Кој, каде и како ја кренал рампата за Груевски?


Скопје, 15 ноември, 2018 - 16:38 (META) 

Откако владиниот портпарол Миле Бошњаковски денеска соопшти дека Одделот на внатрешна контрола во МВР спроведува постапка за можна инволвираност на полициски службеници дека му помогнале во бегството на Никола Груевски, а дополнително СВР Скопје, го утврдува начинот на бегството, како и евентуално надворешни помагатели, се поставува прашањето дали поранешниот премиер државната граница ја минал нелегално или на граничен премин.

Ова уште повеќе бидејќи во албанските медиуми излезе информацијата дека „извештаите на албанската полиција сугерираат дека поранешниот македонски премиер Никола Груевски на 11.11.2018 година во 19:11 излегол од Албанија во Црна Гора со автомобил на унгарската амбасада во Тирана – возило таблички CD1013A.“. Потоа и  шефот на кабинетот на унгарскиот премиер Орбан, тврди дека Груевски барање за азил во Унгарија го поднел во „унгарска амбасада надвор од Македонија“.

Во случај бегството да е направено со илегално преминување на државната граница, за тоа би му бил потребен најмалку еден помагач или Груевски пребегал во договор со припадник или припадници на граничната полиција.

Од друга страна, ако преминал на граничен премин, невозможно е  поранешен премиер што ја извршуваше таа функција 10 години да биде непрепознаен по лик при полициската контрола. Доколку пак бил маскиран и со лажен пасош или лична карта, вистинскиот идентитет би се утврдил без проблеми, со биометриска проверка за да се види дали лицето што сака да ја мине границата ги има биометриските параметри снимени во личниот документ. За такво нешто полицаецот има право да го задржи патникот и до 24 часа, вели членот 13 од Законот за гранична контрола.

„Полицискиот службеник при извршувањето на граничните проверки на лица е овластен:
– да побара валиден патен  документ или друг документ пропишан за преминување на државната граница,
– да го утврди идентитетот на лицето кое има намера да ја премине државната граница,
– да провери дали се исполнети условите за влез и излез од Република Македонија утврдени со закон,
– да даде упатства и наредби со цел за непречено и брзо одвивање на граничните проверки.
– доколку постојат индиции, односно основи за сомневање за сторено кривично дело или прекршок, да изврши гранични проверки на втора линија што подразбира и преглед или претрес на лицето, предметите и превозното средство што истото ги поседува,
– да ја провери валидноста на патниот документ, односно на друг документ пропишан за преминување на државната граница,
– да изврши проверка на отпечатоци од прсти и дланки и други биометриски податоци во соодветните евиденции,
– да изврши проверка во оперативните (побарани) и други евиденции и електронски бази на податоци за лица, предмети превозни средства и
– да го задржи лицето за време неопходно потребно за извршување на граничните проверки, но не подолго од 24 часа.“, стои во членот 13.

Според наведените обврски од оваа законска одредба, доколку Груевски бил пред очите на полицискиот службеник а бил пуштен да помине, вината на службеното лице е јасна. Доколку пак бил сокриен во некое возило, станува збор најмалку за „несовесно работење во службата“.


Иванов: Лага е дека се одржала средба со посредник на Јанакиески


Скопје, 15 ноември, 2018 - 16:00 (META) 

Ниту е побарана, ниту одржана средба со посредник на Миле Јанакиески, како што е наведено во службената белешка на УБК, класифицирана „строго доверливо“, а која е основ за определување на мерката притвор, велат од кабинетот на претседателот Ѓорге Иванов, по објавата на решението на Основниот суд Скопје 1 за определување на мерка притвор за Јанакиески.

„Миле Јанакиески телефонски побара средба со Претседателот Иванов која е одржана на 13.11.2018 година, вторник во 16 часот во кабинетот на Претседателот на Република Македонија. На средбата, воопшто не беа дискутирани темите амнестија, на која се повикува судот во решението за притвор, која е во надлежност на Собранието на Република Македонија, ниту пак темата аболиција. Сметаме дека станува збор за конструкција на лаги врз основа на претпоставки со цел да се инволвира Претседателот на Република Македонија, видливо од јавно објавеното образложение на решението на Судот“, велат од претседателскиот кабинет.

Од таму додаваат дека ова претставува груба полициска манипулација и инволвирање на полициски службеници со што се извршени кривични дела злоупотреба на службена положба и овластување, фалсификување на исправа, употреба на исправа со невистинита содржина.

„Останува нејасно, врз основа на што се следат активностите на претседателот Иванов и неговиот Кабинет од страна на УБК? Очекуваме итни одговори од Министерот за внатрешни работи, од директорот на УБК, од претседателот на Основниот суд Скопје 1 на дописите од Кабинетот на Претседателот на Република Македонија коишто беа испратени денеска“, додаваат од кабинетот.


Кого Обвинителството ќе го испитува во врска со бегството на Груевски?


Скопје, 15 ноември, 2018 - 15:57 (META) 

Основното Јавно Обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција (ОЈО-ГОКК) соопшти дека почнало предистражна постапка против одредени „службени лица за злоупотреба на службената положба и овластување“ во врска со бегството на Никола Груевски од Македонија.

Со оглед на фактот што станува збор за предистражна постапка, не се соопштуваат повеќе детали, но одредени членови од Законот за внатрешни работи и Законот за полиција создаваат прилично јасна слика кој би можел да биде предмет на оваа предистражна постапка, како и дека не се преземени соодветни чекори, пред сè од доделеното службено обезбедување, за да се спречи бегство на Груевски. За такво нешто денеска во заедничко соопштение реагираа и голем број граѓански организации.

Според Законот за внатрешни работи, член 33, во Министерството за внатрешни работи (МВР) овластени службени лица се: министерот, заменикот на министерот, државниот секретар, директорот на Бирото за јавна безбедност, директорот на Управата за безбедност и контраразузнавање и раководните работници.

Покрај тоа, и дел од вработените во Министерството за внатрешни работи се со статус на овластени службени лица и тоа:

– овластени службени лица за вршење стручни работи;

– овластени службени лица за безбедност и контраразузнавање, и

– полициските службеници.

Согласно Законот за внатрешни работи,посебни должности и овластувања имаат „вработените во Министерството со статус на полициски службеници, кои применуваат полициски овластувања и вработените во Министерството со статус на овластени службени лица за безбедност и контраразузнавање кои ги применуваат полициските овластувања под услови и во обем неопходни за остварување на работите од надлежност на Управата“.

Останува нејасно прашањето за какви овластувања станува збор и дали се работи за: овластени службени лица за вршење стручни работи; овластени службени лица за безбедност и контраразузнавање или полициски службеници.

Според Законот за полиција, пак, член 14, полициски службеник може да презема мерки кога се сомнева дека се подготвува или е во тек или е извршено кривично дело:

„Полицискиот службеник по службена должност или по наредба на јавниот обвинител, суд или друг орган кога е тоа утврдено со закон, презема мерки и применува полициски овластувања што се однесуваат на откривање на казниво дело и гонење на неговиот сторител кога постојат основи за сомневање дека се подготвува, во тек е извршување или е извршено казниво дело“, стои во членот 14 од Законот за полиција.

А „основи на сомневање“ постојат кога се располага со сознанија кои врз основа на криминалистичко знаење и полициско искуство може да се оценат како доказ за сторено казниво дело, што наведува дека веќе псотојат цврсти сознанија и доказен материјал и за злоупотребата на службената положба.


Осуда за пропустите на МВР и Кривичен суд за бегството на Груевски стаса од 14 организации


Скопје, 15 ноември, 2018 - 13:28 (META) 

Вкупно 14 истакнати граѓански организации денеска упатија остра осуда за, како што велат, пропустите, неажурноста и непочитувањето на одредбите од Законот за извршување на санкции и Правилникот за начинот на вршење на полициските работи од страна на Основниот суд Скопје 1 и Министерството за внатрешни работи (МВР), кои резултираа со бегството на Никола Груевски од Македонија.

Организациите, меѓу кои се и Фондација Отворено општество – Македонија и Хелсиншки комитет за човекови права, посочуваат дека осудениот требало да се јави во затвор веднаш по приемот на конечниот и правосилен упатен акт, наместо да се чека да заврши процедурата со жалби на решението.

Во реакцијата од организациите се вели дека според член 87 од Законот за извршување на санкции, доколку осудениот не се јави во зададениот рок со упатниот акт, установата (затворот) е должна да го извести судијата за извршување на санкции, кој треба веднаш да издаде наредба до МВР за приведување на лицето.

„Доколку лицето не е достапно на органите на прогон, МВР треба да издаде потерница. Согласно информациите од медиумите, директорот на Затворот Скопје – Скопје, Ѓоко Котевски го известил Основниот суд Скопје 1 Скопје, дека осуденикот не се јавил доброволно на отслужување на затворска казна на 10.11.2018, еден ден после трите неуспешни обиди за доставување на упатниот акт. Во овој момент се јавува најголемиот пропуст на судот и прекршување на одредбите од Законот за извршување на санкции. Апсолутно е нејасно зошто Судот не постапил во согласност со закон и го игнорирал начелото на итност од став 3 на чл 87 од Законот за извршување на санкции, па за издавање на наредба за приведување на осуденикот, чекал два дена од добиеното известување од директорот на затворот и истата ја издал до СВР Скопје на 12.11.2018 во 16:30 часот, со барање за издавање на национална потерница“, се вели во реакцијата.

Организациите посочуваат и дека обезбедувањето не смеело да го остави Никола Груевски.

„Ова е четврто лице осудено во високопрофилираните кривични постапки, кое поради неажурност и некоординираност на судските власти и органите на прогон, успеало да избега од државата и да го избегне издржувањето на казна затвор определена со правосилна и извршна пресуда, што укажува на итната потреба од преиспитување на функционалноста на органите на прогон, граничните служби и судските власти“, се вели во соопштението од 14-те граѓански организации.

Целата реакција и списокот на организациите може да се прочитаат тука.


Заев: Нема политички договор со Груевски, тој ќе се врати и ќе ја служи казната


Скопје, 14 ноември, 2018 - 16:47 (META) 

Остро и категорично ги отфрлам сите шпекулации за каков било политички договор со Никола Груевски, порача премиерот Зоран Заев денеска, одговарајќи на новинарски прашања по прес-конференцијата со премиерот на Малта, Џозеф Мускат.

Тој порача оти е убеден дека Груевски ќе се врати и ќе ја отслужи затворската казна.

– Имаше многу скептици што велеа дека нема да видат политичари исправени пред суд, но тоа се случи. Имаше многу скептици дека нема да има судски пресуди – тоа се случи. Досега се потврди владеење на правото до максимум и независност на правосудните институции до максимум, низ еден комплетно транспарентен процес. И јас сум убеден, дека времето ќе покаже, Груевски ќе се врати назад и ќе ја служи својата казна, и секако ќе биде исправен пред суд, да се брани, а системот да докаже дека е виновен и за други дела – рече премиерот.

Прашан дали полицијата постапувала неправилно, Заев рече дека се постапувало строго по законите.

– Министерството за внатрешни работи постапи исклучиво согласно законот. Како и за секој човек, без наредба на судот, министерството не може да пристапи во делот на следење, негово набљудување или слично. Без наредба, Министерството за внатрешни работи не може ни вас, ниту на мене, ниту на било кој граѓанин да му пристапи. И од таков аспект, морам да кажам дека строго е постапено по закон, на еден внимателен и демократски начин. Секако, проверката на возилата кои што излегуваат од штабот на ВМРО-ДПМНЕ, од страна на полицијата, е согласно наредбата која што е добиена од полицијата, за  внатрешна потерница, да се бара лице, во конкретниот случај, Никола Груевски, за да биде испорачан на отслужување на казната затвор. Немаше налог за влез во политичка партија,  ниту пак некој имаше намера, да направи таков влез во политичка партија, исклучително се постапувало согласно наредбите – рече Заев.


МВР потврди дека Груевски е во Унгарија, унгарскиот амбасадор повикан во МНР


Скопје, 14 ноември, 2018 - 9:33 (META) 

Министерството за внатрешни работи (МВР) вчеравечер потврди дека поранешниот премиер и поранешен претседател на ВМРО-ДПМНЕ, а актуелен пратеник, Никола Груевски е во Унгарија.

Министерството за надворешни работи (МНР), пак, соопшти дека за да ја провери информацијата што Груевски ја изнесе на својата страница на Фејсбук, вчера го повикалo амбасадорот на Унгарија Ласло Дукс. Тој бил повикан на средба кај државниот секретар Виктор Димовски, со цел проверка на информацијата и по дипломатски канали. Димовски притоа нагласил дека Македонија е цврсто определена да опстои на вредностите на градење на правната држава, фунционирање на независното судство и борбата против организираниот криминал и корупцијата на сите нивоа, вклучувајќи ги и највисоките.

МВР вчеравечер соопшти дека од унгарското МВР добила потврда дека Никола Груевски е во Унгарија и дека побарал азил. Потоа до Основен суд Скопје 1 информацијата е пренесена, и сега судот треба да распише меѓународна потерница.


Заев: Очекувам дека Груевски нема да си дозволи да се трага по него


Скопје, 13 ноември, 2018 - 9:38 (META) 

Премиерот Зоран Заев вечерва изјави дека не очекува поранешниот премиер Никола Груевски, кој се бара со потерница, да си дозволи да бега.

-За акцијата немам сознанија, заради тоа што знам дека МВР од судот добило налог да распише потерница поради неможност да се најде осудено лице да му се даде упатен акт за отслужување на казна затвор. Јас очекувам дека господинот Груевски нема да си дозволи да има потраги по него или слично. Тоа е нормално, барем така тој зборуваше. Останатите информации ќе треба да ги барате од министерот Оливер Спасовски – рече Заев.


Распишана потерница по Груевски


Скопје, 12 ноември, 2018 - 17:34 (META) 

Откако неколку дена не можеше да го најде и да му врачи решение сам да се упати во затвор, Основниот суд побара од МВР да издаде потерница по екс премиерот Никола Груевски.

Од МВР соопштија дека „постапуваат по наредбата“, што би требало да значи дека издале наредба за приведување.

„Ве известуваме дека Основниот суд Скопје 1 издаде наредба за приведување на лицето за кое прашувате и на 12.11.2018 во 16.30 часот ја достави до СВР Скопје и побара издавање на потерница. Министерството за внатрешни работи веднаш откако му беше доставена, постапува по наредбата“ се вели во соопштението.

Груевски е правосилно осуден на двегодишна затворска казна во случајот „Тенк“ за незаконска набавка на луксузен „мерцедес“ кој против него го водеше Специјалното јавно обвинителство.


Со концептот „Едно општество” и со кривични пријави владата ќе се бори против говорот на омраза


Скопје, 31 октомври, 2018 - 17:02 (META) 

Владата преку националната стратегија за развој на концептот „Едно општество” и на интеркултурализмот во Македонија, ќе се бори против говорот на омраза, појава што достигнува загрижувачки размери и со тужби за прекршителите. Досега се поднесени пет такви тужби, а најавена е нова тужба од страна на Министерството за внатрешни работи за лица кои ширеле и шират говор на омраза на социјалните мрежи и на други места, јави Порталб.мк.

„Владата нема да го толерира развојот и порастот на говорот на омраза и ќе работи посветено на уништувањето на оваа појава. Министерството за внатрешни работи во изминатите две недели поднесе пет кривични пријави до Основното јавно обвинителство, а следат и пријави од Министерството за внатрешни работи во Основното јавно обвинителство за говор на омраза што се шири во медиумите и социјалните мрежи. По долго време институциите во Република Македонија дејствуваат за да го спречат говорот на омраза“, велат од Владата.

Се планира да се подобри правната рамка за превенција и санкционирање на говорот на омраза, преземање мерки за да се намали нивото на омраза меѓу младите луѓе од различни заедници, работа со навивачките групи за да искорени меѓуетничката омраза и манифестации на расизам, за градење на политики и организирање на голем број настани и манифестации, со чии содржини актерите и пораките ќе имаат за цел да ја зголемат интеркултурната толеранција. Стратегијата ќе се изготвува за период од шест месеци во седум работни групи.


Формирана е Комисија за пренос на техничките уреди и на документацијата од МВР–УБК во ОТА


Скопје, 26 октомври, 2018 - 14:09 (META) 

Владата на денешната 97. седница, донесе одлука за формирање на Комисија за пренос на техничките уреди за следење на комуникации и на техничката документација од Министерството за внатрешни работи – Управа за безбедност и контраразузнавање во Оперативно-техничката агенција (ОТА).

„Комисијата, составена од претставници од МВР, од ОТА, од Врховниот суд, од Јавното обвинителство, од Дирекцијата за безбедност на класифицирани информации, како и од Комисијата за надзор над спроведувањето на посебната истражна мерка следење на комуникациите, има за задача да ја утврди фактичката состојба на техничките уреди за следење на комуникации, како и на техничката документација, кои се пренесуваат од Министерството за внатрешни работи – Управа за безбедност и контраразузнавање во Оперативно-техничката агенција, да изврши попис на сите активни мерки за следење на комуникациите, како и да состави записник за извршената задача. Формирањето на оваа Комисија е во функција на обезбедување гаранции за соодветна имплементација на законски решенија од кои произлегуваат и обврските Владата да ги овозможи сите услови за старт на работата на Оперативно-техничка агенција, до денот на започнување на примената на наведениот закон, односно до 1 ноември оваа година“, се вели во соопштението на Владата.