањето во сила на одлуката, следење на динамиката на реализација и имплементација на Акцискиот план, давање насоки на институциите во функција на координирање, организирање, имплементирање и операционализирање на мерките и активностите согласно тој план“, се додава во соопштението.


Стопирана постапката за легализација на седум објекти во автокампот „Градиште“


Охрид, 6 февруари, 2019 - 13:10 (META) 

На вчерашната седница на Советот на општина Охрид, беше повлечена предлог-одлуката за легализација на седум бесправно изградени објекти во автокампот „Градиште“. Вршителот на должност градоначалник на општина Охрид, Константин Георгиески истакна дека, причина за ваквиот потег е разрешувањето на досегашната Комисија за денационализација и формирањето на нова од страна на владата, од која ќе се чека мислење поврзано со повлечената предлог одлука.

– Иако стручните служби солидно ја подготвиле информацијата за легализација на објекти во авто кампот “Градиште“  и прибавени се позитивни мислења од сите институции, сметаме дека поради новиот состав кој треба да биде избран во Комисијата за денационализација, овие точки треба да ги повлечеме од седницата и да ги разгледуваме во периодот кога ќе прибавиме мислење од новите членови на комисијата – истакна Георгиески.

В.д. градоначалникот кажа дека во Општина Охрид во тек е ревизија на документацијата, но и начинот како се стигнувало до одредени одобренија за градба.

Во тоа се вклучени и спорниот објект во Лагадин, како и вклопувањето на бесправно изградени објекти кај автокампот „Градиште“, на што реагираа наследниците на имотот.

– Се ревидира дали се воопшто донесени тие планови легално и законски за да стасаме до тие одобренија за градба кои мора да ги издаваме. Кога ќе дојде инвеститор и побара одобрение за градба на постоечки план, јас како градоначалник сум должен да постапам по тоа барање – рече Георгиеска.

Советниците од редовите на ВМРО-ДПМНЕ истакнаа дека и претходно и сега се соочуваат со проблем да не знаат какви објекти ќе се легализираат. Во иднина ќе бараат од општинската администрација и урбанизам слики од објектите за да знаат конкретно какви градби легализираат.

На 24-та седница на Советот на општина Охрид беа присутни и поголем број жители на Пештани кои претходно бараа повлекување на точката за легализација на бесправно изградените обејкти во Градиште.  Околу 100 семејства речиси  две децении водат правна битка за денационализација на имотите во АК Градиште или исплата на пазарана вредност


Владата одлучи да ја отстрани оградата, новиот Клинички ќе се гради во Ѓорче Петров


Скопје, 6 февруари, 2019 - 10:46 (META) 

На својата вчерашна 118-та седница, Владата ја одредила најповолната локација за новиот Клинички центар, а тоа е месноста Веле Поле во Ѓорче Петров, а донела и одлука да ја отстрани железната ограда околу владиното седиште. Исто така е донесена одлука да се отворат амбасада во Атина и генерален конзулат во Солун.

Владиниот кабинет го прифатил извештајот на работната група во кој за највисоко рангирана е утврдена локацијата во општина Ѓорче Петров – месноста Веле Поле, а донела и препорака до Општина Ѓорче Петров да го започне спроведувањето на сите потребни активности за донесување на урбанистичка документација за локацијата.

На вчерашната седница исто така е донесена одлука„ за отворање амбасада на Република Северна Македонија во Грција, со седиште во Атина, како и одлука и за отворање Генерален конзулат на Република Северна Македонија во Грција, со седиште со Солун, кои ќе започнат да се применуваат со влегувањето во сила на Одлуката за прогласување на амандманите на Уставот на Република Македонија, соопшти Владата.

Откако на претходната, 117. седница, беше донесен план за извршување на Договорот од Преспа, на вчерашната 118. седница е донесена и одлука за  формирање на Меѓуресорска работна група за извршување на Преспанскиот договор, која ќе ја следи динамиката на реализацијата и извршувањето на Националниот акциски план.

Членови на „Преспанската“ работна група ќе бидат генералниот секретар на владата, неговиот заменик,  државните секретари во Министерството за надворешни работи, во Министерството за правда, во Министерството за внатрешни работи, во Министерството за финансии, во Министерството за транспорт и врски, во Секретаријатот за европски прашања, како и секретарот на Секретаријатот за законодавство, потоа и шефот на канцеларијата на премиерот, како и директорот на Службата за општи и заеднички работи на Владата и двајца советници од канцеларијата на премиерот.


Прекин на бременоста до 22 гестациска недела, предлага Владата со новиот закон


Скопје, 30 јануари, 2019 - 10:29 (META) 

Владата на вчерашната 117. седница го прифатила предлог – законот за прекинување на бременоста, подготвен од Министерството за здравство.

Од Влада информираат дека со новиот предлог-закон жените веќе нема да имаат потреба да чекаат три дена по советувањето за да биде спроведена интервенцијата, нема да бидат принудени да објаснуваат зошто сакаат да ја прекинат бременоста и никој друг нема да решава за прекинот на бременоста.

„Новиот Закон предвидува прекинувањето на бременоста да може да се изврши до истекување на дванаесеттата гестациска недела со писмена согласност од бремената жена. Ако бремената жена е малолетна или и е одземена деловната способност, прекинувањето на бременоста може да се изврши со писмена согласност од родителот, односно старателот на бремената жена. Пред зафатот за прекин на бременоста лекарот е должен да ја информира жената за постапката за прекинување на бременост, што може да се очекува за време на прекинувањето на бременоста и по завршувањето на постапката, за методите на контрацепција пред и по спроведувањето на прекинување на бременоста на начин разбирлив за жената, за да може да донесе одлука и да даде изјава за согласност. Овој закон и дава право на жената соодветно да одлучи за прекинување на бременоста до 22 гестациска недела, а не како до сега до 12 недела“, се вели во соопштението на Влада.


Изградбата на монтажни гаражи на комплексот клиники денеска на седница на Влада


Скопје, 29 јануари, 2019 - 10:04 (META) 

На својата редовна 117 седница која ќе се одржи денеска во 12 часот Владата ќе донесе одлука во врска со програма за работа и финансискиот план на Агенцијата за енергетика за 2019 година, соопштуваат од владината прес-служба.

Министрите, на предлог на Агенција за млади и спорт, на оваа седница ќе ја разгледаат предлог – програмата за изградба и реконструкција на спортски објекти за 2019 година, како и информацијата за можноста за обезбедување на техничка помош од Владата на СР Германија за проценка и утврдување на потребите за реконструкција на студентските домови, која на оваа седница на Владата ќе ја презентира Министерството за финансии.

На денешната седница на владата ќе биде разгледана и информација во врска со измена на Законот за трговските друштва заради доусогласување со најновото законодавство на Европската Унија за прекугранично спојување со друштвата со ограничена одговорност согласно препораката од извештајот на Европската комисија за напредокот на Македонија од 2018 година.

На денешната седница, владата ќе ги разгледа предлог-програмата за изменување и дополнување на програмата за трансплантација за 2019 година, како и информацијата за започнување постапка за доделување на договор за јавно приватно партнерство за изградба на катни-монтажни гаражи во комплекс Клиники Мајка Тереза Скопје.

На предлог на Министерството за образование и наука, на оваа седница ќе биде презентирана и Информација со Меморандум за разбирање помеѓу Британскиот совет и Министерството за образование и наука за Програмата „Училишта на 21 век во Западен Балкан“, како и Информацијата за прогресот и реализацијата на проектот – Подобрување на квалитетот на податоците во системите на државните институции на предлог на Министерство за информатичко општество и администрација.


Владата ја донесе програмата за намалување на аерозагадувањето


Скопје, 23 јануари, 2019 - 10:04 (META) 

На својата редовна седница вчера, Владата ја усвоила Програмата за реализирање на Планот за чист воздух за 2019 година. Таа се заснова на четири компоненти: мерки за директно справување со причините за загадување, градење на јавната свест од предучилишна до пензионерска возраст, регулаторни промени неопходни за транзиција кон енергетски систем со ниска емисија и воспоставување платформа за координација и следење на реализација на програмата, известија од Владата.

Со програмата усвоена вчера се дефинира како ќе се трошат предвидените два милиона евра за борбата за почист воздух. Парите ќе се наменат за замена на постојните нееколошки системи за греење во домаќинства, градинки, основни и средни училишта, здравствени објекти и административни објекти во најзагадените градови во земјата, како и за набавка на пречистувачи за воздух во внатрешни простории во градинки, основни и средни училишта, здравствени објекти и административни објекти.

Во акцискиот план за намалување на аерозагадувањето за 2019-та година се вметнати и иницијативи на три граѓански организации коишто се однесуваат на изработка на посебна веб-страница, каде што на едноставен начин ќе бидат набројани сите мерки кои треба да ги спроведат државните институции и на инсталирање на филтри во малите и средни претпријатија, особено во оние од дрвопреработувачката дејност.

Владата ја донела и Програмата за заштита на природата за 2019 година. Во рамките на неа ќе се спроведуваат активности и мерки од стратешки документи како Националната стратегија за биолошка разновидност со Акционен план (2018-2023) и Националната стратегија за заштита на природата со акциски план (2017-2027). Со Програмата за заштита на природата ќе се овозможи понатамошно хармонизирање на националното законодавство со законодавството на ЕУ за заштита на природата.

На вчерашната 116. седница на Владата е поддржана иницијативата за прогласување на Јабланица за национален парк. Иницијативата е од месните заедници на подрачјето на планината Јабланица, како и од невладиниот сектор, а претходно била прифатена и од градоначалниците на општините Струга и Вевчани. Како што соопштија од Владата, првин ќе се изготви Студија за валоризација или ревалоризација на природните вредности на Јабланица, а потоа постапката за прогласување на Јабланица за заштитено подрачје ќе ја започне Министерството за животна средина и просторно планирање.

Владата исто така го прифатила и текстот на Програмата на економски реформи 2019-2021 година.

„Програмата е петти документ изработен согласно насоките од Европската комисија, каде освен среднорочна макроекономска и фискална рамка се вклучени и 18 клучни секторски структурни реформи за зголемување на конкурентноста и растот на економијата. Програмата е изработена во согласност со Програмата за работа на Владата на Република Македонија 2017-2020 година, Ревидираната Фискална стратегија за периодот 2019-2021 и Буџетот на Република Македонија за 2019 година, како и останатите национални стратешки документи. Исто така, програмата е во согласност со Стратегијата на ЕУ за брз, одржлив и сеопфатен економски развој „Европа 2020“, соопштува Владата.


Аерозагадувањето и пругата кон Бугарија на дневен ред на владина седница


Скопје, 22 јануари, 2019 - 9:54 (META) 

Владата денеска ќе ја одржи 116-та редовна седница, која ќе биде отворена со презентација на приоритетите на Романија за време на претседателството со Советот на Европската Унија, што ќе ја одржи амбасадорот на оваа земја во Република Македонија, Виорел Станила.

Министрите потоа ќе расправаат за донесувањето одлука во врска со информацијата за потребата од обезбедување на финансиски средства за реализација на проектот „Изградба на железничка пруга од Крива Паланка до граница со Република Бугарија“, што ќе ја презентира ЈП „Македонски Железници инфраструктура“.

Генералниот секретаријат на Владата, велат од владината прес-служба на денешната седница ќе ја предложи на усвојување Предлог-програмата за намалување на аерозагадувањето за 2019 година, а на предлог на Министерство за животна средина и просторно планирање на седницата ќе се најдат и Предлог-годишната програма за заштита на природата за 2019 година, и информацијата за поддршка на иницијативата за прогласување на планината Јабланица за заштитено подрачје.

Како што информираат од Влада, Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот, на денешната седница ќе ја претстави својата програма за работа и финансиски план за 2019 година, а на предлог на Агенцијата за млади и спорт, Владата ќе ја разгледа Предлог – програмата за изградба и реконструкција на спортски објекти за оваа година.

На денешната седница исто така предвидено е да се расправа и за информацијата за Програмата на економски реформи 2019-2021 година, на Министерството за финансии.


Со 81 глас „за“, изгласани уставните измени


Скопје, 11 јануари, 2019 - 19:15 (META) 

Со 81 глас „за“ вечерва пратениците во Собранието ги изгласаа уставните измени, односно амандманите 33 до 36, кои се обврска за Македонија според Преспанскиот договор што беше потпишан на 17 јуни минатата година.

Претходно пратениците на Алијансата за Албанците и на Беса ги повлекоа своите амандмани.

Според Уставниот закон кој беше исто така усвоен, овие амандмани влегуваат во сила дури откако целосно ќе стапи на сила Преспанскиот договор, односно биде ратификуван во грчкиот парламент. Според членот 1 од овој закон, амандманите нема да стапат на сила и ќе бидат неважечки ако Грција не го ратификува договорот.

Откако ќе стапи на сила 33-от амандман, државјанството ќе биде македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, „што не ја определува ниту ја предодредува етничката припадност на граѓаните“. Придавката ќе биде „на Република Северна Македонија“ или „на Северна Македонија“.

Со 35-от амандман, Републиката гарантира дека „го почитува суверенитетот, територијалниот интегритет и политичката независност на соседните држави: Република Албанија, Република Бугарија, Република Грција, Република Косово и Република Србија“.