Истражување: Повеќе од една петина од граѓаните на Србија сакаат да се иселат


Белград, 15 октомври, 2018 - 11:22 (META) 

Повеќе од една петина од граѓаните на Србија, или 22 отсто сакаат да се иселат од државата покажало истражувањето „Зошто луѓето заминуваат од Србија“, јавува дописничката на „Мета“ од Белград.

Бројките покажуваат дека секоја година од Србија се иселуваат помеѓу 40 и 70.000 лица, а ако кон тоа се додаде и негативниот природен прираст, Србија годишно губи по 100.000 жители.

Како што соопштила организацијата „Србија 21“, за иселување најмногу размислуваат младите помеѓу 18 и 29 години (34 отсто или околу 450.000 граѓани).

Од тие кои сакаат да си заминат, 45 проценти размислуваат за трајна преселба, а најголем мотив за тоа се стандардот (41 отсто), подобра платена работа (36 отсто), и лошата ситуација во државата (9 отсто) од испитаниците.

Најголем дел од граѓаните на Србија (85) отсто сакаат да се иселат во Европа, а само во два отсто во Русија.

Организацијата „Србија 21“ го спровела истражувањето во текот на јуни и јули годинава на примерок од 1.000 полнолетни граѓани.


Заев апелираше до пратениците за историска можност да го обезбедат патот кон ЕУ и НАТО


Скопје, 9 октомври, 2018 - 10:59 (META) 

Премиерот Зоран Заев апелираше до пратениците дека имаат историска должност пред граѓаните да го обезбедат патот на Македонија кон стабилност и економски просперитет.

– Сите пратеници имаат историска должност пред граѓаните да го обезбедат патот на Македонија кон стабилност и економски просперитет. Тоа е патот кон НАТО и ЕУ кој води преку македонско-грчкиот договор – напиша Заев на неговиот фејсбук-профил и на „Твитер“.

На вчерашната 92-седница, Владата ја донесе одлуката за уставните измени, односно во Собранието да ги достави измените за кои ќе бара поддршка. Тоа се случува во период кога уште не е дефинирано дека е подготвен теренот за менување на Уставот, оти за тоа е потребно двотретинско мнозинство во парламентот, односно 80 пратеници.

 

 


Протестите во Тирана против син на пратеник не биле проследени од националните медуми


Тирана, 3 октомври, 2018 - 11:40 (META) 

Неколку стотици луѓе протестираa во Тирана, бидејќи еден од синовите на пратениците извршил насилство врз неговата девојка, но кон него не било покренато обвинение, и покрај обидите на девојката тоа да го стори, јавува дописничката на „Мета“ од Тирана.

Сепак, медиумите на албански јазик во повеќето случаи или ја цензурирале веста или пак манипулирале со информациите, како и со бројката на демонстранти.

Протестите биле цензурирани од сите национални телевизии вклучително и националната телевизија „РТШ“. Протестот единствено бил прикажан од страна на „Факс њус“, нов медиум кој бил основан пред една година.

Националниот „Визион плус“ не го пренесувал протестот во живо, но во централните вести информирал дека „само десетина луѓе протестирале и дека повеќе луѓе протестираат кога политичките партии ги организираат.“

Протестите биле организирани од страна на невладините организации.


Димески: Законите најчесто се носат без проценка на финансиските импликации


Скопје, 2 октомври, 2018 - 14:22 (META) 

Граѓаните и деловниот сектор во Македонија постојано укажуваат на честите промени на законската регулатива и усвојување нови закони кои наметнуваат скриени трошоци. Искуствата покажуваат дека надлежните институции кои се јавуваат како предлагачи на законите не подготвуваат проценка за влијанието на регулативата и не земаат предвид какви ефекти ќе предизвикаат новите одредби во општеството. Како да се подобри оваа состојба и да се зголеми искористувањето на постоечките алатки за комуникација меѓу предлагачите и засегнатите страни се прашања на кои побаравме одговор од Јане Димески од Институтот за демократија „Социетас Цивилис“ каде подолг период се занинаваат со оваа проблематика.

Институт за демократија „Социетас Цивилис“ преку теренска анкета неодамна истражуваше каква е перцепцијата на јавноста за процесот на проценка на влијанието на регулативата (ПВР). Какви беа главните наоди?

anketa infografik

– Направивме анкета на национално ниво во рамки на проектот „Проценка на влијание на регулативата во сенка“ кој го спроведуваме заедно со Центарот за економски анализи, и наодите укажуваат дека тој процес е генерално непознат за широката јавност, иако е воведен уште во 2009 година. Под непознат не мислиме дека луѓето не се запознаени со етапите и деталите од процесот, туку дека во 2017 година дури 77 проценти од анкетираните воопшто немаа слушнато дека постои нешто што се нарекува ПВР. Тоа е голем проблем со оглед на тоа што последните години има засилени барања и очекувања во јавноста за отворање на процесите на создавање на законите и политиките за пошироко учество, а од друга страна алатките кои стојат на располагање за токму такво учество остануваат непознати. Притоа, поголем дел од граѓаните кои ги анкетиравме сметаат дека при изработката на законите и прописите не се користат истражувања односно тие не се засноваат на факти. Исто така, секој втор од анкетираните граѓани (53 проценти) смета дека Владата и Собранието не прават ниту проценка на трошоците од воведување на некое ново законско решение. Сепак, иако не знаат дека формално постои ваква процедура поголем дел од граѓаните рационално заклучуваат дека кога се менуваат или се носат нови закони треба да се испитаат и економските и социјалните влијанија од нив. Тоа оди во иста насока со она што треба да го прави ПВР процедурата доколку суштински се почитува.

Неизбежен е заклучокот дека мнозинство од граѓаните, но и од вработените во надлежните институции кои најчесто се јавуваат како предлагачи на законската регулатива воопшто не знаат дека постојат алатки за проценка на влијанието на регулативата. Како го објаснувате овој феномен?

– Точно. Настрана од очекуваното сознание дека обичните граѓани кои не се секојдневно поврзани со административни процеси не се запознаени со постоењето на ПВР интересно е што кога ги вкрстивме податоците според работниот однос на испитаниците произлезе дека дури 72 проценти од оние кои изјавија дека се вработени на некое ниво во државниот сектор исто така воопшто не слушнале за ПВР. Тоа е позагрижувачко со оглед на тоа што ПВР првенствено се смета за алатка на администрацијата за проценка на влијанието од легислативата која се носи со цел поефикасно користење на јавните ресурси и од тоа да има попозитивни ефекти врз општеството и да има можност да процени доколку некој закон би имал некакви негативни влијанија. Значи во ПВР првенствено е вклучена администрацијата на различни нивоа и поради тоа очекувавме повеќе од луѓето од државниот сектор да имаат барем основно познавање за процесот, меѓутоа тоа не е така.

anketa infografik 2

Според вашите сознанија, колку често во Македонија се предлагаат и усвојуваат закони без да има проценка за финансиските импликации по буџетот и ефектите што ќе ги имаат прописите врз граѓаните?

– Порано почесто поминуваа такви закони. Сега барем формалната процедура за повеќето од законите се запазува да вклучува ПВР, но различно прашање е колку е тоа суштински успешно. Најчести се оние кои велат дека законот нема да има финансиски импликации иако само ако го прочитате воведот на законот ќе ви стане јасно дека такви импликации ќе има. Во секоја ПВР анализа треба да бидат понудени три опции како ќе се решава еден проблем и секоја да биде аналитички поддржана со податоци и истражувања. Едната треба да покажува што ќе се случува ако не се преземе ништо, а другите две опции треба да покажат какви ќе видат влијанијата и колку ќе чини ако еден проблем се решава на два различни начини.

Притоа тие што го пишуваат документот треба врз основа на фактите да заклучат која од тие две опции е преферирана и да објаснат зошто. Такви документи во системот на ЕНЕР кој е јавно достапен на адресата ener.gov.mk се исклучително ретки. Неодамна организиравме работилница на која комбинирани групи составени од претставници на граѓански организации и министерства анализиравме повеќе такви документи за различни закони и заклучивме неколку работи. Прво, дека за многу нешта нема доволно добри информации и статистики со оглед на тоа што немаме нов попис на населението. Второ, дека и во тие области во кои има многу податоци тие не биле искористени во анализите иако се јавни и лесно достапни. Трето, дека често воопшто не е објаснета целта за која се носи законот што може да е резултат и на тоа што претходно не е јасно идентификуван проблемот што тој закон треба да го решава, што е основа за создавање на неприменливи закони. Законите за кои не се предвидени трошоците од буџетот, трошоците на економијата и граѓаните едноставно ги има многу повеќе отколку оние за кои овие трошоци се барем приближно проценети.  Тоа сè уште е доминантна практика.

Каде треба да се бара решението за поголемо вклучување на граѓаните и бизнис секторот во подготовка на законската регулатива? 

– За почеток прво неминовно ќе биде да се промовира процесот и електронскиот систем ЕНЕР на кој граѓаните може да ги читаат и коментираат сите закони уште во фазата на нивните нацрт верзии. Мора да се засилат ПВР тимовите во министерствата, како и способноста на граѓанските организации да следат спроведување на вакви анализи при нивното креирање. Владата конечно мора да почне да прави реални планови за својата годишна работа и строго да се држи до нив. Со тоа министерствата, Собранието и јавноста ќе знаат точно во кој месец кој закон ќе се носи и ќе може да се подготвуваат и да истражуваат за нив. Досегашното искуство покажува дека она што Владата го дава како план во својата годишна програма за работа најчесто е далеку од она што реално се носи како легислатива. Мора да се престане со носење закони или измени преку ноќ неколку пати годишно и да се прејде на темелен и посуштински законодавен процес во кој сите ќе имаат шанса да учествуваат со аргументи. Таквите закони ќе бидат подобри, потрајни и поевтини и секако поприфатени од граѓаните. Сега имаме закони кои се менуваат по неколку пати годишно и дури ниту самите правници кои работат на нив не успеваат да држат ритам.

disklejmer1-01


Софија: Политичарите во Македонија да покажат зрелост, губењето време никому не користи


Софија, 1 октомври, 2018 - 10:41 (META) 

Политичката елита на нашиот сосед мора да покаже зрелост и да најде начин да ги реши тешките проблеми, се вели  во соопштението на бугарското Министерство за надворешни работи за резултатите од референдумот, јавува дописничката на „Мета“ од Софија.

„Заложбата е иднината на државата и иднината на сите нејзини граѓани. Референдумот е највисока демократска практика, со изразена волја на оние кои учествуваа и кои не учествуваа. Граѓаните имаа слободен избор, и повеќе од 90 проценти од гласачите на овој консултативен референдум се изјаснија дека категорично се за евроатлантска интеграција“, се вели во соопштението на МНР на Бугарија.

Во него се додава дека гласот на граѓаните не може да се игнорира.

„Големо мнозинство на граѓани се за членство во ЕУ и во НАТО. Губењето време не е од корист ниту за земјата, ниту за регионот. Република Бугарија ќе продолжи да ги поддржува нашите браќа и сестри од Република Македонија и интеграцијата на државата во ЕУ и во НАТО“, се додава во соопштението.


ДИК: Излезноста на референдумот 36,27 проценти, „за“ гласале 91,33 отсто


Скопје, 30 септември, 2018 - 23:03 (META) 

Според обработените 88,50 проценти од податоците, од страна на ДИК до 23 часот, на референдумот излегле 569.871 гласачи, односно 36,27 проценти од запишаните во Избирачкиот список. „За“ гласале 520.461 односно 91,33 проценти, против 32.801 или 5,76 проценти од гласачите.

Ова се неофицијални податоци од Државната изборна комисија, а официјалните се очекува да бидат соопштени утре, откако, како што информираше претседателот на ДИК, Оливер Дерковски, ќе пристигнат сите записници и ќе поминат роковите за жалби.

Прашан за успешноста на референдумот, тој го цитираше законот по ова прашање.

„Одлуките на референдумот се сметаат за усвоени ако за нив гласале мнозинството од вкупниот број на граѓани кои гласале, доколку гласале повеќе од половината од вкупниот број граѓани запишани во Избирачкиот список. Освен во случаите кога за одделни прашања со Уставот и со овој закон поинаку не е утврдено. Што значи, согласно овој член, потребно е исполнување на двата кумулативни услови за да донесете одлука на референдумот. Во овој случај, после 85 проценти обработени резултати, трендот кој го имаме на процентот на излезеност, јасно е дека еден од условите нема да биде исполнет, односно на референдумот не е донесена одлука. Тоа е законската одлука и не може да биде поинаку. Не можеме да навлеземе во политички коментари“, рече Дерковски.


Мицкоски: Референдумот е неуспешен, граѓаните му кажаа „не“ на Договорот со Грција


Скопје, 30 септември, 2018 - 21:13 (META) 

Македонија денеска кажа дека Договорот со Грција не поминува, рече на прес-конференција лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, по завршување на гласањето за референдумот.

„Имаме длабоко неуспешен референдум. Политиката на владата и Зоран Заев доживеа дебакл, а денес Македонија вистински победи. Бројот на граѓани кои не дадоа поддршка на овој срамен договор, односно бројот на граѓани кои апстинираа од гласање или пак гласаа против договорот, е драстично поголем од оние граѓани кои гласаа за договорот. Факт е дека договорот со Грција не доби зелено светло, доби стоп од народот“, рече Мицкоски.

Тој додаде дека власта „ќе одговара и за наполнетите кутии во Сарај, Струга, и на други места каде пробале да ја фалсификуваат волјата на народот“.

„Народот, освен на Договорот, кажа не и за манипулациите на власта со вистинските вредности на Европската Унија и НАТО и обидот погано власта да ја злоупотреби оваа заедничка цел, некоректно и непотребно вметнувајќи го во референдумското прашање. Тоа што не успеа овој референдум е директна вина на Зоран Заев и владата и никој друг. Прво затоа што склучи штетен и лош договор, второ ја лажеше меѓународната заедница преставувајќи лажна афера дека овој Договор ќе помине, а водејќи се од желбата да ја спаси својата кариера и ги прикрие криминалните афери, и трето затоа што на сила преку брутална манипулација и кршење на законите и Уставот проба овој договор да помине кај граѓаните“, додаде Мицкоски.


Поставувањето на цевки за гасоводот во Вардар го отежнува движењето на карпошани


Скопје, 28 септември, 2018 - 15:10 (META) 

Жители на Општина Карпош на социјалните медиуми се жалат на буката која што ја предизвикува механизацијата за работа во реката Вардар, помеѓу населбите Карпош 4 и Влае, каде што се поставуваат цевки за изградбата на гасоводот. Но, уште повеќе им пречи што делот каде што се врши ископувањето, не е соодветно обезбеден, односно е небезбеден за движење на пешаците и рекреативците.

Раководителот на Инспекторатот за животна средина на Град Скопје, Мирослав Богдановски потврди дека ископот на Вардар се врши за поставување на гасоводна инфраструктура од страна на претпријатието „ГА-МА“.

– Од она што е наша надлежност како Град Скопје утврдивме дека „ГА-МА“ ги поседува сите одобренија за градба, како и водостопанска согласност – изјави Богдановски за „Мета“.

Во однос на реакцијата на граѓаните дека местото е несоодветно обезбедено и заградено, Богдановски додаде дека на терен треба да излезе градежна инспекција на Општина Карпош и да утврди.

Освен тоа, на карпошани им пречи тоа што градилиштето зафаќа јавна сообраќајна површина па имаат потешкотии за пешачење и за управување со своите автомобили.

– На терен градилиштето не е соодветно заградено па преставува опасност за минувачите, а и нема информативна табла за што станува збор. Дека станува збор за гасовод се информиравме од групите на социјалните мрежи – вели Даниела Јакимовска од населба Влае.

Во член 83 став 3 од Закон за градење пропишано е дека „градилиштето мора да биде означено со информативна табла која задолжително треба да содржи име, односно назив на учесниците во изградбата, назив и вид на градбата која се гради, надлежниот орган од членот 58 на овој закон, број и датум на издаденото одобрение за градење, како и назнаката дека се работи за заштитено недвижно културно наследство согласно со закон,ако таа градба е запишана во Националниот регистар на културно наследство.“

Понатаму во член 156-а став 1 точка 2 од Законот за градење пропишано е дека „глоба во износ од 5.000 до 7.000 евра во денарска противвредност ќе му се изрече за прекршок на правно лице изведувач, ако при изведување на градби од прва категорија не го означи со информативна табла градилиштето (член 83 став 3).

Во член 83 став 1 од Законот за градење стои дека „изведувачот е должен градилиштето да го загради заради спречување на неконтролиран пристап во градилиштето со соодветна ограда на начин што работата во градилиштето нема да ги загрози минувачите.” Во спротивно предвидено е изрекување на глоба во износ од 5.000 до 7.000 евра која ќе му се изрече за прекршок на инвеститорот и глоба во износ од 7.000 до 9.000 евра која ќе му се изрече за прекршок на изведувачот, ако не го загради, односно не го заштити градилиштето согласно член 83.


Хелсиншки комитет: Граѓаните в недела ќе може да пријават повреда на избирачко право


Скопје, 28 септември, 2018 - 13:21 (META) 

Хелсиншкиот комитет за човекови права ги известува граѓаните дека в недела, канцеларијата на Комитетот ќе биде отворена во текот на целиот ден, со цел да им овозможи на граѓаните да пријават повреда на избирачкото право за време на референдумското изјаснување.

„Комитетот ги охрабрува сите граѓани кои сметаат дека нивното избирачко право е повредено да го пријават случајот во канцеларијата на Комитетот, кој се наоѓа на улица Наум Наумовски Борче бр. 83. Доколку ви е потребна мапа за локацијата на Комитетот можете да ја најдете на нашата веб-страница http://mhc.org.mk/pages/contact. Доколку граѓаните не се во можност да дојдат до нашите простории, случаите на повреда на избирачкото право можат да ги пријават и преку отворената фиксна и мобилна телефонска линија: +389 (0)2 3119 073 и +389 (0)72 278 436.Покрај личното и телефонското пријавување овозможена е и пријава преку е-пошта на helkom@mhc.org.mk“, се вели во соопштението.

Од Хелсиншкиот комитет додаваат дека граѓаните можат да ги поднесат пријавите наведувајќи ги своите лични податоци или анонимно.

„Сите пријави до Комитетот ќе бидат дополнително истражени со цел да се верификува нивната веродостојност. Тајноста и неповредливоста на личните податоци се загарантирани од страна на Комитетот и нема да бидат објавени без претходна дозвола од граѓаните кои ја пријавиле повредата“, потенцираат од Хелсиншки.


Фекални бактерии во мајонезот причина за труењето на 120 лица во Виница


Штип, 27 септември, 2018 - 16:19 (META) 

Причина за труењето на 120 граѓани во Виница било присуство на фекални бактерии во мајонезот што го содржеле сендвичите, покажаа резултатите од земените примероци од страна на Центарот за јавно здравје од Кочани.

Осуммина со потешки симптоми, се на болничко лекување на Инфективното одделение на Клиничката болница во Штип.

Сендвичарницата е затворена се до подобрување на хигиенските услови за подготвка на храна. Од Агенцијата за храна и ветеринарство по лабораториските наоди, утврдиле ниско ниво на одржување на хигиена внатре во објектот, при чувањето на храната со која се подготвувале сендвичите, во просториите каде се подготвува храната, но и личната хигиена на вработените.

– Во анализираните примероци е пронајдено присуство на стафилококни бактерии, што укажува дека носители се лицата што ја подготвуваат храната – појаснуваат од АХВ.

Веќе неколку случаи на масовно труење со храна се регистирирани последните три месеци во Источниот регион. Сите се поради недоржување на хигиена на вработените и просториите каде се подготвува храната.